20.11.12

Εφυγε ο Xρόνης Μίσσιος. (video) εκπομπής "Προσωπικά"


Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά.

Αυτή την περίοδο, η οικογένειά του καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες.

Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων.

Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο.

Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ’ένα τυχαίο γεγονός.

Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.) Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή.

Ένα “διάλειμμα” ελευθερίας, μεταξύ 1962 και 1967, τον βρίσκει στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ.

Το πρώτο του βιβλίο “Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς… ” (Γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού.

Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του “Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;” (Γράμματα, 1988).

“Κοσμοκαλόγερος”, σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος ζουσε  μεχρι προσφατα στο Καπανδρίτι.

5 σχόλια:

  1. ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικά καθορισμένος και εμπεριέχει και το κακό και το καλό αναλόγως συνθηκών

    όπως και το εκτελώ εντολές κλπ που οδήγησε στην θανάτωση στους θαλάμους αερίων εκατομυρίων ανθρώπων και όταν ρωτούσαν τους στρατιώτες αυτοί έλεγαν ότι εγώ απλά εκτελούσαν εντολές


    πάντα όταν θέλω να δώσω ένα παράδειγμα για τα πιο πάνω αναφέρω το απόσπασμα από το βιβλίο του Χρόνη Μίσιου το Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς

    όταν οι αστυνόμοι μαντρόσκυλα της εξουσίας τον βασάνιζαν κάνοντας του φάλλαγγα βρίζοντας τον φτύνωντας τον και εξευτελίζοντας
    ο ένας εκ των δύο........ κουράστηκε από τους βασανισμούς και ενώ ξεκουραζόταν πήρε τηλέφωνο την γυναίκα του

    και ο Χρόνης Μίσιος περιγράφει πως αυτό το ανθρώπινο τέρας που λίγα δευτερόλεπτα προηγουμένως τον βασάνιζε με μίσος μεταμορφώθηκε σε έναν καλοκάγαθο σύζυγο που μιλούσε τόσο γλυκά στην γυναίκα του και ρωτώντας για τα παιδιά τους ως ο καλύτερος πατέρας


    και μετά από αυτό ξαναμεταμορφώθηκε σε τέρας και συνέχισε την ....δουλειά που του ανατέθηκε εκτελώντας εντολές

    όταν απελευθερώθηκε τον βρήκε ένας εκ των βασανιστών του και κλαίγοντας με λυγμούς του ζητούσε συγχώρεση και ο Χρόνης Μίσσιος λέει ότι ήταν και αυτοί θύματα!!!!!

    Μεγαλείο ψυχής ο άνθρωπος!!!!


    ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει το νεκρό του σώμα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου οsr


      Σε ευχαριστω για το ομορφο κομματι που παραθεσες!
      Πραγματικα μεγαλεια ψυχης, τετοιοι ανθρωποι!

      Διαγραφή
    2. γεια σου Έλβα!

      και από σήμερα και επισήμως η κύπρος η μόνη χώρα που δεν έχει έστω και μια πολιτική δύναμη που να μιλάει ενάντια στην ξεφτίλα της ζωής μας

      του άθλιου συστήματος που παράγει μνημόνια μνημόσυνα του λαού

      του οποίου προίσταται το "αριστερό" ακελ συμφώνησε την αυτοκτονία των κυπρέων

      σήμερα συμφωνία με την τρόικα

      καλό μας κουράγιο

      πρώτα και κύρια λευτεριά στα μυαλά μας
      http://osr55.wordpress.com/2012/11/20

      Διαγραφή
  2. Θεός σχωρέστον!
    Μεγάλος άνθρωπος!
    Είπε αλήθειες που πόνεσαν πολλούς!

    Από συνέντευξή του
    Η Αριστερά;

    Δεν ξέρω τι σημαίνει πια Αριστερά. Οι ταμπέλες; Τα λάβαρα; Η Αριστερά που γνώρισα πάλευε με τον πολιτισμό και, όταν χρειάστηκε, με το τουφέκι. Πάλευε, έστω, με τα λάθη της. Σήμερα, όμως, δεν παράγει τίποτε. Στον Συνασπισμό τριάντα χρόνια τώρα σκοτώνονται – ξεφτίλα. Στο ΚΚΕ βγαίνει η Αλέκα και μιλά λες και διαβάζει έκθεση της β’ λυκείου...


    Είπατε κάποτε «ευτυχώς που δεν νικήσαμε», αναφερόμενος στον Εμφύλιο.

    Ναι, γιατί αλλιώς θα ήμασταν πολλές δεκαετίες πίσω – και όσοι σκεφτόμαστε διαφορετικά θα βλέπαμε τα ραδίκια ανάποδα! Θυμάμαι τους καθοδηγητές… καθίκια σκέτα. Αυτοί υπουργοί; Θεός φυλάξοι! 
    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/xronis-missios-den-allaksa-systima-alla-den-tha-me-allaksei-oyte-ayto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοναδικός και αγαπημένος μου. Αυτή την περίοδο, έτυχε, να διαβάζω ένα δικό του βιβλίο. Το "Ντομάτα με γεύση μπανάνας", ψάξε να το βρεις, είναι απίστευτα μπροστά από το καιρό που το έγραφε, και λέει μοναδικές αλήθειες. Καλό ταξίδι και τον ευχαριστούμε πολύ.

    Φιλοσοφία του : http://www.greektube.org/content/view/132013/2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)