15.12.12

«Δεν έχει συμβεί απολυτως τίποτα περίεργο!»



Ενας γέρος καθεται σε ένα εστιατόριο στη νότια Στοκχόλμη. Κάθεται μόνος του στο τραπέζι, ενω λίγα μέτρα μακρια του, (λεει η αρθογραφος του κειμενου), καθόμουν εγω, μόνη, στο δικο μου τραπεζι.

Ειναι μεσημέρι το εστιατοριο ειναι σχεδον γεματο. Ένας άνδρας περπατά ανάμεσα στα τραπέζια για να βεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι περνουν καλα, οτι αρεσουν τα φαγητα, οτι τα ποτηρια ειναι γεματα και ειδοποιει τη σερβιτορα οταν καποιος θελει να πληρωσει τον λογαριασμο. Είναι το αφεντικο του εστιατοριου. Και ο γέρος είναι μαλλον τακτικος θαμωνας, γιατί όταν το αφεντικό, για λιγο σταματα να πηγαινει γυρω στα τραπεζια, κάθεται μετα στο τραπέζι του. 
Κάθονται εκεί και συζητάνε μεταξύ τους, δεν ακουω τι ακριβώς λένε. Όταν ερχεται η στιγμη που ο γερος θα πληρώσει κανει το αφεντικο νοημα με το κεφάλι του σε μια νεαρή σερβιτόρα, που έρχεται  με το λογαριασμο. 

Ο άνθρωπος βγαζει το πορτοφόλι του και η σερβιτόρα σκυβει πάνω απ το τραπέζι για να πάρει τη πιστωτικη κάρτα του. Τότε ο γερος της αρπάζει το χέρι και λεει σε Αγγλικα''Ι want you''  (Σε θελω). Eκεινη χαμογελα και τραβα το χέρι της. Πηγαίνει την πιστωτικη κάρτα στο ταμείο. 

Και τοτε ακούω δυνατά και καθαρά αυτό που οι δύο άνδρες, που κάθoνται στο τραπέζι, λένε, ο ένας στον άλλο:

-Όχι, τώρα θα πάω σπίτι και θα τραβηξω μλκια, λέει ο γερος στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου. 
Στη συνέχεια, ακολουθεί μια μακρά συζητηση για ποια sites έχουν τα καλύτερα ..πορνό και γιατί ο υπολογιστής είναι τόσο αργος και ο γερος δινει μερικές συμβουλές. Το αφεντικο δεν λέει πολλά, συμφωνεί, γελώντας.

Αρχιζω να μη πιστευω αυτα που ακουω! 

Αυτός ο ανθρωπος είναι το αφεντικό της! Ένας πελατης παρενοχλεί μια από τους υπαλλήλους του, κι αυτος δεν κάνει τίποτα. Κάθεται ακριβώς και ακούει πως ο άνθρωπος θα πρέπει να σβήσει τη..φωτιά που προφανώς του άναψε η σερβιτόρα. Είναι τουλάχιστον 50 χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι η κοπελλα. Αηδιαζω. 
Ο άνθρωπος παίρνει το «Π» (βοηθημα για περπατημα) που ειχε και κυλά έξω από το εστιατόριο, στο χιόνι, πίσω στον υπολογιστή του για να δει πορνό.

Δεν θελω να σκεφτω τι ειδους πορνό προτιμά. Και η σερβιτόρα συνεχίζει να τρεχει με τους λογαριασμους στους ανθρώπους, και το αφεντικο συνεχίζει να πηγαινει γύρω από τα τραπέζια και να ειναι αφεντικό και εγω πίνω το κρασί μου και πληρώνω τον λογαριασμο με τη καρτα μου και ετοιμαζομαι να φυγω.

Αλλά πρεπει να πω κάτι, ετσι αισθανομαι! Πρεπει να μαθει ότι δεν νομίζουν ολοι ότι είναι εντάξει να την προσβαλλουν οι πελατες με τις σεξουαλικες τους φαντασιωσεις γι αυτην. Ακομη κι αν το αφεντικό της φαίνεται να το εγκρινει! Σηκώνομαι από το τραπέζι παιρνω το παλτο μου και οταν η κοπελλα ερχεται να μου πει αντίο, την κοιτάζω και της λέω:

-Είδα τι συνέβη. Μην δεχεσαι προσβολες από κανέναν! Δεν το χρειάζεσαι! 
Δεν καταλαβαινει ουτε μια λέξη απ αυτα που λέω. Σηκώνει ντροπαλα τους ώμους, κοιταζοντας με με αμηχανια.

-Μην δεχθεις, πια, καμμια προσβολη από εκείνο τον γερο, συνεχίζω εγω σε μια μάταιη προσπάθεια να τη βοηθήσω, αλλά δεν καταλαβαίνει Σουηδικά. 

Το αφεντικό της έρχεται κοντα μας όταν βλέπει ότι μιλάω στη κοπελλα και θέλει να βοηθήσει, να μεταφράσει ισως. 
Η κατασταση γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη. Είναι αραγε αυτός ο άνθρωπος ένα πρόσωπο που εμπιστευεται; Αν η κοπελλα δεν ξέρει καν τη γλώσσα, πώς θα ειναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τα...χουφτιασματα των πελατων; Πώς θα μπορεσει καν να υπερασπιστεί τον εαυτό της, εφ 'όσον το αφεντικο της επιβλέπει τα πάντα και δίνει τη σιωπηρή έγκριση του; Η κοπελλα θα πρέπει να είναι εντελώς εγκαταλελειμενη εδώ.

Δεν ξέρω τι να πω, ολα αλλαζουν, δεν καταλαβαίνει και δεν εμπιστεύομαι ότι το αφεντικο της θα της μεταφράσει σωστά. Δεν μπορώ να την βοηθήσω. Δεν της χρειαζονται οι θεωριες μου για το εστιατόριο. Φευγω, βγαινω έξω στο χιόνι.

Ο γέρος δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ, οπως βλέπω. Αγωνίζεται να σπρωξει το «Π» μεσα στο χιονι. Αυτός είναι ασφαλής στον κόσμο του. Είχε ένα πολυ συνηθισμένο βράδυ σε ένα τοπικό εστιατόριο. Γι αυτον δεν έχει συμβεί απολυτως τίποτα περίεργο!




Hanna Hellquist

(Μτφ απο DN)

3 σχόλια:

  1. Ειναι ο καπιταλισμος ηλιθιε που λεει και ο Μπογιοπουλος και πολλες φορες δεν συνειδητοποιουμε οτι ζουμε σ ενα σαπιο κοσμο, οπου τα αφεντικα δεχονται τα παντα λογω του κερδους. Γιατι, πειτε μου θα δεχονταν κανεις αναλογη συμπεριφορα για παραδειγμα προς τη κορη του; Αυτο και μονο να σκεφτουμε θα καταλαβουμε οτι εχει πια ξεπεσει καθε εννοια ηθους και οταν λεω αυτο μη φανταστειτε σας παρακαλω οτι ειμαι κανενα θρησκευομενο ατομο.Ενα ατομο που εχει απηυδησει απ οσα βλεπει γυρω του ειμαι, οπως πολλοι αλλοι, αλλα η διαφορα ειναι οτι εγω ξερω ποιοι φταινε για τη καταντια μας, ενω αλλοι μιλανε για ατομικες συμπεριφορες, πραγμα που ειναι λαθος, κατα τη γνωμη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Σουηδία δηλαδή , μόνο πιστωτική χρησιμοποιούν?Απ'ότι κατάλαβα και για μπουρδέλα πιστωτική δίνουν και χρεώνουν?Ο κύριος με το Π , νομίζω πως δεν θα τον τελείωσε τον αυνανισμό λόγω ηλικίας.Αλλά ας μάθουν επιτέλους όλοι πως δεν είναι μονάχα τα Βαλκάνια απολίτιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15.12.12

    @ Elva

    Μπράβο που σκέφτηκες να επιλέξεις ένα τέτοιο θέμα. Δυστυχώς, μες στην ανεργία και την ανέχειά μας, μας διαφεύγει η συχνή αναφορά σε τέτοια σοβαρά ζητήματα.

    Τι να πει κανείς τώρα, με βάση αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα...
    Τι;;;
    Ανάθεμα τη φύτρα τους...!!!
    Οι τρισκατάρατοι...

    Λοιπόν, το σύστημα που λέγεται καπιταλισμός παρασάπισε και μέσα του σαπίζουν τα πάντα. Άνθρωποι, σχέσεις κλπ.
    Όποιος δεν το αντιπαλεύει με στόχο την ανατροπή του, κινδυνεύει να είναι θύμα, μα και θύτης, τέτοιων καταστάσεων.
    Καταστάσεων που δυστυχώς απαντώνται οπουδήποτε ζητούμενο είναι το κέρδος.
    Άρα, στον απόπατο που λούζεται η πλουτοκρατία, λούζονται και μεσαία και μικροαστικά στρώματα. Ενίοτε δε και φτωχοί εργατοϋπάλληλοι ή άνεργοι, με πλειοψηφία τα λούμπεν στοιχεία.
    Κι αυτές οι βρωμερές καταστάσεις, έχουν πρώτα θύματα τους μετανάστες, τις γυναίκες, τα παιδιά...
    Αλίμονο στους λαούς, αν δεν βρουν γρήγορα το δρόμο τής μοναδικής διεξόδου γι' αυτούς. Της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής επανάστασης!
    Κι αλίμονο σ' αυτούς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει καπιταλισμός στο μονοπωλιακό του στάδιο,
    και δεν ξέρουν πως υπάρχει, αλλά και τι ακριβώς είναι,
    ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός.
    Είναι χαμένοι από χέρι...

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)