6.12.12

Π.Σ.E: Διαμαρτυρία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ!


Το λιγότερο αμφιλεγόμενη, χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, καλεί όλα τα μέλη του ΠΣΕ και τις φιλικές οργανώσεις να εκφράσουν κι εκείνα τη διαμαρτυρία τους, συγκεκριμένα στις 10 Δεκέμβρη, ημέρα της τελετής απονομής του βραβείου.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε σε μια κούρσα στρατιωτικοποιήσεων, που εντάθηκε μετά το 1999, κι αφού είχε ήδη διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στη βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση που ακολούθησε, με κορύφωση τη διαδικασία απόσχισης της Σερβικής Επαρχίας του Κοσόβου αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 1999, ανέλαβε το ρόλο του Ευρωπαϊκού πυλώνα του στρατιωτικού-πολιτικού αυτού μπλοκ. Ένα ρόλο που έκτοτε επέβαλε την ύπαρξή του και ενισχύθηκε, από το 2002 κι έπειτα, με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Να υπενθυμίσουμε ότι 21 χώρες – μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε και στήριξε όλες τις στρατιωτικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και/ή των μελών του ενάντια στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία διαφόρων Κρατών, όπως της Γιουγκοσλαβίας,του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και τώρα της Συρίας, καθώς επίσης και τις βίαιες κυρώσεις που έπληξαν σκληρά τους λαούς αρκετών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε θέσεις και πράξεις που αντιβαίνουν στις αρχές που ορίζονται από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των Κρατών και τη μη επέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις και που, αντίθετα, προωθούν μια αυξανόμενη και ανελέητη στρατικοποίηση των διεθνών σχέσεων, αποδεχόμενη την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως, για παράδειγμα, με τις λεγόμενες «πτήσεις της CIA» - των εγκληματικών απαγωγών και βασανιστηρίων.


Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανώσεις μας θεωρούν, το λιγότερο, αμφιλεγόμενη την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη συνεισφορά της στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, όπως δήλωσε η νορβηγική Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ όταν ανακοίνωσε την απονομή του βραβείου.

Ακόμα περισσότερο, σε μια εποχή όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε περισσότερες καταστάσεις και εξελίξεις που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ανισοτήτων και της κοινωνικής αδικίας και σε σχέσεις μεταξύ των κρατών που βασίζονται στην οικονομική ή ακόμα και στην πολιτική κυριαρχία μερικών κρατών πάνω σε άλλα, η πραγματικότητα απέχει πολύ από τη διακηρυγμένη αδελφότητα μεταξύ των εθνών ή τη διάσκεψη για την ειρήνη που ανέφερε ο Άλφρεντ Νόμπελ, ως κριτήριο για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη διαθήκη του το 1895.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άλλο παρά εκπληρώνει τη λεγόμενη αποστολή προώθησης της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον υπόλοιπο κόσμο, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται ως ιμπεριαλιστική δύναμη.

Η ειρήνη στην Ευρώπη ήταν μια νίκη των λαών μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία βάρυνε ότι εκατομμύρια πολίτες επιδίωκαν την ειρήνη, ανάμεσά τους και πολλοί ακτιβιστές από το ισχυρό και πλατύ κίνημα ειρήνης που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε μετά το 1945.

Η πραγματικότητα και οι δηλωμένοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέχουν πολύ από τις αξίες και τις αρχές που διακηρύχθηκαν και εγκαθιδρύθηκαν στην ιστορική Διάσκεψη του Ελσίνκι το 1975, όπως: ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, η αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των Κρατών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των Κρατών, ο σεβασμός των ανθρώπινων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και η συνεργασία μεταξύ των Κρατών, αξίες και αρχές που ορίζονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως και το 2009, με την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον Μπάρακ Ομπάμα, που τότε είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, το Βραβείο Νόμπελ που τώρα απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεισφέρει στην απόδοση αξιοπιστίας και κύρους σε αυτό το βραβείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)