4.12.12

Γοργοπόταμος- H Εκδήλωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (VIDEOS)


Παρά τις προσπάθειες, παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, είναι μια πράξη που παραμένει επίκαιρη, και το μήνυμά της δείχνει το δρόμο του αγώνα για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. 

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση τιμής για την 70η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, αναφέρθηκε στο έπος του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην εθνική αντίσταση και στη συμβολή του ΚΚΕ, που υπήρξε, η ψυχή, ο αιμοδότης και η ραχοκοκαλιά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Αναφερόμενος στην παραχάραξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, υπογράμμισε ότι η ιστορία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ και του ΔΣΕ, είναι γραμμένη με αίμα των αγωνιστών και δεν μπορεί κανείς να την παραχαράξει. 

Παρά τις προσπάθειες, παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας, το μήνυμα του Γοργοπόταμου ήταν πολύ ευρύτερο, τόνισε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του κατά τον εορτασμό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.


Όπως σημείωσε: «Το μήνυμα και η συμβολή του εκείνη την εποχή ήταν πολύ ευρύτερο.

- Είχε ισχυρή απήχηση και συμβολή  στην πάλη του  ελληνικού λαού. Τον γέμισε δύναμη, τόλμη  και αισιοδοξία   ότι μπορεί να τα βάλει με τον πανίσχυρο κατακτητή, σ' εκείνες τις δύσκολες συνθήκες.  Ανέβασε το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Θυμίζουμε ότι η ανατίναξη συνέπεσε χρονικά με την αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Στάλινγκραντ.

- Επιτάχυνε την ανάπτυξη της ένοπλης δράσης του θρυλικού ΕΛΑΣ. Θυμίζουμε ότι το τουφέκι του ΕΛΑΣ στα τέλη του '42 βροντούσε σ' όλη την Ελλάδα και ας μην είχε κλείσει καλά-καλά χρόνος από τη μέρα που ιδρύθηκε ο ΕΛΑΣ.

- Έδωσε νέα διάσταση στην οργάνωση  της λαϊκής πάλης. Θυμίζουμε ότι  όσο  επεκτεινόταν η ένοπλη πάλη και ο ΕΛΑΣ απελευθέρωνε  περιοχές, η ανάγκη  διοίκησής τους έβγαζε νέα πείρα,  δημιουργούσε τα φύτρα  μιας νέας  εξουσίας του λαού.

    Κατά συνέπεια μιλάμε για μια  λαμπρή σελίδα στην πλούσια αντιστασιακή δράση του λαού μας που φέρνει πάνω της ανεξίτηλη τη  σφραγίδα του ΚΚΕ.

    Ναι, αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές. Την  πραγματικότητα που λέει ότι:

- Το ΚΚΕ ήταν που ηγήθηκε του μεγάλου Έπους της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης του λαού μας από τη γερμανική ιμπεριαλιστική υποδούλωση και κατοχή. Αυτό  ήταν ο νους και η καρδιά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που αγκάλιασε και στήριξε ολόπλευρα  ο λαός.

-Το ΚΚΕ ήταν που πρωτοστάτησε σ' όλες τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του λαού μας χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες, την ίδια στιγμή που η άρχουσα τάξη σ' αυτές έβαζε πάνω απ' όλα τα δικά της συμφέροντα. Αυτό πρωτοστάτησε στη λαϊκοαπελευθερωτική πάλη του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με την ηττοπαθή στάση της άρχουσας τάξης, που ένα μέρος της συνεργάστηκε με τον καταχτητή και ένα άλλο, το φιλοβρετανικό, έφυγε από την Ελλάδα, εγκαταλείποντας το λαό έρμαιο στη γερμανική κατοχή.

- Το  ΚΚΕ ήταν που  στη συνέχεια, όταν η αστική τάξη προκειμένου να εγκαθιδρύσει τη δική της εξουσία αποφάσισε ένοπλα να τσακίσει μαζί με τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές το λαϊκό κίνημα, έδωσε τη δύναμη στο λαό να επιλέξει την οργάνωση της πάλης και την αντεπίθεση αντί της υποταγής. Αυτό έγινε και στον ηρωικό αγώνα του Δεκέμβρη του 1944. Αυτό  μπήκε  επικεφαλής της τρίχρονης αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαϊκού-επαναστατικού κινήματος που γέννησε το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, τον αγώνα του οποίου θεωρούμε ως την  κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα.
   
 Αυτό το δρόμο, της αντίστασης,  επέλεξε το ΚΚΕ  και σε άλλες συνθήκες. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ήττα του ΔΣΕ, στα χρόνια της  δικτατορίας του 1967–1974, στα κατοπινά χρόνια. 

    Τιμάμε τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ. Στις φυλακές και στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στην παρανομία, στην πολιτική προσφυγιά, όλους αυτούς που  με τεράστιο προσωπικό κόστος αρνήθηκαν να το αποκηρύξουν, αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.

    Αυτόν το δρόμο επιλέγει και σήμερα,  που ο λαός μας βιώνει μια από τις πιο μεγάλες καπιταλιστικές κρίσεις στην ιστορία, σε μια περίοδο όπου οι καπιταλιστές, η αστική τάξη της χώρας, τα μονοπώλια επιδιώκουν, για το δικό τους κέρδος, να γονατίσουν το λαό μας, σε μια περίοδο όπου φαίνεται πιο καθαρά ο ρόλος της EE, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ζητήματα για τα οποία χρόνια τώρα προειδοποιεί το ΚΚΕ.

    Η επιλογή για το λαό είναι μία.

    Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, λαϊκή συμμαχία, αντεπίθεση με γραμμή αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων.

     Χρειάζεται  να διαμορφωθεί ένα πανίσχυρο κίνημα που να  φοβίζει τον πολιτικό και ταξικό αντίπαλο. Κίνημα βέβαια τέτοιο, που μπορεί να φοβίσει και  να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις, είναι αυτό που διεκδικεί την εξουσία, ανοίγοντας μέτωπα πάλης παντού και με τα άμεσα καθημερινά προβλήματα.
     Είναι το κίνημα που  παλεύει για να  καταργήσει τα  μονοπώλια και να φέρει το λαό στην εξουσία. 

    Δεν πρέπει να μας αποκοιμίζει η σημερινή κατάσταση του κινήματος.  Δεν πρέπει να μας απογοητεύει η σημερινή στάση ευρύτερων λαϊκών μαζών όπου, παρά τη δυσαρέσκεια, την οργή, επικρατεί φόβος, αυταπάτη, διστακτικότητα να μπουν  μαζικά στον αγώνα, να επιλέξουν  πολιτικά την πρόταση του ΚΚΕ. 

     Χρειάζεται υπομονετική δουλειά, σταθερό μέτωπο, καμία υποχώρηση, ταξική αδιαλλαξία, ιδιαίτερα σε συνθήκες που ακόμα δεν έχουν κλονιστεί οι αστικοί θεσμοί, οι μηχανισμοί συνολικά επιβολής της θέλησης της αστικής τάξης.
    Θα έρθει η στιγμή που θα μιλήσει ο λαός. Θα ορθώσει το ανάστημά του. Θα αντισταθεί στον καπιταλισμό και τους νεροκουβαλητές του. 

    Βεβαίως, ακριβή πρόβλεψη για το πότε δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά  είμαστε σίγουροι ότι θα 'ρθει αυτή η στιγμή. Το ΚΚΕ οφείλει  να είναι πανέτοιμο για την ενότητα της εργατικής τάξης, τη συμπαράταξή της  μαζικά με το ΚΚΕ, τη συμμαχία και τη συσπείρωση τμημάτων αυτοαπασχολουμένων και φτωχών αγροτών στο επαναστατικό εργατικό λαϊκό μέτωπο για την εξουσία».

 Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του  Τηλέμαχου Δημουλά,στην εκδήλωση.

Το ΚΚΕ τίμησε τον Γοργοπόταμο by LAMIASTARGR

3 σχόλια:

  1. Την Κυριακή το πρωί ξεκινήσαμε από το Αιγάλεω ένα πούλμαν γεμάτο συντρόφια,φίλοι,μέλη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.Η συγκίνηση ήταν φανερή στα μάτια όλων.Αυτών που είχαν ξαναπάει και αυτών που πήγαιναν για πρώτη φορά.Η διαδρομή ευχάριστη,μέσα στο πούλμαν τραγούδια αντιστασιακά μας ξεσήκωναν όλους.Φτάνοντας στο Γοργοπόταμο και ανηφορίζοντας για το προσκύνημα στους αγωνιστές και την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ,έβλεπες όλο αυτό τον κόσμο και σε έπιανε δέος!Όμορφα συγκροτημένα ανέβαινε για να τιμήσει τους ήρωες.Τους δικούς μας ήρωες,αυτούς που έδωσαν ότι καλύτερο είχαν για τον αγώνα.Άλλοι την ζωή τους άλλοι τα νιάτα τους όλα για τον δίκιο αγώνα.Τιμή και δόξα σε όλους νεκρούς και ζωντανούς τιμημένους αγωνιστές του ΕΛΑΣ.Φτάνοντας στο χώρο της εκδήλωσης όσο δυνατός και προετοιμασμένος να ήσουν δεν μπορούσες,δεν γινόταν,δάκρυα,δάκρυα,πόνου αλλά και περηφάνιας σε πλημμύριζαν.Τι συναισθήματα τελικά σου προκαλούν όλα αυτά τα γεγονότα.Τι μπορεί να πει κανείς για εκφράσει τον θαυμασμό του σε όλους αυτούς τους ήρωες! Μια υπόσχεση είναι το λιγότερο που μπορούμε να δώσουμε ότι όσο ζούμε δεν θα σας ξεχάσουμε,θα σας τιμούμε,θα είστε φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.Τιμημένο ΚΚΕ τιμημένοι οι αγωνιστές σου!Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ιστορίας σου!Της αληθινής ιστορίας και όχι της λάσπης που κατά καιρούς έριχναν και ρίχνουν οι ξένοι και ντόπιοι καταχτητές!Πατριώτες είναι μόνο οι κομουνιστές!Αποδεδειγμένα το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Laura Pap

    Mε συγκινησες με τη διηγηση σου για καταστασεις που μου θυμιζουν γνωστους και δικους μου ανθρωπους που κι αυτοι πηγαν προχθες στην εκδήλωση τιμής για την 70η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου! Προσυπογραφω επισης την πιο κατω παραγραφο σου:

    ''Τιμημένο ΚΚΕ τιμημένοι οι αγωνιστές σου!Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ιστορίας σου!Της αληθινής ιστορίας και όχι της λάσπης που κατά καιρούς έριχναν και ρίχνουν οι ξένοι και ντόπιοι καταχτητές! ''

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)