9.1.13

«Nazi Titanic»: Η ιστορία της ακριβότερης ταινίας χιτλερικής προπαγάνδας!




Χθες παρακολουθησαμε, απο την SVT, το Αγγλικο ντοκυμαντερ Nazi Titanic: Revealed (2012), την ιστορία μιας ξεχασμένης ταινίας-προπαγάνδας των Ναζί, για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η ταινια Τιτανικος (1943) που σαν ιδεα ξεκινησε απο τον υπουργο Προπαγάνδας, Joseph Göbbels, ηταν η απόλυτη ταινία προπαγάνδας και φτιαχτηκε στη διαρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, με το περίφημο ναυγαγιο σαν μια προσπάθεια να δυσφημίσουν τις βρετανοαμερικανικες καπιταλιστικες σχέσεις και το χρηματιστηριο, ζητηματα που παιζουν μεγαλο ρολο στη ταινια, αφου παρουσιαζουν τους αντιπαλους τους, ως απληστους, για να δοξάσουν τελικα τη «γενναιότητα» και την «ανιδιοτέλεια» των Γερμανων!


Göbbels και Ηitler στα γυρισματα της ταινιας

Υπηρξε μια από τις πιο ακριβες και φιλόδοξες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, με ενα προϋπολογισμο , πανω απο 4 εκατομμυρια reichsmarks (ενα ισοδυναμο περιπου $200.000.000 σημερινης αξιας!) Η ιστορία της δημιουργίας της ταινιας βρηκε πολλα εμποδια στη παραγωγη της, εφ οσον ειχε να κανει με εγωισμους, πολλες καλλιτεχνικες αντιπαλοτητες και διαφορες απογοητευσεις λογω της δυσκολης εποχης που γυριζοταν. Παντως συναγωνίζεται επαξια πολλα σεναρια του Hollywood, με ιστορίες προδοσίας, δολοφονίες και σφαγές.

O σκηνοθετης Ηerbert Selpin
Μεγαλο μερος στρατιωτικου προσωπικου χρειαστηκε να μετακινηθει από το μέτωπο, προκειμενου να λειτουργήσουν ως κομπαρσοι, ενω ο Γερμανός σκηνοθέτης, Herbert Selpin συλληφθηκε και τις τελευταίες ημέρες του πολέμου, εκτελεστηκε κατ εντολή του Göbbels. Ο Selpin μισουσε τον στρατο και τις εντολες και κατηγγειλε τη συμπεριφορα αξιωματουχων του Ναυτικου, οι οποιοι αντι να δινουν συμβουλες πανω στη ταινια, παρενοχλουσαν σεξουαλικα τα γυναικεια μελη του καστ με αποτελεσμα να εκνευριστει ο Selpin τοσο ωστε να φτασει να εξυβρισει τον στρατο και τη Γερμανια.

Αυτο δεν περασε απαρατηρητο στον μεχρι τοτε κοντινο του φιλο, Walter Zerlett-Olfenius, που τον κατηγγειλε στην Gestapo και ο Selpin αμεσως πιαστηκε και ανακριθηκε προσωπικα απο τον Göbbels, τον εμπνευστη της ιδεας για τη συγκεκριμενη ταινια. 

Ο Selpin δεν ανακαλέσε τη δήλωση του, κάτι που εξόργισε τον Göbbels, αφού ο Υπουργός Προπαγάνδας είχε εμπιστευθει στoν Selpin να διευθύνει την επική προπαγάνδα του. Μέσα σε 24 ώρες από τη σύλληψή του, ο Herbert Selpin βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, μια εξέλιξη που θεωρήθηκε σαν αυτοκτονία. 

Ο Selpin, κρεμασμενος στο κελι του
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο Göbbels είχε κανονίσει να κρεμαστεί ο Selpin. Δυο φρουροι μπηκαν στο κελι του τα μεσανυχτα 31ης Ιουλιου – 1 Aυγουστου 1942 και τον κρέμασαν από τα σιδερα του παράθυρου της οροφής, με τις τιράντες του παντελονιού του ως θηλιά, ωστε ο θάνατός του να θεωρηθει παραπλανητικά ως αυτοκτονία. Ο Göbbels κρυφά φωτογραφισε τη σκηνη θανατου και εκρυψε τη φωτογραφια σε καποιο αρχειο. Έστειλε μαλιστα μια λακωνική επιστολή στη σύζυγό του Selpin ανακοινωνοντας την αυτοκτονία του συζύγου της. 

Το καστ και το πλήρωμα θυμωσαν με την προσπάθεια να συσκοτιστει η προφανής δολοφονία του Selpin και προσπάθησαν να εκδικηθουν, αλλά ο Göbbels τους αντιμετωπισε με το να βγαλει μια διακήρυξη που ανεφερε ότι όποιος αψηφουσε τον Zerlett-Olfenius θα ειχε να λογοδοτησει προσωπικά σ' αυτόν! Η ημιτελής ταινία, της οποιας το κόστος παραγωγής ξεφυγε κατα πολυ από τον έλεγχο, στο τέλος ολοκληρώθηκε απο τον μη διασημο Werner Klingler. 

Το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα ηταν το SS Cap Arcona, που βυθίστηκε μόλις 3 χρόνια μετά από τη μαγνητοσκόπηση, στις 3 Μαΐου 1945, αν και η βύθιση του στη Βαλτική Θάλασσα δεν οφειλόταν σε παγόβουνο, αλλά στη...Βασιλική Πολεμική Αεροπορία! Δυστυχως το SS Cap Arcona μετέφερε και περίπου 5.500 κρατούμενους απο στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι περισσότεροι απ τους οποιους έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. 

Ήταν κυρίως αιχμάλωτοι που είχαν κρατηθεί σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, και οι οποίοι είχαν απελαθεί οσο πλησίαζε η εισβολή των συμμαχικων δυναμεων. Περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την καταστροφή, από τα περίπου 1.500 ατομα που έχασαν τη ζωή τους στο πραγματικο ναυάγιο του Τιτανικου, που εγινε στα 1912

Ειναι η υστατη προσπαθεια των Ναζί να καλύψουν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, φορτωνοντας χιλιαδες κοσμο σ ενα πλοιο που επιτηδες αφησαν να βομβαρδιστει απο τους Αγγλους, βαζοντας μαλιστα μεσα και ...ευφλεκτο υλικο, ωστε να σκοτωσουν οσους περισσοτερους κρατουμενους μπορουσαν, ακομα και οταν ηταν φανερο οτι ηδη εχαναν τον πολεμο!

Για 60 χρόνια, η ταινία περιβαλλοταν από μυστικότητα. Χρησιμοποιώντας ομως προσωπικά ημερολόγια του Γκέμπελς, προσωπικες και ακυκλοφορητες ταινίες από τα παρασκήνια, οπως και το αρχικό βιβλίο του σχεδιασμού παραγωγής, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η εκπληκτική ιστορία του «ναζιστικου Τιτανικού» καθως και λεπτομερειες απο τη ζωη του τραγικου σκηνοθετη Selpin.

Η ταινια προβληθηκε για μικρο χρονικο διαστημα στη κατεχόμενη απο τους Γερμανους Ευρώπη, αρχίζοντας το Νοέμβριο του 1943, αλλά ποτέ στη Γερμανία, μετα απο διαταγη του Göbbels, ο οποίος φοβόταν ότι θα αποδυναμωνε το ηθικό των Γερμανων πολιτών, που ενδεχομενα να συνδυαζαν τη βυθιση του Τιτανικου με την πτωση και παρακμη του τριτου Ραιχ!


4 σχόλια:

  1. να και κάτι που δεν το είχα κάν ακουστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mahler76

      Ουτε εγω, γι αυτο αλλωστε το ανεβασα μολις το διαβασα!
      Ειδατε, αναγνωστικο κοινο μου, ποσο σας σκεφτομαι; :)

      Διαγραφή
  2. Το μεγαλείο του φασισμού.Μακάρι να το δει ο κόσμος γιατί δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για το έχει συμβεί και συμβαίνει γύρω τους.Δεν το ήξερα μπράβο Elva τώρα το έμαθα!Εξαιρετική δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Laura Pap

      Μακαρι να το δουνε και αλλοι ωστε να καταλαβουν (και απο αυτο το αρθρακι) τι ΔΕΝ πρεπει να ψηφισουν ποτε πια!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)