17.3.13

ΣΟΥΗΔΙΑ: Υπό..έλεγχο!



του Karim MAHMOUDI Taghana

Οι μετανάστες έχουν συχνά μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο μυαλό τους, για τη Σουηδία από ό, τι βλέπει κανεις στην πραγματικότητα, εδώ. Μια εικόνα στην οποία οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία, μια εικόνα όπου κανείς δεν αισθάνεται πείνα, ή αδικημενος. Αλλά όταν η πικρή αλήθεια αποδεικνύεται, αργά ή γρήγορα, τοτε συνειδητοποιει κανεις ότι τα πάντα από την αρχή ήταν μια ψευδαiσθηση. Τίποτα περισσότερο.

H αστυνομία κανει ελέγχους ταυτότητας και ψάχνουν για παρανομους ανθρώπους που κρυβονται. Ανθρωπους που είναι ίσης αξιας όπως και κάθε άλλος και που είναι αναγκασμένοι να υποφερουν όλα τα δεινά σε αυτή εδω τη χώρα, μόνο και μόνο για να αποφύγουν να σταλουν πισω στο σπίτι τους, σε μια χώρα απο την οποια κάποτε έφυγαν. 

Η ανησυχία μου μεγαλωνει όταν σκέφτομαι αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό με τους ελέγχους ταυτοτητων μου θυμίζει το Ιράν, ακόμα και δεν ηταν ακριβως ετσι.

Στο Ιράν, εύκολα μπορεί να συμβεί η αστυνομία να κυνηγα κορίτσια και αγορια και να ελέγχει τις ταυτοτητες κατά περπατούν δίπλα-δίπλα. Και όταν πιάσουν κανενα, τότε αυτος/αυτη θα πρέπει να δείξει ένα έγγραφο γάμου, όπου θα αναφερεται  ότι είσαι παντρεμένος με το πρόσωπο που είναι μαζι, ή να αποδεικνύει ότι είσαι στενά συνδεδεμένος με συγγενεια μαζι του, αν δεν είσαι παντρεμένος. Οι συνέπειες μπορεί να είναι μαστίγωση, φυλάκιση και βασανιστήρια. Στη σκιά του καθεστώτος στο Ιράν,  τετοια γεγονοτα ειναι συνηθισμενα στη καθημερινη ζωη.

Στη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, όταν ήμουν πρόσφυγας στο στρατοπεδο του  Altash και εργάστηκα ως μηχανικός αυτοκινήτων, έπρεπε να μετακινηθω μεταξύ Altashκαι Φαλούτζα, όπου δούλευα κάθε μέρα.

Σε ορισμένες περιοχες που εμεις οι πρόσφυγες γνωριζαμε καλά, συνηθως η Ιρακινή αστυνομία  σταματουσε το λεωφορείο για να κανει ελεγχους ταυτότητας στους επιβάτες, και να ελέγξουν αν είχαν μαζι τα έγγραφα ταυτότητάς τους. Όταν πιανοταν κανεις απο την αστυνομία, μπορούσε να εξαγοράσει μερικές φορές την ελευθερία του μέσω της δωροδοκίας, αν ηξερε φυσικα αυτή τη ..τέχνη. Αυτό ηταν επίσης αναμενομενο από το βάναυσο καθεστώς στο Ιράκ.

-Μαμά, γιατί να μη μπορω να μείνω στη Σουηδία; Δεν μπορώ να καταλάβω, ρωτησε ενα μικρο κοριτσακι όταν οι τρεις μας, με τη μητέρα της μαζι, πριν από λίγα χρόνια, βρεθηκαμε να μιλάμε για άσυλο στη Σουηδία οπως και στη δικη μου περίπτωση.
Γιατί όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι κρύβονται εδώ στην Σουηδία και δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, αναρωτιέμαι, αν και σχεδον δεν μπορώ να απαντήσω. Είναι όλοι ηλίθιοι που δεν φευγουν απο την χώρα αυτη, η οποια έχει κλείσει όλους τους δρόμους και τις πόρτες για αυτούς;

Ποιος πραγματικά εχει δικιο εδω; Η αστυνομία που κυνηγάει αυτούς τους ανθρώπους, ή οι ανθρωποι που αρνούνται να φύγουν από τη Σουηδια, για ένα αβέβαιο μέλλον;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)