13.3.13

Legalize it? Μια έρευνα, 3 χώρες!



Να τα ... νομιμοποιησει κανεις; Όλο και περισσότερες χώρες αποποινικοποιουν τα ναρκωτικα με αποτελεσμα να γίνεται ολοένα και πιο εύκολα η πρόσβαση σ αυτα. 

Η εκπομπη Korrespondenterna (Ανταποκριτές) διερευνα τον τουρισμο για ναρκωτικα στην Καμπότζη, τη νομιμη και ακμάζουσα βιομηχανία μαριχουάνας στις ΗΠΑ και την πιο φιλελεύθερη χώρα των ναρκωτικών στην Ευρώπη, τη Πορτογαλία.

Οι τουρίστες που ταξιδεύουν για να προμηθευτουν ναρκωτικά

Πολλοι νεοι και νεες επιλέγουν ως τουριστικο προορισμό για ναρκωτικα τη Καμπότζη, που έχει γίνει ένας κοινός προορισμός για τους τουρίστες από Σουηδία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που θέλουν να προμηθευτουν ευκολα ναρκωτικα. Η Καμπότζη έχει αναδειχθεί ως φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχεση με την Ταϊλάνδη και εκει μπορεί κανεις εύκολα να βρει αυτό που θέλει, χασίς, έκσταση, μανιτάρια, χάπια και ηρωίνη. Παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά, μπορει να συλληφθει, είναι πολύ λίγοι πραγματικά που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία.
(Πηγη SVT)

-Τα πιο δημοφιλή χαπια είναι πιθανόν αυτά τα κίτρινα χάπια διαιτης. Γραφουν κατι στα κινέζικα, έτσι ώστε να μην ξέρει κανεις τι πραγματικά περιεχουν. Αλλά υπάρχουν χάπια διαιτης που δίνουν ενέργεια, λέει η Νορβηγη γιατρος Νίνα  και συνεχίζει:
-Και φυσικα χορτο, μαριχουάνα.

Η Καμπότζη στη δεκαετία του 2000 έχει γίνει δημοφιλής προορισμός, και ο τουρισμός έχει αυξηθεί θεαματικα. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα τη περασμένη χρονια, υπάρχει μια αύξηση κατα 24%  από το 2011.

Οι ρεπορτερς Bengt Norborg και Richard Collsiöö δεν χρειαστηκε να περπατήσουν πολλά μέτρα στη Sihanoukville, πριν να τους προσφέρουν ναρκωτικα. Ο Γερμανος ξυλουργός Chris έρχεται στη Καμποτζη κάθε χρόνο oπως δηλωνει στο ρεπορταζ για να χαλαρωσει και να μπορει να καπνίζει με την ησυχια του, οπως ειπε, δειχνοντας και το ...καλης ποιοτητας χασις, που προμηθευτηκε απο το Μαροκο, κατι που οι υπαλληλοι δεν αντεληφθηκαν στον ελεγχο των αποσκευων!

Μαριχουάνα - μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων

(Πηγη SVT)

Η πλήρης νομιμοποίηση της μαριχουάνας για προσωπική χρήση, η οποία πέρασε σε δημοψηφίσματα σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, είναι μόνο η αρχή για κάτι μεγαλύτερο. Στο Κολοράντο, των ΗΠΑ, καλλιεργειται μαριχουάνα από άνδρες με ..γραβάτες και κοστούμια. Οι ρεπορτερς Stefan Asberg και Kyle Lanningham διερευνουν  την  βιομηχανία δισεκατομμύριων γύρω απο τη καλλιεργεια μαριχουάνας στο Denver και συναντουν δύο επιχειρηματίες και πολιτικους με μεγάλες φιλοδοξίες.

Η χώρα που επιτρέπει τα ναρκωτικα για προσωπική χρήση!

(Πηγη SVT)

Στην Πορτογαλία, η κατοχη ολων των τυπων ναρκωτικών, για προσωπική χρήση, από την μαριχουάνα μεχρι και την ηρωίνη, ουσιαστικά ήταν κατι το νόμιμο, εδω και 10 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία ποινή φυλάκισης, αλλα μονο προσφορά προνοιας. 
Οι ρεπορτερς Christian Catomeris και Marco Nilson  συναντουν τοξικομανεις και τον ανθρωπο πίσω από την πολιτική για τα ναρκωτικά, η οποία πήρε μια εντελώς διαφορετική πορεία, απο τη Σουηδική.

4 σχόλια:

  1. δεν κατάλαβα όμως την δική σου θέση έλβα.

    Προσωπικά θεωρώ ότι όσες λειγότερες απαγορεύσεις τόσο το καλύτερο

    εδώ μια ανάλυση που έκανε φίλος με βιβλιογραφία και επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την δήθεν τοξικότητα της κάνναβης


    Η τοξικότητα της κάνναβης -Ανάλυση με βιβλιογραφία και στοιχεία .. ” Η κυριότερη βλαβερή επίδραση της κάνναβης είναι ότι προκαλεί φυλάκιση”… όταν η ηθική ταυτίζεται με τη νομιμότητα τότε η ηθική βγαίνει εκτός νόμου…
    http://osr55.wordpress.com/2012/02/03/%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. osr

    Εγω σαν γονιος παντως ειμαι κατα της νομιμοποιησης οταν διαβαζω οτι σε μερικες χωρες μπορεί κανεις εύκολα να βρει
    ο τι ναρκωτικη ουσια θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωχ ανοίγουμε μεγάλη συζήτηση!! ερώτημα: είναι δεδομένο ότι το αλκοολ είναι τοξικό και τεκμηριωμένα έχει κάθε χρόνο εκατομύρια ανθρώπους που πεθαίνουν

    το τσιγάρο είναι εθιστικό και τεκμηριωμένα έχει κάθε χρόνο ανθρωπους που πεθαίνουν λόγω του καπνίσματος

    για την κάνναβη δεν υπάρχει ούτε ένας τεκμηριωμένος θάνατος ότι δηλαδή κάποιος πέθανε λόγω χρήσης κάνναβης

    θεωρείς ότι θα πρέπει να απαγορευτεί το αλκοολ και το τσιγάρο;

    άλλο ερώτημα: αφού το αλκοολ είναι νόμιμο και όλοι έχουμε στο σπίτι μας αλκοολ γιατί δεν γινόμαστε αλκοολικοί όλοι; η απάντηση που δίνω εγώ είναι γιατί οι πλείστοι άνθρωποι το ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό

    κάτι που μπορεί να γίνει φυσικά και με την κάνναβη

    κάπως έτσι τα αντιλαμβάνομαι τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mα ο σκοπος ειναι να ακουστουν γνωμες πανω στο θεμα. Δεν θεωρω φυσικα οτι πρεπει να απαγορευτουν ολα οσα θεωρουνται ''επιβλαβη'' για το μεσο πολιτη, απλα μονο τα ναρκωτικα, γιατι ακομη και αν ορισμενα απ αυτα οπως η κανναβη που οπως αναφερεις δεν εχει αποδεδειγμενα περιστατικα θανατων λογω της χρησης της, δεν παυει να ειναι ενας δρομος που θα μπορουσε να οδηγησει (μιλω κυριως για νεα παιδια), να δοκιμασουν και κατι αλλο, μετα απ αυτο. Mε αυτη τη λογικη δεν θα ηθελα να δω να πωλουνται ελευθερα, για να προστατευσει κανεις τις νεαροτερες ηλικιες που συχνα δεν εχουν ισως τον ιδιο βαθμο αυτοελεγχου, οπως αρκετοι μεγαλυτεροι τους σε ηλικια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)