11.5.13

Νέα ιστοσελίδα-μετρητής της..παγκόσμιας ευτυχιας!



Ο Παγκόσμιος μετρητης της ευτυχιας ξεκίνησε την ιστοσελιδα hedonometer.org που δείχνει πόσο ευτυχισμένος ειναι ο κόσμος και βασίζεται στα tweets. 

Η έννοια του hedonometer επινοήθηκε ηδη στα τέλη του 1800 από τον οικονομολόγο Francis Ysidro Edgeworth. Πρόκειται για μια επινοηση που μπορεί να μετρήσει το επίπεδο της ευτυχίας των ανθρώπων. Τώρα, η φαντασία έχει γίνει πραγματικότητα, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Η ιστοσελίδα hedonometer.org δεν εχει σκοπο να μετρήσει τη διάθεση ενός ατόμου, αλλά ολόκληρου του κόσμου. 

Όταν επισκεφθει κανεις την ιστοσελίδα συναντα ένα γράφημα, σαν ένα πολύχρωμο λουκάνικο. Αποτελείται από πολλα στοιχεία μετρησης και αντιπροσωπεύει τη μέση ευτυχία του κόσμου, από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα. Η ευτυχία μετριέται σε μια κλίμακα από 1-9, οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο πιο ευτυχισμένοι ειναι οι ανθρωποι σε όλο τον κόσμο. 

Ειναι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και του MITRE Corporation, που βρίσκονται πίσω από το project. Έχουν αρχισει να ασχολουνται εδώ και μερικά χρόνια, αλλά τώρα ξεκίνησαν μια νέα ιστοσελίδα που θα είναι ανοικτή για το κοινό και η οποία ενημερώνεται καθημερινά. 

Πώς μετρα κανεις την ευτυχία; 

Το Hedonometer υπολογίζει το μέσο όρο της διάθεσης κόσμου που βασίζεται σε αυτό που εκατομμύρια άνθρωποι στελνουν μεσω των tweets. Για παράδειγμα, η λέξη "χαρούμενος" αξιολογειται ως 8,30 και το "hahaha" στα 7,94, ενώ το «κραχ» και ένα θλιμμένο smiley αξιολογουνται αντιστοιχα στα 2,60 και 2,36. 

Στη βάση δεδομένων περιέχονται 10.000 λέξεις που αξιολογήθηκαν από ατομα που προσφερθηκαν να βοηθησουν στο τεστ. Κάθε μέρα το hedonometern δεχεται 50 εκατομμύρια tweets και υπολογιζει ενα μέσο όρο.  
Μέχρι σήμερα, η ημέρα των βομβαρδισμών στο Μαραθώνιο της Βοστώνης μετρηθηκε ως η πιο δυστυχης ημέρα μεσα σε πέντε χρόνια. 

Απο δω και στο εξης η σκεψη ειναι οτι η μετρηση του επιπεδου της ευτυχίας θα πρεπει να βασίζεται σε ακομη περισσότερες λέξεις, που θα συλλέγονται από πολλαπλές πηγές και να ενημερώνονται κάθε λεπτό.

- Το μεσον αυτο αντανακλα ένα είδος ποσοτικής μακρο-ιστορίας που οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τις αντίδρασεις του κοινού σε παγκόσμια γεγονότα, λέει ο μαθηματικός Chris Danforth σε ένα δελτίο τύπου.

Αλλά το ερώτημα είναι ποσο αντιπροσωπευτικο ειναι το hedonometer για τον κόσμο, οταν αυτο που προσπαθεί να μετρήσει είναι μονο η ..αγγλόφωνη διάθεση ατομων στον κοσμο, που εχουν προσβαση στο Ιντερνετ!

Πηγη Svt



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)