20.5.13

ΣΟΥΗΔΙΑ: Oι ταραχές και οι πυρκαγιές αυτοκινήτων στο προαστειο Husby


Ταραχές ξέσπασαν λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής στο προάστιο Husby της Στοκχόλμης, μια περιοχη που μενουν κυριως μεταναστες. Μια σειρά από αυτοκίνητα και άλλα οχήματα πυρπολήθηκαν και βόμβες μολότοφ πετάχτηκαν. Η υπηρεσια Διάσωσης και η αστυνομία έτρεξαν για να προσπαθήσουν να επαναφέρουν την ηρεμία και να βοηθησουν στη κατάσβεση των πυρκαγιών. H αστυνομια χαρακτηριζει τα γεγονοτα ως βιαιες εκδηλώσεις.

.

Πολλοί μετανάστες, αρκετοι ντυμένοι με τη παραδοσιακή μουσουλμανική ενδυμασία, λεγεται οτι ενεπλακησαν σε καυγαδες με την αστυνομία. Εκτός απο φωτιες σε αυτοκινητα εσπασαν πολλά τζαμια και οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με πετροπόλεμο. Τρεις αστυνομικοι φέρεται να έχουν χτυπηθει και περίπου πενήντα κάτοικοι εκκενώθηκαν λόγω του καπνου απο κτιριο που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Δεν έχουν ακόμη γινει συλληψεις.

Σαλαφιστες μουσουλμανοι λέγεται ότι έχουν εμπλακεί. Δεν είναι σαφές άν η αιτία έχει να κανει με θρησκευτικά κίνητρα. Η αστυνομία αρνήθηκε παντως ότι οι ταραχές εχουν σχέση με έναν οπλισμενο με μαχαίρι 68χρονο, που η αστυνομια προσφατα πυροβολησε και σκοτωσε, τη Δευτέρα στο Husby. Ο κατοικος του Husby, Ali Muzalef ειπε στο Radio P4 της Στοκχόλμης οτι το υπόβαθρο για την εξέγερση είναι η οργή για το θανατο του 68χρονου.

- Έχω δει την βάρβαρη επίθεση από την αστυνομία, έστείλαν τα σκυλιά πανω σε ανθρώπους που δεν έχουν τιποτα με την υποθεση να κάνουν και με διαφορετικούς τρόπους εισέβαλαν και επιτέθηκαν σε ομάδες ανθρώπων, δήλωσε ο Αλί Muzelef στο SR.

 Ο Lars Bystrom, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Στοκχόλμης  μιλησε για το οτι απο την αστυνομια εργαζονται ωστε να μπορουν να συναντηθουν με νεολαια σε ορισμένες περιοχές για τη δημιουργία εμπιστοσύνης, και αυτό ειπε είναι λυπηρό, όταν η εμπιστοσύνη μεταξυ μας καταστραφεται από ένα μεμονωμένο γεγονός. 

Σήμερα το πρωί, ειπε, έχουμε επίσης μια συνάντηση για να δούμε ποια στρατηγική θα πρέπει να έχουμε. Θα μιλήσουμε επίσης σε διάφορους οργανισμούς και ενήλικεςπου συνεργαζομαστε και μπορούμε συνήθως να πάρουμε πολλή βοήθεια. Αυτό επηρεάζει το σύνολο της κοινότητας, δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της αστυνομίας, λέει ο Lars Bystrom.

Aftonbladet

  • Eπισης διαβαστε και το αρθρο του 902 που δινει ακομη περισσοτερα στοιχεια για τη σημερινη κατασταση πολλων μεταναστων, στη Σουηδια του 2013.

3 σχόλια:

  1. η δική σου γνώμη; έχουν δίκιο που εξεγέρθηκαν, πεινούν είναι φτωχοί και άστεγοι ή απλώς βαρέθηκαν την μονοτονία της σουηδικής κοινωνίας όντας μαθημένοι αλλιώς; Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H γνωμη μου τυχαινει να ταυτιζεται με το αρθρο του 902 http://bit.ly/11eYKfe που και στη περιπτωση αυτη απεικονιζει την αληθεια για τη σημερινη κατασταση στη Σουηδια, η οποια εδω και χρονια δεν ειναι η ιδια χωρα οπως μερικες δεκατιες πριν οταν πλασαριζοταν ως μια απο τις πιο αναπτυγμενες καπιταλιστικες χωρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το υποτιθέμενο "κράτος προνοίας" κατέρρευσε στα συντρίμμια της καπιταλιστικής κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)