9.6.13

3-D: Η γρήγορη διάδοση των..εκτυπώσιμων Πιστολιών!

Cody Wilson  (DER SPIEGEL)
Ένας φοιτητής από το Τέξας εφηύρε ένα πλαστικό πιστόλι που ο καθένας μπορεί να φτιαξει με ένα 3-D εκτυπωτή. Είναι μη ανιχνεύσιμο από ανιχνευτές μετάλλων και ικανό να σκοτωσει. Και εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλες τις ηπείρους.
 
Λίγες μέρες μετά την εφεύρεση  του Cody Wilson,  το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες  εξέδωσε προειδοποίηση προς τον υπόλοιπο κόσμο. Οι υπάλληλοι, υπεύθυνοι για την υπεράσπιση από τρομοκρατικές επιθέσεις, έγραψαν τρεις σελίδες για τους κινδύνους  ενος όπλου μπροστα στο οποίο είναι ανίσχυροι. Έγραψαν ότι η δημόσια ασφάλεια απειλείται. Επίσης, έγραψαν ότι, δυστυχώς, είναι αδύνατο να αποτραπεί αυτό το όπλο από το να γίνει.

Όταν η αστυνομία στην Αυστραλία ακουσαν για την εφεύρεσή του Wilson, αποφάσισαν να φτιαξουν το όπλο μονοι τους. Τους πήρε 27 ώρες για να παράγουν όλα τα μέρη, αλλά μόνο ένα λεπτό για να συναρμολογησουν το όπλο. Στη συνέχεια, πυροβολησαν μια σφαίρα μεσα σε ένα μπλοκ ζελατίνης. Μετά από αυτό, ο επίτροπος της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το οπλο ήταν ικανο να σκοτώνει ανθρώπους, και ότι αναμένεται αργά, ή γρήγορα να χρησιμοποιηθεί σε καποιο έγκλημα.
 
Η εφεύρεση του Wilson έχει προσελκύσει επίσης την προσοχή της Ομοσπονδιακης Ποινικης Αστυνομικής Υπηρεσίας της Γερμανίας (BKA) και των υπηρεσιών πληροφοριών. Υπήρξε oπως λεγεται μια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας στα μέσα Μαΐου για να συζητήσουν το θέμα. Οι Γερμανοί δεν εκδίδουν καμία προειδοποίηση ακόμα, ούτε  πυροβολούν σε μπλοκ ζελατίνης. Αντι 'αυτού, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσελκύσει την προσοχή από μόνο του. Μια εκπρόσωπος για την BKA λέει: "Εργαζόμαστε για να είναι σε θέση να αναπαράγoυμε τη διαδικασία παρασκευής."



Ο Cody Wilson είναι ένας do-it-yourself τυπος από τις ΗΠΑ. Η εφεύρεσή του, ένα πιστόλι, είναι μικρο, λευκo,  ακομψο και έχει απελπιστικά μικρo διαμετρημα. Αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικό. Αλλά αυτο που μοιάζει με ένα παιχνίδι με την πρώτη ματιά είναι στη πραγματικότητα μια νέα απειλή για την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται άδεια για να αποκτήσει κανεις αυτό το όπλο, δεν μπορεί να αγοραστεί, δεν υπάρχει επίσημη αγορά γι 'αυτό και δεν ρυθμίζεται. Στην πραγματικότητα, όποιος θέλει μπορεί να φτιαξει αυτό το όπλο χωρίς βοήθεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα συνηθισμένος υπολογιστής, μια σύνδεση στο Internet, ένα ρολό από πλαστικό, ένα καρφί και ένας 3-D εκτυπωτής.

Στη πιο προσφατη ομιλια  του προς το Κογκρεσσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η 3-D εκτύπωση "έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα." Αυτό ήταν το Φεβρουάριο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν γνωρίζε ακόμη για τον Cody Wilson. Πριν ο Wilson να εφεύρει  το όπλο του, οι 3-D εκτυπωτές ήταν σύγχρονα εργαλεία της βιομηχανικής παραγωγής. Συχνά χρησιμοποιούνταν για να κάνουν πρωτότυπα από πλαστικό, μια διαδικασία στην οποία λεπτες ινες λειωμενου πλαστικου ερρεαν έξω από ακροφύσια για την παραγωγή ενός αντικειμένου, στρώμα στρώμα. Οι εκτυπωτές έγιναν φθηνότεροι με την πάροδο του χρόνου, και σήμερα στέκονται στα εργαστήρια των do-it-yourselfers, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για να κάνουν αγαλματακια κήπου και όλα τα είδη των χρήσιμων αντικειμένων οικιακής χρήσης.

Όλα ξεκινούν με τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε έναν υπολογιστή, που οι 3-D εκτυπωτές, στη συνέχεια τα μετατρέπουν σε αντικείμενα. Ορισμένοι ειδικοί της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι οι 3-D εκτυπωτές θα μεταμορφώσουν τη ζωή μας ριζικά, όπως έκανε ο προσωπικός υπολογιστής κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Χρησιμοποιώντας τις οδηγίες της εφεύρεσης του Wilson, μέσα σε λίγες ώρες, είναι δυνατόν να γίνει ένα όπλο ικανό να σκοτώνει ανθρώπους. Ο Wilson το ονομάσε "Liberator" (Απελευθερωτη).

Όπλα και o ανθρωπος
 
Δεν είναι δύσκολο να συναντησεις τον Wilson. Μπορεί κανεις να του γράψει ένα ηλεκτρονικο μήνυμα, ο ίδιος απαντά μέσα σε λίγες ώρες και λιγες ημέρες αργότερα ανοίγει φιλικά την πόρτα του διαμέρισμάτος του. O Wilson είναι 20+, λεπτος και μοντέρνα αξύριστος. Αγαπά τα όπλα και θέλει να μιλαει. Δεν ειναι χαζος. Ο ίδιος πρότεινε πρόσφατα στον συντηρητικο παρουσιαστη της TV Glenn Beck να διαβασει τα έργα του μεταμοντερνιστη φιλοσόφου Michel Foucault. 
 
Ο Wilson ζει στο Austin, Τexas, όπου φοιτά στη νομική σχολή - με μέτριο ενθουσιασμό για τις σπουδες του. Φαίνεται αισθανεται οτι δεν εχει μεγαλες προκλησεις  στο πανεπιστήμιο, και ίσως ο μόνος λόγος που μενει σ αυτες τις σπουδες ειναι ότι ο ίδιος πιστεύει στη σημασία του να γνωρίζει κανεις τους νόμους του αντιπάλου του, αν ελπίζει να τον νικήσει. Ο Wilson μενει σε μια μεζονέτα σε μια αριστοκρατική γειτονιά του Austin  με δεντροστοιχίες στους δρόμους, λίγα μόλις λεπτά μακρια από το πανεπιστήμιο. Η ανοιχτη BMW του είναι σταθμευμένη απ έξω.

Στο εσωτερικό, ο Wilson, μετά το κλείσιμο της πόρτας, αρχίζει τη συζήτηση μιλώντας για την ελευθερία. Λέει ότι το πιστόλι του έχει ως στόχο να ταπεινώσει τις κυβερνήσεις, τόσο τις δημοκρατικες οσο και τις αντιδημοκρατικες. Λέει ότι το πιστολι αυτο σκοπο εχει να ξεκινήσει μια επανάσταση. Και αν αθώοι άνθρωποι πεθανουν στη διαδικασία, προσθέτει, είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα, διότι, "τελικα  η ίδια η ελευθερία είναι υπό πολιορκία."

Για κάποιον που είναι πρόθυμος να σπείρει τον τρόμο και τη δυστυχία στη χώρα του, στο όνομα της ελευθερίας, ο Wilson είναι εκπληκτικά άνετος. Προσφέρει νερό και μπισκότα σοκολάτας. Λέει ότι το όπλο του το εχουν ''κατεβασει'' από το Internet πάνω από 100.000 φορές μέσα σε δύο εβδομάδες, έτσι ώστε αντίγραφα των αρχείων βρισκονται τώρα σε υπολογιστές σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Γερμανία.
 
Ακριβώς πόσα;
 
«Δεν έχω ιδέα», λέει ο Wilson. "Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πια." Όταν κάτι είναι online μπορεί να εξαπλωθεί σαν τη γρίπη των πτηνών....


Πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)