12.6.13

ΣΟΥΗΔΙΑ: Καταγγέλλουμε ΚΑΙ στη Σουηδική κοινή γνώμη το κλείσιμο της ΕΡΤ!




Tο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), καταγγέλει την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Στην ανακοίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν ότι τα "περί ανάπτυξης" της κυβέρνησης είναι το προπέτασμα καπνού για τη συνέχιση της επίθεσης ενάντια στους εργαζομένους με απολύσεις από τους δημόσιους οργανισμούς. 


Ο ελληνισμός της Σουηδίας, συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και του ελληνικού λαού και τους καλεί να μην τρομοκρατηθούν και να μη σκύψουν το κεφάλι. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και στη σουηδική κοινή γνώμη το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της δημόσιας τηλεόρασης που για τους απόδημους Έλληνες ανά τον κόσμο είναι το μοναδικό μέσο πληροφόρησης και επαφής με την Ελλάδα». (902gr)

---------------------------------------------------------------------------

Στο μεταξυ απο τη Σουηδικη κρατικη τηλεοραση (SVT) πολλα ηταν τα ρεπορταζ αυτες τις μερες για το κλεισιμο της ΕΡΤ. Στο πιο κατω ρεπορταζ απο την Αθηνα

                                           
..βλεπουμε χιλιάδες ανθρωπους που έσπευσαν στο μεγαρο της ΕΡΤ, στην Αθήνα, μετά την ανακοίνωση, για να δείξουν την υποστήριξή τους. 

Η Σουηδη ρεπορτερ (προφανως οχι και τοσο καλη γνωστης των πραγματων) ειπε: ''ακόμη και το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού έδειξε τη δυσαρέσκειά του, αλλά δεν απειλεί να αφήσει κυβέρνηση συνεργασίας''.(!)

Η συντάκτης ειδήσεων στην ΕΡΤ Οντίν Λιναρδάτου ειπε:
- Ήταν ένα μεγάλο σοκ. Περιμέναμε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες απολύσεις, αλλά δεν περιμέναμε κλείσιμο της ΕΡΤ.


''Την Τρίτη ήρθε η δήλωση σοκ από την συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα: Οτι σκεφτοντουσαν δηλαδη να κλείσουν προσωρινά την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από τα σωματεια και τους μικρότερους εταίρους του συνασπισμού της κυβερνησης'', οπως ειπε η ρεπορτερ.
H  ανταποκριτής της SVT στην Αθηνα, Malin Syrstad, ανέφερε την Τρίτη από το κτίριο της τηλεόρασης στην Αθήνα οτι είχε καταληφθεί προσωρινα από τους εργαζόμενους. Απ εξω, χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί, συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν.
- Εβγαλαν εξω από το παράθυρο μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έκαψαν, λέει η Μalin Syrstad. 

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία"
 
Ο ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης  Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΡΤ ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών θα κλείσει νωρίς την Τετάρτη.
- Πώς μπορεί μια δημοκρατία σαν την Ελλάδα να μην έχει κρατική τηλεόραση; Είναι τρομερό, λέει η Οντίν Λιναρδάτου στο ρεπορταζ του δελτιου ειδησεων.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφει την εταιρεία ως «μια θάλασσα  αποβλήτων» και είπε ότι η ΕΡΤ κοστιζει τρεις έως επτά φορές όσο άλλα τηλεοπτικά κανάλια, αν και έχει μόνο κατά το ήμισυ, παρα το οτι στην ΕΡΤ εχει κανεις τους μισους  θεατές απ ο τι ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, κατά μέσο όρο.

Σωματειο: Αναμεταδιδουμε ακόμα
 
Οι 2.500 εργαζόμενοι θα απολυθούν μέχρι η εταιρεία να ξεκινησει και πάλι. Η πλησιέστερη χρονική σήμανση ηταν «το συντομότερο δυνατό». Δεν είναι σαφές πόσοι από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο  θα επιστρεψουν πίσω στις θεσεις εργασίας τους.
Το σωματειο που εκπροσωπει τους  υπαλλήλους της ΕΡΤ σε τρία επίγεια τηλεοπτικά κανάλια, ενα δορυφορικο και στο ραδιοφωνο,  σκοπεύει να συνεχίσει να εκπεμπει στα καναλια έτσι κι αλλιώς. (SVT)

 

1 σχόλιο:

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)