21.6.13

ΣΟΥΗΔΙΑ: Midsommar- ''Απόψε κάνουμε τα περισσότερα παιδιά!''



Skål!

Ρέγγα, σναπς, birds and bees. Δεν ειναι τυχαιο οτι τoυς καλοκαιρινούς μήνες σκαρωνονται τα περισσοτερα παιδιά στη Σουηδια! Η πιο κοινή μερα γενεθλίων στη Σουηδία ειναι στις 22 Μαρτίου. Αν παει κανεις πισω εννέα μήνες, θα καταλήξει στο μεσοκαλοκαιρο, midsommar, δηλαδη τη σημερινη  γιορτη του ''θερινου ηλιοστασιου'', στη Σουηδια, κατι στο οποιο εχουμε αναφερθει αρκετες φορες απο αυτο το ιστολογιο. Eδω και εδω.

Η Lotta Persson, δημογράφος στη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας (SCB), λέει στην SvD οτι το γεγονός ότι πολλά παιδιά γεννιουνται την άνοιξη κατά πάσα πιθανότητα έχει πολλά να κάνει με το ότι έχουν οι Σουηδοι διακοπές το καλοκαίρι και απλά έχουν περισσότερο χρόνο για τον άλλον! 
-Οι φωτεινές καλοκαιρινές νύχτες μας κάνουν πιο γόνιμους. Επίσης, επηρέαζεται η παραγωγή των ορμονών από τη μεγαλυερη ηλιοφανεια, εξηγεί η ίδια.

(Ας μη ξεχναμε οτι συμβαλλει πολυ και το...αλκοολ, λεω εγω!)

Η ημέρα που οι περισσότεροι Σουηδοί εχουν γνεθλια είναι στις 22 Μαρτίου. 25.254 άνθρωποι εχουν γεννηθεί τότε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γινει περίπου το μεσοκαλόκαιρο, ή, τουλάχιστον, τον Ιούνιο, λόγω του οτι η εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί περίπου εννέα μήνες.

Τη τελευταία δεκαετία παντως εχει γινει μια μετατόπιση της γεννητικότητας, που συγκεντρωνοταν την άνοιξη. Η νέα τάση στη δεκαετία του 2000 είναι ότι τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται το καλοκαίρι. Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια υπήρξε η απόλυτη κορυφή, τον Ιούλιο.

Η θεωρία πίσω απ αυτη την αλλαγή είναι κατα την Lotta Persson ότι γονείς του σήμερα γίνονται ολο και πιο μεγαλύτεροι σε ηλικια και πιο πιθανό να προγραμματιζουν ποτε θελουν να κανουν παιδι!

-Για κάποιους, είναι ίσως το δεύτερο παιδί, έτσι ώστε να βλέπουν τα οφέλη για το παιδί να ξεκινήσει ένα χρόνο αργότερα την προσχολική εκπαιδευση κλπ.

Οτι ηταν πολυ πιο συνηθισμενο κατά το παρελθόν να γεννουν παιδια στις αρχές της άνοιξης νομίζω, λεει η Lotta Persson ότι μπορεί να έχει να κάνει με το οτι σχεδόν όλοι είχαν τις διακοπές τους τον Ιούλιο.

-Τώρα είναι οι διακοπες λίγο περισσότερο διασκορπισμενες το καλοκαίρι. Μπορώ να φανταστώ ότι κι αυτο θα μπορουσε να επηρεάσει.

Λιγότερο δημοφιλες είναι να γεννήσει κανεις παιδι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ούτε καν τον Ιανουαριο. Αυτό παρά το γεγονός ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που γεννιουνται στις αρχές του έτους μπορεί να έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, όταν πρόκειται για πράγματα όπως τα αθλητικά σχολεία, και την αυτοεικόνα, λόγω προγενέστερης ωρίμανσης τους σε σχεση με τα αλλα παιδια.

-Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αν θα αρχίζαμε να μιλάμε πολυ για τα οφέλη.

Οτι ο αριθμός των γεννήσεων βυθίζεται απότομα σε διακοπες, εχει να κανει με το οτι οι προγραμματισμένες καισαρικες αποφεύγονται τις μέρες αυτές. Ομοίως, τα νουμερα πεφτουν προς τα κάτω τα Σάββατα και τις Κυριακές. Οι στατιστικολόγοι της ΣτατιστικήςΥπηρεσίας της Σουηδίας δεν κάνουν κάποια πρόβλεψη για το πως οι ημερομηνιες για τις γεννες θα αλλάξουν. Για να θεωρηθει μια τάση στο πλαίσιο αυτό, χρειαζεται κάποιος να παρτηρησει ενα μοτίβο, τουλάχιστον για τρία χρόνια, σύμφωνα με τη Lotta Persson.

-Μπορεί να διαφέρει λίγο από χρόνο σε χρόνο. Έχει να κάνει πολυ με τις πιθανότητες, λεει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)