6.6.13

"Unsere Mütter, unsere Väter" : Ενα Γερμανικό αντιναζιστικό σηριαλ!


Ειδαμε προχθες το πρωτο απο τα 3  90λεπτα επεισοδια του εξαιρετικου Γερμανικου σηριαλ παραγωγης ZDF, με τον τιτλο ''Unsere Mütter, unsere Väter'' ("Our mothers, our fathers), ειδωμενο μεσα απο την ιστορία  πέντε Γερμανων φίλων ηλικίας γύρω στα 20, σε διαφορετικές διαδρομές τους μέσα από τη ναζιστική Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Δυο απο τους φιλους κατατασσονται στρατιώτες της Wehrmacht (Βέρμαχτ), στο Ανατολικό Μέτωπο, μια κοπελλα στελνεται ως νοσοκόμα στο μετωπο στη Ρωσια, αλλη επιδιώκει να γινει τραγουδιστρια, ενω ενας κοινος τους φιλος εβραϊκής καταγωγης ραφτης, που φυσικα κανεις τους δεν τον εβλεπε τοσα χρονια ως...''εχθρο'', προσπαθει να δραπετευσει στις ΗΠΑ, για να σωθει.

Η αφήγηση εκτείνεται σε διάστημα πέντε ετών, ξεκινωντας από το  Βερολίνο του 1941 , όταν οι φίλοι συναντιούνται για τελευταία φορά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, με ενθουσιασμό, οπως πολλοι, χωρις καν να υποψιαζονται τις ασχημες κοινωνικοπολιτικες εξελιξεις που θα ακολουθησουν, υποσχόμενοι να συναντηθούν και πάλι την επόμενη των Χριστουγέννων!

Το τελος της αφηγησης συμπιπτει λιγο μετά το τέλος του πολέμου το 1945-1946. Όταν η σειρά προβληθηκε φετος πρώτα στη Γερμανία (17 Μαρτίου, 18 και 20, 2013), κάθε επεισόδιο συγκέντρωσε περίπου 7 εκατομμύρια τηλεθεατές! (wikipedia )


Ο Economist ανέφερε ότι σχεδόν κανένα γερμανικό τηλεοπτικο δράμα δεν προκάλεσε ποτέ τόσο πολύ δημόσια συζήτηση! Αν και οι Γερμανοι κριτικοι  επαινεσαν τη σειρά ως καλοφτιαγμένη, εκπρόσωποι Πολωνων βετεράνων δηλωσαν απογοητευμένοι από ορισμένα στοιχεία, ισως εκει που παρουσιαζουν τους Πολωνους  ως προδοτες, (οπως και πολλους Ουκρανους) που παρεδιδαν  δικους τους πολιτες στους ναζι!  

Φυσικα δεν ειναι ντοκυμαντερ, αλλα κατα τη γνωμη μου οι τηλεοπτικες σειρες που αναφερονται στον Β´ Παγκοσμιο Πολεμο και που αξιζει να  δει κανεις, ειναι αυτες που βρισκονται οσο πιο κοντα στην πραγματικοτητα γινεται, καταδικαζουν τον ναζισμο και δειχνουν ξεκαθαρα τι συνεβει στη Γερμανια, τι ηταν το Ολοκαυτωμα, σε μια εποχη που πολλοι θα ηθελαν να μην υπαρχουν αποψεις,  αγνοοωντας τις κτηνωδιες των ναζι σε πολλες Ευρωπαικες χωρες, μια τακτικη που τελικα οδηγει στην αποδοχη των απανθρωπων πολιτικων τους.

3 σχόλια:

  1. Έλβα, δεν ξέρω αν το σήριαλ παρουσιάζει την ιστορική αλήθεια, γιατί οι Γερμανοί τον τελευταίο καιρό, προσπαθούν μέσα από μελό ταινίες,να ξεπλύνουν όσα έκαναν στο Β' παγκόσμιο πόλεμο και να παρουσιάσουν τους Ναζί, ως ανθρώπους που εκτελούσαν απλά διαταγές. Στο βίντεο πάντως ο Γερμανός ιστορικός, μιλάει για τον 'σταλινισμό' και για τις αδικίες που έκαναν οι 'σταλινικοί' εναντίον των προδοτών του ρωσικού λαού. Προφανώς και θέλουν να περάσουν γι' άλλη μια φορά το μήνυμα, πως δεν ήταν μόνο οι Ναζί κακοί, αλλά και οι "σταλινικοί". Εξισώνουν λοιπόν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.
    Μ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρια

      Eχω δει μονο το Α μερος της σειρας και σκοπευω να δω και τα υπολοιπα για να διαπιστωσω αν τα πραγματα ειναι ετσι οπως λες..Δεν αμφιβαλλω παντως για τις...φιλοτιμες προσπαθειες πολλων στη Γερμανια, αλλα και αλλου για να ..εξισωσουν τις δυο πλευρες, αλλα θα περιμενω να το δω και φυσικα θα το καταγγειλω οταν το διαπιστωσω.

      Διαγραφή
  2. μόνο εγώ είδα μέσω αυτού την κενότητα των ιδεολογιών (όλων των ιδεολογιών ανεξαιρέτως) και τη σαπίλα του πολιτισμού μας; εξαιρετική σειρά και από μια άλλη οπτική γωνία. όποιος ψάχνει για θεωρίες συνωμοσίας ας μην τη δει, δεν θα βρει πρόσφορο υλικό για να στηρίξει τις ηλίθιες απόψεις του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)