23.8.13

Πως πέθανε ο σκλάβος Σπάρτακος;



Σήμερα, θα αναφερθώ σε ένα θέμα της αρχαίας ιστορίας, γραφει στην εφημεριδα  DN, ο Σουηδος ιστορικος D. Harisson.  Κυκλοφορoυν διάφορες λεπτομέρειες για το πώς η μεγάλη εξέγερση των σκλάβων υπο τον μονομάχο Σπάρτακο έληξε. Είναι αλήθεια ότι ο Σπάρτακος και οι άλλοι επαναστάτες σταυρώθηκαν κατά μήκος ενός μακρύ δρόμου, ισως ως προειδοποίηση προς τους άλλους; 

Αυτο που γνωρίζουμε για την εξέγερση του Σπάρτακου στην Ιταλία, η οποία εγνε στα 70 π.Χ., κατά κύριο λόγο προέρχεται από δύο ελληνες ιστορικους τον Πλούταρχο ( περιπου 120 μ.Χ.), και τον Αππιανό (περίπου 160 μ.Χ.). Και οι δύο συγγραφείς είχαν μια μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους και τα γεγονότα μιλούν, αλλά ξέρουμε ότι ειχε να κανει με απηρχιωμενες, σήμερα εξαφανισμενες, πηγές. 

Το προοίμιο για τη  τελική μάχη των Ρωμαίων κατά της εξέγερσης του Σπάρτακου έγινε μετα αφοτου ο στρατηγος που του ανατεθηκε να συντρίψει την αντισταση αυτη, δλδ. ο Κράσσος, εμαθε ότι ένας άλλος στρατηγος, ο Πομπήιος, ήταν προ των πυλών. Ο Κράσσος δεν ήθελε ότι ο Πομπήιος να έχει την τιμή να υποταξει τον Σπάρτακο, γι αυτο θα επρεπε ο ιδιος να προβει σε γρήγορη επίθεση. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο Κράσσος άρχισε να καταστείλει μια ομάδα ανταρτών σκλάβων που ειχε παρεκκλίνει από τον κυριο στρατό του Σπάρτακου και ειχαν ξεκινησει τον πόλεμο μόνοι τους. Στη συνέχεια προσπάθησε να αναγκάσει τον ιδιο τον Σπάρτακο να ερθει στο πεδίο της μάχης. Αυτό το καταφερε στο τέλος. 

Πριν από την μάχη ακουγόταν ο Σπάρτακος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, να τραβα το άλογό του, και το σπαθί του. Αν κερδιζε, δήλωσε ο στρατηγος των σκλάβων, θα κρατουσε τα αλογα του εχθρού, αλλά αν εχανε δεν θα χρειαζοταν κανενα. Στη συνέχεια σκότωσε το άλογο. Στην ξέφρενη αναμέτρηση που ακολούθησε προσπαθησε ο  Σπάρτακος να ανοιξει δρόμο μέσα από το πλήθος για να φτασει στον Κράσσο. Σκότωσε, κατά γενική ομολογία, συμφωνα με  τον Πλούταρχο, δύο εκατονταρχους, αλλά απέτυχε να φθάσει στον  κύριο αντίπαλο. Η μάχη κράτησε πολύ καιρό, και πολλοί άνδρες επεσαν. 

Στο τέλος, όταν η ήττα ήταν προφανής, οι σκλάβοι εφυγαν σε κατάσταση πανικού. Ο Σπάρτακος, όπως ο Πλούταρχος παίρνει τη μορφή ενός τραγικού ήρωα μεγάλων διαστάσεων, έμεινε ο μόνος, που περικυκλωθηκε από εχθρούς. Σκοτώθηκε με τα  όπλα στο χέρι. Σύμφωνα με τον Αππιανό, τραυματίστηκε στο μηρό από ένα ακόντιο και έπεσε στα γόνατα. Ο Σπάρτακος κρατουσε την ασπίδα μπροστά του και αγωνίστηκε έως ότου χτυπημενος από τους εχθρούς  έπεσε μαζί με τους πιστους του γύρω του. Το σώμα του δεν μπορεσε να βρεθεί, όταν το πεδίο της μάχης ψαχθηκε μετά το τέλος των εχθροπραξιών. 

Η τελική πράξη της εξέγερσης ήταν αιματηρή, αλλά οι Έλληνες ιστορικοί διαφωνούν για το τι ακριβώς συνέβη. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι σκλάβοι οπου ετρεχαν να διαφυγουν έτρεξαν κατ 'ευθείαν στον ερχομενο  στρατό του Πομπηιου και σκοτώθηκαν από τα στρατεύματά του. Ο Αππιανός γράφει ότι περίπου 1.000 Ρωμαίοι σκοτώθηκαν στη μάχη και ότι πολλοί δούλοι κατέφυγαν στα βουνά, αλλά ο Κράσσος τους ακολουθησε και να καταστρεψε τον ενα θηλακα αντίστασης μετά τον άλλο. 6.000 αντάρτες αιχμαλωτιστηκαν και σταυρώθηκαν κατά μήκος του δρόμου μεταξύ της πολης Capua και της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)