16.10.13

"Aλληλεγγύη, ή ιδιοτέλεια; Ή και τα δύο;"


Η εκπομπη Κorrespondenterna  Oι Ανταποκριτές εξετάζει την επιθυμία μας να κάνουμε «το καλό». 

Η Σουηδία είναι μία από τις πρωτες χώρες του κόσμου από την άποψη της βοήθειας και της αλληλεγγύης, αλλά τι είναι αυτό που κανει τους ανθρώπους να δωρίσουν χρήματα στους φτωχούς; Είναι η αλληλεγγύη, ή μηπως η ιδιοτέλεια που μας οδηγεί; Ή και τα δύο;
 


Ο Bengt Norborg και η Pernilla Edholm πάνε στο Αφγανιστάν. Εκει θα συναντηθούν με τον υπεύθυνο Fredrik Hillelson ο οποίος συγκέντρωσε 75.000 SEK (κορώνες) για τη Σουηδική Επιτροπή βοηθειας για το Αφγανιστάν. Ο Bengt και η Pernilla ακολουθούν το ταξίδι του Frederick, όπου βλεπουν πού τα δικα του χρήματα και των Σουηδων φορολογουμένων πηγαν και αν κάνουν κανένα καλό.
 
Στην Καμπούλ επίσης συναντα ο Bengt και η Pernilla την τραγουδιστρια Loreen Talhaoui. Eχει δεσμευτεί να βοηθησει το Αφγανιστάν με το χτυσιμο ενος σχολείου και η Loreen λέει προσωπικα για το τι την οδηγησε προσωπικα να αφιερώσει λίγο  χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. "Μπορείς να πάρεις τόσα πολλα, είναι μια win-win κατάσταση», λέει, μεταξύ άλλων.
 
Η Erika Bjerström και ο Simon Stanford εξέταζουν τη νέα μεγάλη τάση στη βιομηχανία της βοηθειας: Τον εθελοντισμο. Είναι έτοιμοι να πληρώσουν για ένα ταξίδι σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, τουρίστες το πρωί και να κάνουν κάποια καλα εθελοντικα πραγματα τα απογεύματα. "Ειναι καλο επιπλέον για το βιογραφικό, αν υπηρξες εθελοντής», (!!) εξηγεί ο διευθυντής εργοταξίου στο προτζεκτ για εθελοντισμο στη Μοζαμβίκη, που η Erika επισκεπτεται.
 
Αλλά το να εργάζεται κανεις για το καλό μπορεί να είναι διαφορετικο και για διαφορετικους ανθρωπους ακομα και ευεργετικο. Μια γυναικα που είναι βέβαια για αυτό που κάνει είναι η ιεραπόστολος Annie Chikhwasa. Αυτη διευθύνει το ορφανοτροφείο στο Μαλάουι, από εκει που η Μαντόνα υιοθέτησε τον γιο της, οπως μαθαινει το συνεργειο.  
Η Annie Chikhwasa καθοδηγείται από την πίστη της  και έχει μια πιο ντεμοντέ παραδοσιακή άποψη της Αφρικής για το ό, τι εμείς απο τη Δύση μπορουμε να κάνουμε εκεί.  
Μεταξύ άλλων, εξηγεί στην ρεπορτερ Erika ότι τα παιδιά άνω των 6 μηνών δεν είναι ευπρόσδεκτα στο ορφανοτροφείο, επειδή έχουν ήδη αποκτησει την...Aφρικανική νοοτροπία!! 
Μια ακρως ρατσιστικη θεση, κατα τη γνωμη μου, oπως η νοοτροπια πολλων που δηθεν ενδιαφερονται να βοηθησουν, αλλα ειναι κατα βαθος προκατειλημενοι εναντια στις χωρες που υποτιθεται θελουν να στηριξουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)