9.10.13

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μετανάστευση!

Η ηγετης  του «Κόμματος της Προόδου», Siv Jensen

Όταν η συντηρητική Συντηρητικη Δεξια και το ρατσιστικό «Κόμμα της Προόδου» αποτελούν πλέον τη νέα κυβέρνηση της Νορβηγίας είναι η πολιτική για τη μετανάστευση που αποκτα  μεγαλύτερη σημασια. Και η κατεύθυνση είναι σαφής.

Κλείστε τα σύνορα για τους Ρομά. Αυτο απαιτούσε ο εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης του Fremskrittspartiet, («Κόμματος της Προόδου»), Per Sandberg, την περασμένη άνοιξη.  

Η παραγραφος 7 της νορβηγικης αστυνομικης νομοθεσιας ειναι ανοιχτη για ένα τέτοιο μέτρο σύμφωνα με τον Sandberg, ο οποίος θέλει επίσης να απαγορεύσει την επαιτεία και το περασμένο καλοκαίρι πρότεινε η Νορβηγία να συγχρηματοδοτήσει ένα τείχος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή των προσφύγων από τη Συρία.

Ταυτοχρονα με την αηδια που προκαλεσε στη Σουηδια η τηρηση δεδομένων απο τη κυβερνηση σχετικα με τηνκαταχώριση των Ρομά,  μισό χρόνο αργότερα, στη Νορβηγία, το κομμα του Sandberg μαζι με τους Δεξιους παιρνουν θέση στη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Per Sandberg λεγεται οτι θα καταλαβει τη θέση του υπ. Δικαιοσυνης, αλλά ανεξαρτητα απο το τι χαρτοφυλακιο θα παρει, μπορει να χαιρεται απο το γεγονός ότι η Νορβηγία παίρνει μια αυστηροτερη πολιτικη θεση για το άσυλο, κάτι που το «Κόμμα της Προόδου» ειχαν από καιρό αγωνιστει.

Τα νέα κυβερνητικά κόμματα και η αντιπολιτευση, το Αριστερο και το Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα, έχουν υπογράψει πέντε σελίδες συμφωνία για τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.  
Έχουν επίσης υπογράψει μια νέα, τετρασέλιδη συμφωνία σχετικά με το τι ειδους μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθει, κατι που λέει πόσο σημαντικό είναι το θέμα σε σύγκριση π.χ με την σχολικη πολιτικη τους,  ή το θέμα των πετρελαίων.

Μεταξύ των σημείων της συμφωνίας περιλαμβάνεται μια σαφέστερη κατανομή των αιτούντων για άσυλο και αυτοι τοποθετούνται ανάλογα με το αν έχει απορριφθεί η αιτηση τους, ή αν εχουν παρει άδεια διαμονής, ετσι ωστε να είναι πιο εύκολο να απορρίψουν οσους απο τους αιτούντες για άσυλο, διαπράττουν εγκλήματα. 
Υπαρχει δλδ. μια αυξημένη απαίτηση για πόσο καιρό ένα άτομο πρέπει να μένει στη Νορβηγία για να αποκτήσει μόνιμη αδεια παραμονης.

Αυτό δεν είναι πολιτικη του «Κόμματος της Προόδου» για τη μετανάστευση, αλλά μιας πολιτικης που και τα τέσσερα κόμματα επικύρωσαν. Δεν ειναι τα παντα στο έγγραφο αυστηροτερα, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής.
Ηδη σήμερα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της Σουηδίας και της Νορβηγίας όσον αφορά τους πρόσφυγες. Η Σουηδία, το 2012 και το 2013 πηρε 14.700 αιτούντες για άσυλο Σύριους. Η Νορβηγία την ίδια εποχη πηρε 600.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)