3.11.13

Digital addiction: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ψηφιακός εθισμός μας;


Πότε γίνεται η αγάπη για το smartphone μας ...ψηφιακός εθισμός; Πόσο επικίνδυνος είναι πραγματικά ο χρόνος των παιδιών μπροστα στην οθόνη; Η εκπομπη  «Korrespondenterna» (Ανταποκριτές) ψάχνουν για απαντήσεις στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα σχετικά με το πώς το «ψηφιακο ναρκωτικο» θα πρέπει να αντιμετωπιστει.

Οι ρεπορτερ Bengt Norborg και Marco Nilson έχουν ταξιδέψει στη γενετειρα της παγκόσμιας ψηφιακης επικοινωνιας, στην Καλιφόρνια. Εκει δεν είναι μόνο κανεις στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής ανάπτυξης και των χαρακτήρων των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά εκει βρισκονται και οσοι  ειναι πιο εξελιγμένοι στον τρόπο σκέψης σχετικά με τις συνέπειες του νέου ψηφιακου κόσμου. Εκει συναντουν τον Levi Felix, εναν επιτυχημένο επιχειρηματία που κοντευε να να πεθάνει εξ αιτιας του ψηφιακου εθσιμου του. Σήμερα, ηγείται σε προγραμματα ψηφιακου deprogramming. Digital Camps Detox ονομάζονται τα Σαββατοκύριακα που πραγματοποιουνται στα δάση του Redwood. 

Μια συμπεριφορά που σκοτώνει τη δημιουργικότητα μας 

Παιρνουν συνέντευξη, επίσης, απο ένα από τους σημαντικότερους φορείς του κόσμου σχετικά με την ανθρώπινη σχέση και τον ψηφιακό κόσμο, με τον καθηγητή της ψυχολογίας Larry Rosen. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σήμερα έχουμε μια νοσηρή συμπεριφορά με τα smartphones μας. 



Οι μελετες του καθηγητή Rosen δείχνουν ότι εμείς οι ίδιοι κανουμε κακό στον εαυτο μας με μια συμπεριφορά που περιλαμβάνει άγχος, ανάγκη για ανταμοιβή και εμμονές που σκοτώνουν τη δημιουργικότητά μας, την ικανότητά μας να συγκεντρωθεί και τον ύπνο μας.

- Είμαστε σαν τα σκυλια του Pavlov αλλα σε μας τρέχουν τα σάλια πάνω από τα κινητα τηλέφωνα μας, λέει. 

Μικρά παιδιά θέλουν να γίνουν προγραμματιστες ηλεκτρονικών υπολογιστών 

Η Malin Mendel Westberg πηγε στο Silicon Valley της Ινδίας, το Bangalore και συναναντα την οικογενεια Ponnaganti που εξ ολοκλήρου εχει μπει στη νέα εποχή της υψηλής τεχνολογίας. Ο πατέρας εργάζεται σε μια εταιρεία λογισμικού και τα παιδιά έχουν απεριόριστο χρόνο μπροστα στην οθόνη αρκει να κάνουν την εργασία τους! Τα παιδιά θέλουν να γίνουν προγραμματιστές υπολογιστών. 

Οι νέοι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών ειναι υπο περιορισμο για να θεραπευτουν 

Στην Κίνα, ειναι πιο περιοριστικοι στον ψηφιακο εθισμό. Είναι σήμερα μια διάγνωση ασθένεια που απαιτεί θεραπεία σε ίδρυμα.

Οι Lars Moberg και Henri Seng πηγαίνουν  σε μια παλιά στρατιωτική βάση έξω από το Πεκίνο, η οποία σήμερα έχει γίνει ένα είδος στρατόπεδου επανεκπαίδευσης για νέους που είναι «κολλημένοι» μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Οι νεαροί εθισμενοι στον υπολογιστή, ειναι υπο περιορισμο για να θεραπευτουν, παιρνουν φαρμακα και ειναι σε θεραπεία.


Ένας από τους νέους στο στρατόπεδο, ο Li Yizhe, δήλωσε:


- Νιώθω καλύτερα τώρα, αλλά όταν ήρθα εδώ, ένιωθα σαν να ημουν σε φυλακή.




2 σχόλια:

  1. Tο παρακάτω όμως Ελβα μου είναι καλό, πολύ καλό, εξαιρετικό θα' λεγα:
    Το πείραμα του Negroponte: Aναλφάβητα 5χρονα παιδιά hackaran το Android

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. spiral architect

    Πολυ ενδιαφερον και αυτο, ως πειραμα , δεν το γνωριζα και σ ευχαριστω που το ανεφερες. Το παραπανω αρθρο ομως αναφερεται στον υπερβολικο εθισμο, που ειναι μια αλλη παραμετρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)