27.11.13

ΤΣΕΧΙΑ: Το Ναζιστικό παρελθόν του Ferdinand Porsche και οι διαμαρτυρίες στην γενετειρα του!




Η πόλη Vratislavice nad Nisou, στη Τσεχία, αφαιρεί επιγραφες που υπηρχαν εκει σχετικα με την εντοπιοτητα του Ferdinand Porsche, ύστερα από διαμαρτυρίες για το ναζιστικο παρελθον του σχεδιαστή αυτοκινήτων, στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η πόλη των περίπου 6.500 κατοικων θα διαγράψει τις αναφορές ότι είναι γενέτειρα του Porsche από τις επιγραφες «Καλωσηρθατε στην πολη», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο δήμαρχος της πολης, Ales Preisler. Μια τοπική έκθεση αναμνηστικων άλλαξε ένα μήνα πριν για να περιλαβει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του Porsche στην ελίτ των των SS σωματων άμυνας, σύμφωνα με τον Preisler. 
«Ειχαμε αντιπολίτευση από την περιφερειακή εβραϊκή κοινότητα και από τους κατοίκους οι οποίοι, δυστυχώς, έχασαν τους συγγενείς τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εργασιας», είπε από την πόλη που  βρισκεται περίπου 110 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πράγας. 
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Porsche ήταν μια ιδιοφυΐα στην μηχανική, αλλά είναι επίσης σωστό να μιλησουμε για τη σκοτεινή πλευρά του και να μην το κρύψουμε».
 

Ο δημιουργός του Volkswagen Beetle και της Mercedes-Benz SS/SSK και ιδρυτής της σημερινής μάρκας σπορ αυτοκίνητων Porsche, σχεδιασε δεξαμενες και άλλους εξοπλισμους  που χρησιμοποιηθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία στο Β´Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γαλλικές αρχές συνέλαβαν τον Porsche μετά τον πόλεμο και τον κράτησαν για 22 μήνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα  της εταιρείας.
Οι επικριτές της έκθεσης και των πινακίδων με το ''καλωσορισμα στη πολη'' έχουν κατατεθεσει μηνύσεις στην αστυνομία, λέγοντας ότι η πόλη προωθει τον ναζισμο, σύμφωνα με τον Preisler. Οι αρχές δεν αντεδρασαν στις κατηγορίες, είπε.

Αναστατωμενοι οι οπαδοι

O Milan Bumba, πρόεδρος της Porsche Classic Club στο Vratislavice, μια ένωσης ιδιοκτητων αυτοκινήτων της Porsche, επέκρινε την αφαίρεση του ονόματος της Porsche από τις πινακιδες καλωσορισματος στη πολη. Σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του συλλόγου, κάλεσε τους υποστηρικτές να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Porsche δεν ήταν ενεργό μέλος των SS.

«Είναι ανόητο ότι 65 χρόνια μετά αφοτου ο Porsche επεστρεψε από τις Γαλλικες φυλακες, όπου αποδείχτηκαν οι μη άμεσες δραστηριότητες του με τους Ναζί, μερικοί άνθρωποι ξαναθυμιζουν αβάσιμες κατηγορίες μόνο για να δυσφημιστεί το καλό όνομα του της ιδιοφυΐας στην μηχανική αυτοκινητων», δήλωσε ο Bumba. "Ξεκινάμε μια εκστρατεία για να καθαρίσουμε το όνομα του Ferdinand Porsche."

Ο Ferdinand Porsche γεννήθηκε το 1875 στη Maffersdorf, όπως ονομαζόταν τότε η Vratislavice, από τον γερμανόφωνο πληθυσμό της, και πέθανε το 1951 στη Στουτγάρδη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρειας Porsche.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)