4.12.13

Το «καλύτερο δυνατό μέλλον» για τα παιδια μας!



Στο Λονδίνο υπάρχουν γονείς που κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, τα παιδιά στην Ινδία είναι η ζωή-αποστολή των μητέρων της αστικης τάξης και στην Ιαπωνία, τα παιδιά είναι ένα τόσο μεγάλο project που πολλοι αποφευγουν να κανουν καν παιδια. H εκπομπη Korrespondenterna  (Ανταποκριτές) περιγραφει πώς τα παιδιά εχουν γινει «εργο ζωης» για πολλους.

Ο Gabriel Purves ζει στο Λονδίνο. Είναι 5 χρονών και ήδη μαθαίνει Γαλλικά
0 Bengt Norborg και Pernilla Edholm πηγαν στο Λονδίνο και συναντηθηκαν με τον Gabriel, 5 χρονων. Είναι το παν για τους γονεις του. Εκτός από το οτι πηγαινει για έξι ώρες στο σχολείο κάθε μέρα, η μαμά Sharon κανόνισε να πηγαίνει για κολύμπι, τζούντο, δράμα, μαθήματα γαλλικων και γυμναστική. Το πρόγραμμα του είναι γεμάτο, έτσι ώστε να έχει ένα λαμπρό μέλλον. 

Ο Gabriel αγαπιεται από τους γονείς του, δεν υπαρχει καμία αμφιβολία και ο μπαμπάς Andrew και οτι η μαμά Sharon θέλουν το καλο του είναι επίσης σαφές, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο ολα αυτα είναι πραγματικά το καλύτερο για τον Gabriel;


«Αν κοιτάξουμε πόσο χρόνο και ενέργεια ξοδεύουμε για τα παιδιά μας, θα επρεπε να ειχαμε τα πιο επιτυχημένα και ευτυχισμένα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά δεν είναι," λέει ο συγγραφέας Carl Honoré




Πιέζουν τα παιδιά τους  πολύ σκληρά 

Στο Λονδίνο συναντά ο Bengt και η Pernilla τον συγγραφέα Carl Honoré. Έχει γράψει αρκετά βιβλία για την ανατροφή των παιδιών και πιστεύει ότι οι σημερινοι γονείς, ειδικά στην μεσαία τάξη της Δύσης, πιεζουν τα παιδιά τους ολο και πιο πολυ και ότι εχουν κανει  τα παιδιά τους σαν ενα project, ενα προσωπικο εργο. Κατι σαν διαγωνισμος του ποιος είναι πραγματικά «καλος γονιος». Σύμφωνα με τον συγγραφεα Honoré αυτος είναι ενας εντελώς λάθος τρόπος στο να δημιουργήσει κανεις ευτυχισμένα και έξυπνα παιδια!


Το αφεντικό του Yasuyuki Tokukura  του τα «εψαλλε»  όταν πήρε άδεια πατρότητας!



Ιαπωνια. Οι μητέρες εχουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών 

Στην Ιαπωνία, η ανατροφή των παιδιών είναι εντελώς διαφορετικη  από ό, τι στην Ευρώπη. Εκεί είναι οι μητέρες που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ανατροφή τους. Έχει παει σε τετοιο σημειο που οι πατέρες μέσω των διαφόρων προγραμμάτων της κυβέρνησης τώρα καλούνται να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους. Οι ρεπορτερς,  Λένα Scherman και Thomas Hallstan ταξιδεψαν στο Τόκιο και συναντουν μία από τις εξαιρέσεις. Ο Yasuyuki Tokukura ειναι στο σπίτι με τα παιδιά του, έστω και για μικρα χρονικα διάστηματα, ενώ η σύζυγός του συνέχισε τη καριέρα της ως χειρουργος. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να διαπραγματευτεί τη γονική άδεια του με τον εργοδότη του, οπως ειπε. Σήμερα, όμως, έχει μια επαφή με τα παιδιά τους που λιγοι Ιάπωνες άνδρες έχουν.

Ο Yasuyuki Tokukura  ειπε επισης οτι ειναι απειρως δυσκολοτερο να μεγαλωνει κανεις παιδια απο το να ειναι στη δουλεια. Η δουλεια του εγινε ευκολοτερη επειδη μπορεσε να χρησιμοποιησει τις γνωσεις που απεκτησε απο το σπιτι. Το να περνα τη μερα με καποιον που δεν μπορουσε λογω ηλικιας να μιλησει ηταν μια εμπειρια που τη χρησιμοποιησε στη δουλεια του και απεκτησε καλυτερες σχεσεις και με τις γυναικες  συναδελφους του.



«Αν πήγαινα στη δουλειά και κάτι πήγαινε στραβά με τα παιδιά η οικογένειά μου θα κατηγορούσε το γεγονος οτι θα ειχα επιλέξει να εργαστω αντί να είμαι στο σπίτι», λέει η Aditi Parashar


Ινδια. Θυσιάζει την καριέρα της για τη φροντίδα των παιδιών 

Στην αναδυόμενη μεσαία τάξη της Ινδίας, τα παιδιά είναι ένα τεράστιο project - αλλά ειναι απολύτως μια ενασχοληση των μητερων. Οι Ινδες γυναίκες είναι τώρα πιο μορφωμένες από ποτέ, αλλά οι υψηλη εκπαιδεύση τους χρησιμοποιειται κυρίως για να είναι ελκυστικες στην συναψη ενος «καλου γάμου». Μια γυναίκα με υψηλή εκπαίδευση αναμένεται να είναι επισης καλή στο μεγαλωμα και στην εκπαιδευση των παιδιών της.

Η Malin Mendel Westberg συναντα την  Aditi στη Βομβάη, που εxει θυσιάσει την καριέρα της για να φροντίζει τα παιδιά της. Οι παραδοσεις είναι ισχυρες, λέει, εξηγώντας ότι τα πεθερικά της περιμενουν ότι εφ οσον παντρευτηκε τα παιδιά της είναι το έργο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)