11.12.13

Ρ Ο Μ Α: «Ντροπή» της Ευρώπης, ή...ντροπή στην Ευρώπη!!


H ρεπορτερ Lena Scherman διπλα στο τειχος της Velika Ida, στη Σλοβακια.

Γιατί να υπαρχουν τετοιες διακρισεις εναντια στους Ρομά στην Ευρώπη, ρωτουν οι ρεπορτερς στην εκπομπη Κοrrespondenterna. Στη Σλοβακία, έκτισαν τείχη να κρυψουν πισω τους την συνοικία των Ρομά, στη Γαλλία πάνω από 10.000 Ρομά απελάθηκαν φέτος, αλλά στο Μαυροβούνιο μερικές γυναίκες Ρομά αγωνιζονται ωστε να είναι σε καλύτερη θέση, σ ενα κατά τα άλλα απελπιστικο περιβαλλον!
 
Οι Ρομά στο χωριό Velika Ida, (Σλοβακία) έχουν μια αντλία στην αυλή με κρύο νερό, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θερμανση.
Η Lena Scherman και ο φωτογράφος  Iman Tahbaz πηγαν στη Σλοβακία. Εκει οι αρχές έχουν χτισει τείχη στους χώρους διαβίωσης των Ρομά σε 14 πόλεις και χωριά. Ο Iman και η Λένα συναντουν  Ρομά στο χωριό Velika Ida, έξω από την Kosice, τη σημερινή ...Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ΕΕ! Οι ιδιοι αισθάνονται ότι η κατάστασή τους είναι απελπιστική. Για τις γενιές που έζησαν στην ίδια θέση στην βρωμιά και τη φτώχεια. "Το τείχος σημαίνει ότι είμαστε σαν να ζουμε σε φυλακή. Οι απ εξω δεν χρειαζεται να βλεπουν πόσο άθλια ζουμε, εξηγεί ο Joseph Horvath, στη Lena και τον Iman. Αλλά ο δήμαρχος του χωριού, Július Beluscsák το διαψευδει και λέει ότι το τειχος χτιστηκε για ασφάλεια: "Τα παιδιά Ρομά δεν πεφτουν πανω στα αυτοκινητα και οι αυτοκινητιστές γλυτωνουν απο τις πέτρες που πετανε τα παιδια», λέει. Οι Ρομά στο χωριό Velika Ida στη Σλοβακία έχουν μια αντλία στην αυλή με κρύο νερό, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θερμανση.
 
Τις νύχτες, ανθρωποι ρίχνουν πετρες στο τροχόσπιτο μας», λέει η 9χρονη Manuela Varga,  που ζει στο Hellème, στη Βόρεια Γαλλία.
O Christian Catomeris και o Ronald Verhoeven ταξίδεψαν στη Γαλλία για να αναζητήσουν μια οικογένεια που ειχαν συναντηθει πριν από ένα χρόνο. Η Ρομά οικογένεια Varga από τη Ρουμανία, μόλις είχε διωχθει από τον τόπο διαμονής τους και έμεναν σε μια σκηνή κοντα σε μια εκκλησία. O Christian και ο Ronald βρίσκουν την οικογένεια και παιρνουν συνεντευξη και πάλι απο την κόρη, τη Manuela Varga, η οποία μας λέει ότι η ζωή της είναι τώρα λίγο καλύτερη. Τους εχουν δωσει ένα τροχόσπιτο απο τον δήμο - αλλά η οικογένεια επτά ατομων ζουν στο ιδιο μικρο τροχοσπιτο και τέσσερα παιδιά μοιράζονται την ίδια κουκέτα. "Κοιμομαστε πλαγιαστα στο κρεβάτι με τα πόδια μας στο πάτωμα," λέει και διηγειται οτι μερικα βραδυα πετουν ανθρωποι πετρες στο τροχοσπιτο και τους βριζουν.
 
Η Fana Delija και η Fatima Naza έχουν ιδρύσει στο Μαυροβούνιο και στα Βαλκάνια τη πρώτη οργάνωση που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών: Το Κέντρο για τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων Ρομά. (Oλες οι φωτος απο SVT)
Αλλά οι Ρομά δεν έχουν μόνο προβλήματα με το οτι είναι απόβλητοι στις κοινότητες που ζούμε. Κάποιοι Ρομά έχουν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα βίας και καταπίεσης των γυναικών. Η Sharon Jåma και ο  Marco Nilson ταξίδεψαν ση πολη Niksic του Μαυροβουνίου για να επισκεφθουν μια γυναικεια Ρομά οργάνωση που προσπαθεί τώρα να αλλάξει τη στάση των δικων τους ανθρώπους, πρωτα πρωτα εις βάρος των γυναικών. Η Fana Delija και η Fatima Naza προσπαθουν να καταπολεμήσουν την καταπίεση των γυναικών με τη διοργάνωση μαθημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ άλλων, για άνδρες και γυναίκες. «Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι ότι κατάφερα να δείξω στην οικογένειά μου οτι έχω τα ίδια δικαιώματα οπως οι άλλες γυναίκες, και ανιψιές μου δεν θα χρειαστει να περάσουν τα ίδια πράγματα που περασα εγω», λεει η Fana Delija.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)