5.2.14

GET A LIFE! Ο Bertil, 91 ετών,..απρόθυμα βγαίνει στη συνταξη!!



O Bertil, στο καταστημα, που εργαζοταν μεχρι τελευταια

 
Καποιους ανθρωπους, ειλικρινα, δεν ξερει κανεις αν πρεπει να τους ...θαυμασει για τη μακροζωια τους,  ή να τους λυπηθει, για το οτι δεν εκτιμησαν αυτο που εννοει κανεις οταν λεει ''ΖΩΗ''! 

Γιατι το λεω αυτο; 

Διαβαζω στην εφημεριδα για εναν υπερηλικα, στη Στοκχολμη, τον Bertil Wallgren, 91 ετων, ο οποιος τη περασμένη Παρασκευή, μετά από ...78 χρόνια  επαγγελματικής ζωής, περασε, οπως γραφει η εφημεριδα, τη τελευταία εργασιακη του ημέρα!  
Θα μπορουσε φυσικα να ειχε βγει νωριτερα στη συνταξη, ομως ο Βertil, οπως και αλλοι Βορειοευρωπαιοι ειτε λογω του οτι δεν εχουν προσωπικη ζωη, (ενα μεγαλο προβλημα εδω), ειτε λογω μιας συχνα...''αρρωστημενης'' Λουθηρανικης νοοτροπιας, δεν εννοουν να βγουν στη συνταξη, επειδη οπως λεει και ο Bertil:

- Δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω τη Δευτέρα!!

Η εφημεριδα αναφερει επισης και μερικα στοιχεια για τη ζωη του, οπως πχ. οταν ο Bertil Wallgren άρχισε να εργάζεται με τις κουζίνες στη δεκαετία του 1950 ειχε ηδη μεγαλώσει με κουζινα στο κελάρι και επαιρνε νερό από μια πηγή στο δάσος! Από τότε ειδε πολλες μοντερνες λύσεις για την κουζίνα και τεχνολογικές καινοτομίες να έρχονται και να παρέρχονται.  
Όταν η εφημερίδα τον συναντησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εργασίας του ως πωλητή της Electrolux στο εμπορικό κέντρο στη Sollentuna, μας εδειξε τα 3D μοντέλα που σχεδίαζε στον υπολογιστή .

-Ειχε μια απίστευτη εξέλιξη, η δουλεια μου, λεει. Πολλά ήταν καλα, παλια, αλλά οι κουζίνες έχουν γινει σίγουρα καλύτερες , λέει ο Bertil .

Ένας καλός πωλητής θα πρέπει να είναι καλός στο να ακούει αλλα και στο   να μιλάει, λέει ο Bertil. Την ίδια στιγμή πρέπει μερικές φορές να βαλει κανεις  φρενο, όταν για παραδειγμα οι πελάτες ήθελαν να πεταξουν τα παλιά εντοιχισμενα έπιπλα κουζίνας που ειχαν φτιαχτει από την αρχη του αιώνα .

- Έχω σωσει πολλά ωραία παλιά ντουλαπια στο Östermalm, (ενα απο τα ακριβοτερα προαστεια της Στοκχολμης).  Eχω πει σε πελάτες ότι τα εν λόγω ντουλαπια δεν θα μπορουσαν ποτε να τα ξαναβρουν, λέει ο Bertil .

Αν και είναι τώρα 91 ετων , συνεχιζε να πηγαινει μεχρι τελευταια στη δουλειά - συχνά επτά ημέρες την εβδομάδα. Ούτε καν το εγκεφαλικό επεισόδιο που επαθε πριν από 8  χρόνια τον ανάγκασε να σταματησει!
Μετά από 78 χρόνια επαγγελματικής ζωής σε διαφορα επαγγελματα στη ζωή, εχει ανάμεικτα συναισθήματα .

- Μιλαμε για μεγάλη προσαρμογή. Δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω τη Δευτέρα , να καθίσω και να κοιτάζω το ταβάνι ίσως . Αισθάνεται λυπημένος , λέει ο Bertil και ρωτα:

- Ίσως κάποιος που διαβάζει το άρθρο να χρειαζεται ενα γέρο;

-------------------------------------------------------------------------------------
INFO
 
O Bertil έκλεισε ..78 χρόνια ως εργαζομενος!
 
Η πρώτη του δουλειά ήταν ως εργατης σε αγροτικες δουλειες και όργωνε εκει με το άλογο .

Μετά δουλεψε στον τομέα των κατασκευών με τον πατέρα του , ο οποίος ήταν μαραγκός και ετσι βρεθηκε ο Bertil στον κλάδο των κατασκευών .

Επίσης, εφτιαχνε  εργαλεία σε ένα εργαστήριο μεταλλουργίας .

Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να εργάζεται με κατασκευες κουζίνας , και για 32 χρόνια εργάστηκε στην Electrolux, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων 18 χρονων στη Stinsen, Sollentuna .




2 σχόλια:

  1. "Aλλοίμονο στους νέους" από τους γέρους που δεν ξέρουν τι να κάνουν τη κενή ζωή τους,και παρηγοριούνται έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λύσιππος

    Nαι η ..''κενη ζωη'' ειναι κατι το πολυ απογοητευτικο, ειδικα οταν εχει φτασει κανεις σε τετοια ηλικια, οπως ο Bertil, και δεν εχει καταλαβει τιποτα απ οσα επρεπε να ειχε καταλαβει μεχρι τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)