14.2.14

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σε άδεια δημοσιογράφος λογω...αντιρατσιστικών απόψεων!



Το χθεσινο προγραμμα "Debatt". (Συζήτηση)

Οταν προσφατα ο δημοσιογραφος Soran Ιsmail αναγκάστηκε σε αδεια από το Σουηδικό ραδιόφωνο, ηταν μια απόφαση που έγινε δεκτή με μαζική κριτική! Ο Soran Ismail, σταματαει να ειναι παρουσιαστης του Πρωινου προγραμματος στον κρατικο ραδιοφ. σταθμο  P3, απο την 25η Φλεβαρη. Ο λόγος είναι ότι είναι ενεργά πηρε θέση κατά του ρατσισμού και κατά των ακροδεξιων SD (Sverige Demokraterna).

 
Soran Ismail


H απόφαση του ραδιοφωνου (SR) έχει φυσικα επικριθεί έντονα απο τα ΜΜΕ. 

Η πρόεδρος του Σουηδικου ραδιοφώνου Cilla Benkö απάντησε χθες το βράδυ σε επικριτές της σε μια τηλεοπτικη συζήτηση στο κρατικο καναλι SVT. Κατα την αποψη της, η απόφαση έχει ληφθεί από τον διευθυντή του Soran Ismail και σε συνεννόηση μαζί του. 

-Έχουμε πολιτικη γραμμη πριν από τις εκλογές, η Σουηδική ραδιοφωνία είχε πάντα. Εάν ένα πρόσωπο ανοιχτά βγει και πάρει θέση υπέρ, ή ενάντια ενος κόμματος , ταυτόχρονα δεν μπορει να έχει σχέση, ή εξέχοντα ρόλο σε ένα πρόγραμμα για τη Σουηδική ραδιοφωνία, κατά τη διάρκεια των εκλογών , ειπε χθες στο προγραμμα "Debatt". (Συζήτηση) 

Σκληρή κριτική 

Ο δημοσιογραφος  της Aftonbladet,  Ehsan Fadakar, κλήθηκε να συζητήσει κανοντας κριτικη της Διευθ. Συμβουλου του ραδιοφωνου (SR) . Όταν η Cilla Benkö ρωτήθηκε αν οι κατευθυντήριες γραμμές του ραδιοφωνου (SR) ισχύουν επίσης και για τα ναζιστικά κόμματα, απαντησε :

- Οι εργαζόμενοι στο Σουηδικό Ραδιόφωνο μπορεί να έχουν απόψεις για οτιδηποτε . Αλλά κατά τη διάρκεια του χρόνου των εκλογών , κανείς δεν μπορεί να είναι παρουσιαστης και να εκπροσωπει  το Σουηδικό Ραδιόφωνο σε ένα πρόγραμμα, εάν έχει ενεργη στάση ενάντια σε ένα κόμμα. Η δήλωση αυτή προκαλεσε καταιγίδα κριτικής στο Twitter. Ο Σοσιαλιστης ​​και πολιτικός επιστήμονας Ulf Bjereld ζήτησε διευκρινίσεις.

Η Cilla Benkö είπε αργότερα , «για μένα είναι προφανές ότι μιλάμε για ενα κομμα εντός του δημοκρατικού συστήματος. Οχι για Ναζιστες". 

Η επιστολή παρότρυνε 

Στο τηλεοπτικο προγραμμα "Debatt" (Συζήτηση), χθες, ο παρουσιαστης δημοσιογραφος Janne Josefsson εδειξε επίσης μια επιστολή από τον διευθυντή του καναλιού στο σουηδικό ραδιόφωνο, στο Malmö . Η επιστολή καλεί τον διευθυντή του καναλιού να σκεφτει  καλα προτού να διαδωσει, ή να σχολιάσει τα πράγματα στα ΜΜΔ . "Αυτό ισχυει επίσης, όταν πρόκειται για καλά πράγματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίση αξια των ανθρωπων και την ισότητα " . 

Όταν η εφημεριδα Aftonbladet ρωτησε την Cilla Benkö, για την επιστολη, εκεινη απαντησε:

- Ακριβώς όπως όταν λαμβανουμε  ειδησεις για γεγονοτα, ετσι ελεγχουμε κι εμεις τα γεγονοτα στο newsroom  που προωθουνται στα ΜΜΔ . Έχουμε υποχρέωση να είμαστε δημοσιογράφοι ακομη και εκει. Εάν μόνο κανει κανεις RT (retweets), τοτε δεν έχει κάνει τη δημοσιογραφική δουλειά του. Είναι απλό .

Είστε έκπληκτη από την κριτική ;

-''Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη θέση μας, αυτο που ισχυει στις κατευθυντήριες γραμμές μας για τις εκλογές και τα συμφέροντα των εργαζομένων μας στο σουηδικό ραδιόφωνο. Είμαστε μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που πρέπει να αντιπροσωπευει τη δικαιοσύνη''.

Mτφ απο Aftonbladet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)