30.4.14

ΣΟΥΗΔΙΑ: Το Ναζιστικό κόμμα δεν πρέπει να διαδηλώσει τη Πρωτομαγιά!


Το ναζιστικο κόμμα των Σουηδών σε ένα συλλαλητήριο στο Lidköping τον Δεκέμβριο του 2013. Πρόεδρος κομματος ο  Stefan Jacobsson στη φωτο. (SVD)

Οι Σουηδοί του Ναζιστικού κόμματος (Nazistiska Svenskarnas parti) δεν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαδηλωσουν στη πολη Jönköping την 1η Μαΐου. Η αστυνομία και άλλοι φορεις της δικαιοσύνης συνεχίζουν να δείχνουν την άγνοια και αδιαφορία για την εφαρμογή των νόμων που αφορούν τα εγκλήματα μίσους. Αυτα εγραψε στο αρθρο του, στην εφημεριδα Svenska Dagbladet, ο  πρώην αστυνομικός επιθεωρητης Eric Rönnegård.

 

Η αστυνομία της πολης Jönköping έχει χορηγησει στο ναζιστικο κόμμα (Nazistiska Svenskarnas parti) άδεια να διαδηλωσουν την 1η Μαΐου. Ο δήμος έχει προσβάλει την απόφαση της αστυνομίας, αλλά το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή. Στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης η αστυνομία λεει ότι « Η αστυνομία σε αυτή την περίπτωση δεν είχε άλλη επιλογή από το να δώσει την άδεια και αυτο αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα». Η δήλωση αυτή έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την τρέχουσα νομοθεσία και την αποφαση του Ανώτατου Δικαστηριου. (HD).

Απο το 1997-2003 το δικαστικό σύστημα εδωσε προτεραιότητα στα ρατσιστικα και ξενοφοβικα εγκληματα . Μια σαφής νομοθεσία αφορουσε τις ομιλίες μίσους και μια αποφαση του Ανώτατου Δικαστηριου, (HD) το 1996 ήταν η βάση για το έργο. To Κοινοβούλιο , η κυβέρνηση , τα ΜΜΕ, η Εθνική Αστυνομία ( ΚΔΕ ), η Υπηρεσία Ασφαλείας και η Γενικη Εισαγγελεια , εκαναν όλη τη δουλειά , για τη δίωξη των εγκλημάτων μίσους . Για παράδειγμα , ο αριθμός των αποφάσεων εναντίον των Ναζί που έκαναν το ναζιστικό χαιρετισμό. Ελαβαν ποινές φυλάκισης .

Η αστυνομία ενημέρωσε τους ξενοφοβικους διοργανωτές για την πρόθεσή τους να παραστει και να παρέμβει άμεσα, εάν διαπράξουν εγκλήματα μίσους, όπως ομιλίες μίσους από λευκους ρατσιστες σε συναυλίες και διαδηλωσεις. Το Ανώτατο Δικαστηριο (
HD) κατέστησε σαφές ότι άν για παράδειγμα, ενα συμβολο, ή / και μια ενδυμασία" απερίφραστα παρέχει μια σύνδεση με μια συγκεκριμένη έκφραση της γνώμης , είναι λογικό να δουν αυτό ως ένα μήνυμα με νομικες συνεπειες". Τοτε ισχύει ο νόμος για την υποκίνηση φυλετικού μίσους. Πρόκειται για μια εξαίρεση από το δικαίωμα του ατόμου να διαδηλωσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Σε μια τέτοια συναυλία στο Brottby στις 3/1 του 1998 , ολόκληρο το κοινό αρχισε να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό, κατω απο μουσική υποκρουση «λευκής εξουσίας». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχαν την πρόθεση να συλλάβουν ένα μικρό αριθμό που εδειχναν να ηταν ηγετες, αλλά τελικα αντιμετωπισαν μια βίαιη εξέγερση. Η αστυνομία στη συνέχεια συνέλαβε μεμονωμένα 314 άτομα που παρακολούθησαν τη δημόσια συναθροιση για τη συναυλία. Ο επικεφαλής κοινοβουλευτικός διαμεσολαβητής Claes Eklundh δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι απ οσο καταλαβαινε ο ιδιος η αστυνομία είχε χειριστεί νόμιμα την περιπτωση.

Ο Διευθυντής Staffan Kjeller Borg της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αστυνομίας έγραψε στην αστυνομία λίγες μέρες μετά τη ρατσιστική συναυλία: « Η επιδρομή εναντίον των Νεοναζί στο Brottby εχει απ ό, τι έχω δει, απεικονιστεί θετικά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Τόσο η Expressen οσο και η Aftonbladet εγραψαν αρθρα για το γεγονος. Ο τίτλος της Expressen ήταν: « Η αστυνομία έκανε το σωστό» και της Aftonbladet ο τίτλος ήταν: « Καλά εκανε η αστυνομία και συνέλαβε τους Ναζί».
Σπάνια μπορεί κανείς να δει αυτές τις ανταγωνιστικες εφημεριδες να συμφωνουν. Η εφημεριδα Östgöta / Corren έγραψε :« Η ισχυρή παρέμβαση είναι καλη» και η εφημερίδα της πολης Sundsvall είχε τον τίτλο:« Επιτυχής λειτουργία της αστυνομίας». Η εφημεριδα Falu–Kuriren ειχε τίτλο: «Μια αποφασιστική αστυνομικη επιχειρηση». Αυτό, όπως και μερικά αλλα μεμονωμένα, αλλά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα".

Η εφημεριδα DN έγραψε στις 5/1 του 1998, στο κύριο άρθρο της : « Η αστυνομική παρέμβαση είναι η πρώτη και ο πιο προφανής δείκτης των κοινωνικών αντιδράσεων σε τέτοια εγκλήματα. Γι αυτο ειχε η αστυνομία μια σημαντική συμβολή στην καταστολή κατά της ναζιστικής συνάντησης». Η Göteborg-Posten είχε τον τίτλο σ ένα κύριο άρθρο:" Θα πρέπει να χρησιμοποιείται το μοντέλο του Brottby".

Στη Στοκχόλμη, οι Ναζί ήξεραν ότι ήταν δύσκολο να πάρουν άδεια να διαδηλώσουν. 
Εφοσον o κοσμος μπορουσε να αντιληφθεί μια διαδηλωση ως απόδειξη για την εξάπλωση του ναζισμού και της ναζιστικής ιδεολογίας, δεν τους δωθηκε η αδεια. Οταν θελησαν να παρελαύσουν στην πόλη πήραν ενα ''όχι'' ως απαντηση. 
Για παράδειγμα η «Νέα Δημοκρατία» / το Συντηρητικό Κόμμα εισεπραξαν αρνηση στο αιτημα τους να διαδηλωσουν στη Στοκχόλμη την Πρωτομαγιά του 1998 . Το ερωτημα διευθετήθηκε τελικά από το Εφετείο, που διαπίστωσε ότι " υπάρχει σαφής σύνδεση με τον ναζισμό στην αιτουμενη αδεια για διαδηλωση". 

Το Εφετειο είπε όχι στην διαδηλωση τοτε γιατι ήταν «αναγκαία εν όψει της τάξης και της ασφάλειας " στην αιτουμενη αδεια. Αυτό συνέβη όταν οι Ναζί ανελαβαν την ηγεσία του κομματος της «Νέας Δημοκρατίας».

Έτσι
τα ορια στενεψαν. Οι Ναζί έμαθαν. Δεν ήταν «ενταξει» να οργανωσουν δημόσιες συγκέντρωσεις, όπως συναυλίες και διαδηλωσεις για την εξάπλωση της ρατσιστικης τους Ναζί ιδεολογιας. Μια ιδεολογία που αντιπροσωπεύει ο τι πιο βίαιο εγκλημα υπαρχει στην ιστορία κατά της ανθρωπότητας. 

Το να διαδηλωνει κανεις υπερ μιας γενοκτονικής ιδεολογίας δεν είναι συμβατο με τη Σουηδική νομοθεσία. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα σημερα και κυριως χωρίς διαλογο. Το σημείο καμπής ήρθε σταδιακά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Στο Ναζιστικο κόμμα των Σουηδων και στο  Σουηδικο Κίνημα Αντίστασης δίνεται συνήθως αδεια για να διαδηλωσουν με παραστρατιωτικη πειθαρχία, πανό, ασπίδες και τα σύμβολα που εχουν παρθει  από βίαια πογκρόμ της ναζιστικης Γερμανίας. 

Η Διοικηση της Αστυνομιας της χωρας δημοσίευσε ένα βιβλίο τον Νοέμβριο του 1996  με τιτλο "Ναζί, ρατσιστες, ή απλά πατριώτες;". Στον πρόλογο αναφέρεται: "Οι δραστηριότητες νεοναζιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια εχουν κανει όλο και περισσότερο αναγκαία την παρέμβαση της αστυνομίας. Είναι από πολλές απόψεις εξαιρετικά σημαντικο οι παρεμβάσεις αυτές να είναι επιτυχείς ....".

Από το βιβλίο αυτο επισης φαινεται ότι τετοια συμβολα οπως το Livsrunan , που σημερα χρησιμοποιείται ως σύμβολο από τους Ναζί σε πανό και ασπίδες, χρησιμοποιουνταν επίσης από παραστρατιωτικες οργανωσεις εφοδου της ναζιστικής Γερμανίας (SA). Ένα άλλο σύμβολο που οι Σουηδοι Ναζί μας χρησιμοποιούν συχνά σχετικά με τις ασπίδες και τα πανό που περιγράφεται στο βιβλίο:  
Το συμβολο "Tyrrunan" είναι το αρχαίο σκανδιναβικο συμβολο για το γραμμα Τ. Σχετίζεται με τις λέξεις όπως Νομος, αγώνας, Νίκη και Θάνατος. Χρησιμοποιήθηκε από τη Waffen SS Division στις 30 Ιανουαρίου (1933) και σήμερα αυτό συμβαίνει με φειδώ απο το λευκο ρατσιστικο κίνημα. Tο συμβολο Tyrrunan ήταν πρώην σύμβολο του Βρετανικoυ Εθνικιστικου Μετωπου».

Σήμερα το σύμβολο δεν είναι χρησιμοποιεται πλέον με φειδώ από τους Σουηδους Ναζι. (Η ημερομηνια 30 Ιανουαρίου, 1933 ηταν η ημερα που ο Χίτλερ διοριστηκε ως καγκελάριος της Γερμανίας ). 

Πολλοί που συμμετέχουν σε μια ρατσιστική διαδήλωση , οπως τώρα στη πολη του Jönköping , γινονται οι ιδιοι ένοχοι για το αδίκημα της υποκίνησης φυλετικού μίσους , γιατι τα πανό , οι ασπίδες , τα σύμβολα, ειναι  τρόποι εξάπλωσης του Ναζισμού και της ναζιστικής ιδεολογίας. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία θα πρέπει να προβεί σε άμεση σύλληψη υπόπτων παραβατών ξεχωριστά , σύμφωνα με την υποχρέωση που προβλέπεται απο τον αστυνομικο κωδικα.

Η Διοικηση της Αστυνομιας της χωρας εγραψε στα 2000 στους κατα τοπους διεθυντες και τις αστυνομικες αρχες (VKA-128-4137/00): "Σύμφωνα με τις παραγρ. 1 και 2 , § § του αστυνομικου κωδικα ... η αστυνομία έχει το γενικό καθήκον να αποτρέπει και να παρεμβαινει κατά του εγκλήματος . Η αστυνομία θα πρέπει γι αυτο κατά κανόνα να μην παραμενει αδρανής , αλλά να αναλαμβανει δράση έναντι των τρεχοντων εγκληματων, όταν αυτα συμβαίνουν, για παράδειγμα, μεταξυ αλλων, δημόσιες συναθροισεις, ή δημόσιες διαδηλώσεις. Εδώ κατά κύριο λόγο ειναι η υποκινηση εθνικου μίσους που πρέπει να προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή ( ... )".

Όταν αυτη η στρατηγική χρησιμοποιείται η αστυνομία γνωρίζει εκ των προτέρων με μεγαλη πιθανότητα ότι θα υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, οπως,  για παράδειγμα έδειξε και η συναυλια από το Brottby. Αλλά ειναι ενα προβλημα που ενας επαρκής αριθμός αστυνομικών μπορεί να χειριστεί στο πλαίσιο των νόμων. 
Μεταξυ αλλων προκύπτει ότι το κόμμα των Σουηδων (Svenskarnas parti) δεν θα μπορουσαν να εχουν τη δυνατότητα να διαδηλωσουν στο Jönköping . Ο νομος ορίζει ότι για την άρνηση αδειας χρειαζεται «να είναι απαραίτητη ενόψει της τάξης και της ασφάλειας » κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Το αίτημα θα εκπληρωνοταν τότε και η αίτηση για την διαδηλωση θα είχε μακραν απορριφθεί.

Το οτι πάντα πρεπει να παρεμβαινει κανεις άμεσα, όταν διαπράττονται εγκλήματα μίσους είναι το απαραίτητο θεμέλιο για την αποτελεσματική αστυνόμευση τετοιων εγκλημάτων. Μεχρι σήμερα όχι μόνο η αστυνομία , αλλά και τα ΜΜΕ, το ηξεραν, μετά τη συναυλία στο Brottby, για παράδειγμα.

Ότι ο ρατσισμός βρίσκεται σε άνοδο στις χώρες της ΕΕ είναι πολύ σοβαρό. Είναι γενικά γνωστό . Αλλά ότι και ο ρατσισμος στη χώρα μας είναι τόσο επιτυχής, αλλά και οτι το Δικαστικό σώμα επιλέγει την προσέγγιση κατά παράβαση του νόμου και με σαφη αποφαση του Ανωτατου Δικαστηριου (HD), ειναι ζωτικής σημασίας . Είναι προς το παρόν άγνωστο στο ευρύ κοινό .

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι Ναζί και οι ρατσιστές γίνονται όλο και πιο αποδεκτoι. Αυτή είναι μια τάση που θα συνεχιστεί καθώς η αστυνομία και άλλοι φορεις της Δικαιοσύνης εξακολουθουν να δείχνουν άγνοια και αδιαφορία για την εφαρμογή των νόμων που αφορούν τα εγκλήματα μίσους. Η τιμή θα είναι υψηλή για τη δημοκρατία μας.

ERIC RÖNNEGÅRD

Πρωην αστυν. Επιθεωρητης

1 σχόλιο:

  1. Εμ ... κατάλαβες ότι δεν έχει νόημα να ασχολείσαι με το ΚΚΕ και το παράτησες.
    Στάλεγα εγώ... τίποτα δεν αλλάζει...
    Απλά γίνονται καθημερινές συγκεντρώσεις έτσι για να ξεθυμαίνουν όσοι δεν πάνε στα γήπεδα, το ΚΚΕ σταθερό εκεί μεταξύ 5%-10% για πάντα
    βγάζει μερικές έδρες στην Βουλή ώστε να ξαπλώνουν μερικά στελέχη του και παίρνει κάποια λεφτά να συντηρείται
    ... και η ζωή συνεχίζεται...
    Οι αγώνες είναι για τους άμυαλους.
    Σιγά μην έπεφτε ο ραδιούργος και συνεχώς εξελισσόμενος Καπιταλισμός
    από μερικούς ρομαντικούς ονειροπαρμένους Κομμουνιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)