22.5.14

Το εργασιακό δουλεμπόριο αυξάνεται στη Βραζιλία πριν το Παγκ. Κύπελλο!

Πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία όλο και περισσότεροι εργαζομενοι από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας ψαχνουν για δουλειες στις πόλεις. Συνθηκες δουλεμποριου αναφέρονται σε πολλους κλαδους, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας .


Στη Βραζιλία εμφανίζονται μορφες εργατικου δουλεμποριου σε αγροκτήματα βοοειδών, σε φυτείες ζαχαροκάλαμου και σε ανθρακωρυχεία, σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά επίσης πρόσφατα και σε βιομηχανίες ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας της χώρας. Είναι σχεδόν 20 χρόνια που η  Βραζιλία αναγνώρισε ότι οι συνθήκες δουλείας στο χωρο της εργασίας είναι διαδεδομένες στη χώρα, αλλά ηταν το 1995 που εισήχθη ένα σύστημα για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας .

-Είμαστε μακριά από το να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα και φυσικα δεν είναι μόνο η Βραζιλία. Η χώρα αναγνώρισε ότι το προβλημα
υπάρχει και αυτο είναι ηδη ένα μεγάλο βήμα. Υπάρχουν χώρες που δεν το παραδεχονται και δεν εχουν αναλάβει δράση, λέει ο Luiz Machado, ο εθνικός συντονιστής κατα της καταναγκαστικής εργασίας στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ΙLO.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από συνθήκες δουλεμποριου μεταξυ 1995 και 2012. Τα θύματα έχουν λάβει συνολικά ποσο που αντιστοιχεί σε 228 εκατομμύρια ως αποζημίωση . Από το 2010, αναφέρθηκε ότι 2600 εργαζόμενοι έχουν διασωθεί από παρόμοιες συνθηκες εργασίες σε ετήσια βάση .Ο Luiz Machado , λέει οτι ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την απότομη αύξηση της δουλείας πριν το Παγκοσμιο Κυπελλο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και τους Ολυμπιακους Αγώνες του 2016, που η Βραζιλία θα φιλοξενήσει .

-Αυτά τα μεγάλα γεγονότα προσελκύουν εργάτες από όλη την χώρα και μεταναστες εργαζομενους για την κατασκευή των γηπέδων. Μεγάλα έργα υποδομής έχουν κοινωνικές συνέπειες, με τη μορφή της σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμα και την παιδική εργασία. 
Είμαστε σε επιφυλακη και έχουμε διαπραγματευθεί συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας .Μια ειδική ομάδα ελέγχου, που διορίζεται από το Υπ. Εργασίας, αποκαλυψε τον Απρίλιο μια περιπτωση καταναγκαστικής εργασίας σε ένα ιταλικό κρουαζιερόπλοιο, το MSC Magnifica, στην πόλη Σαλβαδόρ, στην βορειοανατολική περιοχή της χωρας. Το πλήρωμα είχε εξαναγκαστεί να εργάζονται μέχρι και 16 ώρες την ημέρα και υποβάλλονταν σε κακοποίηση και παρενόχληση . 
Στις 20 Απριλίου απέρριψε ενα βραζιλιανο δικαστηριο την προσφυγή από την αλυσίδα καταστημάτων Zara , η οποία αποτελεί μέρος της ισπανικής πολυεθνικής του γίγαντα δλδ της ένδυσης Inditex Group.  
Η προσφυγή αφορούσε τις συνθήκες εργασίας δουλείας που ανακαλύφθηκαν το 2011 σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει ρούχα για τη Zara. Η  εταιρεία ενδυσης δήλωσε ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση του υπεργολάβου , αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι η αλυσίδα ήταν άμεσα υπεύθυνη για την εκμετάλλευση των εργαζομένων!
 
Τον Μάρτιο , έσωσαν 17 Περουβιανους εργάτες της υφαντουργίας από ένα εργοστάσιο-κάτεργο στο
São Paulo , όπου εργάζονταν πάνω από 14 ώρες την ημέρα επτά ημέρες την εβδομάδα, παρακολουθoυνταν με κάμερες και δεν είχαν πρόσβαση στα έγγραφά τους .Ο Luiz Machado της ΔΟΕ αναφέρει ότι ολο και μεγαλυτερος αριθμός  ξένων εργατών που απασχολούνται στη βραζιλιάνικη αγορά εργασίας πεφτει θυμα εκμεταλλευσης .-Ανθρωποι από την Παραγουάη , το Περού , και πιο πρόσφατα την Αϊτή έρχονται εδώ για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Πολλοί έρχονται χωρίς χαρτιά και φοβούνται ότι θα απελαθούν, και ο φόβος οδηγεί στο να μην καταγγειλουν τον εργοδότη τους, λέει.Χιλιάδες εργαζομένων στη γεωργία, σε αγροτικές περιοχές στη Βραζιλία είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Η Κοινωνική Λειτουργός Carolina Abreu εργάζεται σε μια επιτροπή εναντια στις συνθήκες σκλαβιάς στο Fluminense .
-Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, ενα και μονο εργοστάσιο ζάχαρης μπορει και να απασχολει 5.000 εργαζόμενους από διαφορετικές χώρες οι οποιοι πληρωνουν χρεη και εργάζονται σε ανασφαλείς συνθήκες .Η Carolina Abreu μας λέει ότι οι εργαζόμενοι ισως και να μην έχουν καμμία σύμβαση και ότι κερδίζουν λιγότερα από το βασικό μισθό, ο οποίος ισοδυναμει με 2100 SEK το μήνα, δλδ περιπου 233 Eυρω!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)