30.5.14

INΔΙΑ: Eνα χρονο μετα/ ''Αυτό σου κανει η φτώχεια", είπε


(Πηγη ΒΒC)

Τον περασμένο Δεκέμβριο μια 23χρονη Ινδη φοιτητρια υπεκυψε αφου υπεστη ομαδικό βιασμό μέσα σε ένα λεωφορείο στην πρωτεύουσα, της χωρας, το Δελχί. Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και οδήγησε την Ινδία να εισαγάγει αυστηρούς νόμους κατά του βιασμού. Ένα δικαστήριο καταδίκασε τους υπαιτιους για τον θάνατο τον Σεπτέμβριο. Ο Soutik Biswas του BBC συνάντησε την οικογένεια του θύματος για να μάθει ποσο αλλαξε η ζωη γι αυτους μετά το θάνατό της.

Η κορη μου πάντα μου ελεγε να μην ανησυχουμε για τα χρήματα. Ότι θα αναλάβει εκεινη τη φροντίδα της οικογένειας".
Αυτό είναι που σου κανει η φτώχεια, λέει ο πατέρας.
Σκεφτεσαι τα χρήματα όλη την ώρα.

«Όταν πήγα στο νοσοκομείο το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου με έναν φίλο και οι γιατροί μου είπαν η κόρη μου ενδεχομένως δεν θα ζουσε πανω από μια-δυο ώρες. Η πρώτη μου σκέψη ήταν πώς θα μεταφερω στο σπίτι το σώμα της" λέει. Αυτό σου κανει η  φτώχεια", είπε. 

"Είχαμε 1.000 ρουπίες (16$). Θα ήταν αρκετό για να πληρώσουμε για τα φάρμακα και το ασθενοφόρο Επέζησε το βράδυ. Την επόμενη μέρα ένας πολιτικός ήρθε και μου εδωσε 25.000 ρουπίες ( 405$) . Αισθάνθηκα καλύτερα Τουλάχιστον είχα τα χρήματα για να γυρίσω στο σπιτι με το σώμα της , αν πέθαινε. Σκεφτεσαι αν έχεις αρκετά χρήματα στην τσέπη σου για να πάρεις στο σπίτι το ...πτώμα της κόρης σου!

Ο πατέρας της διηγειται επισης οτι το βραδυ που συνεβει το περιστατικο είχε επιστρέψει στο σπίτι κουρασμένος μετά από ...16 ώρες εξαντλητικη δουλεια στο διεθνές αεροδρόμιο του Δελχί το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 2012.

Ενας αστυνομικός τον πηρε τηλεφωνο μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα να του πει ότι η κόρη του είχε ένα ατύχημα και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Μια ώρα αργότερα, οι γιατροί του είπαν ότι είχε υποστει ομαδικό βιασμό σε ένα κινούμενο λεωφορείο από μια ομάδα ανδρών. Δύο εβδομάδες αργότερα, πέθανε σε ενα νοσοκομείο, στη Σιγκαπούρη!

«Ξυπνα Ινδία, είναι νεκρή», ούρλιαζε ένας τίτλος εφημερίδας, ενω η Ινδία ειχε ξεσηκωθει απο θυμό και οργη! 

Η ζωή είχε αλλάξει σε μια στιγμή για την οικογένεια της κοπελλας. Η οικογενεια ενα χρονο μετα την επιθεση μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων που τους εδωσε η κυβερνηση σε μια παλια πολυκατοικια που παρα τα προβληματα ειναι μια ..τεράστια βελτίωση σε σχέση με το παλιο σπιτακι με τουβλα  όπου οι βροχές των μουσώνων πλημμύριζαν τα δωματια. 

Οι δύο γιοι της οικογένειας, ηλικίας 21 και 17 , η αδελφή τους ήταν η μεγαλυτερη, τώρα πάνε σε καλυτερα σχολεια με διδακτρα που καταβάλλονται από την κυβέρνηση. Ο μεγαλυτερος γιος σπουδάζει για να εργαστει με υπολογιστες, ο νεότερος σκεφτεται να γίνει γιατρός.

Μια μικρή τηλεόραση σ ενα ετοιμόρροπο τραπεζακι, ένα φτηνό πλυντήριο ρούχων , ένα κύλινδρος αερίου , ένας νέος θερμοσίφωνας στο μπάνιο .

"Μερικές φορές αισθάνομαι" λέει ο πατερας, οτι «η φτώχεια ήταν καλύτερη για εμάς. Κοιμομασταν καλά . Ήμασταν ευτυχισμένοι. Σήμερα, έχουμε «τα πάντα», αλλά και τίποτα. Χωρίς την κόρη μας ο κόσμος μας ειναι άχρωμος".

"Ξέρεις, συνήθιζα να λέω, η κόρη μου ηταν η ατμομηχανη της οικογένειας. Όλοι μας ειμασταν σαν βαγονια προσδεμένα στον κινητήρα".

Έχει εργαστεί σκληρά ο πατερας για να μορφωσει τα παιδιά του, εκανε διπλές βάρδιες, πουλησαν ένα μικρό οικόπεδο της οικογένειας γης για 200.000 ρουπίες ( 3.224 δολάρια £1.995 ) ωστε να μπορεσει να γραψει την κόρη του σε ένα προγραμμα φυσιοθεραπείας διαρκειας 4 ετών, το οποίο είχε τελειωσει η κοπελλα.
Το τηλέφωνό του χτυπάει ασταμάτητα συνήθως από δημοσιογράφους που θελουν να επισκεφθούν την οικογένεια για την πρώτη επετειο του θανάτου της κόρης του. 

Οι γονείς έχουν παρουσιαστει στις ειδήσεις και έχουν παρακολουθήσει τελετές απονομής που τους θυμιζουν τη νεκρή κόρη τους και όλοι στη γειτονιά γνωρίζουν ότι η " οικογένεια του θύματος " ζει εκει.Η 46χρονη γυναίκα του, η μητέρα του θύματος, λέει ότι πάσχει από αϋπνία και είναι συχνά άρρωστη. Έχουν φέρει και μερικά από τα υπάρχοντά της κοπελλας στο νέο τους σπίτι. 

Μερικα απο τα βιβλία της νευρολογίας, της νευροεπιστήμης και της ανατομίας, σε φωτοτυπιες επειδή η οικογένεια δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να αγοράσουν τα ακριβά πρωτότυπα. Αλλά τα περισσότερα από τα υπάρχοντά της, λέει  ο αδελφός της , ειναι συσκευασμένα σε ένα μπαουλο στο παλιό σπίτι , όπου μια θεία που μένει - " τα ρούχα της , τις σημειώσεις της , τα όνειρά της».Η θλίψη γινεται ανυποφορη μερικες φορες και η μητέρα της ξεσπάει σε κρύο ιδρώτα τη νύχτα, όταν σκέφτεται τι πέρασε η κόρη της στα χέρια των ανθρωπων αυτων. «Νιωθω να πνιγομαι μερικές φορές», λέει. 

Οι Κυριακές είναι πιο δύσκολες γιατι κάθε Κυριακή η οικογένεια περναγε περισσότερο χρονο μαζί, αλλά και επειδη ηταν η μοιραία μέρα, οταν πηγε να δει την πρώτη αγγλική ταινία της - Η ζωή του Πι - με έναν φίλο και δεν επέστρεψε ποτέ.
Η μητέρα της λέει ότι θυμάται πως η κόρη της μιλουσε συχνα αργα τα βράδυα με τα αδέλφια της και τον πατέρα της, για τις ελπίδες τους για το μέλλον. Θυμούνται τις τελευταίες ώρες της στη μονάδα εντατικής θεραπείας αφού οι γιατροί εγκατέλειψαν την ελπίδα: Ο αδελφός της λέει ότι η οικογένεια ήταν γύρω από το κρεβάτι της ωσπου ο « καρδιακός παλμός της επιβραδύνθηκε , αρχισαν να χτυπουν οι συναγερμοι και οι οθονες εδειχναν επίπεδες γραμμες".

"Έρχεται σαν σε όνειρο, ξέρεις», λέει  και τα μάτια του πατερα αστραφτουν ξαφνικα. «Είμαστε σ ένα ξενοδοχείο σε μια πόλη. Μας επισκέπτεται . Στέκεται δίπλα μου και με ρωτάει αν έχω ανάγκη απο χρήματα . Της λέω , δεν χρειάζομαι χρήματα , απλά να φροντίζεις τα  αδελφια σου. Και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

Την πρώτη επέτειο του θανάτου της , η οικογένεια θα κανει ένα μικρό μνημόσυνο. Επίσης, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν καποια ιδρυμα μεσω των δωρεων για να βοηθουν και να εκπαιδεύουν τα φτωχά παιδιά, αρχικα.

"Εμείς απλά θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ανάμνησή της όσο είναι δυνατόν. Ξέρω κάποια μέρα ο κόσμος θα την ξεχάσει , όμως, θα θυμούνται οτι ο θάνατός της οδήγησε σε αλλαγές - Αλλαγές στους νόμους κατά των βιασμών , μια αλλαγή συνειδησεων​​", λέει ο πατέρας της .

"Οι γυναίκες μιλουν τωρα για τη παρενόχληση και τη βία. Υπάρχει κάποιος φόβος για τον νόμο.

«Αυτή είναι η συνεισφορά της κόρης μου, έτσι δεν είναι;» αναρρωτιεται.

Mτφ και προσαρμογη απο ΒΒC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)