28.6.14

ΓEPMANIA: Amazon: Η συνδικαλιστική πάλη ενάντια στην εταιρεία συνεχίζεται!


Φωτο: Αrbetaren

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ, η εταιρεια Amazon εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει συλλογικες συμβασεις, αλλά το σωματειο δεν θα τα παρατήσει. Αυτή την εβδομάδα, το σωματειο Verdi ειπαν στα μέλη τους να ξεκινησουν  την απεργία σ ενα αλλο τμημα της εταιρειας.

Ο αγώνας για τη γερμανική συλλογική σύμβαση στην αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, συνεχίζεται. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι Γερμανοι συνδικαλιστες της Verdi ξεκινησαν απεργία σε δύο από τα κέντρα διανομής τους στη Λειψία και το Bad Hersfeld. Και τη Δευτέρα μέλη της Verdi ξεκινησαν
απεργία σ ενα άλλο τόπο, στο Graben.
 
-Χρειάζεται μια συλλογική συμφωνία με την Amazon που να είναι «στάνταρτ» στη Γερμανία, αλλά η Amazon έχει επανειλημμένα απορρίψει κάθε προσπάθεια για να συνομιλιες, λέει ο Christoph Schmitz, εκπρόσωπος του σωματειου Verdi.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, το σωματειο προσπάθησε να προκαλέσει τον γίγαντα του ηλεκτρονικου εμποριου να συμμετάσχει σε μια συλλογική σύμβαση του εμπορίου και της βιομηχανίας για περισσότερους από 10.000 μόνιμους υπαλλήλους και περισσότερους από 14.000 εποχικούς εργαζόμενους
Όμως, η εταιρεία, η οποία έχει εμπλακεί σε αρκετά σκάνδαλα που αφορούν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, συμφωνα με το σωματειο, αρνειται σταθερά να συνομιλησει.
 
«Το συνδικάτο Verdi ζητά συλλογική σύμβαση σύμφωνα με τους όρους του εμπορίου και της βιομηχανίας. Η δουλειά μας από την άλλη πλευρά, είναι οι εταιρείες logistics για την εφαρμογή των παραγγελιών των πελατών.

«Εκτελούν κλασικη υλικοτεχνική εργασία», γράφει ο Stefan Rupp, διευθυντής δημ.σχεσεων της γερμανικής εταιρείας της Amazon, σε γραπτή απάντηση για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Όμως, σύμφωνα με το σωματειο, η απάντηση είναι μόνο ένας τρόπος για να αποφύγουν να κρύψουν την απροθυμία τους να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις για όλα. Η Amazon έχει επίσης απορρίψει την συλλογική σύμβαση του κλάδου για εφοδιασμο.
 
-Έχουν μια χαρακτηριστική Αμερικανική προσέγγιση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θέλουν να δηλώνουν τις συνθήκες εργασίας μονομερώς και να διατηρουν το δικαίωμα να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή, τις συνθηκες εργασίας και απασχόλησης, λέει ο Christoph Schmitz.

Οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν για τους εργαζόμενους σήμερα, ειναι συμφωνα με το σωματειο Verdi υποβαθμισμένες. Η Amazon στηρίζεται σε ένα υψηλό ποσοστό προσωρινά απασχολουμένων με συμβάσεις που διαρκεί απο έξι εβδομάδες έως τρεις μήνες.  
Στη συνέχεια ανανεωνονται, ή όχι, ανάλογα με τη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας.  
Ο αρχικός μισθός πέρυσι ήταν μόλις πάνω από  90 SEK/ώρα. Σύμφωνα με τον Christoph Schmitz το μοντέλο της εταιρείας αντιπροσωπεύει απειλή για τους όρους του συνολικου γερμανικού βιομηχανικου εμπορίου.

-Η Amazon ανταγωνιζεται αποτελεσματικά άλλες εταιρείες του κλάδου. Αν καταφέρουν να ξεφύγουν με το να υπαγορεύσουν μονομερώς τους όρους και τη μείωση των μισθών, αυτο θα επηρεάσει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας και σε άλλες βιομηχανίες. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
 
Το σωματειο πέρυσι επεκτεινε απο δύο χώρους εργασίας την απεργία σε περισσοτερες περιπτώσεις, αλλά χαρις στη δυσαρέσκεια και το σωματειο Verdi των εργαζομένων έχει πλέον εξαπλωθεί σε τέσσερα από τα οκτώ κέντρα logistics που εχουν.

-Γνωρίζουμε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο και το βλεπουμε αυτό ως μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι απεργίες μας έχουν ήδη αρχίσει να έχουν μικρές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η εταιρεία έχει πλέον αρχίσει να μοιράζει δώρο Χριστουγέννων, αλλά μόνο σε επιλεγμένους υπαλλήλους, λέει ο Christoph Schmitz.

Σύμφωνα με τους υπευθυνους δημοσ. σχεσεων της Amazon, οι απεργίες δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή.


Μτφ απο Αrbetaren

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)