25.9.14

Aυτα που ειδε ο Max Blumenthal στη Gaza!

O Abdul Rahman περιγραφει τη καταστροφη στο Βeit Hanoun, (Φωτο Max Blumenthal)
Το άλλο βράδυ είδα τον Max Blumenthal  για πρώτη φορά μετα από το ταξίδι του στη Γάζα . Τρώγαμε σ ένα θορυβώδες εστιατόριο μαζι με φίλους, βλέποντας ποδόσφαιρο, αλλά είπε αυτα τα τρία πράγματα που μου εκαναν εντυπωση:
1. Παντού oπου πήγε άνθρωποι τον καλεσαν στα ''σπίτια'' τους, τα οποια μερικές φορές ηταν απλές πλάκες από σκυρόδεμα, ή υπόγεια ανοικτα στον ήλιο, επειδή το σπίτι είχε καταστραφει. Τοτε του ελεγαν: ''Παρακαλούμε παρτε λιγο καφέ''. ''Αυτό το δωμάτιο είναι όπου σκοτώθηκαν δύο κορίτσια μου και η μητέρα μου''. ''Θα πρέπει να πιείτε λίγο σόδα, κανει πολύ ζεστη σήμερα''. ''Πάνω εκεί, είναι το σπίτι του αδελφού μου. Έχασε τη γυναίκα του, τη θεία του και τον γιο του''. ''Εδώ είναι μερικά γλυκά, θα πρέπει να παρετε μερικα''. ''Παρακαλω, φίλε μου παρε''. ''Σ αυτό το σπίτι υπήρχε μια οικογένεια πέντε ατομων, μόνο ο ένας επέζησε, αλλα έχασε τα πόδια της''. ''Συγγνωμη νεαρε, φερε στους επισκέπτες μας λίγο νερό''. ''Οριστε''!
2. Ο Max είχε την προνοητικοητα  να περάσει λαθραία στη Γάζα πολλά μπουκάλια σαμπουάν γεμάτα με ουίσκι, από το Ισραήλ. Αυτό τον έκανε δημοφιλή. Τη νύχτα, πολλοί φίλοι ήταν χαρουμενοι που εμαθαν το έξυπνο κόλπο του, και φρόντισαν να στραγγίσουν το υγρό μέσα από χαρτί κουζίνας για να απαλλαγουν από τα υπολείμματα σαπουνιού. Είπαν δεν είχαν δει ποτό για ..μήνες!
3. Ο  Max ηταν ολο απόγνωση. ''Όχι ότι  είχα μια αισιόδοξη άποψη για το αποτέλεσμα πριν απ αυτό'', είπε. Αλλά όταν βλέπεις την καταστροφή, σε απόλυτη κλίμακα, το εύρος της και τις οικογένειες που καταστράφηκαν, απλά αφανίστηκαν, είναι εξωφρενικο. Μετα βλεπεις ότι ο κόσμος δεν κάνει τίποτα. Συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτα. Είναι κατι εντελως αποκαρδιωτικο και αυτό με γεμίζει με απόγνωση για το αν θα μπορεσει να υπαρξει ποτε μια δικαια λυση.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
(Σύντομο σχόλιο του συγγραφεα του αρθρου Philip Weiss 1. Μου θυμίζει τη δική μου εμπειρία απο τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βιώνουν τεράστια κακοποιηση. Έτσι όταν θέλω ν αλλαξω θέμα, σκεφτομαι τη γενναιοδωρία αυτών των ανθρώπων προς εμένα. 2. Μου θυμίζει όλες τις μαλακίες που ακούει κανεις για τη σύγκρουση των πολιτισμών. Σε κάποιο επίπεδο ο καθένας είναι τα ίδια. Και οι μορφωμένοι ανθρωποι βρίσκουν πάντα ο ένας τον άλλον. 3. Ο Max είναι γνωστός, σκληροτραχηλος και σκοτεινος. Ειδαμε λοιπον τη λυπη/τρόμο στη φωνή του οταν περιέγραφε τη δική του απελπισια..Ολοι στο τραπέζι κοίταζαμε κάτω. Βλέποντας αυτα ο Max προσθέτει: "Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ βλεπουν τη Γάζα ως τίποτα αλλο παρα μια εμπόλεμη ζώνη γεμάτη με θύματα. Ομως ειναι απλα καλοι ανθρωποι που αγωνίζονται με αντίξοες συνθήκες..")

Μτφ απο το Μοndoweiss

2 σχόλια:

  1. Ο καπιταλιστικός κόσμος προχωρά αδιαφορώντας για τα πάντα
    Οι Κομμουνιστές δεν θυμίζουν πια Κόμμα
    αλλά Αδελφότητα ... όπως οι Παλαιοημερολογίτες....
    Κάνουν παρέα μεταξύ τους συζητώντας τα ίδια και τα ίδια:
    συγκεντρώσεις, πάλη, αγώνας, εργατιά
    χωρίς κανένα νόημα ...
    Να μου πεις και τι άλλο να κάνουν?
    Όταν όλη την ζωή την πέρασες πιστεύοντας σε
    ανοησίες του τύπου:
    "η Γη θα γίνει κόκκινη" και
    "ο τελευταίος καπιταλιστής θα πουλήσει
    και την κρεμάλα που θα τον κρεμάσουν"
    ε ... τι σου μένει πια...
    αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων
    μέχρι να βγει η ψυχή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι οι ...καημενοι οι νεοφιλελευθεροι τρεχουν μεχρι και σε ...ασημαντα blogs για να σωσουν τα....ασωστα, να ξεπλυνουν τις βρωμιες του συστηματος στο οποιο πιστευουν ακομα κι αν αυτο καταρρεει μερα τη μερα ολο και πιο πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)