29.10.14

To ντοκυμαντερ ''Khrushchev Does America''

Πριν από 50 χρόνια, ο Νικητα Χρουστσόφ (Nikita Sergeyevich Khrushchev) απομακρύνθηκε από την ηγεσία της χώρας και αντικαταστάθηκε από τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ στο Κρεμλίνο (Οκτ 1964).
 
Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είχε τελειώσει τον Ψυχρό Πόλεμο πολύ πριν τον Γκορμπατσόφ ...
 
Νικητας Χρουστσόφ

Το φθινόπωρο του 1959, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Νικήτα Χρουστσόφ, ηγέτης του παγκόσμιου κομμουνισμου και νουμερο 1 εχθρός της ..Αμερικής, έφτασε στην Ουάσιγκτον για μια
ανευ προηγουμενου περιοδεία δύο εβδομάδων, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αλέξανδρος Rogalski περιγράφει την ταινία για την επίσημη επιλογή για το φεστιβαλ Hot Docs.
 
"Το 1959, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, o σοβιετικoς ηγετης Νικήτα Χρουστσόφ ξεκινησε μια περιοδεία δημοσίων σχέσεων διαρκειας δύο εβδομάδων  σε όλη την ΗΠΑ.  

Οι Αμερικανοί βγηκαν από τα φανταχτερό νέα καταφύγια τους, για να δουν την αναλαμπή ενός κομμουνιστή ηγετη που επισκέπτεται τα αξιοθέατα τους και βιώνει την τοπική φιλοξενία.  
Ο Χρουστσόφ ενεργοποιησε τη γοητεία του και την ευστροφία του ακομη και οταν συναντηθηκε με εξαγριωμένα πλήθη και διασημότητεςΜέχρι να φτασει να επισκεφτει τη δυτική ακτή, οι ΗΠΑ εντυπωσιάστηκαν από την παρουσία του, τον κυνηγουσαν κατά μήκος των στάσεων της περιοδείας του.
 
Νικητας Χρουστσόφ και Φιντελ Καστρο
Όπως οι σημερινές σχέσεις Ανατολής-Δύσης γίνονται τεταμένες, η ταινια είναι ενας έγκαιρος προβληματισμός πανω στους σούπερ ελιγμούς της εξουσίας. Κάθε στιγμή της φευγαλέας αυτης ''ερωτικής ιστοριας'' καταγράφηκε και διατηρηθηκε τόσο από τις σοβιετικές οσο και απο τις αμερικανικές προοπτικές, δημιουργώντας ένα θησαυρό από οπτικό υλικό ώριμο για επανεξεταση. 

Παίζοντας με το διδακτικής μορφής ντοκιμαντέρ, ο Τιμ Toidze υφαίνει το χιούμορ, την υστερία και τις σουρεαλιστικες ιδιότητες αυτης της επίσημης επίσκεψης σε ένα προφίλ της πολιτικής προπαγάνδας που διαπερνούσε τις δύο πλευρές του ''Σιδηρού Παραπετάσματος''.  

Βραβεια- Awards:

* HOT SPRINGS DOCUMENTARY FILM FESTIVAL 2014: Official selection
* HOT DOCS FESTIVAL: official festival selection
* 2014 FIGRA: Award of best history documentary in the "TERRE(S) D'HISTOIRE"/ Land(s) of History section of the festival, March 2014
* 2014: IMPACT AWARD for "Use of Historical Archives". (Turin)
* 2013: "Special Commendation" PRIX EUROPA, TV Documentary category

2 σχόλια:

  1. Πέραν των άλλων, ακούω Χρουστσόφ, 20ο συνέδριο κλπ, και νοιώθω αποστροφή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεις αυτό το σχόλιο, κάνε μου τη χάρη και "φτιάξε" το γλόμπινγκ !

    Χάθηκες λίγο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)