23.11.14

Η sci-fi ταινια Elysium (2013)


Η sci-fi ταινια Elysium (2013) του Νοτιοαφρικανου σκηνοθετη Neill Blomkamp, που ειδα προσφατα, (ας ειναι καλα η...δανειστικη βιβλιοθηκη και παλι! :p), είναι μια ταινία που oι αναφορές της σχετιζονται με την πολιτικη ιστορία της χώρας, οπου για παραδειγμα οι Αφρικάνερς, από το 1948 ως και το 1992, εφτιαξαν το σκληρότερο και πιο αδικο σύστημα κοινωνικού κράτους, τη χειροτερη κοινωνική ανισότητα του 20ου αιώνα: το Απαρτχάιντ, σημειο αναφορας που ο Blomkamp, αλλωστε, ειχε και στη προηγούμενη ταινία του, το District 9.  

Οι παμπλουτοι του κόσμου, στο Elysium, εν ετει...2154, ζουν σε μια κοινωνια που δεν διαφέρει και πολυ από τον κοσμο του Οργουελ, στo ''1984'', και τη σημερινη Ελλάδα, που η Υγεια οπως και αλλοι δημοσιοι τομεις ιδιωτικοποιουνται, ενω γεμιζουμε με δηθεν χώρους «φιλοξενίας» μεταναστών, μια χωρα οπου ο κρατικος παρεμβατισμος γινεται ολο και πιο ...αισθητος μεσα απο τη συνταγματικη νομιμοποίηση του. 

Η ταινια ειναι λοιπον μια ''αλληγορία'' ενος ''βασιλειου'', που βρισκεται λίγο πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, στην οποια η μόλυνση, ο υπερπληθυσμός, η ανέχεια, οπως και διαφορες επιδημίες ειναι σε ..καθημερινη διαταξη. 

Το Los Angeles, ως μεγαλουπολη, στη ταινια, ειναι μια απέραντη παραγκούπολη, με ισπανόφωνους,  πάμφτωχους και συχνα σε κακη υγεια κατοικους,πολυ ξεκαθαρα διαχωρισμενοι απο τους πλουσιους, που ζουν προστατευμενοι απο τις συμφορες, μακρια απο τις..''ανθρωπινες κατσαριδες'' που προοριζονται μονο για να δουλευουν στις πιο βαρειες και ανθυγιεινες βιομηχανιες!  

Ο διαστημικος σταθμός, Elysium, ομως, που το ονομα του παραπεμπει στα αρχαιοελληνικα Ηλυσια πεδια, (δλδ την αντίληψη που ειχαν οι αρχαιοι για τη μετά θάνατον ζωή, οπου αρχικά η είσοδος εκει ήταν αποκλειστικά για τους ...θνητούς, που σχετίζονταν ομως με θεούς και ήρωες. Αργότερα, ομως επεκταθηκε ώστε να συμπεριλάβει και εκείνους που επιλέγονταν από τους θεούς, τους δίκαιους δλδ και ηρωικους ανθρωπους, όπου θα παραρεμεναν εκει μετά το θάνατο τους ωστε να ζήσουν μια ''ευτυχισμένη ζωή'', επιδιδομενοι σε οποιαδήποτε απασχόληση απολάμβαναν ενω ζουσαν!), είναι ενα οικοσύστημα που αντιθετα απο τη Γη εχει πεντακαθαρο αέρα, ενω σε καταπρασινους κήπους με πολυτελεις πισινες και σαμπάνιες ο κοσμος γλεντα καθημερινα!  
Η Γη είναι ο τόπος εργασίας για τους ..ατυχους, ενω το Elysium ο παραδεισος και ο χωρος αναψυχής!

Οταν ο βιομηχανικός εργάτης, Max, (Matt Damon), μετά από ενα εργατικό ατύχημα αποφασίζει να εισβάλλει στο διαστημικό σταθμό, τα πραγματα παιρνουν μια απροσμενη τροπη για τους ..καλοζωισμενους κατοικους του οικοσυστηματος και οι φτωχοι μεσα απο τη δραση τους και τις σκεψεις του σκηνοθετη για τη ταξικη κοινωνια του σημερα, αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη ζωή! Μια αρκετα καλη ταινια δρασης, με καλες ερμηνειες, αλλα και με ενδιαφερουσες προεκτασεις για τις κοινωνικες αντιθεσεις που μας περιβαλλουν ολο και πιο συχνα, παντου πια! 

5 σχόλια:

  1. Στο Elysium το σύστημα διακυβέρνησης είναι διπολικό, υπάρχει η δεξιά-ακροδεξιά που είναι κυβέρνηση και η "αριστερά" που καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις σφαγές των μεταναστών που καταφέρνουν να φτάσουν στο Εlysium κτλ.
    Όταν όμως μια ομάδα από τους εργάτες καταφέρνει να φτάσει εκεί και απειλεί να καταργήσει τα αποκλειστικά προνόμια των κατοίκων και να δώσει πρόσβαση σε αυτά σε όλους τους βασανισμένους της γης, τότε η "αριστερά" γίνεται ένα με τη δεξιά-ακροδεξιά και πολεμούν τους καταπιεσμένους. Αυτό μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από την ταινία. Σας θυμίζει κάτι το να γίνεται η "αριστερά" σύμμαχος με την δεξιά όταν απειλούνται τα προνόμια των αφεντικών;
    UJM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το ΚΚΕ να έρθει στην εξουσία
    σύμμαχος και προστάτης των Ισχυρών θα γίνει...
    Σαν τι νομίζεις??
    Ότι σε ένα Κόσμο που το Χρήμα κυριαρχεί ακόμα και στο τελευταίο κύτταρό του οι Ισχυροί θα παραχωρούσαν την Εξουσία τους φτωχούς???
    Έλεος με τον παραλογισμό.
    Το Elysium αφού δεν μπορεί να είναι για όλους
    (εφόσον πάντα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν την βρώμικη δουλειά)
    θα είναι μόνο για τους Ισχυρούς του Χρήματος.
    Είτε το Elysium είναι στην Γη είτε στο Διάστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. IonnKorr

      Tην ειπαμε παλι την ...εξυπναδα της ημερας για το ΚΚΕ, ετσι;

      Διαγραφή
  3. Αν εσύ θεωρείς πως το ΚΚΕ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του αστικού κράτους όπως ετοιμάζεται να κάνει η "αριστερά" τότε εσύ δεν έχεις καταλάβει κάποια βασικά πράγματα και όχι εγώ. Συγνώμη που σου έθιξα την "αριστερά" πάντως και από μέρους μου και από τους δημιουργούς της ταινίας. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Elva,
    Ενδιαφέρουσα η αναφορά στην ταινία - όντως, παρουσιάζει μια φαντιαστική δυστοπία όπου πολλά στοιχεία ανισότητας (υπεν)θυμίζουν τις σημερινές καταστάσεις. Ίσως θα άξιζε να σχολιασθεί το happy end, όπου οι καλοπροαίρετοι 'πάνω' αγκαλιάζουν τους πόνους των 'κάτω'. Είναι ρεαλιστικό; Ανταποκρίνεται στην πολιτική οικονομία του (υποθετικού) κόσμου του Elysium και του (πραγματικού) σημερινού συστήματος παραγωγής και διοανομής; Μήπως η ύπαρξη των 'κάτω' είναι αναγκαία προϋποθεση για την ευμάρεια των 'πάνω'; Και, σε κάθε περίπτωση, ποιά κρίσιμη παράμετρος θα αλλάξει τη στάση των 'πάνω';

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)