17.12.15

ΣΟΥΗΔΙΑ: Eμπνέουν με το τραγούδι και τους αγώνες τους (κατά των εταιρειών εξόρυξης) στη Β. Σουηδια

Maxida Märak
"Οι ακτιβιστριες και ραπερς αδελφές Μaxida και Μimi Μärak, γνωστες στη Σουηδια και ως Sápmi sisters, ζουν στη Λαπωνια. Το ντοκυμαντερ που γυρισε το κρατικο καναλι της SVT, σε 4 μέρη, περιστρεφεται γυρω από το παθος τους για τον ακτιβισμό, την αναδειξη και δικαιωση της τοπικης κουλτουρας και τη δημιουργία μουσικής και ποίησης

Mimie   και   Μaxida Märak

Η Maxida είναι ράπερ, ηθοποιός και jojkare (τραγουδιστρια παραδοσιακης μουσικης της Λαπωνιας) και η Mimie γραφει ποίηση και στιχους. Και οι δύο ζουν στη πολη Jokkmokk της Β Σουηδιας, αλλά κανουν συχνά ταξίδια και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των Σαμι (Λαπωνων) σε όλους τους τομείς



Η Mimie έχει κερδίσει αρκετούς αγώνες στην ποίηση slam. Η Maxida κατά τη διάρκεια του χρόνου που γυριζοταν η σειρά ντοκυμαντερ εμφανιστηκε στην SVT το καλοκαίρι μιλώντας στον ραδιοφωνικο σταθμο Ρ1, εμφανιστηκε επισης στην αρενα Globen της Στοκχολμης με τους Mando Diao, και επαιξε ως ηθοποιός σε μια διεθνή τηλεοπτική σειρά που βασίζεται επίσης στην καταπολέμηση των εταιριών εξόρυξης στη βόρεια Σουηδία.

Η σειρά απεικονίζει επίσης τη σύγκρουση ανάμεσα στη ζωή των Σάμι και τις Σουηδικές επιχειρήσεις εξόρυξης στην περιοχη της Norrland οπου υπαρχουν βοσκότοποι ταράνδων. 

Η συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της κουλτουρας των Sami στη σουηδική κοινωνία έχει γίνει πιο επικαιρη από ποτέ και οι αδελφές Märak, μαζί με τη μητέρα τους Νικ και τη θεία τους Nilla, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των Σάμι.

Μaxida Märak
Στην αρχη του ντοκυμαντερ βλεπουμε ότι οι αδελφές είναι άγνωστες, εκτος των κύκλων των Σάμι, αλλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ανεβαινει δυναμικα η επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Η 25χρονη Μaxida που είναι και μητέρα της 2 ετων NikSunna, αγωνιζεται να συνδιασει τη ζωη της ως εκτροφεας ταράνδων, ως καλλιτέχνης και μητέρα. Δεδομένου ότι είναι ακτιβιστριες που δεν σταματουν να καταγγελουν και να αγωνιζονται εναντια στις εταιρειες εξορυξης, κανουν αρκετους εχθρούς, αλλά και στενούς φίλους και θαυμαστές.

Η σειρά γυρίστηκε στο Jokkmokk, τη Στοκχόλμη, τη Κiruna, το Μalmö, το Τromsö και αλλού με πρόβες και συναυλίες. Στη Στοκχόλμη, το μεγαλύτερο χωριό των Σάμι της Σουηδίας, μένει η mum Νικ και δουλευει ως αρτοποιος και εκει κινείται η Mimie και η Maxida εξίσου καλα όπως και στο Södermalm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)