7.5.16

''Welcome to Leith'' - (Ντοκυμ.)- Oι προσπαθειες εξαπλωσης νεοναζιστων σε μια μικρη πολη των ΗΠΑ


Xθες ειδα το εξαιρετικο ντοκυμαντερ, Welcome to Leith (2015)σε σκηνοθεσία Michael Beach Nichols και Christopher K. Walker
Ναι, οπως ισως φανταζεστε ειναι κι αυτο δανεισμενο απο την πολυ ενδιαφερουσα συλλογη της βιβλιοθηκης της περιοχης, που ας ειναι καλα οι υπευθυνοι, (να) μας εφοδιαζουν με καλο υλικο καθε φορα!). 

Tο ντοκυμαντερ αυτο δεν πρεπει να το χασει κανεις, αν ενδιαφερεται να μαθει τις ενεργειες του νεοναζισμου (και) σε αλλες χωρες, οπως π.χ στη πολυ μικρη αυτη πολη των ΗΠΑ, το Leith. 



H ταινια αναφερεται στις απόπειρες του Αμερικανο-Καναδου Νεοναζί (''white supremacist''), Craig Cobb,  oταν το Μάιο του 2012,  μετακόμισε στο Leith, στη Βόρεια Ντακότα, μια μικρη κοινοτητα που το 2010 είχε πληθυσμό μολις...16 ατομα.  Σκοπος του ηταν να φτιαξει μια κοινότητα ατομων που μοιράζονται τη ρατσιστικη ιδεολογία του και να κερδίσει εκει την εκλογική πλειοψηφία. Ο ίδιος αγόρασε εκει 12 οικόπεδα.

Hδη η ταινια απο την αρχη, μεσω της διηγησης των κατοικων, ζητά να φανταστούμε ένα κακό που δεν γνωρίζουν οτι καν υπήρχε. Το ντοκιμαντέρ των Michael Beach Nichols και Christopher Κ. Walker, είναι γυρισμένο σαν θρίλερ - αλλά ο, τι συνέβη στην πραγματικότητα είναι πιο τρομακτικό.

Εφ οσον το Leith ηταν τόσο μικρό, το σχέδιο του Cobb ήταν να αγοράσει μερικά από τα σπίτια της πόλης και στη συνέχεια να αναλάβει την τοπική αυτοδιοίκηση μαζι με αλλους ρατσιστες αυτονομιστές, ώστε να καταφερναν να θεσουν τη πολη κατω απο την εξουσια τους. 
Για να πετυχει το στόχο του, πούλησε ακόμα κι ένα από τα σπίτια του για...$1 στο Εθνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, μια νεοναζιστική ομάδα. 

Πολλοί ετρεξαν να συνδραμουν το Leith όταν ο Cobb και οι φίλοι του, που οργανωναν δημοτικές συνελεύσεις κανοντας την καθημερινή ζωή κόλαση για τους κατοικους του, παρενοχλωντας τους ειτε παρελαύνοντας στη πολη με πυροβόλα όπλα, ειτε και δημοσιεύοντας προσωπικές τους πληροφορίες σε ιστοσελίδες για να προκαλέσουν αντίποινα.

Aκουμε συχνα Αμερικανους να λενε οτι ζουν σε μια χώρα οπου ''υπερηφανεύονται'' για την ελευθερία τους, αλλά να τι μπορεί να συμβει, οπως ειδαμε, όταν καποιοι μεσω του νομου περι ...ελευθεριας ιδεων προσπαθουν να εξαπλωσουν τις αρρωστες ιδεες τους. 
Οι κατοικοι του Leith εχουν αρκετη εμπειρία και οπως καταγραφεται στο φακο είναι οδυνηρή, αλλα ειναι κι ενα μαθημα συναμα, για οσους, σαν κι αυτους, αγωνιστηκαν και αγωνιζονται εναντια σε ρατσιστικες-νεοναζιστικες ιδεες, παντου στον κοσμο.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 26 Ιανουαρίου 2015, στο Sundance Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μεταδόθηκε επισης, προσφατα, στη σειρά του PBS  
''Independent Lens'', στις 4 Απριλίου του 2016. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Welcome_to_Leith

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)