4.8.16

"Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σώσει το ευρώ" άρθρο της DN



To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έσπασε τους κανόνες, άφησαν τον εαυτό τους να καθοδηγούνται από την ΕΕ και θυσίασαν την Ελλάδα για την προστασία του ευρώ. Αυτά δείχνει μια έκθεση του ΙΕΟ, γραφείου ανεξάρτητης αξιολόγησης του ΔΝΤ.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, εξέτασε πώς το ΔΝΤ χειρίστηκε την κρίση στην ευρωζώνη. Η κρίση ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 με σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και αργότερα εξαπλώθηκε στην Ιρλανδία, τη Πορτογαλία και τη Κύπρο.

Η αναθεώρηση έχει γίνει από τον IEO, ένα αυτόνομο όργανο που δημιουργήθηκε για την αξιολόγηση του ΔΝΤ. Οι συγγραφείς της έκθεσης πιστεύουν ότι η διαχείριση του ταμείου ήταν και ανεπαρκώς ενημερωμένη και ότι άσκησαν επίσης πολύ μικρή εποπτεία της τεράστιας βοήθειας προς την Ελλάδα, για την οποία η λεγόμενη «τρόικα», (περιλαμβάνονται επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), έλαβε την απόφαση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ είχε μια μεροληπτική στάση απέναντι στη ζώνη του ευρώ, έκανε λανθασμένους υπολογισμούς και λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις σε ad hoc (για τον σκοπό αυτό) ομάδες χωρίς τεκμηρίωση. Η έκθεση δεν είναι άμεσα κριτική της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία επίσης θα δικαστεί ως ύποπτη για υποθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, αλλά δείχνει σημαντικές οργανωτικές ελλείψεις στο πλαίσιο του ΔΝΤ.

Μεγάλο μέρος της κριτικής του ΔΝΤ έχει γίνει γνωστό μεταξύ των οικονομολόγων, αλλά η έκθεση έπληξε σαν βόμβα στην Ελλάδα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μέχρι το 2015, απαιτεί τώρα μαζί με πολλούς άλλους κριτικούς να υποχρεωθουν σε παραιτηση πολλα υψηλοβαθμα στελεχη του ΔΝΤ ο Έλληνικος λαος να λάβει μια δημόσια συγγνώμη.

Οι συντάκτες της έκθεσης, ωστόσο, έχουν κάποια κατανόηση των έκτακτων μέτρων του ΔΝΤ, αν μη τι άλλο επειδή ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης το 2010 ήταν μεγάλος.
Ο οικονομολόγος Lars Calmfors λέει ότι όχι μόνο το ΔΝΤ απέτυχε να αναλύσει σωστά τις μακροοικονομικές και οικονομικές ανισορροπίες που είχαν συσσωρευτεί χρόνια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση του ευρώ το 2010.
- Οι οικονομολόγοι έχουν επίσης συλλογική ευθύνη στο ότι δεν ανακάλυψαν πως που δημιουργήθηκαν αυτοί οι κίνδυνοι. Τα λάθη έγιναν λόγω του «Groupthink" (ένας ψυχολογικός όρος που περιγράφει μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την απουσία κριτικής σκέψης) και ότι οι οικονομικές κρίσεις ήταν ασυνήθιστες στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, λέει ο Lars Calmfors.

-Αντιμέτωποι με την απειλή μιας μεγάλης κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ, ήταν δύσκολο να γίνει μια απαλοιφή του χρέους για την Ελλάδα, γι αυτό επέλεξαν να δώσουν δάνειο στήριξης, λέει ο Lars Calmfors, ο οποίος ήταν κάποτε πρόεδρος της Σουηδικής επιτροπής διερεύνησης της ΟΝΕ.

- Η πιο σοβαρή κριτική της έκθεσης είναι ότι το ΔΝΤ υποτίμησε κατάφωρα τις  επιπτώσεις της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας στις χώρες κρίσης της ευρωζώνης, λέει ο Lars Calmfors.

Ο Jonas Βλάχος, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, αναφέρει ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ανεχθεί μια μη αναγκαία μεγάλη επιβάρυνση για την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία επίσης μπορεί να ήταν και αντιπαραγωγική για τους δανειστές.

- Το ΔΝΤ μπήκε στη διαδικασία, χωρίς να μειώσει τα χρέη σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τις πρακτικές του ΔΝΤ, λέει ο Jonas Βλάχος.

Στην έκθεση έχει γραφεί το πρώτο πακέτο βοήθειας, όπου η Ελλάδα χρειάστηκε να δανειστεί 1038 δισεκατομμύρια ευρώ, ήταν μια απόφαση που πάρθηκε βιαστικά από τη διακυβέρνηση του ΔΝΤ. Το  ΔΝΤ έκανε λάθος στους υπολογισμούς τους, στο πως θα επέβαλε συνθήκες λιτότητας, επειδή η Ελλάδα, είχε μια κανονική οικονομία.

- Το πακέτο λιτότητας έκανε το ΑΕΠ να πέσει απότομα. Η ανεργία αυξήθηκε και τα φορολογικά έσοδα, τα οποία μεταξύ άλλων θα πλήρωναν τα δάνεια, μειώθηκαν πολύ περισσότερο από ό, τι έχει υπολογίσει το ΔΝΤ.

- Υπήρχε μια εσωτερική κριτική στο ΔΝΤ ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είχαν μια υπεροπτική στάση.. Το ερώτημα είναι πόσο συνειδητές ήταν. Το ΔΝΤ υποβλήθηκε σε έντονη πίεση από την ΕΕ, αλλά ήταν το ΔΝΤ που πήρε τις αποφάσεις, λέει ο Jonas Βλάχος.


ΙΝFO
Η Ευρώ κρίση προέκυψε στις αρχές του 2010, ως αποτέλεσμα της άνθησης του δημόσιου χρέους και του κινδύνου προβλημάτων πληρωμής σε ορισμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία και αργότερα εξαπλώθηκε και στην Ιρλανδία, τη Κύπρο και την Ιταλία.
Αυτό προκάλεσε μια κρίση εμπιστοσύνης και επίσης υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά χρεόγραφα και τις πιστωτικές ασφαλίσεις μεταξύ αυτών των κρατών μελών και άλλων χωρών της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας.
Η κρίση έγινε οξεία στις αρχές του καλοκαιριού του 2015, όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος πλησίασε τα 3.000 δισ. SEK
Πηγή: Wikipedia, DN και Nationalencyklopedin


Mτφ του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)