20.5.09

Sigur Rós, η Ισλανδική ματιά στη κρίση





Ισλανδια, μια χωρα που χτυπηθηκε πρωτη απο τη κριση. Συγγραφεις οπως ο Andri Snaer Magnason και pop συγκροτηματα, οπως οι Sigur Rós (['siɰør roʊs]) ("Victory Rose"), επιλεγουν να ασχοληθουν ολο και περισσοτερο με τη πολιτικη κατασταση στη χωρα τους. Ποσο σπουδαιοι ειναι ομως οι καλλιτεχνες, οι μουσικοι και οι συγγραφεις για την αλλαγη στην Ισλανδια;
Η Ισλανδια υπηρξε εδω και χρονια μεγαλη πολιτιστικη χωρα, αλλα το ερωτημα ειναι αν o ρολος της αυτος ενισχυθηκε ακομα περισσοτερο απο την οικονομικη καταστροφη. 
Ο μουσικος Georg Holm του δημοφιλους συγκροτηματος Sigur Rós σκιαγραφει μεσα απο τη ταινια τους "Heima" το ισλανδικο τοπιo: Μια ψαραδικη κοινωνια σε μαρασμο, ενω μια αλλη γεματη δημιουργικοτητα και ελπιδα υπαρχει ακομη και ζει με εντονους ρυθμους. Ο Georg Holm μιλαει για τις ιδεες του και για το πως χρησιμοποιουν τα ηχητικα τοπια σε αμεση σχεση με τη δραματικα επιβλητικη φυση του νησιου. 

Πολλοι καλλιτεχνες και συγγραφεις μιλουν για την αλλαγη στην Ισλανδια, που απο ενα φτωχο ψαραδικο εθνος, μεσα απο μια γρηγορη βιομηχανοποιηση, και ενα αγριο κυνηγι κερδοσκοπιας εφτασε τελικα στην οικονομικη καταστροφη με τη προσφατη κριση. Υπαρχει ομως μια αισιοδοξια στο κοσμο, εκει, οτι επανω στα ερειπια του παρελθοντος (και μαθαινοντας απο τα λαθη τους σαν χωρα), ενα καινουργιο οικοδομημα θα χτιστει. Καποιες ομοιοτητες με την Ελλαδα, ισως;

14 σχόλια:

  1. Exw akousei ti mousiki tous kai tous exw dei kai live.Poly atmosfairikoi kai exoun mia thlipsi opws to topio tous.Mou arese i Islandia 5 xronia prin otan piga gia ena mikro taksidaki. Alliwtikoi anthrwpoi omws kai ligo dysprositoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως λέει και η Άτζελα "ουδέν κακόν αμπιγιέζ καλού". Σε κάθε περίοδο οικονομικής κάμψης και κοινωνικού μαρασμού παρατηρείται καλλιτεχνική άνθιση. Εξάλλου και η αληθινή τέχνη μέσα από τα προβλήματα γεννιέται. "Χιλιάδες δυο αλήθειες ο πόνος μου γεννάει" έλεγε ο Άσιμος και είχε δίκιο. Τα μπλούζ η τζαζ και ολόκληρο το σύγχρονο μουσικό οικοδόμημα μέσα από την ταλαιπωρία των μαύρων ξεκίνησαν. Σε μια ιδανική κοινωνία τι τραγούδια να γράψεις άλλωστε, για τα λουλούδια, ή τις πεταλούδες; :-) Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να υπάρχουν προβλήματα και αδικία στον κόσμο. Απλά ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές η τέχνη είναι εκεί για να βοηθήσει, να περιγράψει τα προβλήματα, να ευαισθητοποιήσει, να κάνει την ζωή λίγο πιο υποφερτή και στο τέλος να μείνει ως παρακαταθήκη για στις επόμενες γενιές.

    varometro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τέχνη στο πεζοδρόμιο, τί λέγαμε σε προηγούμενη ανάρτηση σου, Elva;
    Συμφωνώ με τα γραφόμενα του Νίκου. Πάντως γενικά ο συγκεκριμένος λαός έχει παραδοσιακά μελαγχολικά ακούσματα που δένουν με την ψυχολογία και το κλίμα του, ανεξαρτήτως κρίσης δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bottler28

    Χωρις να εχω παει στην Ισλανδια καταλαβαινει κανεις οτι η κοινωνια τους ειναι λιγο σαν την Ελληνικη αφου ξεκινησαν απο μεγαλη φτωχεια και οτι οι ανθρωποι 'ψαχνονται' για νεες αξιες, ειδικα τωρα μετα τη κριση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαρομετρε-Νικο

    Eχεις δικιο για το οτι πολλες φορες η τεχνη γεννιεται μεσα απο δυσκολιες και αγωνες. Ας ελπισουμε οτι και αλλοι λαοι θα ακολουθησουν το παραδειγμα της Ισλανδιας και μεσα απο τη τεχνη θα ανακαλυψουν τα στραβα του συστηματος, ωστε με τη συμμετοχη των πολιτων να καταφερουν να τα πολεμησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μανο

    Σιγουρα ετσι ειναι. Η μελαγχολια ειναι ενα απο τα χαρακτηριστικα τους λογω κλιματος, αλλα δεν μπορω να πω οτι ειναι και το κυριοτερο. Ειναι ανθρωποι που ψαχνονται ομως και αυτο μου αρεσει, σε αντιθεση με πολλους Μεσογειακους που θεωρουν καποια πραγματα αυτονοητα και δεν ασχολουνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλα τώρα έπρεπε να πετάξεις την σπόντα για τους Μεσογειακούς;;;

    :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μανο

    Μα και βεβαια, αγαπητε μου. Εσυ ομως γιατι το πηρες τοσο...πατριωτικα; χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Because I love Mesogeios!!! Το πάμε πιο χαλαρά, πώς να το κάνουμε....;))
    χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ομως, απο τη πολυ...χαλαροτητα συνηθως τη παταμε, Μανο μου.... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. βλέπω ότι παρακολουθείς και εσύ την καλή σύγχρονη ροκ μουσική. Αν και στα ισλανδικά συνήθως τραγουδούν, έχω εντοπίσει και ένα οικολογικού ενδιαφέροντος τραγούδι τους στις πρώτες δουλειές τους:
    Hún Jörð (Mother Earth)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tyler

    Και η μουσικη τους ειναι πολυ ενδιαφερουσα, οπως και οι ιδιοι σαν ανθρωποι. Ακουσα μια συνεντευξη τους και ηταν πολυ προσγειωμενοι και σωστοι.Η οικολογια ειναι ενα μεγαλο κινημα στις Βορειες χωρες επειδη υπαρχει ηδη απο χρονια και δεν περιοριζεται μονο στο φαγητο, η στο περιβαλλον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος21.5.09

    Αχ Elvaki σε λατρεύω!! Νόμιζα πως οι Sigur Rós είναι άγνωστοι στην Ελλάδα (τους έμαθα από φίλο Άγγλο). Πρέπει να δω την ταινία νομίζω!

    Ιοκάστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Iocaste

    Oι Sigur Rós ειναι ηδη γνωστοι στην Ελλαδα και αγαπητοι! Μη χασεις την ταινια!

    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)