14.5.09

"Single women" & κλινικες τεχν.γονιμοποιησης

H Maria Hagström παραδεχεται οτι εχει αρχισει να αισθανεται αγχος. Εχει κανει ολα αυτα που κανει μια κοπελλα στην ηλικια της, αλλά δεν εχει βρει ακομα τη "μεγαλη αγαπη". Στο ντοκυμαντερ inifrån η καμερα "ακολουθει" την Maria και τις τρεις φιλες της. Το να γνωρισεις καποιον, λενε, δεν ηταν ποτε ευκολοτερο. Παντως φαινεται οτι το να βρεις το σωστο ατομο ειναι δυσκολοτερο απο ποτε. Πως βρισκει κανεις τον σωστο συντροφο, σημερα; Εκεινον τον ανδρα, ή τη γυναικα που εχει κανεις την αισθηση οτι ειναι το "σωστο" ατομο, για να αποκτησει παιδια μαζι.
Σημερα η πλειοψηφια των γυναικων και στη Σουηδια, αλλα και σε πολλες αλλες Ευρωπαικες χωρες, κανουν το πρωτο τους παιδι στα 30+. Στη δεκαετια του ´60 οι περισσοτερες εκαναν το πρωτο τους παιδι γυρω στα 23. Οι αξιες μας, για το τι ειναι "ευτυχισμενη ζωη", εχουν πλεον αλλαξει. Το συνηθισμενο, παντως, ειναι να κανει κανεις παιδι αργα.
H Elaina Atkins, παντως, λεει οτι δεν ηθελε να κανει ποτε παιδι, ουτε και οταν ηταν 35. Η ζωη ηταν τοσο συναρπαστικη. Δουλευε πολλες ωρες, δεν ειχε χρονο για σχεσεις. "Η εικονα του εαυτου μου σαν μητερα, ηταν εντελως ξενη. Αυτο ειναι κατι που μπορει να το κανω μετα, ελεγα. Και το "μετα" ειναι τωρα. Η καλυτερα "χθες", λεει η 41χρονη, τωρα, Elaina. Οταν βρηκε τον "καταλληλο", εκεινος δεν ηταν ωριμος για παιδι. Τωρα κανει τα παντα για να αποκτησει παιδι με δικη της πρωτοβουλια –πριν να ειναι πολυ αργα.
Οι "single" γυναικες, παντως, ειναι το νεο "target group" των κλινικων τεχνητης γονιμοποιησης. Σε μια τετοια κλινικη, το Cryos International, που βρισκεται στο Århus, στη Δανια, ο Ole Schou, λεει οτι υπαρχει μεγαλη αυξηση, ενω στις ΗΠΑ το 30% των γυναικων που αποφασιζουν να απευθυνθουν σε τετοιες κλινικες ζουν μονες τους και ρυθμιζουν αναλογα τη ζωη τους.

6 σχόλια:

  1. Thewrw oti kanoun kala oses apofasizoun kati tetoio kai exoun kai tin oikonomiki dynatotita fysika. Apo to na prepei na ypomenei kaneis opoiodipote atomo gia na apoktisei ena paidi kalytera na apefthynthei se mia tetoia kliniki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως όμως τη δεκαετία του '60 ήταν και πιο χαλαρά τα κριτήρια επιλογής μας, ενώ σήμερα ζητάμε από τον/την άλλο/άλλη να είναι 95% στα δικά μας στάνταρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και πολυ καλα κανουν οσες εχουν την ανεση να το κανουν :)

    @μανος την δεκαετια του 60 για να κανεις παιδι επρεπε να εισαι παντρεμενη ...μη πω για να κανεις ερωτα επρεπε να εισαι παντρεμενη ..... οποτε για πια κρητηρια μιλαμε? .... ποσες γυναικες ειχαν επιλογη ακομη και στον αντρα που θα παρουν?

    αν αυτες ζουσαν τωρα την νιωτη τους τα ιδια δεν θα εκαναν οπως οι γυναικες τωρα?


    καλησπερες σε ολους
    ελβακι και παλι 12 ποιντς:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @leon
    Και εγω πιστευω οτι κανεις δε χρειαζεται να ανεχεται κανεναν μονο και μονο για να αποκτησει ενα παιδι, οταν υπαρχει αλλη δυνατοτητα, η οποια ομως, ακομα, κοστιζει αρκετα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μανο,
    Σιγουρα καπως ετσι ειναι τα πραγματα.
    Η καθε εποχη εχει και διαφορετικα στανταρντς. Σε μεταπολεμικες εποχες οι απαιτησεις του κοσμου δεν ειναι αυξημενες, οσο μετα απο μακριες περιοδους ειρηνης, οπου αξιες και στανταρντς επαναθεωρουνται συμφωνα με το zeitgeist της εποχης. N'est-ce pas,αγαπητε μας Μανο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Κorinoskilo

    Eλενα,οσα πιο πολλα δικαιωματα μπορει να εχει κανεις τοσο το καλυτερο. Αλλιως ηταν η ζωη στα 1960 και αλλιως τωρα για πολλες γυναικες, στη Δυση. Οσο για τις γυναικες στο Ισλαμ εκει τι να πει κανεις; Μονο μεσα απο πολλους αγωνες και μετα απο δεκαετιες θα μπορει κανεις να μιλησει για
    'γυναικεια δικαιωματα' και εκει, χωρις να ακουγεται σαν ανεκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)