Το ΒΝΡ, που ζητά να σταματήσει η μετανάστευση, να επαναπατρισθούν "εθελοντικά" οι μετανάστες και να αποσυρθεί η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κέρδισε περισσότερες από 940.000 ψήφους στις εκλογές για την Ευρωβουλή. Τώρα ο Griffin προσπαθεί να συγκεντρώσει άλλους 25 ακροδεξιούς βουλευτές από 7 χώρες προκειμένου να δημιουργήσουν ακροδεξιό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που θα εξασφαλίσει και τη χρηματοδότησή του με περισσότερα από 26,5 εκατομμύρια ευρώ.
Tελικα, πρεπει να ανησυχουμε, ή όχι ; Μηπως η κριση στην Αριστερα, οπως ισχυριζεται ο ιστορικος Eric Hobsbawm ειναι το πιο σημαντικο ζητημα; Η γελιοποιηση της ακροδεξιας ισως να σημαινει και τη διαλυση της, ισχυριζεται, απο την αλλη, η καθηγητρια Joanna Bourke. Στην εφημεριδα Guardian γνωστοι ιστορικοι σχολιάζουν την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές.
Στην Ιταλια, οι φασιστες αντιμετωπισαν ενα καταπιεστικο κρατος, τους ειδαν σαν μαρτυρες και ετσι κερδισαν σε δημοτικοτητα. Στην Αγγλια, τους ειδαν σαν κακοποιους και μπηκαν στο περιθωριο. Το νεο κομμα του Mosley, προσπαθησε, τοτε, να ενεργοποιηθει μεσα απο το δημοκρατικο συστημα, αλλα με το που εγινε ανοικτα φασιστας και το κομμα του εγινε δηκτικα αντισημιτικο και αντι-μεταναστευτικο, αυτη η υποστηριξη εξανεμιστηκε. Μη λογοκρινετε, ή καταπιεζετε το BNP. Περιθωριοποηστε τους και περιγελαστε τους. Η γελιοποιηση ειναι ενα υποτιμημενο οπλο''.
Eric Hobsbawm προεδρος Βirkbeck College, ιστορικός, και συγγραφέας
''Δεν ειναι η απειλή της Ακροδεξιάς το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, αν και υπάρχει ξεκάθαρα μια στροφή προς τα δεξιά, και οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις θα κάνουν περισσότερους συμβιβασμούς προς την Ακροδεξιά. Το σημαντικό ζήτημα είναι η κρίση της Αριστεράς. Βρεθήκαμε στο ίδιο σημείο και παλαιότερα, στη δεκαετία του ΄30, όταν οι επιπτώσεις της ύφεσης ενίσχυσαν τη Δεξιά και εξαφάνισαν την Αριστερά- οι Εργατικοί το 1931 είχαν μόλις 50 βουλευτές. Η Αριστερά ξαναστάθηκε στα πόδια της, όμως δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα συμβεί το ίδιο και τώρα. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκονται σε πτώση σε όλη την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή Αριστερά στηρίχθηκε σε μια εργατική τάξη που δεν υπάρχει πλέον στην παλαιά της μορφή και για να ανακάμψει θα χρειασθεί νέους ψηφοφόρους. Αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολο. Η Αριστερά αντιμετωπίζει προβλήματα παντού: οι Βρετανοί Εργατικοί, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, οι Ιταλοί Δημοκράτες, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, το γερμανικό SΡD μετρούν απώλειες. Οι Σοσιαλδημοκράτες παντού χρειάζονται ένα καινούργιο όραμα και νέους υποστηρικτές''.
David Stevenson καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας, London School of Εconomics
''Η Ενισχυση των ακροδεξιών είναι ανησυχητική, όμως κατά έναν τρόπο έκπληξη αποτελεί το ότι δεν πήραν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά: η ύφεση, η έντονη μετανάστευση και το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα κόμματα βρίσκονται μπλεγμένα σε σκάνδαλα λειτουργούν υπέρ της Ακροδεξιάς. Ο παραλληλισμός που εντοπίζω δεν είναι με την άνοδο του φασισμού το 1930 αλλά με την επιτυχία του Ζαν-Μαρί Λεπέν στη Γαλλία στη δεκαετία του 1980. Πέτυχε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στις περιοχές που ήταν ισχυρό το γαλλικό Κ.Κ. Όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός, το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν ενισχύθηκε.
Τώρα στη Βρετανία, μια μερίδα ψηφοφόρων που παραδοσιακά στήριζαν το Εργατικό Κόμμα πήγαν στην Ακροδεξιά. Όταν ο Νικ Γκρίφιν μιλά για μια χώρα γεμάτη μετανάστες που παίρνουν τις δουλειές από τους Βρετανούς, χτυπά ένα ευαίσθητο σημείο. Πιο ανησυχητικά όμως είναι όσα θα συμβούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η Ακροδεξιά δεν πήγε καλά στη Γαλλία και τη Γερμανία, η παρουσία της όμως στην Ουγγαρία και τις χώρες της Βαλτικής είναι ενισχυμένη. Και βέβαια υπάρχει πάντα η Ιταλία και η απειλή για τις ελευθερίες των πολιτών από τον Μπερλουσκόνι. Δεν είναι ακροδεξιός με την έννοια του Χίτλερ, αποτελεί όμως απειλή για τη δημοκρατία. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η οικονομική ύφεση θα βοηθήσει την Αριστερά. Αυτό δεν συνέβη ούτε στη δεκαετία του 1930 ούτε στα 1870 και 1880, όταν γεννήθηκε η λαϊκή Δεξιά. Φαίνεται ότι στις περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας πολλοί προσβλέπουν στον αυταρχισμό και όχι στη δημοκρατία''.
David Kynaston, ιστορικός, Kingston University, London
''Υπαρχουν σίγουρα κοινά μεταξύ της προπολεμικής Γερμανίας και του σήμερα, και κυρίως η οικονομική κρίση που προκάλεσε μαζική ανεργία. Το Κραχ συνέβη το 1929 και ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος το 1933- δηλαδή ακόμα βρισκόμαστε μακριά από το ζενίθ της οικονομικής κρίσης και πιθανώς θα δούμε την Ακροδεξιά να ενισχύεται και άλλο. Πιο ανησυχητικό είναι ότι η ύφεση συνοδεύεται από αύξηση του λαϊκισμού και απώλεια πίστης στη δημοκρατική πολιτική ζωή. Οι άνθρωποι που, πριν από μια γενιά, δεν έδειχναν κυνισμό για την πολιτική, τώρα δείχνουν. Δεν είναι πλέον αδιάφοροι για την πολιτική, έχουν άγνοια. Η άνοδος ενός ανοιχτά ρατσιστικού κόμματος αποτελεί σήμα κινδύνου και ήρθε η ώρα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δείξουν ειλικρίνεια και να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους ως ενήλικες. Η οικονομία είναι σε οικτρή κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να δίνει άστοχες υποσχέσεις, διότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι η ενίσχυση των λαϊκιστών''.
The Guardian
TANEA
Γεια σου Στοκχόλμη ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβαζα το άρθρο αυτό προχθές και το πρότεινα στα πλαίσια μιας σχετικής συζήτησης:
http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2009/06/off-broadway.html
Είμαι της άποψης ότι ειδικά στην Ελλάδα το ΛΑΟΣ ιδεολογικά έχει πιάσει οροφή. Η άνοδος του είναι λόγω διαρροών από ΝΔ, χωρίς να ακυρώνω βεβαίως τον καθαρό - ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή όχι - λόγο των στελεχών του.
Συμφωνώ απόλυτα με τις σκέψεις του κου Hobsbawm.
God morgon, Kreta! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ο Hobsbawm εχει δικιο, αλλά οχι για τους Σοσιαλδημοκρατες, που δηθεν χρειαζονται 'οραμα'!;Αφου οι ανθρωποι αποφευγουν να δουν τη πραγματικοτητα..
Ισως ξερεις το ρητο που λεει: Aμα δεν θελεις να ζυμωσεις.... :0
Μανο, να σε ρωτησω εχεις ακουσει Billy Brag?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξιολογος καλλιτεχνης και προοδευτικος = Highly recommended! :)
Προσωπικά θα συμφωνήσω με τις απόψεις του Stevenson. Σε περιόδους κρίσης εκκολάπτεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα το αυγό του φιδιού. Θα ήθελα να πιστέψω το Μάνο που λέει ότι ο ΛΑΟΣ έπιασε οροφή, αλλά φοβάμαι ότι δεν ισχύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήSwell
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμενα με ανησυχησαν και τα λογια του Kynaston, που υποστηριζει οτι η ύφεση συνοδεύεται από αύξηση του λαϊκισμού και απώλεια πίστης στη δημοκρατική πολιτική ζωή, οπως και το οτι ενω πολυς κοσμος δηλωνε αδιαφορος μεχρι τωρα για την πολιτικη τωρα δειχνουν να εχουν γνωμη,ασχετα αν τη σχηματισαν
λογω...αγνοιας! Αυτο και μονο σε κανει
να καταλαβαινεις ποσο επικινδυνα μπορουν να γινουν καποια πραγματα...
Εδω μπορειτε να 'θαυμασετε' τις γνωσεις του ηγετη του ΒΝP και για το περιβαλλον! :(
ΑπάντησηΔιαγραφήElva, ναι τον έχω ακούσει, ενδιαφέρον τύπος και δημιουργός.
ΑπάντησηΔιαγραφήO Griffin πάντως το'φαγε το μελάτο του ;)
Swell, ας "προσευχηθούμε" να ισχύει. Ή μάλλον για να είμαι ακριβής, καλά να πάθουμε. Είπαμε, οι ακροδεξιοί δεν πάνε θάλασσα ;) Νομίζω πάντως πως στις βουλευτικές θα επιστρέψουν στα συνηθισμένα τους ποσοστά.
ΥΓ. Έκοψες εισιτήρια τελικά για Σαντάνα; :PP
Πολύ καλό ποστ. Δυστυχώς οι οικονομικές κρίσεις διαψεύδουν αυτό που είπε ο Μάρξ το 1860: ότι σε αυτές οι εργάτες δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις λυσίδες τους και ριζοσπαστικοποιούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα από Αθήνα!
@Μάνος: Και βέβαια έκοψα, χα,χα,χα,χα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@navarino-s
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλωσηρθες! Ναι, πραγματι, αλλα αυτο που ειπε ο Μαρξ προυποθετει και μια συνειδητοποιηση του τι ειναι και που ανηκει ο καθενας. ...
Mανο και Swell
Τι; Αγορασατε εισητηρια για τον..
boring Καρλος; :PPP