13.9.09

Lifestyle διχασμός.....

"Oλο και πιο συχνά πιάνω τον εαυτό μου θυμωμένο με φίλους και οικείους. Προοδευτικοί, δημοκρατικοί άνθρωποι που πορεύτηκαν έντιμα μια ζωή, βρίσκονται τώρα να εκφράζουν ιδέες που με κάνουν έξαλλη, ρατσιστικές, ξενοφοβικές, βίαιες σκέψεις. Nτρέπομαι για τις μπούρδες που αραδιάζει ο πατέρας, όπως τις ξεπατικώνει από τα άτιμα τα δελτία. η φίλη και παλιά συμφοιτήτρια - είσαι και κοινωνικός επιστήμονας πανάθεμά σε! O γείτονάς μου που δηλώνει κουμουνιστής - ρατσιστής.
O πατέρας της αγαπημένης μου φίλης, νομικός που υπεράσπιζε πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα (και δωρεάν μάλιστα) και τώρα γυρίζει την πλάτη στον καταυλισμό της Πάτρας και στο κολαστήριο της Παγανής. O αγαπημένος μου θείος, γιος καπνεργάτη αγωνιστή, που κυριολεκτικά χοροπηδάει από την ιερή αγανάκτηση για ΕΚΕΙΝΟΥΣ. τους μιαρούς, τους βρομιάρηδες, τους σιχαμένους. τι θέλουν εδώ; να πάνε πίσω στις πατρίδες τους!επιχειρήματα κλισέ, τίγκα στον πανικό που τους σερβίρεται από τα ΜΜΕ. "ΚΥΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ..." και στο "κύματα" ο άνκορ μαν βάζει πολλά "υ", έτσι για να γίνει χορταστικό το κύμα, ισάξιο της φυσικής καταστροφής που επέρχεται μαζί με την πλαστική βάρκα από την Τουρκία.
Αυτή η πολιτική του διαίρει και βασίλευε, έκανε περισσότερο κακό από ότι μπορούμε να αντιληφθούμε. το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως το αποκαλούν, η "λαθρομετανάστευση" κατά άλλους (όρο που σας ενημερώνω αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας) χρησιμοποιήθηκε ως ατζέντα πολιτικής επιβολής και δόλωμα προσέλκυσης πελατών, τηλεθεατών, αναγνωστών και ψηφοφόρων. δηλαδή το ένα και το αυτό!

Να σημειώσω εδώ την καζούρα που τρώω από τους διάφορους συνεργάτες στα παγκόσμια φόρα, όταν καμιά φορά "χαμένο στη μετάφραση" περιλαμβάνω στα αγγλικά μου κείμενα αυτόν τον όρο: illegal immigrant. Φυσικά και το βρίσκουν παρανοϊκό. Και ποιος είναι νόμιμος μετανάστης; με ρωτάνε...
Oμως η ιστορία αυτή έχει ήδη ριζώσει βαθιά μέσα στις ετοιμοπόλεμες ελληνικές ψυχές μας. νομίζω όμως ότι περισσότερο δυσανασχετώ με τη δεύτερη και τρίτη γενιά ελλήνων προσφύγων.

Εκείνους που σαν και εμένα δε ζήσανε την προσφυγιά, αλλά την κουβαλάνε στο DNA τους. καθώς το αποτύπωμα της φρίκης αυτής τραβάει πολλές γενιές μετά, μου είναι αδύνατο να μη μπω στη θέση αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα πάρα μόνο την ελπίδα τους, όχι για μια καλύτερη ζωή, παρά μόνο για την ίδια τους τη ζωή!πρόσφατα έγραφα ένα ενθουσιώδες κείμενο για ένα επικείμενο project, το οποίο αγαπάω πολύ επειδή είναι μια ιδιαίτερα καλή πρακτική.

Eγραφα λοιπόν ότι "τι νόημα έχει να κουνήσεις δασκαλίστικα το δάχτυλο σε όσους έχουν και αναπαράγουν στερεότυπα, φοβίες και ρατσισμό, αν δεν τους δώσεις τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκείνο που φοβούνται;"
Eμείς όμως, σκέφτομαι, οι Ελληνες τη ζήσαμε την προσφυγιά και την μετανάστευση, είναι αποτυπωμένες στη συλλογική μας συνείδηση…και μετά πάλι λέω, άσε, η life style ρατσιστική προπαγάνδα έκανε πολύ καλά τη δουλειά της. Αυτό της το αναγνωρίζω! Και life style πολιτική και life style κυβερνήσεις και life style φιλανθρωπία και life style παιδεία και life style φασίστες! Aυτό ειδικά το τελευταίο δεν το ξεπερνάω με τίποτα....."

Αντιγραφή απο "
σούπα από κόκκαλο"

Ευχαριστω την αγαπητη φιλη @kokalina, γιατι με το κειμενο της εκφραζει και δικες μου σκεψεις και ανησυχιες...

16 σχόλια:

  1. καλησπέρα εκει πάνω

    υπάρχει μια φράση του Περικλή Κοροβέση [δημοσιογράφος, συγγραφέας, εσχάτως βουλευτής] πολύ γνωστή, σχεδόν πάει να γίνει κλισέ, χωρίς ωστόσο να χάνει την αληθινή της λάμψη: "να σκοτώσουμε τον μπάτσο που κρύβουμε μέσα μας".

    Όσο [επ]αγρυπνείς για τους αλλους είναι σχετικά ευκολο να οριοθετήσεις, να αντιπαρατεθείς, να περιφρουρήσεις. Ο εχθρός εκτός των τειχών είναι πάντα ευδιακριτος και μάλλον μαχητός. Ο εχθρός όμως εντός των πυλών είναι πολύ υπουλος. Γι αυτό κι η φίλη σου, Ελβα, το εντοπίζει τόσο εξαπλωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ελβα, όσο σκέφτομαι ότι ο όρος "λαθρομετανάστης", είναι προϊόν της παγκοσμιοποίησης που αντικατέστησε τον όρο "πρόσφυγας" τρελαίνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πάμε καλά...

    Συμφωνώ και γω με το άνωθεν κείμενο, αν λέει και τίποτα αυτό από μόνο του.

    Συγκρατώ επίσης το κομμουνιστής-ρατσιστής κατά το μαρξιστής-λενινιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γεια σου και από δω,

    Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση,
    πράγματι στους έλληνες ανεξάρτητα απο την ιδεολογία τους, υπάρχει στους περισσότερους η ίδια πάνω- κάτω ρατσιστική άποψη για τους μετανάστες.
    Δεν πρέπει όμως να απορούμε γιατί ο μηχανισμός κατασκευής κυρίαρχων απόψεων είναι κοινότυπος και απλός.

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να σου πώ Elva. Εξαιρετικό το βρήκα. Δεν μπορώ τίποτα άλλο να πώ αυτήν τη στιγμή. Σε παρακαλώ επισκέψου το ιστολόγιο "Ου παντός πλείν ες Πόντον", (εάν δεν το έχεις ήδη επισκεφθεί).
    Καλό βράδυ (προς το παρόν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα @Sikofage μας

    Οπως τα λες ειναι.'Ο εχθρός εντός των πυλών είναι πολύ υπουλος', επειδη δεν τον υποψιαζομαστε πολλες φορες....μεχρι που καποια περιστατικα μας κανουν να αναρρωτιομαστε για το ποιοι ειμαστε και που παμε...Εχω διαπιστωσει περιπτωσεις γνωστων, συγγενων, που ενω δηλωνουν
    'προοδευτικοι' ανθρωποι, ειναι τελικα πολυ πιο συντηρητικοι και απο πολλους δεξιους. Χρειαζεται να σκεφτουμε καποια πραγματα και να ξαναβρουμε τον εαυτο μας....

    Καλη σου μερα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα Swell

    Mα,αφου ολα εχουν..παγκοσμιοποιηθει
    πια, πως ειναι δυνατον, οροι σαν κι αυτους να μας ξεφυγουν; Και που εισαι ακομη, να λεμε, δυστυχως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μανο μας

    Χαιρομαι που σου αρεσε το κειμενο της φιλης @kokalinas. Μια χαρα τα λεει για πολλους Ελληνες, που ξεχνωντας τι περασαν και σε ποσα μερη μεταναστευσαν, φερονται τωρα απαξιωτικα και απανθρωπα σε πολλους κατατρεγμενους. Το αστειο ειναι οτι μερικοι, απ αυτους τους Ελληνες, θεωρουν εαυτους ανοιχτομυαλους... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. AlexMil καλημερα

    Ξερεις κατι, συχνα ακουω απο πολλους στην Ελλαδα οτι εμεις ΔΕΝ ειμαστε ρατσιστες! Γιατι αραγε χρειαζεται,τοσο πολυ, να το επιβεβαιωσουν στον εαυτο τους; Συμφωνω οτι ο μηχανισμός κατασκευής
    απόψεων είναι κοινότυπος και απλός,
    αλλα,γι αυτο χρειαζεται ενημερωση, συζητηση και δραστηριοποιηση πανω σε τετοια θεματα, ωστε να εχουμε αντικειμενικα συμπερασματα..
    Αλλοιμονο αν ολοι βγαζαμε συμπερασματα και δημιουργουσαμε αποψεις, απο τη ΤV και μονο...(και δη την Ελληνικη!) :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα ippoliti μου

    Xαρηκα που σε αγγιξε το κειμενο της φιλης @kokalinas. Ευχαριστω που μου προτεινεις ενα ακομη μπλογκ. Θα παω κι εκει!

    Φιλια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσωπικά, δεν με εκπλήσει το πρόσφατο "ξέσπασμα" ρατσισμού στην Ελλάδα. Πάντα εκεί ήταν, απλά το βάζαμε κάτω από το χαλάκι. Μόλις έπεσε το τυράκι από τα ΜΜΕ και την άνοδο του ΛΑΟΣ, αμέσως έπεσε και ο ρατσισμός σαν ώριμο φρούτο.

    Φυσικά ο ρατσισμός αυτού του είδους δεν είναι ελληνικό προνόμοιο, αφού η άνοδος της ακροδεξιάς είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Αυτό όμως που κάνει την Ελλάδα να διαφέρει, είναι οι ρίζες του συγκεκριμένου ρατσισμού. Το γνωστό σαχλό επιχείρημα "μας πήραν τις δουλειές" ενδεχομένως να περνάει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα έχει βαθύτερα κίνητρα.

    Στην Ελλάδα, η κοινωνία είναι ακόμα συγχισμένη. Μετά τις φυλετικές αναμείξεις αιώνων και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια δημιουργίας εθνικής συνείδησης, υπάρχει μία γενικότερη σύγχυση όσον αφορά την παιδεία μας, την ταυτότητά μας και την κοινωνία που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

    Ο ρατσισμός στην Ελλάδα προέρχεται από τον έντονο τοπικισμό και την κλειστοφοβική αίσθηση των περισσότερων Ελλήνων. Πηγάζει από τον "φόβο" του διαφορετικού, ο οποίος με τη σειρά του πηγάζει από το γενικότερο κόμπλεξ που έχουμε ως έθνος που αποτελείται από ένα ανομοιογεννές συνοθύλευμα φυλών και προσπαθούμε με το στανιό να ομοιογεννοποιηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν εχω παρα να συμφωνησω απολυτα με το κειμενο της κοκαλινας.....
    τα εχουμε πει και αλλες φορες....
    εμεις τους πηραμε στις δουλειες... εμεις τους νοικιαζουμε τα παλια μας σπιτια.... αλλα δεν τους θελουμε....

    το κομπλεξ οπως ειπε και το ελλινακι


    καλημερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ellinaki,

    Και βεβαια θα συμφωνησω οτι το θεμα του ρατσισμου υπηρχε απο παλιοτερα στην Ελλαδα και απλά ηταν θεμα χρονου και συγκυριων, οπως λες κι εσυ, μεχρι να αποκαλυφθει πληρως. Οσο για τον 'έντονο τοπικισμό, την κλειστοφοβική αίσθηση των περισσότερων Ελλήνων και το τον "φόβο" του διαφορετικού,
    δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο!

    Καλη σου μερα, απο τα βορεια κλιματα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα Eλενα μας

    Mα τετοια ταυτισις αποψεων,πια; ;)


    Φιλιααα απο Sverige

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το χειρώτερο όλων.
    "life style" ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ετσι ακριβως, Σοφια

    Τους χαιρετισμους μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)