21.10.09

''Ανεπτυγμένες κοινωνίες''

Κρύβουν τα πρόσωπά τους όταν μπαινουν στην αίθουσα του δικαστηρίου... H 30χρονη μητέρα και ο νέος της φίλος....Το προσωπο της μητέρας δεν δείχνει κανενα απολυτως συναίσθημα. Την κατηγορουν για σοβαρη κακοποιηση σωματικης ακεραιοτητας (grov fridskränkning) των δύο από τα τρία παιδιά της, πέντε και επτά ετών, σημερα.
Τον περασμενο Ιουνιο, η αστυνομία και οι κοινωνικές υπηρεσίες μπηκαν στο διαμέρισμα, όπου η μητέρα ζούσε μόνη με τα παιδιά της.
Τα παιδιά δεν φορουσαν ρούχα πάνω τους, κοιμόντουσαν και τα τρια στο ίδιο κρεβάτι, σ ένα βρώμικο στρώμα, χωρις σεντονια και ειχαν μώλωπες στα σωματα τους. Το διαμερισμα ηταν πολυ βρωμικο, ουρα και περιττωματα...
Τα παιδιά, εχουν τοποθετηθει σε ανάδοχες οικογενειες, δεν είναι ομως η πρώτη φορά. Απο το 2005 ειχε αρχισει ενας αγωνας αναμεσα στις κοινωνικες υπηρεσιες και τη συγκεκριμενη μητερα.....Εχω ξανακουσει παρομοια περιπτωση, οπου τιποτα δε βοηθησε τελικα....
Η μητερα επικαλειται μια περιοδο ''αυστηρης διαιτας'', που ειχε, τοτε, ξεκινησει και εφτασε τα ορια της...λιμοκτονίας, γι αυτο ''δεν μπορούσε να φροντίσει τα παιδια της'', συμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης της γυναίκας, Lars Hultgren.
Όταν τα πεινασμενα παιδιά έκλεβαν τρόφιμα από το ψυγείο, η μητέρα τα χτύπουσε και τα εγδερνε με μεταλλικα αντικειμενα, σε ολο το σωμα μεχρι και κάτω από τα πόδια τους.
Σε ενα βίντεο που ειδε το δικαστήριο, η μικρη κόρη της μιλησε για τους ξυλοδαρμούς, για το οτι ποτε δεν εκαναν ντους, ή μπανιο,....
Περισυ, τετοια σχεδον εποχη, διαβαζαμε και γραφαμε σε μπλογκς για τη τραγικη περιπτωση του
Baby P., στην Αγγλια, που συγκλονισε ολο το κοσμο και που πολλοι, ισως, να θυμουνται ακομη....
Ποσα ακομα παραδειγματα κακοποιησης πρεπει να διαβασουμε απο χωρες, οπου το βιωτικο επιπεδο ειναι υποτιθεται "υψηλο", αλλα, η κοινωνια δειχνει οτι βρισκεται σε παρακμη, αποδιοργανωση και με απειρα ψυχολογικα προβληματα τελικα; Τι να πιστεψει κανεις, οταν ακουει για εγκληματα που εχουν να κανουν με ζωες μικρων, αθωων παιδιων;
Καμμια φορα αναρρωτιεμαι στις χωρες που λιμοκτονει κοσμος, εκει οπου οι μανες, (αυτες οι ισχνες μορφες, στις ειδησεις, που φευγαλεα κοιταμε και αλλαζουμε βιαστικα καναλι) και που μερα με τη μερα βλεπουν το παιδι τους να σβηνει κυριολεκτικα απο τη πεινα...υπαρχουν εκει, αραγε, γονεις που θα φεροντουσαν με τετοιο τροπο στα παιδια τους;
Δεν το πιστευω....
Ντρεπομαι πολλες φορες, ειλικρινα, που ζω σε τετοιες "ανεπτυγμενες κοινωνιες"…...

20 σχόλια:

  1. Σύμπνοια είχαμε μου φαίνεται αυτές τις μέρες....
    Βλέπω ότι και'κει η "μάνα" έχει όλα τα πλεονεκτήματα του νόμου με το μέρος της.
    Κι'αυτή η βλαμμένη γιατί δεν τα δίνει στους ανάδοχους???
    Αφού είναι εμφανές ότι δεν τα θέλει.
    Ο δε δικηγόρος που αναλαμβάνει αυτές τις μαλακισμένες, είναι ο πιο κατάπτυστος της υπόθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιοι άνθρωποι πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Ρεαλιστικά μιλώντας, είναι φυσιολογικό, σε οποιαδήποτε κοινωνια (όσο αναπτυγμένη και αν είναι), να υπάρχουν παρόμοια μεμονωμένα περιστατικά. Η ψυχική υγεία δεν είναι και στα φόρτε της στις μέρες μας.

    Εννοείται φυσικά ότι η τύπισσα πρέπει να κλειστεί μέσα για τα καλά, αλλά το θέμα είναι πως προλαμβάνεις τέτοιες περιπτώσεις. Ίσως έχει έρθει ο καιρός, οι μελλοντικοί γονείς να περνάνε από ορισμένα στοιχειώδη ψυχομετρικά τεστ πριν κάνουν παιδί.

    Ίσως να ακούγεται κάπως, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ένας βιολογικός γονιός έχει το δικαίωμα να κουβαλάει ότι αρρωστημένο μυαλό θέλει, ενώ οι γονείς που υιοθετούν να περνάνε από την ιερά εξέταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva καλησπέρα. Δυστυχώς νομίζω ότι και στον τρίτο κόσμο τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλύτερα είναι. Πριν λίγες μέρες διάβαζα για μια εκστρατεία του ΟΗΕ (νομίζω) για τους μαζικούς βιασμούς ανδρών, γυναικών και παιδιών κατά τις στρατιωτικές συμπλοκές. Σύμφωνα με αυτή την εκστρατεία προσπαθούν να πείσουν τους πληθυσμούς ότι δεν πρέπει να πειράζουν αμάχους και δεν πρέπει να κάνουν σεξουαλικά εγκλήματα.

    Θυμίζω επίσης τη γενοκτονία στη Ρουάντα (από ότι θυμάμαι) με σχεδόν 1 εκ θύματα. Για να μην πάμε στον Πολ Πότ, Χίτλερ κτλ.

    Η μόνη ελπίδα κατά τη γνώμη μου είναι ο σημερινός δυτικός πολιτισμός.

    Αυτά για τα οποία φωνάζουμε εμείς (εργασιακά, δικαιώματα κτλ) είναι πταίσματα μπροστά στη βιαιότητα του ανθρώπου κάτω από φανατικές συνθήκες.

    Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι κακός από τη φύση του. Πιστεύω όμως ότι με τον φανατισμό ή την ΑΓΝΟΙΑ μπορεί να γίνει ο ίδιος ο διάβολος και ίσως χειρότερος από τον διάβολο.

    Καλό είναι να αμφισβητούμε τους εαυτούς μας συχνά, όσο σίγουροι και αν είμαστε. Κανείς δεν είναι επίτηδες κακός, έλεγε ο Σωκράτης (αν θυμάμαι καλά) ο οποίος θεωρούσε την κακία παράγωγο της άγνοιας.

    Όσο λοιπόν υπάρχει ελεύθερη έρευνα και επιστήμες τις οποίες θα σέβεται η κοινωνία τόσο θα είμαστε πάνω-κάτω σε καλό δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21.10.09

    Αυτά τα γεγονότα είναι εξοργιστικά. Δεν μπορώ να καταλάβω με τι καρδιά ένα δικαστήριο ξαναδίνει τα παιδιά σε μια τέτοια μητέρα. Θεωρώ πως έχει χάσει το δικαίωμά της να έχει παιδιά γιατί προφανώς δεν είναι ικανή να τα φροντίσει. Το πιο λογικό για μένα θα ήταν να υιοθετηθούν και η μητέρα να πάει για θεραπεία.

    Νομίζω πάντως πως στις μη ανεπτυγμένες κοινωνίες η πλειοψηφία του κόσμου παλεύει για να επιβιώσει και δεν έχει χρόνο για να παθαίνει ψυχολογικές διαταραχές, όχι στους ρυθμούς που εμφανίζονται στην δύση τουλάχιστον.

    Ελληνάκι νομίζω πως γενικά υπάρχουν λανθασμένες ιδέες για το τι είναι οικογένεια στην κοινωνία και γι’αυτό βλέπουμε αυτά τα παράλογα που επισημαίνεις.

    Greek Rider δεν πιστεύω πως γεννιέται κάποιος κακός, αλλά 1ον μερικές ψυχολογικές ασθένειες είναι κληρονομικές και 2ον το περιβάλλον και το πώς έχει μεγαλώσει κανείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Ελβα, όταν ο κάθε προβληματικός (διάβαζε κομπλεξικός) άνθρωπος μπορεί ν' αποκτήσει παιδιά, τέτοια φαινόμενα είναι, δυστυχώς, αναμενόμενα. Και φοβάμαι ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αλλωστε το είπε και ο Ράιχ στο "Ακου ανθρωπάκο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανεπτιγμενες κοινωνιες ναι ... μια μανα οπως λες που προσπαθει να βρει φαι για το παιδι της... δεν εχει καθολου στο μυαλο της ουτε να το κακοποιηση ουτε να το αφησει απλυτο.. ισως να το αφησει απο ελειψη νερου .. οχι απο ψυχασθενια....

    πως μπορουν αυτοι οι ανθρωποι να το κανουν αυτο δεν το κατανοω....
    τελικα ναι πρεπει να περναν απο τεστ ολοι οι υποψηφιοι γονεις ...
    τομαρια!!!

    την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως λέει και ο GR δε νομίζω πως η κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι καλύτερη. Οι διαφορές είναι δύο. Στις ανεπτυγμένες χώρες σοκάρουν τέτοιες ειδήσεις, διότι δεν περιμένεις σε τέτοια αφθονία υλικών και ευρωστία να κινδυνεύουν παιδάκια να επιβιώσουν. Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα ψυχικά νοσήματα είναι περιορισμένα - όχι ανύπαρκτα όμως - εξαιτίας της προσπάθειας για επιβίωση που αφήνει λίγα περιθώρια για άλλες σκέψεις και προβληματισμούς.

    Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις βέβαια η προσοχή μας πρέπει να είναι στην ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία και την επούλωση, όσο γίνεται, των τραυμάτων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σου μέρα
    Η μητέρα αυτή είναι διαταραγμένη. Σαν και εκείνη υπάρχουν πολλές είτε ζούν σε αναπτυγμένες κοινωνίες είτε στο Τρίτο Κόσμο. Απλά τέτοια περιστατικά μαθαίνονται ευρύτερα μέσω των μίντια παρά το τι γίνεται στην Αφρική που το θέμα πείνας παίρνει το πρώτο ρόλο.
    Ομως όσο και αναπτυγμένη να είναι η κοινωνία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να προλάβει τέτοιες συμπεριφορές..μπορεί όμως να τις σταματήσει στερώντας το δικαίωμα στη "μητέρα" αυτή να ξαναπλησιάσει αυτά τα παιδιά εσαεί, παρέχοντάς της απο την άλλη ψυχιατρική υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημερα pats

    Eτσι, ε;..Τι λενε, 'τα μεγαλα πνευματα συναντωνται' ;)
    Στο δυτικο κοσμο, παντως, τα παιδια δινονται στις μητερες ο τι και να ειναι αυτες....Σε μερικες μουσουλμανικες χωρες ισχυει το αντιθετο, απ ο τι ξερω, χωρις η κατασταση να ειναι καλυτερη, για τα παιδια...
    Ναι, και εγω εκνευριζομαι με δικηγορους που υπερασπιζονται τετοια κτηνη, αλλα, ολοι ξερουμε πως 'λειτουργουν' τετοιοι δικηγοροι.
    Το θεμα ειναι πως αντιδρουν οι κοινωνικες υπηρεσιες της καθε χωρας για να σωσουν τα παιδια, πριν να ειναι αργα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ellinaki

    Eιναι σιγουρο οτι καποιοι εχουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, οπως λες και οτι η 'μητερα' αυτη
    πρέπει να κλειστεί μέσα για τα καλά. Tωρα για το πως προλαμβάνεις τέτοιες περιπτώσεις, πιστευω οτι ο τομεας των κοινωνικων υπηρεσιων εχει παραμεληθει. Διαβαζα οτι στην Αγγλια ειχε γινει μεγαλη συζητηση για τη περιπτωση του Baby P. και τελικα ανακαλυφθηκε οτι και περικοπες εχουν γινει στους κοινωνικους λειτουργους, αλλα και οτι προσλαμβαναν περιστασιακους υπαλληλους, απειρους φοιτητες, δλδ. που εργαζοντουσαν πολλες φορες part time, χωρις να ενδιαφερονται για τη δουλεια τους, αλλα ουτε και αρκετη εμπειρια απο την δουλεια ειχαν. Να λοιπον τι γινεται σε τετοιες περιπτωσεις...

    Για τα τεστ, τι να πω, ισως να ειναι μια λυση, αν και δεν ειμαι υπερ των μετρησεων και των στατιστικων, για ολες τις περιπτωσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου GR

    Εχεις δικιο, τα διαβαζω και εγω, αλλα, πολλες φορες αγανακτει κανεις και αρχιζει να αναθεωρει πολλα πραγματα...
    Σ αυτες ομως τις 'ανεπτυγμενες κοινωνιες' που ζουμε, δεν θα επρεπε τα κρατη να προστατευουν πιο αποτελεσματικα τα μικρα παιδια, ειδικα οταν οι γονεις τους αδυνατουν, για τον Α, ή τον Β λογο;
    Δεν εννοειται να αφηνονται να πεθαινουν παιδια εν ετει 2009 επειδη οι κοινωνικες υπηρεσιες καποιων ΕΕ χωρων κανουν περικοπες στα εξοδα τους....(π.χ Αγγλια και αλλου, ενδεχομενως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ioκαστη μου

    Συμφωνω στο οτι ένα δικαστήριο δε θα επρεπε να ξαναδίνει τα παιδιά σε μια τέτοια μητέρα. Στη συγκεκριμενη περιπτωση πιστευω οτι τελικα θα δωθουν για υιοθεσια. Οσο για τη μητερα θα προτεινα περισσοτερα χρονια φυλακισης μαζι με ψυχ.θεραπεια, φυσικα.
    Σε αλλες κοινωνιες, ομως, οπου η ζωη εχει να κανει περισσοτερο με την επιβιωση, πιστευω οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι σκεφτονται λιγοτερο το 'εγω', και περισσοτερο το 'εμεις', τα παιδια τους...
    Ειναι σιγουρο οτι μερικες ψυχολ. ασθένειες είναι κληρονομικές και οτι το περιβάλλον που μεγαλωνουμε,
    μας διαμορφωνει.
    Και τα δυο εξ ισου σημαντικα για να καταλαβουμε τι φταιει, σε μερικες περιπτωσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Swell

    Yπαρχει και η κοινωνικη πιεση, για πολλους, που δυστυχως λειτουργει ετσι, αλλα πιστευω οτι σ αυτες τις περιπτωσεις, πια, μιλαμε για ψυχικα αρρωστα ατομα,..που ουτε απο κομπλεξ καταλαβαινουν, ουτε απο τιποτα...
    Χρειαζονται φυλακιση, η και θεραπεια,ωστε να μη ξανακανουν τα ιδια στα παιδια τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελενα καλημερα

    Ειναι πολλοι γονεις, και μη, που χρειαζονται ψυχοθεραπεια τελικα, απο που ν αρχισει κανεις;
    Θα επρεπε τουλαχιστον το συστημα ελεγχου των κοινωνικων υπηρεσιων να λειτουργει καλυτερα και να εχει αμεσα αποτελεσματα, οχι να αναβαλλονται περιπτωσεις, για μηνες, μεχρι να εκδικαστουν και να βγουν αποφασεις...
    Ολα αυτα θα επρεπε να γινονται γρηγοροτερα, επειδη κινδυνευουν παιδικες ζωες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μανο μας

    Συμφωνω και μ εσενα και με τον GR, αλλα ρωταω τι θα πρεπει να γινεται στις ...ανεπτυγμένες χώρες, οταν υποτιθεται οτι εχουμε και καποιες υπηρεσιες που θα πρεπει να προλαμβανουν τετοια γεγονοτα.

    Φυσικα η ομαλή ενσωμάτωση των κακοποιημενων παιδιών στην κοινωνία ειναι ενα ακομη θεμα, αλλα ολα αυτα ειναι αλληλενδετα πιστευω και ολα αυτα χρειαζονται χρηματα και οχι περικοπες για να γινουν. Δεν θα επρεπε τα σοβαρα κρατη να κανουν περικοπες σε τετοια ζητηματα...Βλεπουμε τα τραγικα αποτελεσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Marina

    Eιναι σιγουρο οτι στη περιπτωση αυτη μιλαμε για ατομο
    διαταραγμένο. Να συμφωνησω για το οτι ειναι δυσκολο για μια κοινωνια
    να μπορει να προλάβει τέτοιες συμπεριφορές, οπως λες, αλλα εγω βλεπω οτι ειδικα στις χωρες που εχουν γινει περικοπες εχουν ταυτοχρονα αυξηθει εκει τα φαινομενα βιας σε μικρα παιδια, κλπ. Απο τη περιπτωση του Baby P. και την εκθεση που εχω διαβασει, βγαινει το συμπερασμα οτι οταν το κρατος κανει οικονομια σε τετοιους τομεις, τοτε να περιμενει κανεις και αναλογα ασχημα αποτελεσματα στη κοινωνια και ειδικα σε οσους εχουν ψυχολ. προβληματα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλησπέρα, από χάμω χαμηλά και γωνία [γντουπ, έπιασε πάτο η γεωγραφική κατάδειξη.... γμτ!]

    ας μου επιτρέψουν οι φιλοι σχολιαστές καταρχάς να αναφέρω πως πρέπει να διαχωρίσουμε τις φρικαλεότητες που γίνονται εν καιρώ πολέμου από εκείνες του ειρηνικού καιρού. κι από όλες τις εκδοχές του πολέμου ο εμφύλιος προκαλεί τις χειρότερες. είναι διαφορετικής τάξεως και φύσεως ζητήματα.

    σε οτι αφορά το θέμα που θίγεις, Ελβα, να πω πως στις λιγότερο αναπτυγμένες πολιτείες τα οικογενειακά εγκλήματα συνήθως κρυβονται πίσω από την κοινωνική ανοχή. δεν είναι πως δεν συμβαίνουν κι άρα οι αναπτυγμένες κοινωνίες φερουν και αυτού του τύπου την φθορά. η αιμομιξία, ας πουμε, είναι ένα απο τα οικογενεικά εγκληματα που ενδημει στις λιγότερο αναπτυσσόμενες κοινωνίες.

    φυσικά δίκαιη κι ανθρωπινη η αγανάκτησή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλησπερα και σ εσενα αγαπητε μας συκοφαγε, στο ωραιο σου νησι (ειδες, απεφυγα τις δικες σου γεωγραφικες ...μανουβρες! :)

    Σιγουρα δεν ειναι ολα ιδια και χρειαζεται να διαχωρίσει κανεις τα του πολέμου, από εκείνα της ειρηνης.
    Συμφωνω, (εν μερει,ομως), οτι στις λιγότερο αναπτυγμένες κοινωνιες τα οικογενειακά εγκλήματα συνήθως κρυβονται πίσω από την κοινωνική ανοχή. Το λεω αυτο επειδη μερικες περιπτωσεις που διαβασα στην Αγγλια,(που καμμια σχεση με αναπτυσσομενες χωρες δεν εχει)φανηκε οτι υπηρχε και εκει... κοινωνικη ανοχη, παρ οτι πολλα ατομα και στις κοινων. υπηρεσιες, αλλα και στο αμεσο περιβαλλον του μωρου (Baby P.)γνωριζαν καλα τι συμβαινει...Κανεις ομως δεν εκανε τιποτα για να το σωσει.
    Ο λογος που αγανακτω, πολλες φορες, ειναι η συνειδητοποιηση του οτι μερα με τη μερα, παντου, πια, η αξια της ζωης εχει φθηνηνει και πολυ λιγα πραγματα, εκτος απο το χρημα μετρανε, δυστυχως....

    Kαλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και γω νομίζω οτι και στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η παιδεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά δυστυχώς άρρωστα μυαλά υπάρχουν παντού στον κόσμο, άσχετα του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου.
    Να σαι καλα elva

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)