15.10.09

Τhe (Swedish) Weather with U

Χαμογελαω πολλες φορες οταν διαβαζω σε μπλογκς, ή μαθαινω απο το τηλεφωνο οτι "αλλαξε ο καιρος" τις τελευταιες μερες στην Ελλαδα και εχει αρχισει να κανει…"ψύχρα"! Τι λετε;
Μου θυμιζει παντα την εκπληξη που ενοιωσα οταν πρωτοηρθα, εδω, κατι χρονια πριν, με.....Ελληνικο μπουφαν (και μυαλα!) προσπαθωντας να αντεπεξελθω στο Σουηδικο κρυο (...και τα Σουηδικα μυαλα)! Το κλιμα, παντως, δειχνει οτι με...νικαει κατα κρατος, καθε τετοια εποχη, επειδη, (συμφωνα με τη θεωρια μου), καποιος που δεν εχει γεννηθει εδω δεν περιμενει οτι το φθινοπωρο μπορει να ειναι τοσο κρυο, ειναι δλδ. περισσοτερο "εγκεφαλικο" το προβλημα, παρα μετεωρολογικο! Οσο για το δευτερο, (τα Σουηδικα μυαλα) το παλευω ακομη και ελπιζω καποτε να καταφερω καποια ....αξιοπρεπη ισοπαλια, τουλαχιστον!

Αν παρουμε τα πραγματα μετεωρολογικως, στις αρχες του Οκτωβρη, σε μερικες βορειες περιοχες στη Σουηδια το θερμομετρο χτυπησε ...κοκκινο φτανωντας μεχρι και -20 βαθμους! Ξεπερασαμε και τη Σιβηρια* εγραψαν οι εφημεριδες !
Στα συνορα Σουηδιας και Φινλανδιας, στη πολη Pajala με το παραξενο κοινοτικο σλογκαν "Här kan man vara i Fred" (Eδω μπορει κανεις να ειναι μονος του, να βρει την ησυχια του), που ενω θα ανησυχουσε λογικα τους περισσοτερους τουριστες, εκει, φαινεται οτι το σλογκαν ειναι ...πολος ελξης για ορισμενους μονοχνωτους Σουηδους μεγαλης, (θελω να πιστευω) ηλικιας, αλλιως, κατα τη γνωμη μου, θα πρεπει να αναθεωρησουν σοβαρα και τη νοοτροπια, αλλα, και τη κατασταση της ψυχικης τους υγειας....
Ναι, οι Σουηδοι, θεωρητικα τουλαχιστον, ειναι απο τους λιγους λαους που δειχνουν να προτιμουν να ειναι καπου μονοι τους, "att vara i fred".
Μερικοι μαλιστα φαινεται οτι αποφευγουν να μπαινουν στο ιδιο ασανσερ με τους γειτονες τους, φροντιζουν να μην ειναι την ιδια ωρα στις σκαλες με τους γειτονες, (καλα, αυτο το κανω και εγω, αλλα, οχι συστηματικα, οταν ξερω ποιοι ειναι και θελω να τους αποφυγω....).
Οι βολτες στο δασος μονοι, το ψαρεμα στις λιμνες, η βολτα με το σκυλο, ολα αυτα τους απομακρυνουν απο τη κοινωνικη πιεση να μιλησουν και να προσαρμοστουν με τους αλλους....Και ολα αυτα γινονται για να αποφυγουν κοσμο, "att slippa folk", που, εδω, η φραση αυτη δεν εχει παντα την αρνητικη σημασια που θα ειχε, ισως, αλλου....
Oσο δεν ειναι μονιμη κατασταση, ή κατι που να εχει επιβληθει, η μοναξια εχει πολλες φορες εξυμνηθει και στη ποιηση.
Ο Νομπελιστας (1916) ποιητης Verner von Heidenstam στο “Ensamhetens Tankar” (Thoughts of Solitude) απο τη συλλογη ποιηματων του ”Vallfart och vandringsår” (1888) λεει χαρακτηριστικα:

Jag längtar hem sen åtta långa år. →Εχω νοσταλγησει το σπιτι μου εδω και οκτώ ολόκληρα χρόνια.
I sjelfva sömnen har jag längtan känt. →Στον ύπνο μου, αισθάνθηκα αυτη την επιθυμία.
Jag längtar hem. Jag längtar hvar jag går →Νοσταλγω το σπιτι μου, το νοσταλγω όπου κι αν πηγαίνω
– men ej till menniskor! Jag längtar marken, → - αλλά οχι για τους ανθρωπους! Για τη γη,
jag längtar stenarne der barn jag lekt→ για τις πετρες που επαιζα οταν ημουν μικρος.

Η μοναξια προσφερει "ευκολια" και "απελευθερωση", ετσι πιστευουν οι περισσοτεροι, αλλα θα ελεγα, κυριως, οι ηλικιωμενοι...Ο κοσμος αλλαζει παντου και φυσικα η Σουηδια δεν θα μπορουσε ποτε να παραμενει ιδια, ουτε και θα θελαμε......

*Σημ. Παντως, για να μη μας παιρνει εντελως απο κατω, απεχουμε, ευτυχως, πολυ απο το παραδειγμα της Ρωσιας, οπου η πιο χαμηλη θερμοκρασια που εχει καταγραφει ποτέ, εκει, ηταν στο χωριο Ojmjakon, ή (Oymyakon), στη Γιακουτία, -71,2 βαθμούς υπό το μηδέν, τον Ιανουάριο του 1926!

36 σχόλια:

  1. Καλησπέρα
    Θέλω να αφήσω αναφορά- πριν από το Μάνο- ότι ο καιρός στο Ηράκλειο όπου βρίσκομαι σήμερα είναι πολύ ζεστός -τριαντάρι το υπολογίζω -και ίσως αύριο πάω για μπάνιο! (μη ζηλεύεις)

    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή elva δεν με ενδιαφέρει ο κακός καιρός τις Σουηδίας εμένα η Ελλάδα δεν μου αρέσει και πολύ θα με πάρεις στην Σουηδία μαζί σου? Θα πουλήσω την άδεια του ταξί και έρχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tσαλ.
    Ειναι να μη ζηλεψω με τετοιο weather report που μου εστειλες απο Κρητη; Μην ακουω για μπααανια! Εδω παιρνω αντιβιωση για το κρυολογημα!! Κλαψ!


    Πως τα βλεπεις, θα συναντηθητε και με τον (μελλοντα) κουμπαρο, το Μανο; :)

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλως τον bill

    Πολυ αποφασισμενο σε ακουω!
    Εχεις ομως καλο...μπουφαν για Σουηδια; ;)
    Ξερεις τι λενε,εδω; Δεν υπαρχει κακος καιρος, μονο κακα ρουχα! :PP


    Καλο απογευμα στο Νοτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρες..
    Στην Ελλάδα το έχουμε παραχ..με τον καιρό..Οκτώβριος είναι Φθινόπωρο και ψύχρα θα κάνει και βροχές θα έχει..και σε διάφορα μέρη της Ελλαδος μπορεί να ρίξει και χιονόνερο..απορώ γιατί απορούν μερικοί συμπολίτες μας για τις "ψύχρες".
    Τρέμω πάντως με τις θερμοκρασίες που αναφέρεις στη Σουηδία..για αυτή την εποχή..Μπρρρ! Ηθελα ν'αξερα τι φοράς απο μέσα απο τα παλτά..
    Και αυτό πάλι για τους ηλικιωμένους που θέλουν να είναι μόνοι, δεν κάνουν καλά, θα τρελλαθούν, η επαφή με άλλους ανθρώπους ξεκουνάει το μυαλό πιστεύω. Υπερβολές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως μαθαινω οι ελληνες ετοιμαζονται να υποδεχθουν την Βισση στο Solnahallen σε 3-3 μερες,φαντασου που εφτασε η χαρη της.Ειμαι περιεργος για το τι θα γινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν.

    Ο καιρός ΚΑΙ στο Ηράκλειο χάλασε. 22 βαθμοί αυτή τη στιγμή με ψιλόβροχο. Πάτησε το πόδι του εδώ ο Τσαλ και μας έφερε τις βάρκες από το μετρό! :P
    Είναι ένα ωραίο, γλυκό, φθινοπωρινό βράδυ με τη βροχούλα και το συννεφάκι του.

    Μια χαρά, καιρός ήταν!

    Πάντως βρε κουμπάρα αυτό που με παραξενεύει με τους βόρειους είναι ότι ενώ κάνει κρύο και άρα καιρός για...τουλάχιστον δύο, αυτοί απομονώνονται! Μπαααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα Μαρινα

    Καμμια φορα ο καιρος ειναι και μια καλη δικαιολογια για κουβεντα, ή και λιγη γκρινια, που ξερεις οτι συνηθιζεται στην Ελλαδα... ;)

    Τρέμεις και μονο που ακους για τις θερμοκρασίες στη Σουηδία; Εδω, μαλλον θεωρουμαστε η...Ηαwaii της Σουηδιας και δεν εχουμε βεβαια -20 βαθμους τωρα, αλλα το πρωι ειχαμε γυρω στους 3, 4 βαθμους C! Ακουγεται καλυτερα; :)
    Δε φοραω παλτα, Μαρινα μου, μονο χοντρα μπουφαν, σχεδον ολο το χειμωνα!
    Οι ηλικιωμένοι ακομη κι οταν εχουν την αναγκη των παιδιων τους δεν τους ενοχλει να είναι ανεξαρτητοι και μόνοι,επειδη ετσι εχουν μαθει.
    Σιγουρα θελουν και την επαφη, αλλα, οχι πολυ συχνη, οπως οι παπουδες και οι γιαγιαδες, στην Ελλαδα.
    Αλλη νοοτροπια ειπαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλως τον AdeGia

    Μα τι επιδημια ελληνικων συναυλιων (και μαλιστα κακων) επεσε στη Σουηδια!
    Δεν το ηξερα για τη Βισση, μονο για τη Βανδη ειχα διαβασει σε εφημεριδα!
    Που εφτασε η χαρη τους! Να σου πω δεν θα παραξενευτω καθολου αν ακουσω οτι εγιναν και sold out!:(
    Ως γνωστον, το κακο γουστο δεν εχει πατριδα! :)

    Καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κουμπαρε Μανο

    Ο Τσαλ. φταιει, ή μηπως καποιος αλλος το γρουσουζεψε; Εχετε και καποιους αλλους εκει κατω, που και τον καιρο χαλανε και τη διαθεση του κοσμου, οταν ανοιξουν το στομα τους! :)

    Τι σε παραξενεύει, το κρύο ειναι oντως καιρός για δύο, αλλα, για τους νεοτερους, κουμπαρε μου!
    Οι μεγαλυτεροι θελουν...ησυχια, ταξη και ασφαλεια! ;)

    Natti natti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωχ... αυτό είναι το σουηδικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο ΓΑΠ στην Ελλάδα; Δλδ σαν να λεμε "μοναξιά μου ολα, μοναξιά μου τίποτα" κατά το ελληνικό άσμα των Πυξ Λαξ.

    Βρε μια χαρά χώρα η Μοναχολάνδη σας!

    Καλο ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σωστοτατη την βρισκω αυτην την φραση με τον κακο καιρο και τα κακα ρουχα!!!
    ε μα πια ...
    παντως οταν ειχα ερθει σουηδια... αρχες σεπτεμβρη .. ειχα μεν ολα τα απαιτουμενα ρουχα... αλλα πηγα αγορασα και γαντια που δεν ειχα παρει μαζι :Ρρρ

    οσο για την μοναξια ... και μας θα μας εκανε λιγο καλο ... να μην εχουμε αυτες τις ,,αναγκαστικες,, συνεβρεσεις.... σιγουρα σε κανουν να νιωθεις καλυτερα
    (μηπως εχω σουηδικο αιμα? πρεπει να την ψαξω ) :Ρρρ

    καλησπερες απο την επιτελους κρυα θεςς :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραίος συνδυασμός: ο καιρός της Σουηδίας κι η μοναξιά των Σουηδών.
    Λοιπόν εμένα αυτή η πόλη που αναφέρετε, σαν παράδεισος μου ακούγεται. Τόσο πολύ διαφορετική από εδώ, ίσως γι'αυτό ελκυστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το έζησα άνοιξη το κρύο της Σουηδίας και μόνο που το θυμάμαι κρυώνω. Με ελληνικό μπουφάν και ημίπαλτο...
    Χώρια που μέσα Μαίου έπιασε 17 βαθμούς και βγήκαν όλοι οι Σουηδοί με τα κοντομάνικα και τις βερμούδες κι εγώ φορούσα το μπουφάν ΚΑΙ την κουκούλα. Μέχρι και ηλιοθεραπεία έκαναν μερικές τρελές...

    Τώρα, για τη μοναξιά που λες, αν και δεν είμαι ηλικιωμένη, σαν τους Σουηδούς κι εγώ. Την επιζητώ συχνά. Το θεωρώ εκπληκτική πνευματοψυχικοσωματική άσκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η πρώτη αντίδρασή μου ήταν να σε ρωτήσω "τι σε κρατά, λοιπόν, εκεί συμπατριώτισα;". 'Ομως ξέρω ότι ο καιρός και η διαφορετική νοοτροπία των ανθρώπων δεν είναι τα μόνα κριτήρια. Εδώ έχουμε πολύ περισσότερα δεινά από αυτά που υπάρχουν στη Σουηδία και που πορέρχονται από την απαράδεκτη νοοτροπία των κατοίκων αυτού του τόπου. Θα προτιμούσα τον Σουηδό που αποφεύγει να μπει στο ασανσέρ με άλλους, από τον 'Ελληνα που καίει τα δάση, σκοτώνει τα ελάφια που ψάχνουν για καταφύγιο, γεμίζει μπάζα και σκουπίδια τη φύση και που παίρνει μίζα για κάνει απλώς τη δουλειά για την οποία πληρώνεται ή, ακόμη χειρότερο, για να παρανομήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. έχουμε κι εμείς βαρυχειμωνιές μετά, ούτε ο ΟΛυμπος δεν πιάνει τα κρύα σας, αλλά είναι μαλακό κρύο και πιο ανεκτό, άσχετα αν πιάνετε 20 και βάλε υπό του μηδενός.

    για το ποιά είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία έχω ακούσει και για 112 υπό του μηδενός στην Ανταρκτική, αλλά δεν ειναι κατοικημένη περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αν θέλεις να παίρνεις τα πράγματα μετεωρολογικώς, να διαβάζεις το μπλογκ μου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aγαπητε μας συκοφαγε

    To τι μοναξια και τι βολτες στα δαση, (που δεν εχουμε) σας βλεπω να κανετε εκει, αφου ο ΓΑΠ θα σας κανει οπως ...Σουηδια! :)

    "Μοναξιά μου ολα, μοναξιά μου τίποτα" οπως λενε οι Πυξ Λαξ!

    Καλο σαβ/κο στο νησι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eλενα μας

    Το ιδιο πραγμα, για τον κακο καιρο και τα κακα ρουχα, λενε και στη Γερμανια, οπως εχω ακουσει...

    Ποτε ηρθες στη Σουηδια, φετος το Σεπτεμβρη;
    Oι συνευρευσεις ειναι καλες εφ οσον δεν ειναι τυπικες, ψευτικες και μονο για τα προσχηματα...Τοτε ειναι καλυτερη η μοναξια, νομιζω..

    Φιλια στη Β. Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Ιφι

    Ναι συχνα ο συνδυασμός του καιρου της Σουηδίας και της μοναξιάς των Σουηδών ειναι ταιριαστος.
    Αλλα η πολη Pajala δεν αντεχεται με τιποτα, ουτε σαν τουριστας δε θα πηγαινα! :)
    Πολυ απομακρη, κλειστη και με επαρχιακη νοοτροπια , αλλα βεβαια για οσους ειναι μακρια, πολλα πραγματα φανταζουν διαφορετικα.. Καπως ετσι δεν βλεπουν και τα απομακρα χωρια της Ελλαδας, οι ξενοι τουριστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ηej tsaousa!

    Μα κρυωνες εσυ εδω, νεα κοπελλα; ;)

    Tα ξερεις πως ειναι, μη δουνε ηλιο Οσο για την ηλιοθεραπεία γινεται και μπροστα απο το σπιτι τους, στο γκαζον, οπου να ναι, δεν τους νοιαζει, αρκει να εχει ηλιο απο πανω...

    Για τη μοναξιά, καλη ειναι δεν λεω και χρησιμη σε πολλες περιπτωσεις.
    Αναφερομαι ομως κυριως σε οσους εχουν ταση απομονωσης,περισσοτερο στους μεγαλυτερους....
    Δεν καταλαβαινω οταν π.χ καποιοι εχουν εγγονια, αλλα δεν φαινεται να τους ενδιαφερει και πολυ να τα συναντουν συχνα....Τι να πω, διαφορετικη νοοτροπια απο τους δικους μας...

    Καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. οχι ελβακι εχει χρονια που ανεβηκα ....αν ηταν φετος τον σεπτεμβρη θα το ηξερες ;)

    καλο απογευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλως τον Heliotypon

    Σωστα σκεφτηκες, οτι ο καιρός και η διαφορετική νοοτροπία των ανθρώπων δεν είναι τα μόνα κριτήρια για να μεινει κανεις σε αλλη χωρα. Επισης συμφωνω με αυτα που λες για τα 'δεινά που προέρχονται από την απαράδεκτη νοοτροπία καποιων κατοίκων αυτού του τόπου'. Εγω παλι δεν ξερω ποιον θα προτιμούσα επειδη ουτε οι Σουηδοι ειναι ...αγγελοι και σωστοι σε ολα και μακαρι να ηταν μονο το θεμα του οτι ειναι μονοχνωτοι το μονο αρνητικο τους!
    Το οτι π.χ καποιοι εδω πινουν και δεν καταλαβαινουν τι κανουν, ειναι ενα αλλο μεγαλο προβλημα, αλλα βεβαια δεν ηταν σχετικο με την αναρτηση, αλλη φορα θα αναφερθουμε και σ αυτο.
    Αλλα πιστευω οτι 'καλοι' και 'κακοι' πολιτες υπαρχουν σε ολες τις χωρες, οποτε ειναι δυσκολο να πουμε ποιος ειναι ο καλυτερος και φυσικα κανουμε συζητηση, οχι στατιστικη, ή διαγωνισμο! :)

    Kαλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου Τyler

    Βεβαια, το κρυο στην Ελλαδα ειναι διαφορετικο...Παντως θυμαμαι μαι φορα που ημουν εξω, επανω σε μια παγωμενη λιμνη φυσουσε και ειχε γυρω στους -15! Πιστεψα οτι δε θα μπορουσα να μιλησω ξανα, επειδη ενοιωσα οτι ειχε παγωσει το στομα μου! χαχα

    Καλα, δε συγκρινομαστε ουτε με Ρωσια, αλλα ουτε και με την Ανταρκτική και ουτε αντεχουμε!! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλως τον αeroxeimarro

    Kαι μετεωρολογικώς και κοινωνιολογικως μας ενδιαφερει ;)

    Θα σας επισκεφθουμε, γιατι οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ελενα

    Eιπα και εγω, ηρθε και δεν μας ειπε τιποτα, η φιλη μας απο Θεσσαλονικη! ;)


    Φιλια και καλο σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. κι ύστερα σου λένε οτι το κρύο φέρνει κοντά τους ανθρώπους!! εγώ φυσικά υποστηρίζω το αντίθετο και χαίρομαι που επιτέλους φόρεσα το χειμωνιάτικο μπουφάν μου! πολλά φιλιά έλβα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Zekia μας

    Και πολυ καλα εκανες που εβαλες μπουφαν, αλλα και εσυ,νεα κοπελλα, τοσο πολυ κρυωσες; ;)

    Αχ, και να εισασταν εδω, μερικοι, να δω τι θα φορουσατε δλδ; ;)


    Φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλή μου Elva, καλημέρα. Πρωϊνή πρωϊνή σήμερα (για Σάββατο) έσπευσα να σε διαβάσω. Κρύο πολύ κρύο έχεις δίκηο εκεί κι όντως παράξενη η αναζήτηση της μοναξιάς. Μοναξιά με μέτρο όντως απαραίτητη και για μένα, αλλά όλα με μέτρο.
    Να'σαι καλά να περνάς καλά και στιγμές όπως τις επιθυμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εχω άριστες σχέσεις με τη μοναξιά.Απο την άλλη το πολύ κρύο σε συνδιασμό με βροχές με καταρακώνει. Δεν έχω έρθει ποτέ στη Σουηδία κι έτσι πως το περιγράφεις πιο εύκολο το βρίσκω να πιούμε καφέ εδώ παρά εκεί! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος17.10.09

    Γεια σου Elva μου!! Τι κάνεις;

    Αααα, έχετε "δροσιά" δηλαδή εκεί ε;

    Κι εδώ ρίχνει μια βροχούλα και γκρινιάζουν όλοι, τ'ακούτε βρε;;;

    Πάντως να σου πω την αλήθεια μπορώ να εκτιμήσω 1 βδομάδα απομόνωσης σ'ένα ωραίο χωριουδάκι μες στην φύση.. Όχι παραπάνω όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ippoliti μου καλησπερα

    Ετσι ειναι,μερικα πραγματα ειναι καλα εφ οσον ειναι για λιγο. Το ιδιο ισχυει για την αναγκη για μοναξια, που τελικα ισως σε μερικους Βορειους να ειναι πιο ανεπτυγμενη, απ οτι στους Νοτιους. Παντως ειναι περισσοτερο μια γενικη διαπιστωση που, φυσικα, δεν ισχυει παντα...

    Καλο Σαββατοβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπερα Σοφια,

    Σε πολλες περιπτωσεις αποζητουμε και λιγο τη μοναξια, δεν αντιλεγω. Ο συνδυασμος ομως του κακου καιρου και της μοναξιας δεν ειναι και ο καλυτερος θα ελεγα!:)
    Nαι, σιγουρα ο καφες θελει..καλη παρεα και κουβεντα, οποτε μαλλον για Ελλαδα το βλεπω κι εγω! :)

    Καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπερα Ιοκαστη μου

    Ναι, αρχισαν τα κρυα και μαλιστα σημερα ειχαμε χιονονερο! Ετσι ειναι ομως τα πραγματα εδω, απλα μερικοι, (και συγκεκριμενα μερικες) δεν προσεξαν και τη πατησαν! ;(
    Εσυ, παντως ακουγεσαι πιο υπομονετικη :) Για εμενα και μια εβδομαδα σε ενα τοσο απομονωμενο μερος μου κακοφαινεται! :)

    Καλα να περνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ενδιαφέροντα τα στοιχεία σχετικά με τη μοναξια και τη "φιλοσοφία" που έχουν αναπτύξει.
    Κατά μια έννοια τους καταλαβαίνω, η μοναξιά είναι κατάσταση που κάνει πιο εύκολη την ενδοσκόπιση και κυρίως βελτιώνει τη υπαρξιακή τους σχέση με το "είναι" του κόσμου αλλά και της ζωής.
    Πιθανόν οι αρχέγονοι δρόμοι της ζωής και του θανάτου να είναι πιο ανιχνεύσιμοι με τη στάση αυτή.


    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γεια σου ΑlexMil

    Eχεις δικιο για το οτι η μοναξιά είναι κατάσταση που κάνει πιο εύκολη την ενδοσκόπιση.Οι Βορειοι ασχολουνται περισσοτερο και ειδικα μαλιστα στον κινηματογραφο (Bergman, Roy Anderson, κ.α) με θεματα οπως μοναξια, ζωη και θανατος, απ οτι ισως εμεις οι Νοτιοι και εχει να κανει με το κλιμα και τις συνθηκες ζωης, πιστευω...

    Καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)