13.10.09

"Μy dear Τheo" (van Gogh)


Απο τις 874 Επιστολες που συνολικα εγραψε o Vincent van Gogh oι περισσοτερες ηταν προς τον αδελφο του, Theo και την οικογενεια του. Μεσα απο αυτες τις επιστολες καταλαβαινει κανεις περισσότερα για τη ζωή, τα συναισθηματα, τη νοοτροπία και τις ανασφαλειες του, άσημου ακομα τοτε, ζωγραφου.
Etten, 23 Νοεμβρίου 1881"...Πραγματικά δεν υπαρχουν πιο άπιστοι, πιο σκληροκαρδοι και πιο κοσμικοι ανθρωποι από τους κληρικούς και ιδίως τις συζυγους των κληρικων (ενας κανόνας με εξαιρέσεις φυσικα). Αλλά ακόμη και οι κληρικοί έχουν μερικές φορές ανθρώπινη καρδιά κατω απο τρία στρώματα μεταλλικης πανοπλιας.....".
Xαγη, 29 Δεκεμβρίου 1881 "Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω οργιστει τοσο πολυ στη ζωή μου. Ειλικρινά είπα ότι σκέφτηκα το όλο σύστημα της φρικτής τους θρησκείας και ακριβώς επειδή είχα μπει πολύ βαθιά σ 'αυτά τα ερωτήματα κατά τη διάρκεια μιας αθλιας περιόδου στη ζωη μου, δεν ηθελα να τα σκεφτομαι πια και πρεπει να ξεκοψω απο αυτα τα ζητηματα, μια για παντα....".
Χαγη, 3 Ιουνίου 1883 "Στην πραγματικότητα οι κληρικοί είναι απο τα πλέον δύσπιστα ατομα της κοινωνίας και ειναι στυγνοι υλιστές. Ίσως δεν εμφανιζονται ετσι ακριβώς στον άμβωνα, αλλά σε προσωπικα ζητηματα....." .


Λονδινο, 31 Ιουλιου 1874 "...Δεν υπάρχουν μεγαλες γυναίκες. (Εξηγει: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ηλικιωμενες γυναικες, αλλα οτι η γυναίκα που αγαπά και την αγαπούν δεν γερναει.)......Οτι μια γυναίκα είναι ενα "εντελώς διαφορετικο πλασμα" από έναν άνδρα, και ένα πλασμα που ακομη δεν γνωρίζουμε καλα, ή στην καλύτερη περίπτωση μόνο επιφανειακά, όπως το θετεις, ναι, είμαι σίγουρος γι αυτο. Και ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορεί να γίνουν ενα δηλαδή, ένα "ολο" και οχι δυο "μισα", το πιστεύω και αυτο πάρα πολύ..... ".
Χάγη, 8 Φεβρουαρίου 1883"....Αν οι γυναίκες δεν επιδεικνυουν πάντα στη σκέψη τους την ενέργεια και την ελαστικότητα των ανδρών, οι οποιοι εχουν κλιση προς τον προβληματισμο και την ανάλυση, δεν μπορούμε να τις κατηγορήσουμε γι αυτο, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου, επειδη σε γενικές γραμμές θα πρέπει να σπαταλησουν πολύ περισσότερες δυναμεις από ό, τι εμείς στο να αντεχουν τον πόνο. Υποφέρουν περισσότερο και είναι πιο ευαίσθητες..... "


Χαγη 10 Οκτωβρη 1882 "....Αλλά ειναι καποιες ημέρες όπως αυτη που θα ήθελε κανεις να πάει και να δει κάποιο φίλο, ή θα ήθελε ένα φίλο να έρθει στο σπίτι του. Και ειναι ημέρες όπως αυτη που αισθανεται κανεις ένα κενό συναίσθημα όταν δεν μπορεί να πάει πουθενά και οταν δεν έρχεται κανείς. Αλλα τοτε είναι που αισθάνομαι πόσο η δουλεια μου εχει σημασια για μένα, πώς δίνει νοημα στη ζωή, εκτός από επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία, και τις ημέρες που αλλιως θα ηταν κανεις μελαγχολικος βλεπει οτι εχει καλη διαθεση..... ".
Aρλ, 22 Ιουλιου 1888 "....Πεφτω με τα μουτρα στη δουλεια....Αν η θύελλα μεσα μου δυναμωνει πινω ένα ποτήρι πάρα πανω για να τη κανω να κοπασει....".
Nuenen, στα μεσα Ιουνιου 1885 "....Μερικες φορες με πιανει μελαγχολια που το αποτελεσμα ειναι παντα "απουλητο". Αλλα συνεχιζω και προσπαθω να το ξεπερασω.. "


Etten, 9-10 Nοεμβρη 1881 "....Ο πατέρας και η μητέρα είναι πολύ καλοι στην καρδιά, αλλά έχουν ελάχιστη κατανόηση των βαθύτερων συναισθήματων μας και ελάχιστη κατανόηση των πραγματικών δικων σου περιστάσεων, από τις δικες μου. Μας αγαπούν με όλη την καρδιά τους - ειδικά εσενα - και εμείς οι δυο τους αγαπαμε πάρα πολύ. Αλλά δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να μας δώσουν πρακτικές συμβουλές, και υπάρχουν στιγμές που, αν και εχουν τις καλύτερες προθέσεις, δεν μας καταλαβαίνουν. Δεν είναι λάθος τους, αλλά (φταιει) η διαφορά ηλικίας, η διαφορά γνώμης και περιστάσεων ... Αλλά ότι το σπίτι μας είναι και θα παραμείνει το σημειο αναφορας μας οτι και να συμβει και ότι πρέπει να εκτιμουμε το σεβασμό στο σπιτι μας, συμφωνώ απολύτως μαζί σου - αν και ισως να μη περίμενες μια τέτοια ειλικρινή δήλωση από εμένα.... "

17 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Ελβα, μία από τις ωραιότερες βιογραφίες που έχω διαβάσει, ήταν αυτή του Βαν Γκογκ. Γιατί πέρασε τα πάντα, για να "βρει" τον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δεν υπάρχουν μεγαλες γυναίκες"

    προσυπογράφω με το χέρι που πρώτα το έβαλα στη φωτιά να ορκιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και φυσικά [και πάνω από όλα] καλό μεσημέρι, Ελβα.

    [πού πήγαν οι τρόποι μου...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα λέει για τους παπάδες, αλλά οι παπαδιές τί του φταίξανε;; :)

    Όσο και να διαβάζω κείμενα από τη βιογραφία του ή αποφθέγματα του, η αίσθηση που έχω όταν βλέπω από κοντά πίνακες του είναι το κάτι άλλο.
    Μέγιστος καλλιτέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τότε έγραφαν επιστολές, σήμερα γράφουμε blogs.

    Πάντως την επόμενη φορά που θα δούμε κάποιον να είναι (ή θα υποψιαστούμε ότι κάποιος είναι) μέθυσος, τρελός, επιληπτικός, χρεοκοπημένος, μπατίρης ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, ας σκεφτούμε ότι είναι ένας πιθανός Van Gogh.

    Αυτό είναι και το μεγαλείο του κάθε ανθρώπου έναντι της ασημαντότητας της εκάστοτε εποχής του και των στερεοτύπων της κάθε χαζοκοινωνίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Elva!
    Καταπληκτικά κείμενα! Από που τα ξεσήκωσες; Για να ψάξω μήπως και τα βρω και εδώ μεταφρασμένα.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπερα Swell

    Εχω διαβασει τη βιογραφια του απο τον Irving Stone (Lust for life) και με ειχε εντυπωσιασει το τι περασε, οπως λες, για να "βρει" τον εαυτό του.
    Τουλαχιστον καποιοι περνανε δυσκολιες, αλλα μετα βγαινουν νικητες. Αξιζει τον κοπο!

    Καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sikofage

    Συμφωνουμε φυσικα και με τον Vincent, αλλα και με εσας! :)


    Να μη ξεχασουμε τις ευχες για καλο βραδυ στον Νοτο! (Nα μη λετε οτι δεν εχουμε και τροπους εδω στον τραχυ Βορια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mανο μας, καλησπερα

    Και οι παπάδες, αλλά και οι παπαδιές του φταίνε! Πως να το κανουμε; Αφου πανε πακετο! :)

    Οι πίνακες του σου δινουν την αισθηση οτι αγαπαει το φως, τη Φυση και τη ζωη στο Νοτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλησπερα Greek rider

    Πολυ μου αρεσε το σχολιο σου

    Να πω και εγω ευτυχως που η ζωη δεν ακολουθει κανονες και σπαει συχνα τα στερεοτυπα της χαζοκοινωνιας, οπως σωστα ειπες...Να ευχηθουμε παντως να γινεται αυτο ολο και πιο συχνα ωστε να μην χρειαζεται να οδηγουνται καποιοι ευαισθητοι και διαφορετικοι ανθρωποι σε ασυλα κλπ μερη, οπου πρεπει να 'διαμορφωθουν'
    οπως ολοι οι αλλοι.....


    Καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα navarino

    Μπορεις να τα κανεις αυτοματη μεταφραση μεσω Google, αν και δεν ειναι παντα καλη η ποιοτητα (απο Google)

    Χαρηκα που σου αρεσαν τα κειμενα και τα βρηκα εδω: http://www.webexhibits.org/vangogh/

    Βορειους χαιρετισμους ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. διαβαζοντας τις μικρες μικρες σκεψεις του σκεφτηκα εμας που γραφουμε τις δικες μας ......

    δεν μπορω παρα να συμφωνησω σε πολλα μαζι του ...

    οι ινδοι λενε οτι οι ,,παιδεμενες,, ψυχες ... τον βρησκουν τον δρομο τους οτι και να γινει ...
    λαμπρο παραδειγμα ο βαν γκονγκ

    καλησπερες απο πιο νοτια σημερα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Αν η θύελλα μεσα μου δυναμωνει πινω ένα ποτήρι πάρα πανω για να τη κανω να κοπασει....".

    Αυτή τη φράση θα την κρατήσω παρέα με το κίτρινο στα ηλιοτρόπιά του.

    Πολύτιμη ανάρτηση- ευχαριστούμε!


    (Επιασε κι εδώ λίγο κρύο, έρχεται ως φαίνεται φθινόπωρο- πολλά φιλιά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελενα

    Aκριβως για αυτες τις σκεψεις του, που μου αρεσαν, ειπα να ανεβασω ποστ για τον Vincent.

    Oι Ινδοι ξερουν, απο πρωτο χερι, τι σημαινει 'παιδεμενες ψυχες'...


    Xαιρετισμους (απο τη κρυολογημενη, σημερα) Εlva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τσαλ μας

    Kρατησε τη σκεψη και πιες και κανενα ποτηρι και για μενα..επειδη εγω δεν μπορω να πιω,(ας οψεται η
    αντιβιωση)....Mε το που επιασε κρυο, που λες, εδω πανω, τη πατησα! ;(

    Περαστικα μου και φιλια,αλλα, μονο εξ...αποστασεως! :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αλλά ότι το σπίτι μας είναι και θα παραμείνει το σημειο αναφορας μας οτι και να συμβει και ότι πρέπει να εκτιμουμε το σεβασμό στο σπιτι μας, συμφωνώ απολύτως μαζί σου - αν και ισως να μη περίμενες μια τέτοια ειλικρινή δήλωση από εμένα....

    Αυτό το κρατάω.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Σοφια :)

    Και απο αυτο το αποσπασμα καταλαβαινει κανεις για τον χαρακτηρα του Vincent, που αγαπουσε, μαζι με αλλα, και την ζωη στο σπιτι των γονιων του.


    Καλο σου απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)