4.11.09

Γυναίκες-άνδρες: Επιβίωση του ικανότερου, ή του πιο..ευέλικτου;

Ολοι γνωριζουν το ονομα του  βιβλιου, που συγκλονισε τον, τοτε, κοσμο "On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life", (1859) του Charles Darwin, ενος απο τους πιο πολυσυζητημενους επιστημονες, αλλα και απο τους πιο παραφρασμενους.  Ομως εδω (και φανταζομαι προς μεγαλη ικανοποιηση πολλων) δεν θα μιλησουμε  για τη θεωρια του  Darwin, που τοσα εχουν γραφει και μαλιστα απο ειδικους στο θεμα. Τα θεματα  που μας ενδιαφερουν περισσοτερο, εδω, ειναι :

  • H ιδια η "παραφραση"
  • Ποιες ειναι οι ιδιoτητες που "επιβραβευονται" κοινωνικα, σημερα ; 
  • Εργαζομενοι: Γυναικες, ανδρες, ποιοι προτιμωνται στη Σκανδιναβια.

Η  ''παραφραση''
Οι λεξεις "race " και "struggle" που περιεχονται στον τιτλο του βιβλιου του Darwin ηταν αρκετες, τοτε, για να χρησιμοποιηθουν απο ηγετες (Ηitler) και καποιους επιστημονες που υιοθετησαν τη θεωρια του Darwin για φυλετικες διακρισεις και διωγμους, οδηγωντας ετσι την ανθρωποτητα σε ενα Μεσαιωνα, οπου ο ρατσισμος εγραψε τη πιο μαυρη σελιδα του.
Ομως σε τι ακριβως αναφερoταν τοτε, ο Darwin oταν μιλουσε για το περιφημο και παρεξηγημενο "survival of the fittest" ; Ειναι γεγονος οτι καποια ατομα διαθετουν καλυτερες ιδιοτητες απο αλλους και οτι μεσω της φυσικης επιλογης, αυτες οι αρετες κληρονομουνται και στους απογονους τους. Μια απο τις πιο σπουδαιες ιδιοτητες ειναι η ιδιοτητα της προσαρμογης.

Στη σημερινη εποχη

Ομως στην εποχη μας, ποιες ειναι αυτες οι ιδιοτητες που επιβραβευονται περισσοτερο απο τις αλλες και ποιες χρειαζομαστε για να ξεχωρισουμε;
Θεωρειται μηπως ο τυπος του "απολυτου αρσενικου"  της "ωραιας και μοιραιας" ηθοποιου, του πολιτικου που φαινεται να φθονει τις …δοξες του 007, επιτυχημενοι; Αναρρωτιεται κανεις επισης αν ειναι αρκετο για μια σουπεσταρ να εχει γυμνασμενο σωμα, (αλλα απο φωνη...), ή να κινειται σε κοσμικους κυκλους, οπως καποιοι...γαλαζοαιματοι απογονοι του θρονου της Σουηδιας, ή της Ευρωπης, ωστε να θεωρειται οτι εχει status ;
Παντως ο Darwin δεν θα συμφωνουσε με το "fittest", ετσι οπως αυτο χρησιμοποιηθηκε, επειδη η αναφορα του "fittest" δεν εχει να κανει με τη δυναμη, αλλα με την ικανοτητα που πρεπει να εχει κανεις για καλυτερη προσαρμοστικοτητα σε διαφορους κοινωνικους τομεις και ρολους.

Τι ισχυει στη Σκανδιναβια
Η Marie Söderqvist Tralau, συγγραφεας του βιβλιου ''Status och vägen till lycka'' (To ''status'' και ο δρομος για την επιτυχια) αναφερει στο βιβλιο της 15 ιδιοτητες που θεωρειται οτι "πρεπει" να εχει καποιος σημερα, για να θεωρειται επιτυχημενο ατομο, στη Σουηδια και γενικοτερα στη Σκανδιναβια.

Μεταξυ των κριτηριων αναφερεται η ανωτατη εκπαιδευση, οι πολλες ξενες γλωσσες, η αυτοαπασχοληση, (οπου...εννοειται οτι αφιερωνει κανεις πολλες ωρες εργασιας!) ο "καλος γονιος", η ενασχοληση με τη φιλανθρωπια, αυτος ο εργαζομενος που μπορει να παρει μεγαλη αδεια απο την εργασια του, (αν χρειαστει), ο μακροχρονιος σταθερος δεσμος, (ή γαμος), να ειναι καλος ομιλητης, το να εχει κανεις χιουμορ, προσωπικο στυλ, μεγαλο κυκλο γνωριμιων και πολλους φιλους.
Ολα αυτα σε αλλες χωρες ισως και να φαινονται...εφικτα, οταν υπαρχει βοηθεια, εμμισθη, ειτε αμισθη. Στη Σουηδια, ομως, υποτιθεται οτι πρεπει το ατομο πρεπει να τα βγαλει περα μονο του, χωρις βοηθεια απο αλλους και αυτο φυσικα δημιουργει μεγαλυτερο αγχος σε πολλους σημερα. Αν υποθεσουμε οτι υπαρχουν τετοιοι τυποι, οι λεγομενοι "control freaks", δεν πιστευω οτι θα ειναι και η ...καλυτερη παρεα, σ ενα μπαρ!

Τελευταια στις βορειες χωρες γινεται ολο και περισσοτερο λογος για την ευελιξια, (flexibility), ενα προσον που πολλοι παραδεχονται, οπως και ο Darwin παλιοτερα, οτι κατα παραδοση εχουν οι γυναικες, σε συγκριση με τους ανδρες.
Σημερα στη Σουηδια οι γυναικες προτιμωνται σε πολλα διευθυντικα ποστα και γι αυτο τους το προτερημα, απεναντι στους ανδρες, οι οποιοι στηριζονταν εδω και πολλα χρονια στην υπεροχη της μυïκης τους δυναμης, ενα προσον που τωρα πια, δεν εχει αναλογη ''χρησιμοτητα'' στη μοντερνα αγορα εργασιας.

Η ιδιοτητα του "μοντερνου ηγετη", οπως σημερα περιγραφεται σε πολλα βιβλια, ταιριαζει καλυτερα στο προφιλ πολλων γυναικων, που συχνα καταφερνουν να χειριζονται καταστασεις με περισσοτερη ευαισθησια και ευελιξια απο πολλους ανδρες.

Κατι ομως που φαινεται να αλλαζει σε σχεση με τα δυο φυλα και το παρελθον ειναι οτι σημερα πολλοι περισσοτεροι ανδρες στη Σουηδια ενδιαφερονται να γινουν καλυτεροι πατέρες και επιδιωκουν να περνουν περισσοτερο χρονο με τα παιδια τους, ενω ολο και περισσοτερες γυναικες, απ ο τι ισχυε 30 χρονια πριν, ενδιαφερονται να κανουν καριέρα.

26 σχόλια:

  1. Καλημερα Εlva,

    Καλα λενε λοιπόν οτι οδευουμε προς τη θηλυκοποιηση της φυσης!
    Αν προτιμωνται τα θηλυκα, τοτε τι να κανει και η φυση προς τα εκει θα προσαρμοστει!

    Παντως ο κοινωνικος δαρβινισμος, ή οι πιο εκλεπτυσμενες μορφες που κυκλοφορουν σημερα απο διαφορους σκληροπυρηνικους εξελικτικους, ότι ολες οι κοινωνικες και ατομικες συμπεριφορες ειναι αποτελεσμα φυσικης επιλογης, είναι κυριως ιδεολογηματα και οχι επιστημη.

    Στην εποχη του Δαρβινου τετοιες θεωριες ήταν σε μεγαλη κυκλοφορια, οποτε ηταν φυσικο να εχει επηρεαστει και αυτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην βασική κοινωνική δομή και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, δεν είναι καθόλου παράξενο να γίνονται τέτοιες ανακατατάξεις, δεδομένου μάλιστα ότι η δουλειά των γυναικών σήμερα δεν είναι θέμα γούστου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ίσχυε ένας τέτοιου είδους δαρβινισμός θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε- στο πλαίσιο που αναφέρεις- γιατί αυτοκτονούν περισσότεροι άντρες από ότι γυναίκες.

    Πάντως, οι "πετυχημένες" ιδιότητες που αναφέρεις μου θυμίζουν κάτι αγγελίες εργασίας που λένε:

    Ζητείται άτομο έως 30 ετών με πτυχίο τάδε, μεταπτυχιακό τάδε, 5 χρόνια προϋπηρεσία στο τάδε αντικείμενο, με εκπληρωμένες τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις συν αυτό και αυτό και αυτό.

    Δηλαδή αν έχει κάποιος "χάσει" ένα εξάμηνο σε διακοπές ή μια παροδική ατυχία τότε είναι είτε σε ντισαβαντάζ είτε την πάτησε σχεδόν οριστικά και διαγράφεται από τον χάρτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα @cynical

    Βλεπωντας τι ισχυει,εδω, στον εργασιακο χωρο, σιγουρα προς τα εκει οδευει, οποτε, οι γυναικες, ας μην..ανησυχουμε και τοσο :)

    Σιγουρα ο Δαρβινος ειχε επηρεαστει απο τετοιες θεωριες της εποχης του σαν ενθερμος φεμινιστης που ηταν! Προτιμουσε τις συζητησεις με γυναικες, επειδη τις εβρισκε πιο ενδιαφερουσες και ουσιαστικες απο τις κουβεντες των ανδρων, που του ηταν συχνα βαρετες!
    Δεν τον αδικω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου @Riski

    Σιγουρα στις συνθηκες κρισης που ζουμε σημερα οι περισσοτερες γυναικες φροντιζουν να εργαζονται,οταν φυσικα προτιμωνται απο τους ανδρες, επειδη σε πολλες, ακομα, χωρες ισχυει ακριβως το αντιθετο, με αποτελεσμα να μην προτιμωνται οι γυναικες λογω μητροτητας κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απίστευτο το άρθρο σου..θα προσπαθήσω να αποφυγω το σεντόνι.
    Ομολογουμενως μου αρέσει το Σουηδικό πρότυπο..
    Στα 10 χρόνια που εργάζομαι σαν σύμβουλος επιχειρήσεων έχω δεί μεγάλη δισκαμψία των εργαζομένων στο να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της ζήτησης εργασίας. Αυτα που γράφεις περί Σουηδίας είναι αστέρια στον ουρανό για την Ελλάδα, ξέρω 40άρηδες που ζούνε με επίδομα ανεργίας γιατί περιμένουν τη ΧΧ δουλειά σύμφωνα με τα πτυχία τους, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που ζητάει η αγορά πολύ νωρίτερα! Επίσης οι νέες γυναίκες σήμερα κάνουν καριέρα και όχι παιδιά..τουλάχιστον μέχρι τα 35 τους..ακόμη και 40. Οι αντίστοιχοι άντρες έχουν τεκνοποιήσει/παντρευτεί προ πολλού. Σπάνιοι να κάθονται σπίτι να φυλάνε τα παιδιά είναι οι άντρες σήμερα στην Ελλάδα.

    Η ευελιξία δεν είναι προνόμιο των ανδρών ή των γυναικών είναι εκείνων που θέλουν να πηγαίνουν σύμφωνα με το ρεύμα της εποχής, είτε είναι νέοι είτε όχι και τόσο νεοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου @G.Rider

    Mηπως τελικα ισχυει ενας τετοιου ειδους δαρβινισμος μεταξυ ανδρων-γυναικων, ισως οχι στην Ελλαδα, αλλα, σε αλλες χωρες;

    Δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι οι
    "πετυχημένες" ιδιότητες που αναφέρονται στο βιβλιο της Tralau θυμιζουν τετοιου ειδους αγγελιες που αναφερεις. Αλλωστε απο που νομιζεις οτι παιρνουν καποιοι ιδεες και αντιγραφουν κειμενα; Απο βιβλια και απο τη πραγματικη ζωη και τις καταστασεις. Τωρα ποιος ειναι πρωτος στο να υπαγορευσει καθε φορα τις 'αναγκες' της εργασιας, αυτο δεν το ξερω, ειναι σαν το αυγο του Κολομβου ;)

    Oσο για το παραδειγμα που παραθετεις νομιζω οτι εδω δεν αρεσουν καθολου τα ...''κενα'' διαστηματα στα βιογραφικα, ειδικα οταν ο εργαζομενος, (σε χαμηλοτερο ποστο, μιλαμε, οχι διευθυντης), εχει παει για...διακοπες! Δεν θεωρειται..συνεπης και αρκετα ενθουσιωδης με το αντικειμενο της δουλειας του ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθέσω ότι όποιος εργαζόμενος έμεινε εκτός εργασίας πάνω απο εξάμηνο (ακόμη και για λόγους υγείας) θεωρείτε μειονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας..το έχω ξαναπεί..it's a long way to Tipperary..που να φθάσουμε τη Σκανδιναβία εμείς.. ακόμη παίζουμε κλέφτες και αστυνόμους στα Εξάρχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Marina

    Το Σκανδιναβικο πρότυπο ειναι
    φτιαγμενο στα μετρα των επιχειρησεων και απαιτει συνεχεια προσαρμογες στην αγορα εργασίας, με ο τι 'υπερ' και 'κατα' κατι τετοιο προυποθετει. Δεν σημαινει σε καμμια περιπτωση οτι το ασπαζομαι, απλα το θετω υπο συζητηση, επειδη στην Ελλαδα τετοιες 'προτασεις' πιστευω δεν ειναι δημοφιλεις..Μετα, εδω υπαρχουν περισσοτεροι ανδρες τωρα απ οτι ισως 10-15 χρονια πριν, που δεν τους ενοχλει να μενουν στο σπίτι με τα παιδιά τους π.χ για ενα χρονο, ενω οι γυναικες τους εργαζονται.
    Η ευελιξια ειναι ενα καλο προσον, αλλα δεν ειναι πανακεια, σε καμμια περιπτωση, επειδη ολα τα ατομα δεν ειναι ιδια, ουτε ολοι εχουν τις ιδιες προσδοκιες/ απαιτησεις. Σιγουρα εχεις ακουσει το ρητο:
    'Aναγκας και οι θεοι πειθονται', για τους ...ανθρωπους ομως δεν μας ειπαν τιποτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Marina,

    Να προσθέσω ομως και εγω ότι και στη Σουηδια το να εισαι εκτός εργασίας (ακομη και για λόγους υγείας σε μερικες εταιριες που θελουν ΜΟΝΟ συνεπεια!) θεωρείται και ΕΔΩ μειονέκτημα. Καποια πραγματα νομιζω οτι ειναι κοινα παντου και οπως ειπα πιο πανω στον G.R τα 'κενα' στο βιογραφικο δεν κανουν καλη εντυπωση, πουθενα.
    Eιδικα σε περιοδους κρισης και ανεργιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στη θηλυκοποίηση της φύσης οδηγούμαστε ούτως ή άλλως βιολογικά.

    Χαρείτε μας τώρα που προλαβαίνετε!

    Την είπα τη φιλοσοφία μου πάλι μεσημεριάτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Elva,

    Η αλλαγή φύλου στα μέρη σου, πόσο πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μανο μας

    Πολυ σωστα τα λες, αν και ...
    μεσημεριατικα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Swell

    Αν μαθεις τιμη και ειναι τελικα
    οικονομικη, το...σκεφτεσαι; :PP

    (Aσε που θα πρεπει να αλλαξεις και..ψευδωνυμο στο blog σου)
    Θελεις ιδεες; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πολυ ενδιαφερον ολο το κειμενο ... ( οπως παντα)... αλλα ειμαστε πολυ φαααρ φαααρ αγουει απο αυτα εδω ...

    τωρα για τα κρητιρα του επιτυχιμενου... οκ εχω καποιες ενστασεις... αλλα αυτα τα κρητιρια ειναι για χωρες σαν την σουηδια που εχουν λυσει τα βασικα τους προβληματα.....
    μακροχρονια αδεια ας πουμε.... χο χο χο τι ειναι αυτο?:ρρρ


    καλο βραδυ ελβακι :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα Eλενα μας

    Ειπαμε τωρα που εχετε...μοντερνο πρωθυπουργο τετοια πραγματα δεν θα ακουγονται και τοσο...far away :)
    Αφου θα γινει η Ελλαδα οπως η... Σουηδια, αρχιστε να το συνηθιζετε και να κανετε απο τωρα κρατησεις για ....διακοπες μεγαααλης διαααρκειας, οπως οι Σουηδοι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το βλέπω λίγο διαφορετικά. Πστεύω πως οι γυναίκες είναι πιο ευέλικτες γιατί χρείαστηκε για πάρα πάρα πολλά χρόνια να βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν με ελιγμούς τερτίπια μισές αλήθειες στραβά μάτια κι όλα αυτά τα κλασικά. Δε ξέρω όμως κατά πόσο θα μπορέσουν να κρατήσουν αυτό το προνόμιο όταν θα νιώθουν πια πως δε το χρειάζονται. Τα πα λίγο μπερδεμένα? Μου δωσες θέμα για ανάρτηση!
    Καλή σου μέραααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημερα Σοφια ;)

    Συμφωνω στο οτι οι γυναίκες είναι πιο ευέλικτες, γιατί χρειαστηκε να επιβιώσουν, ολα αυτα τα χρονια, με ελιγμούς μεσα σε ανδροκρατικες κοινωνιες. Υπαρχουν ομως και περιπτωσεις γυναικων, σημερα, που ακολουθουν πιστα τα ανδρικα προτυπα και συμπεριφορες π.χ στη πολιτικη, σε επιχειρησεις, χωρις ιχνος ευαισθησιας και ευελιξιας που θεωρητικα τουλαχιστον, χαρακτηριζει το φυλο, οπως αναφερεται. Τοτε νομιζω οτι εχει να κανει με μια λανθασμενη αντιληψη περι ηγεσιας και μεταχειρησης ανθρωπων.

    Πολλους χαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ο δαρβίνος το είπε αυτο σε ένα δεδομένο φυσικό περιβάλλον, εμείς ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο και κατασκευασμένο περιβάλλον.

    Δεν υπάρχει τίποτε το φυσικό υπερβατικό σε οποιαδήποτε δεδομένη ανθρωπογενή/κοινωνική κατάσταση σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, παρά μόνο το κατασκευασμένο από τους ανθρώπους του περιβάλλλον

    μέσα στο οποίο ωθούμαστε να ζησουμε και να προσαρμοζόμαστε σαν πλαστελίνες στις αλλαγές που προκαλούν αυτοί που το ελέγχουν και διαμορφώνουν απόψεις και πιστεύω κατα το δοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν και καλύφθηκα κατά ένα μέρος από τα προηγούμενα comments, η άποψή μου είναι το σεντονάκι που ακολουθεί.

    Προσωπικά, είχα ερμηνεύσει το survival of the fittest σαν την βέλτιστη ικανότητα επίτευξης ισορροπίας του καθενός στους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Φαίνεται όμως πως αυτοί που ελέγχουν τη δραστηριότητα αυτή, επαναπροσπαρμόζουν συνεχώς την έννοια για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Ο καταστροφικότερος αντίκτυπος είναι η διάβρωση των προσωπικών μας σχέσεων, μέσα από την υπερεκτίμηση των (δήθεν) ισχυρών, τον συνεχή ψυχοφθόρο ανταγωνισμό και την ανάγκη για έλεγχο των καταστάσεων γύρω μας (τα control freaks που ανέφερες στο κείμενο πληθαίνουν, παρά την ακρότητα της κατάστασης).

    Ειδικότερα για τις γυναίκες, πολύ σωστά χαρακτηρίστηκαν ως "περισσότερο ευέλικτες", όμως υπάρχει και ο περιορισμός του ότι πρέπει να διατηρήσουν και μια θυληκότητα. Για μένα τουλάχιστον, κάποια γυναίκα χωρίς ίχνος θυληκότητας θα μου ήταν αρκετά απωθητική, ακόμα και σαν συνεργάτιδα. Βέβαια, ήταν αναμενόμενο το να χάσουν κάποιες γυναίκες τη θυληκότητά τους, ακολουθώντας κατ' αυτό τον τρόπο το "survival of the fittest", μήπως και αλλάξουν οι τότε κοινωνικές δομές. Απ' τις (τυπικά) ανδροκρατούμενες κοινωνίες, πιθανώς να μεταβούμε στις (τυπικά) γυναικοκρατούμενες (μισώ το ότι γράφω τέτοιες προτάσεις, αλλά δε μου ερχόταν κάτι άλλο συναφές στο μυαλό :D). Ισορροπία δε νομίζω πως υπήρξε ποτέ.

    Εν γένει, η φυσική αρχή της ροπής προς καταστάσεις ισορροπίας, νομίζω πως δεν ισχύει στην περίπτωσή μας, γι' αυτό και το survival of the fittest θα παρερμηνεύεται συνεχώς και θα αποτελεί μέτρο σύγκρισης τόσο μεταξύ των φύλων, όσο και μεταξύ των ανθρώπων.

    Κι εμείς θα συμβιβαζόμαστε με αυτό!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου Τyler

    Σιγουρα τιποτα δεν μενει ιδιο, «τα πάντα ρει», οπως ειπε ο Ηράκλειτος. Καλα ειναι λοιπον να εχουμε δυναμη ωστε να επηρεαζουμε αυτους ακριβως που ελέγχουν και διαμορφώνουν τις απόψεις και τα πιστεύω κατα το δοκούν, οπως λες, αλλιως οντως θα μας μεταχειριζονται σαν ...
    πλαστελινη, πραγμα που ηδη γινεται σε πολλες περιπτωσεις/ δουλειες/χωρες, κλπ κλπ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. και οι κατσαρίδες διαθέτουν το ύψιστο προσόν της προσαρμοστικότητας(γι αυτήν μιλησε ο Δαρβίνος και όχι για ευελιξία και ευαισθησία) σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες ....
    το κακό ειναι ότι οι κατσαρίδες δεν διαθέτουν άλλα προσόντα ικανά να μας συγκινήσουν

    flexibility ευελιξία να την πούμε
    ή
    ελαστικότητα , ευκαμψία , ικανότητα να κάμπτουμε τον κορμό μας ,με χάρη ενδεχομένως, κατά την εκάστοτε διεύθυνση του ανέμου ?
    Όπως και αν την πούμε είναι αναμφισβήτητα το ζητούμενο, εάν κάποιος θέλει να επιβιώσει και να επικρατήσει, εάν θέλει να αναριχηθεί στην κορυφή της πυραμίδας και να γίνει ο ύψιστος θηρευτής στο οικοσύστημα (το κτίριο της εταιρίας που εργάζεται πχ)...(σιγά μην το γράψω με η , αρνούμαι να προσαρμοστώ κύριε μπαμπινιώτη μου).

    Ευαισθησία ? μάλλον όχι , καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη ...πάντως αυτό που χρειάζεται ο "πετυχημένος" για να πετύχει ειναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις πάσης φύσεως αλλαγές στον περιβάλλον του όχι μόνο με τις αισθήσεις του αλλά και με την λεγόμενη διαίσθηση...ανεπαίσθητες δονήσεις του αέρα που δεν έχουν να πουν τίποτα στους υπόλοιπους , γίνονται αντιληπτές και δίνουν κρίσιμες πληροφορίες στον εγκέφαλο ο οποίος με τη σειρά του και αφού εκτιμήσει τα πάντα, δίνει εντολές .
    Τhe prime directive ? είπαμε....η επιβίωση πρώτα και κατόπιν η επικράτηση . Ότι και να γίνει , ο κόμος να χαλάσει που λένε ,
    *χ: μας ...εμείς να είμαστε καλά και απο πάνω βεβαίως βεβαίως .

    Σίγουρα όχι ο τύπος που θα θέλαμε να τα πιούμε παρέα στο καφενείο
    ε ?

    Άλλα είναι για μένα τα ζητούμενα.
    Ενας τύπος που δε θα δίσταζε να πεθάνει για τις αρχές του , γι αυτά που πιστεύει ή για να μην γινόμαστε και υπερβολικά μελοδραματικοί , που δε θα δίσταζε να παραιτηθεί υπερασπιζόμενος τις αρχές του...
    ένας τύπος που αντί να αλλάξει για να προσαρμοστεί στις ραγδαίες αλλαγές του περιβάλλοντος , θα πολεμήσει διεκδικώντας το περιβάλλον που νομίζει ότι του αξίζει (χεχε πολύ οικολογικό ακούστηκε έτσι ?)

    τι τα θες εμένα πάντα με συγκινούσαν οι ήρωες...πές με παλιομοδίτη πες με κολλημένο (μεχρι και ληστή μα μη με λες αχάριστο και παλιοεγωιστή yeaahhhhhh!)

    δηλαδή τι διάολο αμα δε γουστάρω να "go with the flow" τι ? θα πεθάνω ? χαχαχαχα μα όλοι θα πεθάνουμε και στο κατω κατω

    "I want something good to die for
    To make it beautiful to live."

    Η ΖΩΉ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. irthe_h_pitsa

    Καλωσηρθες, εστω και χωρις... πιτσα! ;)

    Εννοειται οτι αυτοι που ελέγχουν την εργασιακη,σ αυτη τη περιπτωση, δραστηριότητα, επαναπροσπαρμόζουν συνεχώς την έννοια για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Οσο για τη διάβρωση των προσωπικών σχέσεων και τα control freaks που πληθαίνουν, ειναι θλιβερα, αλλα ρεαλιστικα, φαινομενα, που τα παρατηρει κανεις στους περισσοτερους χωρους δουλειας και ειδικα, εκει, που υπαρχει μεγαλυτερος ανταγωνισμος!

    Σχετικα με τις γυναικες,εχω να πω οτι υπαρχουν πολλες στην πολιτικη χωρις..ιχνος θηλυκοτητας επανω τους, που οχι μονο απωθητικες δεν τις βρισκουν καποιοι, αλλα και τις ψηφιζουν με δυο χερια μαλιστα! Για εμενα δεν παιζει ρολο τοσο η εμαφανιση (αν αυτο εννοεις με τoν ορο 'θηλυκοτητα') οσο η αποτελεσματικη λειτουργια καποιoυ εργαζομενου στη θεση που βρισκεται.
    Ισορροπία δεν υπηρξε ποτε, επειδη οι γυναικες ηταν (και ακομη ειναι, σε ορισμενες κοινωνιες)σε κατωτερη κοινωνικα θεση απο τους ανδρες.

    Δεν νομιζω οτι θα πρεπει να συμβιβαζομαστε με το 'survival of the fittest', αλλα να φροντιζουμε να προσδιοριζουμε, καθε φορα, τον ορο.
    Ειδικα, οταν μιλαμε για κοινωνιες, οπου οι γυναικες σε καμμια περιπτωση δεν θεωρουνται απο την ανδροκρατουμενη κοινωνια ως..
    'fittest' (oσο και να μην αρεσουν τετοιοι διαχωρισμοι, ειναι καποτε απαραιτητοι) ;)

    Καλο σου απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με την έννοια της θυληκότητας, εννοούσα κάποια πολύ ευχάριστα γνωρίσματα που συναντώνται κυρίως στη γυναικεία φύση, όπως ευαισθησία, κατανόηση, οργανωτικότητα. Η ομορφιά είναι απαραίτητο προσόν μόνο σε επαγγέλματα που θεωρούνται συνυφασμένα με την επερχόμενη ματαιοδοξία (π.χ. μοντέλο). Επίσης, για το θέμα της διαχρονικής ισορροπίας, δεν αρνούμαι σε καμία περίπτωση τη δίκη μας (εγώ πάντως ήμουν πάντα υπέρμαχος της ισότητας) ευθύνη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλως ηρθες wpleftyboy

    Ισως ο Δαρβινος να ειχε το ...
    αντιπαθεστατο, αυτο, ειδος στο μυαλο του, αλλα χρησιμοποιησε τις ιδιοτητες του ειδους στο να θεμελιωσει τη θεωρια του που τελικα εξακολουθει να ειναι παρεξηγημενη. Δεν ειναι αλλωστε σαν τα μαθηματικα που ειναι κανεις 100% ακριβης για τα δεδομενα.

    Εχεις πολυ δικιο ομως οταν κατακρινεις τακτικες του ειδους
    'εμείς να είμαστε καλά και αστους αλλους να πνιγουν'. Και εγω πιστευω οτι υπαρχουν ορια και αρχες, αλλα, αν μιλησεις γι αυτα οι περισσοτεροι θα σε πουν
    'παλιομοδιτη',οπως λες κι εσυ...
    Και εμένα με συγκινούσαν και με συγκινουν ακομα οι ήρωες, εστω και αν δυστυχως βρισκονται, πια, μονο στις οθονες!

    Η Επιτυχια ειναι σιγουρα υπερεκτιμημενη, οχι ομως και η Ζωη!

    Τα σεβη μου απο Σουηδια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @irthe_h_pitsa


    Okay, τοτε! Ειμαστε συμφωνοι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)