19.1.10

Ο "Διαφορετικά κανονικός" και ο "μεσος ανθρωπος"!




Με αφορμη το θεμα αναρτησης ενος καλου φιλου που συζητα τις επιλογες στη ζωη και κατα ποσο το περιβαλλον και οι φιλοι επηρεαζουν, (ή και σε ορισμενες περιπτωσεις κατακρινουν) τις επιλογες μας, σκεφτηκα το κειμενο που εγραψε μια φιλη blogger, η Mirthe, απο την Ολλανδια, (το παραθετω, πιο κατω, με την αδεια της).
Πριν διαβασετε το κειμενο της να πω οτι τον ορο "Differently normal" τον ακουσαμε και η Μirthe και εγω, κατα τυχη, για πρωτη φορα στο ιδιο Αγγλικο σηριαλ. (Lewis).
Ετσι οταν μερικες εβδομαδες πριν "γκουγκλαρισα" τον ορο, ανακαλυψα εκπληκτη το κειμενο της Μirthe (και την ιδια!) που ειχε κι αυτη την ιδια απορια για το πού ειχα ακουσει κι εγω τον ορο "differently normal" ! :)
Η ζωη σε κανει να χαμογελας καθημερινα, ειδικα, οταν σε φερνει σε επαφη με αγνωστους, αλλα ενδιαφεροντες ανθρωπους, μεσα απο παραξενες συμπτωσεις!  :-)
Σημ. Στην Ολλανδια, το σηριαλ ειχε προβληθει μηνες νωριτερα και ετσι με προλαβε και εγραψε..πρωτη ενα κειμενο πανω στον ορο differently normal, και την διαφορετικοτητα, ενα θεμα που ενδιαφερει και τις δυο μας...
Να σαι καλα, Μirthe :)

"Differently normal"


"Όλοι αισθάνονται "διαφορετικοι" μερικές φορές, σ αυτό μοιαζουμε ολοι. Πολύ συχνά, δεν μας ενδιαφερει πραγματικά γιατί αισθανομαστε ετσι, επειδή η επιθυμία να είμαστε "νορμαλ" είναι μεγάλη - να εξασφαλίσουμε δλδ. την αποδοχή από την κοινωνία στο σύνολό της.
Το αστείο είναι, ότι οι άνθρωποι γενικά θέλουν να είναι "ξεχωριστοι" κατά κάποιο τρόπο, αλλά αυτό εχει να κανει συνήθως περισσότερο με το τι μπορούμε να επιτύχουμε.
Και φυσικά με το να καταφερουμε κατι είμαστε υποτίθεται ιδιαιτερα καλοι κατα καποιο τρόπο. Ή "καλύτεροι" από άλλους, γιατι κανείς δεν θέλει να είναι "λιγότερο" καλος απο αλλους!
Ωστόσο, όταν "ξεχωριζει" κανεις σ ένα πιο προσωπικό επίπεδο, (αν π.χ χρησιμοποιει περισσοτερο make up) πολλοί έχουν την τάση να απορρίπτουν αυτό το ατομο σαν "χειροτερο", καθώς βιαζονται να καταδικάσουν όσους δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους σχετικα με τη σκέψη, αίσθηση, ή οταν καποιοι αλλοι δεν λειτουργουν με τον ίδιο τρόπο οπως αυτοι...

Οι διαφορες στη γεύση, τα ενδιαφέροντα, την αίσθηση του χιούμορ, τον πολιτισμό, την αντίληψη για τη ζωή, ολα αυτα μπορουν να μας δωσουν μια αίσθηση "διαφορετικοτητας". Τι γίνεται όμως, με εκείνες τις περιπτώσεις όπου κάποιος λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τους περισσότερους ανθρώπους, όπως π.χ με υπερευαισθησία, πνευματικο χαρισμα, αυτισμό, μια ασθένεια, ή ένα μειονέκτημα;
Ξεκιναμε απο τις σχετικα κοινες διαφορές μεχρι αυτες που πραγματικά πιανει το μάτι. Απλα οι δευτερες, οι αρνητικές αντιδράσεις από το περιβάλλον εμφανίζονται πιο συχνά, και αυτό μπορεί να περιπλεξει τα πραγματα.

"Διαφορετικος" συνεπάγεται μια σύγκριση. Διαφορετικός απο τι, από ποιον; Από την πλειοψηφία, γιατι η πλειοψηφία ειναι που θέτει τα πρότυπα. Αλλά μηπως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σ αυτη τη πλειοψηφία; Δεν είναι όλοι μοναδικοι, διαφορετικοι από όλους τους άλλους; Όλους τους άλλους – αυτο τα λέει όλα! Έτσι είναι πραγματικά απολύτως φυσιολογικό να είναι κανεις διαφορετικος! Και όμως, είμαστε όλοι ίδιοι στο βάθος. Η "βαση" είναι η ίδια, η έκφραση διαφερει.

Αυτο που θεωρειται ότι είναι "κανονικο" ποικίλει ανά ομάδα. Είναι όλα σχετικά με το σε τι ειδους κυκλο θελει να ανηκει κανεις. Όταν είναι κανεις "διαφορετικά κανονικος" από τους ανθρώπους γύρω του, ισως το να βρει κανεις..."ομοϊδεάτες" να ειναι το μονο λογικο!
Μεσα στο "κυκλο" αυτο, δεν θα αισθάνεται κανεις "διαφορετικός" και η αίσθηση της αναγνώρισης και μονο συχνά αναπληρωνει πολλα αλλα. Επιπλέον μπορεί να είναι ανακουφιστικο να ξέρεις οτι δεν είσαι μόνος, ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι σαν κι εσένα. Δε παρατηρουμε συχνα οτι θελουμε να ειμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με μερικους άλλους (λίγους) ανθρώπους; Αυτο μας δινει κι ένα συναίσθημα αρμονίας.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να ασχολειται κανεις και με άλλους κυκλους. Το να σχηματιζει κανεις "κλίκες" δεν είναι ακριβώς ενας τρόπος για να κερδίσει κανεις αμοιβαία κατανόηση, αποδοχή και σεβασμό. Αλλά πως τα βγαζει κανεις περα, όντας το ..αουτσάιντερ; Δεν νομίζω ότι η λύση βρίσκεται στο να προσποιειται κανεις ότι είναι σαν όλους τους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, αφηνουμε ένα σημαντικό μέρος του ποιοι ειμαστε να καταπιεστει, πραγμα που δεν είναι καλο για εμας.

Μια άλλη κοινή προσέγγιση ειναι να αντιμετωπισει κανεις αλλους, με ή χωρις αλαζονική στάση και/ειτε με ασχημη γλώσσα. Αλλά αυτό δεν προκειται να συμβάλλει καθολου θετικά. Δεν πιστεύω ότι έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητο, ή ακόμη να δικαιολογειται, να μειώνει κανεις ή να προσβάλλει άλλους. Αν επιζητειτε το σεβασμό της μοναδικότητας σας, εννοειται οτι και εσεις σεβεστε τα άτομα που είναι διαφορετικοί από εσάς. Διαφορετικά είστε ακριβώς το ιδιο στενόμυαλοι και μισαλλοδοξοι όπως και αυτοί που σας κρίνουν.

Να είστε ο εαυτος σας, να είστε αυθεντικοι, ακόμη και αν αυτό είναι συνήθως πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Μην διστάσετε να εκφραστείτε, μέσα από λόγια, διαφορετικά ;-)) μεσα απο πραξεις, ρούχα, μουσική, εικαστικές τέχνες, ή ακόμη και μια εντελώς πρωτότυπη μορφή της έκφρασης (δηλαδή κάτι διαφορετικο!) Χρειαζόμαστε πολυμορφία στην κοινωνία μας, επειδη μονο ετσι θα μάθουμε!
Δεν είναι οι μεσος άνθρωπος που στέκεται στο πηδάλιο της προόδου! Οι ομοιότητες μας μπορεί να μας ενώνουν, αλλά είναι οι διαφορές μας που μας κανουν να ειμαστε σε συνεχη εξελιξη. Ας αγκαλιάσουμε την ανθρωποτητα σε όλες τις πτυχές της, γιατι αλλαγή σημαίνει ζωή, ενω στασιμότητα σημαίνει θάνατος.
Έτσι όπως διατυπωθηκε στη Loesje (κινημα ελευθεριας λογου): “Being weird is not so crazy after all!” "Το να ειναι κανεις "παραξενος" δεν είναι τόσο τρελλό, τελικά!"


''...We want freedom for ourselves
but we can´t give it to each other
We want peace between nations
yet we battle with our lovers
we´re blinded by billboards
and trying to get ahead
choking on ambition
and the words left unsaid...''

37 σχόλια:

  1. Ο καθένας μας ειναι μοναδικός αλλά και όμοιος και διαφορετικός με όλους τους υπολοιπους!! Σε κάποιο σημείο πάντα θα μοιάζει/ταιριάζει με καποιους!
    Το νορμάλ είναι ενα μυθευμα...καθώς ποικιλει απο χωρα σε χώρα, απο εποχή σε εποχή...
    Άρα...Είμαστε όμοιοι μέσα απο τις διαφορές :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΟΤΟ. ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστα, Ευη μου

    Το τι θεωρειται 'νορμαλ' ειμαι πολυ υποκειμενικο και κανεις δεν μπορει να δωσει ενα ορισμο!
    Zητω oι 'differently normal' ! :)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα dimitri

    Kαι πολυ καλα κανεις και ακολουθεις
    αυτο το ρητο που εγινε και..ασμα ασματων! :))
    Το ασχημο ειναι πολλες φορες πιεζεται κανεις απο πολλους παραγοντες και πρωτα απο την οικογενεια να συμβιβαστει και αυτο ειναι για εμενα το χειροτερο. Εκει φαινεται ο αληθινος χαρακτηρας του ατομου και η θεληση ν αντισταθουμε οταν πιστευουμε οτι εχουμε δικιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bonsoir Elva, τόσο διαφορετικοί μα και τόσο ίδιοι, που καταντάει βαρετό, πληκτικό. Και η ρουτίνα, είναι γνωστό, σκοτώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ευγενικό το ποστ σου elva και ελπιδοφόρο, λες και αλλάξαμε πλανήτη και ζούμε σε μια άλλη γη.

    Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς λίγα περιστατικά από την πραγματικότητα γύρω του για να ξυπνήσει από το όνειρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένας "νορμάλ" (με βάση τις τρέχουσες κοινωνικές αντιλήψεις, μπορεί απαξιώνει έναν "διαφορετικό", λόγω της όποιας ιδιορρυθμίας του.

    Ένας "διαφορετικός", με τη σειρά του. μπορεί να απαξιώνει έναν "νορμάλ", επειδή μαζοποιήθηκε κι έχασε την ταυτότητά του, θέτοντας κι αυτός με τη σειρά του ένα ακόμη στερεότυπο.

    Και τα κοινωνικά στερεότυπα περί της έννοιας του "νορμάλ" επιβιώνουν ακόμα. Όσο για τις συγκρίσεις έχουν γίνει η ζωογόνος πηγή της κάλυψης των ανασφαλειών μας (μέρος των οποίων είναι, πολύ συχνά, και μια, ανεπιθύμητη ίσως, "διαφορετικότητα").

    Προσωπικά, πιστεύω πως θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και κυρίως, να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους, γενικότερα, όπως πολύ σωστά επισήμανε η συγγραφέας του κειμένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Bonsoir monsieur @ swell! :)

    (Σπικαρουμε και την Γαλλικην, ετσι;) ;)
    Aν καταλαβα καλα εννοεις οτι και ο
    'διαφορετικα κανονικος' αλλα και o 'μεσος ανθρωπος' ειναι κατα βαθος ίδιοι! Δεν ειναι και τοσο απλα τα πραγματα, συχνα και δεν ειναι, ή και δεν θελουν να ειναι.....

    Τωρα για το οτι η ρουτίνα
    'σκοτώνει', εχεις μαλλον δικιο, αν κρινεις απο την εγχωρια πολιτικη ζωη, στην Ελλαδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου@Greek Rider

    Πρωτα να ξεκαθαρισω και παλι οτι το κειμενο δεν ειναι δικο μου, αλλα μιας φιλης blogger, απο την Ολλανδια.Ο λογος που το δημοσιευσα ειναι επειδη ηθελα να δω αντιδρασεις απο Ελλαδα απεναντι σε ενα κειμενο που ναι ειναι ελπιδοφορο και ειναι γραμμενο απο μια νεα κοπελλα, που ζει στην Ευρωπη και εχει κι αυτη ανησυχιες για τη διαφορετικοτητα, οπως πολλοι απο εμας, αλλωστε.

    Οποτε oυτε..'αλλάξαμε πλανήτη, ουτε ζούμε σε μια άλλη γη'! Σ αυτην ζουμε και σ αυτην ελπιζουμε καποτε να δουμε τον σεβασμο για τον 'αλλο', ειτε ο 'αλλος' ειναι ξενος,ειτε αυτιστικος, ειτε gay, ειτε δε ξερω τι...

    Αν θεωρεις το κειμενο της Mirthe,
    εξωπραγματικο, επειδη θελει να ελπιζει, σου θυμιζω το ρητο
    'H ελπιδα πεθαινει τελευταια'! :)

    Καλο βραδυ στο Νοτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα @SkinLikeSand

    Eισαι μαλλον απο τους λιγους που. .
    τελικα διαβασαν το κειμενο της Ολλανδης φιλης :)
    Συμφωνω οτι θα πρέπει να δεχτουμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες,αλλα,
    οπως λες κι εσυ, να μάθουμε επισης καποτε να σεβόμαστε και τους αλλους και να μη περιμενουμε οτι πρεπει οι αλλοι να γινουν/να φερονται σαν εμας...Ποιος χρειαζεται τετοια ομοιογενεια;

    Πολλους χαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλει τόλμη να είσαι διαφορετικός, και έχει κάποιες φορές αντίτιμο.. ίσως όχι πάντα θετικό.. Όμως θα συμφωνήσω πως μόνο έτσι έρχεται η πρόοδος (γενικά στην ανθρωπότητα) μόνο ακολουθώντας την καρδιά σου, το δικό σου τρόπο ζωής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου @Roadartist

    Ακριβως. Ειναι ομως ο μονος δρομος για πολλους στη ζωη και οπως λες μονο αν ακολουθει κανεις το δρομο της καρδιας (και οχι παντα της 'λογικης') ισως καταφερει να αλλαξει καποιες νοοτροπιες και καταστασεις...

    Χαιρετισμους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος20.1.10

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ ενδιαφέρον το κείμενο αυτό, δείχνει τα πράγματα απο πολλές και διαφορετικές πλευρές. Πάντως εγώ συγκινούμαι περισσότερο όταν αισθάνομαι το πόσο ίδιοι είμαστε όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας και όχι ποσο διαφορετικοί.

    Αυτό που μας ενώνει είναι ίσως το πιο ουσιαστικό και όχι αυτό που μας διαχωρίζει;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος20.1.10

    Eίναι ανθρώπινο γνώρισμα και αδυναμία, από την εποχή ακόμα που καίγαμε τις "διαφορετικές" μάγισες, να θεωρούμε τους άλλους διαφορετικούς από εμάς κι όχι εμάς διαφορετικούς από τους άλλους!!

    Να πιστεύουμε, άκριτα, τις δικές μας διαφορετικότητες καλές και σωστές, ενώ εκείνες των άλλων κακές και λάθος.....

    Συμπεριφορά που προφανώς ξεκινά να διαμορφώνεται ασυνείδητα, από τις αρχικές μας επαφές με κάθε "διαφορετικό". Από τότε που ως παιδιά θα αντικρύσουμε για πρώτη φορά, έναν κουτσό, ένα αυτιστικό παιδί, έναν μεθυσμένο που φωνάζει τρεκλίζοντας, έναν ιδιόμορφα ντυμένο που όλοι γελούν μαζί του, κλπ. κλπ.
    Στα πρότυπά μας φυσικά δεν περιλαμβάνεται να είμαστε κουτσοί, αυτιστικοί,εκτός ελέγχου ή όλοι να μας περιγελούν.
    Έτσι όλοι αυτοί καταγράφονται για εμάς, ως "λάθος" διαφορετικοί. Από τόσο νωρίς. Από τότε που και να θέλαμε δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι οι ίδιοι αυτοί διαφορετικοί, ικανοποιούν πολλά άλλα προτυπά μας. Από τότε που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες χωρίς πόδια, αυτιστικοί και αλκοολικοί νικητές της ζωής που πάλεψαν και κέρδισαν, ιδιόμορφοι διακεκριμένοι ο καθένας στον χώρο του κλπ.κλπ.
    Κι όσοι πληθαίνουν οι "διαφορετικοί" στη διαδρομή του καθενός μας, είναι θέμα αντίληψης, παιδείας και κουλτούρας αν θα αντιληφθούμε ότι για όλους αυτούς εμείς είμαστε οι διαφορετικοί, ή αν θα εξακολουθούμε με αντανακλαστικές καθαρά αμυντικές διαδικασίες, να ομαδοποιούμε τους γύρω μας σε "σωστά" και "λάθος" διαφορετικούς, και να γενικεύουμε με αφορμή συνήθως τον έναν.
    Ο ξένος που μας λήστεψε, κάνει όλους του ξένους λάθος διαφορετικούς, ο φίλαθλος της αντίπαλης ομάδας που μας πετά μπουκάλια ενοχοποιεί όλη την ομάδα, ο οπαδός του κόμματος που μας βρίζει κάνει όλο το κόμμα λαθεμένα διαφορετικό από το δικό μας, ο άντρας που μας παράτησε βαφτίζει όλους τους άντρες διαφορετικούς κλπ. κλπ. με μια διαδικασία που πολύ γρήγορα, όλοι οι διαφορετικοί μεταμορφώνονται σε "αντιπάλους".
    Και σε μια κοινωνία που η ενημέρωση, η πληροφορία αλλά και οι "απαντήσεις" μας κατακλύζουν σε μηδέν χρόνο, πριν καν προλάβουμε να θέσουμε τις "ερωτήσεις", είναι πολύ εύκολο πλέον να εντοπίσουμε σωρεία και "διαφορετικών" αλλά και άλλους τόσους που με την ίδια μ΄εμάς διαδικασία, βρίσκονται απέναντι τους ίδιους "αντιπάλους".
    Εκεί ακριβώς ξεκινά τη λειτουργία της η κλίκα, που αναφέρεις.
    Ανήμποροι να υπερασπιστούμε ο καθένας το κάθε καβούκι του, που απαπειλείται από τόσα και τόσα διαφορετικά καβούκια, η κλίκα υπόσχεται ότι θα το κάνει για λογαριασμό μας. Σε κάθε πεδίο δράσης μας. Στο σχολείο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο κόμμα, στην παρέα, ακόμα κι εδώ στο διαδίκτυο. Άπειρες οι κλίκες, πανταχού παρούσες. Οργανωμένες η κάθε μία εναντίον μιας "διαφορετικότητας" και με χαρακτηριστικό τους γνώρισμα σε σύγκριση με μια υγιή ομάδα, ότι η κλίκα δεν υπάρχει για να προάγει, να προβάλλει, να εξελίξει και να καλλιεργήσει τα δικά της γνωρίσματα σε κέρδος όλων, αλλά αποκλειστικά για να πολεμήσει τα χαρακτηριστικά και τις επιλογές του "λάθος διαφορετικού" αντιπάλου. Που από την αντίπερα όχθη αμύνεται επιτιθέμενος, με μια ακόμα κλίκα.
    Κι όσο το αυτονόητο, ότι όλοι σε κάποια είμαστε όμοιοι σε άλλα διαφορετικοί, συνεχίζει την πορεία του, τόσο οι κλίκες πολλαπλασιάζονται παντού με ραγδαίους ρυθμούς.
    Κατορθώνοντας την όλο και μεγαλύτερη απομόνωση μας, χωρίζοντας μας όλο και περισσότερο σε μικρά, ανίσχυρα κομμάτια. Γενώντας το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, των σύγχρονων κοινωνιών.
    Που ίσως τελικά κατορθώσουν να επιβιώσουν νικώντας τη φτώχεια, τις αρρώστιες και την κλιματική αλλαγή, αλλά που πολύ αμφιβάλω ότι δεν έχουν κιόλας πεθάνει από ....μοναξιά.

    ΥΓ Συγνώμη για το "σεντονάκι" :) αλλά το θέμα είναι τέτοιο που μπορούμε να μιλάμε για μια ολόκληρη ζωή.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. υπάρχουν δυο "φυσικά" ένα εκ φύσεως που λέει πως όλοι είμαστε διαφορετικοί κι ένα ανθρώπινο που λέει pvw κανείς δεν πρέπει να είναι διαφορετικός. Pάμε κόντρα στην φύση μας δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Ζekia

    Xαρηκα που σου αρεσε το κείμενο της φιλης και οντως καλυπτει πολλές
    και διαφορετικές πλευρές. Και εγω ετσι αισθανομαι και με συγκινει η ιδεα οτι εχουμε πολλα περισσοτερα κοινα ακομη και με γυναικες που ισως και να μη το φανταζομασταν ποτε, ακομη και απο αλλες κουλτουρες. Αυτο και μονο αποδεικνυει αυτο που λες οτι δεν υπαρχουν διαφορες, εκτος κι αν τις ψαχνει καποιος πολυ ωστε να δημιουργει πλαστα προβληματα,στη πολιτικη, για παραδειγμα...


    Καλη σου μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητη @φοραδα

    Σ ευχαριστω για το πολυ ομορφο κειμενο που εγραψες εδω σαν απαντηση! :)
    Δεν υπαρχει περιπτωση να μη συμφωνησω με αυτα που γραφεις, απλα, να τονισουμε και τον αρνητικο ρολο των ΜΜΕ που ενω θεωρητικα μιλανε για 'ισοτητα' και 'δικαιωματα στη ζωη', στη πραξη βλεπουμε οτι πλασαρουν εντελως αντιθετα προτυπα δημιουργωντας ετσι εντυπωσεις και προκαταληψεις απεναντι σε ο τι ειναι διαφορετικο, κολλωντας την ετικεττα του 'ξενου', αρα και..
    αρνητικου,συναμα! :(


    Καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Κλειτωρ

    Δε νομιζω οτι παμε κοντρα στη φυση μας, με το να αναγνωριζουμε οτι σε μερικες περιπτωσεις ναι μεν υπαρχουν καποιες διαφορες (κληρονομικες, ή επικτητες) μεταξυ ατομων, ομως εν ετει 2010 πολλοι διαλεγουμε να μην τις δουμε ως 'μειονεκτημα' και ετσι δεν κατηγοριοποιουμε τον 'αλλο' ως υποδεεστερο, αλλα τον δεχομαστε σαν ισοδυναμο μελος μιας κοινωνιας, ετσι οπως πρεπει και αυτοι να μας δεχτουν, με τη σειρα τους. Συμφωνεις; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έλβα γειά σου,

    Συμφωνώ, γενικώς, με την Ολλανδέζα.

    Μιά άλλη πτυχή του θέματος είναι η εξής. Η διαφορετικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων αλλά του περιβάλλοντος. Δηλ. αν είσαι Ολυμπιακός και βρεθείς ανάμεσα σε Παναθηναϊκούς θα νοιώσεις διαφορετικός (ενδεχομένως και δαρμένος)
    Αν είσαι ορθολογιστής και βρεθείς μαζί με ουτοπιστές θα νοιώσεις εξωγήινος.

    Υ.Γ. Είδες πως διαβάζω το περιεχόμενο και γράφω. Όταν, όμως, την άλλη φορά βάλεις τίτλο "το makup της Ingrind" δεν είναι προφανές ότι θα "κόψω λάσπη" κι ας γράφεις μέσα για την "τελευταία θεωρία της Φυσικής που ερμηνεύει το Σύμπαν"? (χα.. χα..)

    Υ.Γ. Αυτή η "φοράδα" έχει γράψει ένα κατεβατό. Ενδιαφέροντα φαίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Α ξέχασα να σου πω.

    Μόλις είδα ... την τσατσάρα πάνω στην κότα, πήγα πάλι να "την κάνω" γιατί σκέφτηκα ... ωχ, "κομμωτήριο (μέρος 2ο)"!
    Αλλά αφού με επέπληξες πριν, λέω ας δω καλύτερα μπας και παραπλανηθώ πάλι και έτσι ένεινα και έγραψα!!!

    Και βγάλε επιτέλους, αυτήν σπαστική "λεκτική επαλήθευση"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σου ΙοnnKorr

    Θα διαβιβασω τη συμφωνια σου,στην Oλλανδη φιλη.
    Αυτη τη φορα δεν εχω παραπονο,αφου διαβασες και το ..κειμενο, αντι μονο τον τιτλο! :)

    Διακρινω ομως μια απαξιωση ως προς την κομμωτικη τεχνη και τις... τσατσαρες! Γιατι αραγε; :)

    Καλο βραδυ (με ..σπαστική
    "λεκτική επαλήθευση", για λιγοτερα spams!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κατ'αρχάς πολύ ωραίο το κοκόρι με το τσατσαρέ λοφίο!

    Κατά δεύτερον, γενικά αν το δούμε, έχει πολύ δίκιο η φίλη σου Elva, που λέει ότι το διαφορετικό προοδεύει την κοινωνία. Ακόμα και καθαρά βιολογικά να το δούμε- εξελικτικά δηλαδή - το γονίδιο ή αλλιώς το χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίσει και θα αποτελέσει πρότυπο για τα άλλα θα επικρατήσει τελικά. Έτσι ο οργανισμός ή η κοινωνία μας εν τω προκειμένω θα πάει ένα βηματάκι πιο μπροστά. Θέλει κότσια όμως η διαφορετικότητα και απαιτεί διάθεση πειραματισμού, γιατί αν δε σου πετύχει πρέπει πάλι να δοκιμάσεις κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπερα, διαβαστερε κουμπαρε μου! :)

    1.Ξερεις οτι εχεις το ιδιο γουστο με τη φιλη μου;(για το ..κοκορακι, λεω, και εκεινη ξετρελλαθηκε!) :)
    2. Eνα ειναι το σιγουρο, η διαφορετικοτητα δεν εβλαψε κανενα βιολογικα, οπως λες, αντιθετα μαλιστα, βελτιωνει οσα καλα χαρακτηριστικα υπαρχουν!
    3. Επειδη λες ''Θέλει κότσια όμως η διαφορετικότητα και απαιτεί διάθεση πειραματισμού, γιατί αν δε σου πετύχει πρέπει πάλι να δοκιμάσεις κάτι άλλο...'' για στασου τωρα...
    4.Να σε ρωτησω...Κανενα συνοικεσιο με..Ολλανδια παιζει; :) (Ξερω,ξερω, μετα το τελος της
    εξεταστικης!!) :))


    Buona notte, Κρητη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Elva καλησπέρα.
    Εξαιρετικό το κείμενο με εκφράζει. Ομοιοι στη βάση, στις ανάγκες ίσως αλλά στην έκφραση διαφορετικοί. Και παρά τη σημαντική ανάγκη να ανήκουμε σε ομάδα, να επικοινωνούμε και να συγχρωτιζόμαστε με "όμοιους" ή παρόμοιους σε ενδιαφέροντα, κοσμοθεωρία, απόψεις πόσο σημαντικό να αφήνουμε χώρο έκφρασης στο ...διαφορετικό, στο αλλότριο.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν διαφορετικός είναι αυτός που βλέπει τα πράγματα κάπως αλλιώς από ότι οι άλλοι, τότε μακάρι να είμαι κάτι τέτοιο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που έφεραν τις μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές και επαναστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γεια σου @ippoliti και χαιρομαι πολυ που εισαι παλι μαζι μας στη μπλογκοσφαιρα! :)

    To ηξερα οτι θα συμφωνουσες με κειμενο της φιλης και εχεις απολυτο δικιο οταν λες οτι πρεπει να αφήνουμε χώρο έκφρασης στο διαφορετικό, στο αλλότριο. Συχνα μπορει και αυτοι που κατηγορουν τους 'αλλους', να βρεθουν οι ιδιοι σε δυσαρεστη θεση!

    Φιλια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια σου @Newton

    Kαι εγω ετσι θελω να βλεπω τη διαφορετικότητα και αλλοιμονο αν ολοι οι ανθρωποι σταματουσαν μπροστα σε κοινωνικές αλλαγές και επαναστάσεις, μονο και μονο επειδη φοβοντουσαν μηπως τους κατακρινουν σαν ..ονειροπολους! Aν και oυτε κατι τετοιο δεν φαινεται να σταματησε τον John Lennon που τραγουδουσε:
    ..''You may say that I'm a dreamer
    But I'm not the only one
    I hope someday you'll join us
    And the world will be as one'' :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Έλβα, και πάλι εγώ, (ο θιγμένος!!!)

    Επειδή αναφέρθηκες στην απέχθειά μου για την κομμωτική και τις τσατσάρες και σκέφτηκα ότι, ενδεχομένως, υπονοείς "κάποια έλλειψη μαλλιού" δηλώνω κατηγορηματικά ότι διαθέτω πλήρη κόμη και μάλιστα αρκετή (δηλ. με πλήρη κάλυψη κεφαλής)!!!!

    Αυτό δεν το λέω, βέβαια, για να σνομπάρω άλλους που έχουν κάποια φαλάκρα αλλά δεν θέλω να αφήνω να υπερίπτανται υπόνοιες περί του μαλλιού μου (χα.. χα..)

    Υ.Γ. Επιπλέον διαθέτω και μούσι. Άρα, δεν βλέπω απαξιωτικά την κομμωτική αρκεί όμως να ασκείται από άλλους/-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @IonnKorr

    ...Good for you! :)

    Eλπιζω, ομως, οτι με αυτη σου τη δηλωση να μη κανεις διαχωρισμους θεωρωντας ως 'μη προνομιουχους' τους μη διαθετοντες..κομην, ή και μουσι! :)
    Αλλιως, τι την καναμε τη συζητηση πανω στο κειμενο της φιλης; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Όχι, βέβαια καμία υποτίμηση για τους φαλακρούς.

    Αλλά μια υποβόσκουσα, υποσυνείδητη ψιλο-υπερηφάνεια, όπως και να το κάνεις, την έχουμε! (χα.. χα..)

    Y.Γ. Δεν αντέχω άλλο την "λεκτική επαλήθευση". Εγώ που δεν έχω τι έπαθα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. IonnKorr

    1.Ειναι κακο πραγμα η ..
    υπερηφανεια για τη προσωπικη μας εμφανιση! Το ξερεις, (απο το... κατηχητικο), φανταζομαι! :)

    2.Μηπως αυτη η δηλωση σημαινει οτι
    δεν θα αφηνεις πια σχολια,εξ αιτιας
    της..λεκτικης επαληθευσης; :)Αν το υποψιαστω... ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. πολυ ωραιο κειμενο ... ευγε στην φιλη απο ολλανδια...
    και ευγε σε σενα που μας το μετεφερες....

    οσο για την διαφορετικοτητα δεν χρειαζετε να στα πω ξανα οτι τρελενομαι ;)


    καλησπερες απο τα βορεια του νοτου
    τα φιλια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Kαλησπερα Ελενα μας!

    Χαιρομαι που σου αρεσε το κειμενο και ξερω οτι και εσυ εχεις πολλες φορες αναφερθει σε παρομοια θεματα!


    Καλο σου βραδυ :)
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Εlva συμφωνώ πως έτσι πρέπι να είναι αλλά έλα μ' που δεν είναι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κλειτωρ

    Και που συμφωνεις, καλο ειναι, εδω αλλοι ουτε καν.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)