29.1.10

Τα καλα και τα "κακα" της μοιρας τους βιβλια!

"Τα βιβλία είναι όπως οι άνθρωποι. Μικρός αριθμός, παίζει σπουδαίο ρόλο, τα άλλα αποτελούν το πλήθος"

Το ρητο, αυτο, νομιζω οτι ανηκει στον Βολταιρο, αλλα όποιος και να το ελεγε ειναι μια μεγαλη αληθεια...
Ειχα σκοπο να γραψω μονο για τα βιβλια που θεωρω "κακα", αλλα στη πορεια ερχομαι να πιστεψω οτι θα εχουμε προβλημα με τις ...ταμπελλες, αφου πολλα βιβλια, σημερα, ειναι γραμμενα με επαγελματικο τροπο και εχουν ολα τα χαρακτηριστικα εκεινα που θα εκαναν τον αναγνωστη να ριξει μια ματια, ακομη και να πειστει να τα αγορασει...
Δεν μπορουμε λοιπον να ισχυριστουμε οτι φταιει ο τροπος που γραφονται καποια βιβλια, ωστε να χαρακτηρισθουν "κακα"! Αυτο που πιστευω μετραει ειναι το τι τελικα παιρνουμε απο ενα βιβλιο.
Αν προσπαθησουμε να σκεφτουμε ενα που μας εκανε εντυπωση μαλλον θα ειναι ενα βιβλιο που δεν ειναι σαν ολα τα αλλα, ενα που ξεπερναει το μετρο, one that sticks out, οπως λενε.. 

Θυμαμαι οταν διαβασα για πρωτη φορα το Factotum του Bukowski, χρονια πριν, με εντυπωσιασε το ποσο διαφορετικα απο αλλους και ποσο αντισυμβατικα εγραφε, σε "κερδιζε" απο την αρχη....Σε καμμια περιπτωση δεν ηταν βαρετο και σε καμμια περιπτωση δεν ηταν ενα "κοινο" βιβλιο, αλλα ενα που σε κανει να βλεπεις τα πραγματα διαφορετικα και οχι μεσα απο μια βαρετη καθημερινοτητα, που θελει π.χ ολοι να αγαπαμε τις δουλειες μας, κανενας να μη παραπονιεται για τιποτα, αλλα να ειμαστε και ευχαριστημενοι απο πανω επειδη εχουμε, λεμε τωρα, μια δουλιτσα με ...μπλοκακι, ή μία δουλεια που θυμιζει κατι πολυυ ...ελαστικοο, (…καλτσα, κορσές ενα πραγμα..)
Aπο το Factotum, Ch. Bukowski, Black Sparrow Press, 1975:

It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?”

Δεν μπορω να ξερω τι ειδους βιβλια προτιμαει ο κοσμος, σημερα, ουτε εμπιστευομαι τις ...top 10 λιστες που αναρτωνται σε κεντρικα βιβλιοπωλεια, αλλα, εχω την εντυπωση οτι λογω των συνθηκων υπαρχει ενα μεγαλυτερο ενδιαφερον τελευταια για βιβλια που μεταφερουν τον αναγνωστη οσο πιο μακρια, γινεται απο τη πραγματικοτητα, [και δη την Ελληνικη!] χωρις να θελω να πω οτι σε ολους αρεσουν οι ιστοριες για …εξωγηïνους! :)
Μηπως, τοτε, θα μπορουσαμε να μιλησουμε για... "βαρετα" ακομη και για λιγο..."υποπτα", οπως χαρακτηριστικα ειπε ο φιλος navarino-s, που επισημανε οτι ο μεγαλος αριθμος σελιδων πολλες φορες μπορει να ειναι απατηλος, ως προς τη ποιοτητα...
Μμμ, εχω καποια τετοια υπ οψιν, χωρις να ξεχναμε φυσικα οτι υπαρχουν και πολλα παραδειγματα αριστουργηματων που αριθμουν εκατονταδες σελιδων.. [Κουραγιο και χρονο να εχει κανεις..].
Στις μερες μας, ομως, που παρατηρειται το φαινομενο της "λογοτεχνίτιδας", οπως ειπε ο Βασιλης Βασιλικος, βλεπουμε οτι πολλοι γραφουν βιβλια που συχνα δεν καταλαβαινουμε γιατι ακριβως γραφηκαν, εκτος ισως απο το να ικανοποιησουν τη ματαιοδοξια του επιδοξου συγγραφεα....

Να δωσω ομως καποια παραδειγματα απο ειδη βιβλιων που προσωπικα βρισκω απο... βαρετα μεχρι και εκνευριστικα:

1. Απομνημονευματα διασημων [και δη αποτυχημενων] πολιτικων!  Υπαρχουν πολλοι που ενδιαφερονται να διαβασουν τα απομνημονευματα του...George W. Bush;
2. Βιβλια με συμβουλες, για το πως π.χ θα γινει καποιος, ευτυχισμενος/ εκατομμυριουχος, [ή και τα δυο μαζι, μα τοσο κακο ειναι;]
Πώς το savoir vivre θα σας βαλει στη καλη κοινωνια [αλλιως θα περιμενετε, επι ματαιω, να σας καλεσει π.χ η πριγκηπισσα Victoria στους γαμους της το καλοκαιρι!] Πώς θα καταπολεμισει κανεις τη καταθλιψη, που συχνα παει...πακετο μαζι με τα εκατομμυρια και το..σπιτι με τη πισινα; [Ξερεις κυριος, τι στεναχωριες εχουν οι ...πλουσιοι;]
3.Βιβλια του ΟΕΔΒ!  Νο comments!
4.Τα βιβλια Harry Potter! Τι ακριβως μαθαινουν τα παιδια που τα διαβαζουν, δεν εχω καταλαβει ακομα...Η μηπως ειναι οι γονεις που τρεχουν να τα προμηθευτουν, επειδη ειναι...trendy;
5. Tα...."happy motherhood" βιβλια γραμμενα απο….Mαντονες, Αντζελινες, κ.α, για τις …"χαρές της μητροτητος", οταν, αγαπητε μου αναγνωστη, ξερεις πολυ καλα οτι οι εν λογω ...κυριες εχουν τουλαχιστον...50 ντανταδες κλπ προσωπικο που φροντιζει να μην τις απασχολουν τα παιδια ολη μερα + να κοιμουνται, αγγελικα, (ανενοχλητες ολη νυχτα), επειδη αυτες εχουν καρριερα και...επαγγελματικο καθηκον προς την... ανθρωποτητα!
6. Βιβλια με ταξιδιωτικες αφηγησεις για μακρινους τοπους, οταν καποιοι ισως και να εχουν παει σε ορισμενα  απ αυτα τα μερη που περιγραφονται, και δεν συμφωνουν αναγκαστικα με το πως οριζεται ο ορος "τουρισμος", συχνα συνωνυμος με την εκμεταλλευση!

Υ.Γ
Οσοι ειχαν, με γραπτη τους δηλωση, υποσχεθει οτι θα βοηθησουν στη λιστα, ας το κανουν, καθως επισης οσοι αλλοι θελουν, ας προσελθουν, [οχι τιποτα αλλο, αγαπητοι μου, αλλα για να τη συμπληρωσουμε...]  :)

25 σχόλια:

  1. Hm..Kita to fantasy ine ena megalo pedio - pou perilambani polla kala ( Ursula Le guin ,Taneeth Lee ) k polla kaka. Ta biblia tou Potter den itan apo ta xirotera tou idous .An psaksis ti prosferi to idos genika ine megali sizitisi.

    An thes pragmatika asxima biblia pare oles ti katgoria "piramides - mistirio - putin - krifos polemos - i eksogiini - otidipote poulai o adonis georgiadis " .

    Ah k to xirotero biblio pou pira pote itan to Psalms of Herod. Pragmatika apesia grameno - k to plirosa 0,5 euro k pali theoro pos me eklepsan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ta vivlia tou aftia!!!!
    Imarton kai ta ehoun kai prwti mouri.
    gyrisa 2 vdomades elladitsa kai piga na psaksw kapoia vivlia pou ithela (den vrika ta 8 apo ta 9 pou ithela...) kai shedon ola eihan mprosta mprosta ton aftia!!!
    Arghhhhhhh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Man laying down

    Εχεις δικιο οτι το πεδιο των βιβλιων φαντασιας ειναι μεγαλο και επειδη δεν ειμαι fan του ειδους δεν ξερω και τα οποια καλα υπαρχουν! :)

    Οσο για τις κατηγοριες "πυραμιδες-μυστηρια και...αδωνη γεωργιαδη, δεν
    τα συζητω καν, ειναι εκτος συμμετοχης! ;)

    Τι ειδους βιβλιο ηταν το Psalms of Herod? Eλπιζω οχι..θρησκευτικο, γιατι κι αυτα ειναι..blacklisted!:)


    Καλο βραδυ στο Νοτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. dimosthenis k

    Εχει βγαλει και αυτος βιβλιο; Καλα που μου το ειπες για να ..μην το παρω! ;) Δεν το ηξερα,αλλα,καλα που με ενημερωνoυν μερικοι φιλοι για το τι ισχυει,(που πολλες φορες καλο ειναι να μην..ισχυει!) :)
    Μου εχει τυχει κι εμενα να μη μπορω να να βρω καποια που θελω, ενω, κατι ασχετα, επειδη ειναι γραμμενα απο ..διασημους τα τοποθετουν 'φατσα-μπατσα', λες και το κανουν επιτηδες να σε εκνευριζουν! :)

    Υπομονη.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ,ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ Κ.Λ.Π . ΕΧΩ ΡΩΤΗΣΕΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ- Ε ΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To psalms of herod ανήκει στην σπάνια κατηγορία θρησκο-κοινωνικο-φεμινιστική sience fiction . Πέρα από το είδος, είναι εξαιρετικά κακογραμμένο . Το διάβασα για να κερδίσω ένα στοίχημα .

    Btw δεν αντέχω άλλα βιβλία του Μάκη Δελαπόρτα . Απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα Δημητρη!

    Αναμφιβολα τετοια βιβλια με design σπιτια και..κρεμαστους κηπους ειναι
    σαν τα κοσμηματα! Σε ολους αρεσουν αλλα, δυστυχως ειναι για τους..
    ''λιγους και (oχι) εκλεκτους''! :)
    Ειμαι σιγουρη οτι ξερεις το ρητο..
    ''φατε ματια ψαρια'', που ισως εξηγει τη θεση τους στη προθηκη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μan laying down

    Eυχαριστω για τη πληροφορηση σχετικα με τη σπανια κατηγορια της..θρησκο-κοινωνικο-φεμινιστικής sience fiction! :)
    Πρωτη φορα ακουω τετοιο πραγμα!
    Τελικα δεν μας ειπες, αξιζε τον κοπο το στοιχημα; :P

    O Μάκης Δελαπόρτας δεν ειναι που ασχολειται με βιογραφιες ηθοποιων & καλλιτεχνων; Δεν εχω διαβασει βιβλια του, αλλα εσυ κατι θα ξερεις, μαλλον... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πιστεύω ότι η χειρότερη κατηγορία είναι αυτή που ανέφερες!"πως να γίνεις ευτυχισμένος" "πώς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος" "πως να γίνεις πιο κοινωνικός" "πως να γίνεις πιο ηλίθιος"!!!!!!! έλεος πια!και ποιοι είναι αυτοί που δίνουν συμβουλές!?!
    επίσης μου τη δίνουν τα "βοηθήματα" για τα βιβλία του σχολείου ακόμα και πανεπιστημίου!αμα βαριέσαι να διαβάσεις το κανονικό θα πας να διαβάσεις και το βοήθημα??οι μαθητές μόνο για τις λύσεις το παίρνουν!και μέτά αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά δεν έχουν κριτική σκέψη!
    και τα μισώ γιατί τα είχα προλάβει όταν ήμουν λύκειο και είχα κι εγω.βέβαια σε ένα τέτοιο σχολείο σαν το ελληνικό γράφεις αυτά που λέει το βοήθημα και τελειώνεις δεν σου ζητάνε και τίποτα άλλο!αλλά για το γαμώτο, γράψε την άποψή σου μιά φορά κι ας μην ικανοποιήσει τον καθηγητή.
    βέβαια το χειρότερο ήταν ένα βοήθημα που είχα δει σε βιβλίο κοινωνιολογίας στη σχολή μου!ελεινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλως τον ...πρασινο @lagarto! :)

    Aκριβως! Ποιος χρειαζεται ενα ακομη βιβλιο πανω στο "πως να γίνεις ευτυχισμένος", κλπ, ενω αυτοι που τα γραφουν σκοπευουν συνηθως στο να προσανατολισουν στη κατυθυνση του .."πως να γίνεις πιο ηλίθιος"!!! :)
    Oσο για το ποιοι είναι αυτοί που δίνουν συμβουλές, αλλες φορες ειναι..διασημοι, αλλες φορες παντος ειδους ''ειδικοι'', που αμφιβαλλω κατα ποσο..ειδικοι ειναι,βεβαια δεν εχει και μεγαλη σημασια, στην εποχη μας άλλα παραγματα μετρανε...

    Tα "βοηθήματα" και η κριτικη σκεψη, ειναι γεγονος οτι δεν πανε μαζι, αλλά συχνα στα ελλην.σχολεια ΑΥΤΑ κυριως θελουν να ακουσουν απο τα στοματα των μαθητων και οχι
    αυτο που θα πει ο μαθητης,επειδη, οπως λες, ''δεν σου ζητάνε και τίποτα άλλο''! Οι προσωπικες άποψεις, συχνα, δεν αρεσουν, εκτος κι αν μιλαμε για εκπ/κους που ειναι ανοικτοι σε διαφορετικες αποψεις.....

    Οτι υπαρχουν και βοηθηματα για το Πανεπιστημιο,τα λεει ολα, πιστευω..
    Δεν εχω ακουσει να υπαρχουν, εδω, αναλογα "βοηθηματα" για σχολεια, οσο για.. Πανεπιστημια, δεν το συζηταμε! :)


    Kαλο σου απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μία παρατήρηση απλά...
    τα σχολικά βοηθήματα αν τα χρησιμοποιείς ως βοηθήματα όντως μπορεί να βοηθήσουν. Οι περισσόεροι όντως τα χρησιμοποιούν για λύσεις ή τα έχουν απλά γιατί έτσι είπε το φροντιστήριιο ή οι γονείς, αλλά αν έχεις χρόνο, και κάτσεις πάνω από το βοήθημα, ιδιαίτερα σε μαθήματα όπως Φυσικά και μαθηματικλά κατεύθυνσης μπορείς να γίνεις καλύτερος στο να λύνις ασκήσεις κτλ...

    Για τα βοηθήματα του πανεπιστημίου συμφωνώ ακράδαντα με όσα είπατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα βιβλία του Λιακόπουλου είναι από μόνα τους ξεχωριστή κατηγορία.
    Στη λίστα παρακαλώ.

    :P

    ΥΓ. Τί βιβλία βγάζει ο ΟΑΕΔ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εκτος απο αυτα που λενε τα παιδια πιο πανω ... εχουν γινει τις μοδας τα βιβλια μαγειρικης....

    ελεος!!!

    αν δεν ξερεις να μαγειρευεις αν δεν εχεις φαντασια και αν δεν σου αρεσει το φαι .. δεν προκειτε να μαθεις οσα και να διαβασεις!!!


    εγω εχω βιβλια μισοδιαβασμενα παντως ... τα θελει κανεις?:Ρρρρ


    καλημερααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας κάνω τον κυνικό κι ας παραφράσω λίγο:
    Τα βιβλία είναι, επίσης, όπως κι οι άνθρωποι... Μεγάλα και μικρά.

    Από την άλλη, όμως, ο τρυφερός μου εαυτός με σκουντάει και μου λέει πως όποιος μπαίνει στον κόπο να γράψει 5 λέξεις και να τις δημοσιεύσει αξίζει μιαν ελάχιστη τρυφερή αντιμετώπιση. Για πολλούς λόγους, από τους οποίους πρώτος μπορεί νάναι ότι πρόκειται για κάτι τι καθ' εαυτόν αξιοθαύμαστο στην εποχή της εικόνας, της συχνά εύκολης και εύπεπτης επικοινωνίας με σχήματα και χρώματα.
    Εν ολίγοις, μου είναι πάντα δύσκολο να σταθώ επικριτικά έναντι όποιου γράφει, ακόμη κι αν προσωπικά δεν μου άρεσε ή μου ήταν αδιάφορο το ό,τι έγραψε. Τόγραψε, όμως. Κοπίασε, όμως, ή ξεγυμνώθηκε - έστω κι ανεπιτυχώς! Δύσκολη, λοιπόν, η δουλειά του κριτικού κι ευτυχώς που δεν είμαι...

    Θα σταθώ, όμως, λίγο στην κατηγορία των βιβλίων της κατηγορίας "Savoir vivre", που μπαίνω στον πειρασμό να τα θεωρήσω κι εγώ κωμικά μερικές φορές. Δεν παύουν, πάντως, να αποτελούν μαρτυρίες μιας εποχής.
    Πρόσφατα, βρήκα σε παλαιοπωλείο κι αγόρασα το κλασικό "Savoir vivre" της Ελένης Χαλκούση. Είναι ασύλληπτο το πόσες έμμεσες μαρτυρίες για την εποχή του περιλαμβάνει - και, εξ αντιδιαστολής, το πόσα μας κάνει να συνειδητοποιούμε για την σημερινή, δική μας, κοινωνία και την εξέλιξή της!

    Την Καλημέρα μου και τις ευχαριστίες μου για την ενθάρρυνση!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @dimosthenis:συμφωνώ μαζί σου, γι'αυτό και είπα ότι συνήθως οι μαθητές τα παίρνουν για τις λύσεις.πολλοί λίγοι θα κάτσουν να ασχοληθούν γιατί δεν φταίνε τα βοηθήματα αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα που τους έχει κάνει να είναι ρομπότ.
    δεν έχω πρόβλημα με τα βοηθήματα ως έχουν αλλά τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται από το σύστημα, γιατί αν οι καθηγητές κάναν καλά τη δουλειά τους και τα βιβλία ήταν κατανοητά όπως τα βοηθήματα δεν θα χρειαζόταν να τα αγοράζουν οι μαθητές!
    εκεί είναι που κολλάω!ελπίζω να κατάλαβες αυτό που θέλω να πω!
    καλή σου μέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @korinoskilo:συμφωνώ μαζί σου!το έχουν παραξηλώσει με τα βιβλία μαγειρικής!
    κι όχι τίποτε άλλο αλλά είναι και πανάκριβα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. dimostheni k

    Συμφωνω για τα θετικα μαθηματα του σχολειου, αλλα για τα θεωρητικα οπου η ερμηνεια μπορει και πρεπει να ειναι πιο υποκειμενικη, τα βοηθηματα, πολλες φορες, φρεναρουν ενα διαφορετικο τροπο σκεψης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μανο μας

    Εκτος απο Ανατομια ριχνουμε ματιες και σε βιβλια..συνωμοσιολογιας τωρα; :)
    Στη μαυρη λιστα παραυτα!


    Υ.Γ Kαλα που το παρατηρησες,
    κουμπαρε, εκ παραδρομης γραφηκε λαθος, εννοουσα ...ΟΕΔΒ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημερα Ελενα μας

    Και τα βιβλια μαγειρικης να μπουν στη λιστα, εκτος απο αυτα που ειναι πραγματικα βιβλια μαγειρικης και οχι...φιγουρας! :P

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλως τον @asteroid

    Εχεις δικιο, οταν προκειται για ανθρωπους με γνωσεις και με καλη διαθεση, που γραφουν για να μοιραστουν με αλλους αυτα που γνωριζουν.
    Ουτε εγω ειμαι κριτικος, ουτε μιλαω με τετοια ιδιοτητα, αλλα αναφερομαι σε εκεινα τα βιβλια που πιστευω οτι γραφονται για διαφορετικους λογους απο αυτους που ανεφερα πιο πανω. Φυσικα δεν μιλαμε για καποια κλασσικα οπως της Ε.Χαλκουση, που ανηκει σιγουρα στις μαρτυρίες μιας εποχής!
    Μιλαω κυριως για καποια αλλη κατηγορια,που εχω δει στη Σουηδια, και απευθυνονται σ ενα αλλο ειδος κοινου, που κοιταει πολυ, μα πολυ...ψηλα! :)


    Πολλους χαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ελπίζω σε κάποια στιγμή, στο μέλλον, να αναδημοσιεύσω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο της Χαλκούση - αξίζει τον κόπο. Για να θυμούνται οι παλιότεροι (δηλαδή, όλοι οι άλλοι) και να μαθαίνουν οι νεώτεροι (δηλαδή, εγώ!!!)...
    ;-)

    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @asteroid

    Και βεβαια να δημοσιευσεις κατι απο το βιβλιο αυτο, θα ειναι πολυ ενδιαφερον για ολους εμας τους....
    μεγαλυτερους απο εσενα σε ηλικια,
    ...νεαρε μου! :))


    Καλημερες και απο εμας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. θυμάμαι οτι είχα αφήσει σχόλιο σε αυτό το ποστ αλλά δε ξέρω τι σηνέβη και χάθηκε στο δρόμο. Εν συντομία ξαναλέω οτι τα άρλεκιν και τα ψευτοάρλεκιν είναι πολύ κακά βιβλία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. zekia

    Μα, 'με ενα άρλεκιν..ξεχνιεσαι'!

    Θυμασαι τη διαφημιση; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. χαχαχαχαααααα! φοβερό! που το θυμήθηκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)