22.1.10

Συναυλιες σε εκκλησιες; ΥΕS, please!


Τη περασμενη εβδομαδα ειχαμε την ευκαιρια να βρεθουμε εστω και…τηλεοπτικα στο Newcastle-upon-Tyne, τη γενετειρα του Sting, οπου παρακολουθησαμε τη συναυλια που εδωσε τα Χριστουγεννα, στον μαγευτικo καθεδρικο ναο Durham (A Winter's Night...Live from Durham Cathedral).
Πριν απο τη συναυλια ειδαμε ενα ντοκυμαντερ με συνεντευξη του Sting για τα παιδικα του χρονια στο Newcastle και τη μοναδικη συμβουλη που του εδωσε ο πατερας του: 'Don't get married, and go to sea.' O Sting ειπε οτι αγνοησε το πρωτο, αλλα η ζωη του μεσα απο τα ταξιδια σε ξενες χωρες αντιστοιχει στη ζωη και τις εμπειριες ενος ναυτικου....
H συναυλια ηταν μια μουσικη περιηγηση με διαχρονικα folk τραγουδια σε world και jazz αποχρωσεις...
Κατι αλλο που μου αρεσε ιδιαιτερα ηταν οτι αν και πολλα απο αυτα τα τραγουδια εχουν ριζες στο Μεσαιωνα, η πολυ ομορφη ενορχηστρωση τους τα μετετρεψε σε ενδιαφεροντα μοντερνα ακουσματα. 
Ακουσαμε και μερικα τραγουδια σε μια οχι και τοσο γνωστη, αλλα υπεροχη (ακουστικα) γλωσσα, τα *gaelic, που ανηκουν στην γλωσσικη οικογενεια των κελτικών. Ο υποβλητικος χωρος και η ατμοσφαιρα εδωσε στη μουσικη μια αλλη χροια....

Δεν ηταν ομως η πρωτη φορα που ακουσα μη θρησκευτικου περιεχομενου συναυλια μεσα σε εκκλησια!
Στη Σουηδια ειχα παρευρεθει μερικα χρονια πριν, στη Storkyrkan, την παλαιοτερη εκκλησια στη Gamla Stan, στη Στοκχολμη, σε αναλογη συναυλια με δυο Σουηδους μουσικους, τον Björn J:son Lindh και τον Janne Schaffer. Αν και η μουσικη ηταν λιγο ...''overproduced'', για τα δικα μου γουστα, αυτο που θυμαμαι περισσοτερο ηταν η ατμοσφαιρα και η μοναδικη εμπειρια του να ακους ...ηλεκτρικη κιθαρα μεσα σε εκκλησια!

Τελευταια, γινεται συχνα λογος για ενδιαφερουσες συναυλίες κλασσικης μουσικης με ορχηστρες σε εκκλησιες πολλων ξενων πρωτευουσων οπως π.χ  στη Πραγα.  Μερικες φορες εχει να κανει και με τις τοπικες αναγκες, αλλες φορες προτιμωνται οι εκκλησιες επειδη η ακουστικη, εκει, ειναι συνηθως ιδανικη. Συχνα, ομως, παιζει ρολο και η αισθητικη του χωρου στο να παρουσιάσει κανεις μια συναυλια εντεχνης μουσικης.
Στην Αθηνα, οπως εμαθα, εγινε περισυ μια συναυλια Μεσαιωνικης μουσικης στην Αγγλικανικη εκκλησια του Αγιου Παυλου, στη Φιλλεληνων και διαβασα οτι ο κοσμος το ειδε θετικα...Γιατι οχι;

Σε μια εποχη που ολα επανεξεταζονται και μερικες φορες ισως και να αλλαζουν (;) δεν καταλαβαινω γιατι να μην επιτρεπονται αναλογες συναυλιες και στις Ελληνικες εκκλησιες;
Φυσικα, δεν εχω τη ψευδαισθηση οτι θα δουμε συντομα τετοιες εκδηλωσεις και στην Ελλαδα, συχνα ομως αναρρωτιεται κανεις γιατι θα πρεπει καποια πραγματα να ειναι ...αδιανοητα, στις Ελληνικες εκκλησιες; Τι ρολο τελικα παιζει η εκκλησια εν ετει 2010, οταν αλλου συμβαλλει, τουλαχιστον στον πολιτισμο της χωρας με το να προβαλλει τη τεχνη της μουσικης;
Τελος θα μπορουσαν στην Ελλαδα οι εκκλησιες να εξυπηρετουν και ενα εκπαιδευτικο σκοπο, φιλοξενωντας ενα αλλου ειδους κοινο, με μουσικη μορφωση και αν μη τι αλλο με ανεκτικοτητα στις ξενες κουλτουρες και μουσικες......
Ζηταω πολλα;

*(Απολαυστε τωρα ενα υπεροχο τραγουδι, μερικοι απο τους στιχους ειναι σε gaelic).

30 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Ελβα,

    Το να περιμένει κανείς από την ελληνική εκκλησία να υιοθετήσει τέτοιες πολιτικές, είναι το ίδιο με το να περιμένει να γίνουν οι Ελληνες πολιτικοί τίμιοι και έντιμοι. Πράγμα πολύ πιθανό δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο να επισκεπτόμαστε ξανά τη μουσική μας κουλτούρα και να την αναβιώνουμε ατόφια, ή με διασκευές που δεν παύουν να σέβονται το χαρακτήρα της. Οι Κέλτες έχουν πλούσια μουσική κουλτούρα και με ενδιαφέροντες, σχεδόν παραμυθένιους ήχους.

    Τώρα για τις ελληνικές εκκλησίες Elva μου, δεν ξέρω... Τα μανουάλια, τα κεριά και οι εικόνες δε με πολυεμπνέουν για συναυλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλημερα Swell

    Nαι, και εγω το βλεπω λιγααακι δυσκολο,αλλα οχι και ακατορθωτο! ;)
    Φανταζομαι και οι ξενες εκκλησιες θα ηταν αρνητικες,αρχικα, απεναντι σε τετοιες προτασεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ πολύ με την ιδέα. Ακόμη θυμάμαι πέρισυ που είδα μιά εκκλησία στο Νόττινγκχαμ μετασκευασμένη σε... κλαμπ! Αν και βρήκα κάπως εξτρημ την συγκεκριμένη λύση, χωρίς αμφιβολία οι χώροι των εκκλησιών προσφέρονται (ιδίως όσοι έχουν καλή ακουστική) για μικρές συναυλίες. Στην Ελλάδα το θεωρώ άκρως απίθανο να γινόταν συναυλία καλλιτέχνη όπως ο Στινγκ, αλλά ίσως να γινόταν δεκτή η ιδέα για κλασικής μουσικής ακροάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσον αφορά την Ελλάδα, αρκετά δύσκολο θα έλεγα.. Θα έχουμε διαμαρτυρίες.......σίγουρα!! :)
    Καταπληκτικός ο πατέρας του.. άκου εκεί ευχή.. 'Don't get married, and go to sea.'..καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάζοντας το post σου, θυμήθηκα το παράδειγμα των Sunn O))) (μιας, πειραματικού ήχου, ambient/drone/doom metal μπάντας) στην οποία παραχωρήθηκε ο καθεδρικός ναός του Bergen της Νορβηγίας, κατά τη διάρκεια ενός fest που γίνεται εκεί.

    Μοναδική απαίτηση των διοργανωτών, ήταν το να γράψει η συγκεκριμένη μπάντα ένα κομμάτι βασισμένο στους γρηγοριανούς ύμνους.

    Η ακουστική του χώρου ήταν απλώς μοναδική για το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

    ---------------

    Κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, ακόμα και με κάποιον ευρείας φήμης μουσικό, θα φέρει πολλές αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μανο μας!

    Ετσι ακριβως ειναι οι παραδοσεις εκει και η μουσικη τους εχει μεγαλο ενδιαφερον, ειδικα οταν καποιοι καλλιτεχνες ασχολουνται σοβαρα με το να τη προβαλλουν μεσα απο μια αλλη οπτικη γωνια!

    Τωρα, ουτε και εγω ξερω αν πραγματικα θα πηγαινα σε μια συναυλια σε Ορθοδ.Εκκλησια, με.. μανουαλια κλπ. αντικειμενα,αλλα,ας τις επετρεπαν πρωτα και μετα το AN θα πηγαιναμε, ή oχι, ειναι αλλο θεμα...Θεωρω την απαγορευση αυτη περιττη! Πιστευω οτι οι εκκλησιες ειναι για ολους τους πολιτες και αν δεν προσβαλλει η συναυλια τον χωρο,τοτε γιατι να μη γινεται και εκει;
    Μετα θα μπορουσε να δινεται η αδεια για παραδειγμα και για σχολικες γιορτες της κοινοτητας, αφου πολλα σχολεια και στην Ελλαδα, αλλα και σε αλλες χωρες δεν εχουν αρκετο χωρο για να καλεσουν κοσμο.
    Με λιγα λογια να χρησιμοποιουνται και κοινωτικα, οπου μπορει κατι τετοιο να γινει, οχι μονο για θρησκευτικους σκοπους!

    Παλι ειπα πολλα; :)
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιφι μου

    Tο παραδειγμα της εκκλησιας που εγινε club ειναι το..ακρο αωτον!:)
    Κατευθειαν για αφορισμο μας βλεπω με τετοιες προτασεις! :)
    Ας επετρεπαν τουλαχιστον τις συναυλιες με κλασσικη μουσικη και αυτο θα ηταν καποια...προοδος!
    Στην Ελλαδα ολα ερχονται με καθυστερηση οπως ξερουμε....

    Υπομονη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. SkinLikeSand

    Eνημερωμενο, σε βλεπω με συναυλιες και ..fest στη Νορβηγια! :)
    Και εκει εχουν λυσει τετοιου ειδους προβληματα με την Εκκλησια.
    Εχουν μαλιστα και γυναικες ιερεις, οπως αλλωστε και στη Σουηδια!
    Στη περιπτωση της Ελλαδας μονο αντιρρησεις βλεπω σε οτιδηποτε νεο προταθει...και δεν εννοω μονο τα εκκλησιαστικα!


    Καλο σαβ/kο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Roadartist

    Σιγουρα θα υπαρξουν διαμαρτυριες, αλλα, οπως ειπα και στον φιλο SkinLikeSand,υπαρχει και τιποτα που περναει..αδιαμαρτυρητα εκει; :)
    Και εμενα μου αρεσε η συμβουλη του πατερα του Sting, o οποιος ειχε μαλλον απηυδησει απο τη δουλεια του,(ηταν ο γαλατας της περιοχης) και αγαπουσε την ιδεα των ταξιδιων!
    Παντως καταλαβαινεις τι πιστευε για τον γαμο... :)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα,

    πολύ ωραίο θέμα. Στην Ελλάδα μια που ζούμε αρκετά χρόνια πίσω από την Ευρώπη σε ιδέες και ας το πω ''άνεση'' με μερικά πράγματα. Η εκκλησία στη Ελλάδα είναι ένας στατικός χώρος που δεν 'μετακινείται' και πολύ σε ιδέες ούτε πάει ποτέ σύμφωνα με την εποχή,μια που πολλές φορές τα θεωρεί και σχεδόν 'προσβλητικά' και ''απαράδεχτα''. Βέβαια έχω βρεθεί σε μία καθολική εκκλησία στην Θεσσαλονίκη που οργάνωσε μια συναυλία με ποπ τραγούδια και μπορώ να πω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα.....και απ' όσο ξέρω οργανώνει πολύ συχνά συναυλίες κλασικής μουσικής και τζαζ.(..είναι και αυτό μια πρόοδος σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα!!!).
    Όσο αφορά τα Γαελικα, μου αρέσουν πολύ μια που τα διδαχτικά (τα πιο βασικά) στο πανεπιστήμιο και μια ως ερασιτέχνης μουσικός μου αρέσει πολύ η παραδοσιακή μουσική των Ιρλανδών και Σκοτσέζων όπως επίσης μου αρέσει πολύ η μεσαιωνική μουσική και λογοτεχνία. Πολύ πρωτότυπη μου φάνηκε και η μουσική των Σουηδών. Δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Μου φάνηκε όμως πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι μια ηχογράφηση από εκκλησία (live) στο preisner's music απλά υπέροχη .Θα ήθελα τόσο να είμαι σε αυτή!

    Τώρα για Ελλάδα .ε , με την δύναμη που έχει η δεξιά και κυρίως η ακροδεξιά και τους δεσμούς που έχουν τα κόμματα με την ιεραρχία και τα μυαλά της ιεραρχίας αυτό δεν περιμένω να γίνει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλβα καλημέρα

    Διαβάζοντας το σχόλιο του παραπάνω φίλου "Man laying down" σκέφτομαι πόσο επιφανειακά μπορεί να σκέφτεται κανείς τα πράγματα. (φίλε ελπίζω να μην παρεξηγηθείς, την γνώμη μου λέω)

    Φταίνε τα κόμματα και η ιεραρχία που δεν γίνονται συναυλίες στις Ελληνικές εκκλησίες?

    Νομίζω όλη η παρερμηνεία ξεκινά από τον τρόπο σκέψης.

    Ας ξεκινήσουμε απλά.

    Έχετε δει ποτέ περιπτερά να λέει: "Δεν γουστάρω την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και γι'αυτό δεν την πουλάω" Πολλοί δεν την γουστάρουν αλλά είναι πρωτίστως έμποροι! Και θα την πουλήσουν ακόμη κι αν είναι να κερδίσουν ένα και μόνον ευρώ.

    Έχετε δει ποτέ καταστηματάρχη να λέει: "Δεν πουλάω γραβάτες γιατί εμένα δεν μ'αρέσουν και δεν τις φοράω" Ίσα-ίσα, άμα πας να αγοράσεις σου λέει στην πρόβα "τι ωραία που σου πάει".

    Όταν λοιπόν ο απλός έμπορος για μερικά ευρώ αλλοτριώνεται δεν θα συμβεί αυτό με τις όποιες ιεραρχίες.

    Τι είναι ο Σαμαράς και ο Καρατζαφέρης? Έμποροι ιδεολογίας. Αν ήξεραν ότι οι οπαδοί τους (ή οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους) ήθελαν κάτι τέτοιο, δεν θα έβγαιναν πρώτοι να το υποστηρίξουν?

    Τι είναι ο αρχιεπίσκοπος και η λοιπή εκκλησιαστική ιεραρχία? Έμποροι ψυχών. Αν έβλεπαν ότι οι γυναίκες, που γεμίζουν τις εκκλησίες στην Ελλάδα, ήταν σαν την Έλβα (δηλ. είχαν παιδεία και "ανοικτό πνευματικό ορίζοντα") δεν θα έκαναν συναυλίες? Μέχρι ροκ θα έβαζαν. Αλλά όταν οι γυναικούλες-πιστές ακούσουν τέτοια, θα πουν το γνωστό "θα μας χάσει ο θεός" και θα προστρέξουν να ενταχθούν στους Παλαιοημερολογίτες και στις άλλες παραφυάδες που θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τον "εκμοντερνισμό" του ανταγωνιστή τους, μειώνοντας έτσι το χρήμα που ρέει στα ταμεία της Χριστιανικής Ορθοδοξίας.

    Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αρχηγοί, κόμματα και θρησκευτικοί ταγοί δεν "κυβερνούν", με την απόλυτη σημασία της λέξης, αλλά "αφουγκράζονται" την θέληση των οπαδών τους. Αν το κάνουν καλά αυτό πετυχαίνουν, αλλιώς τους "τρώει η μαρμάγκα". Ένα καλό παράδειγμα ήταν ο Μ.Κωνσταντίνος. Όταν οι πληροφοριοδότες του τον πληροφόρησαν ότι το μέγιστο των στρατιωτών που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ήταν χριστιανοί, αμέσως "το έπαιξε" ομόθρησκος, "είδε" το όνειρο με το "Εν τούτω Νίκα", φανάτισε τους μαχητές του και κέρδισε. Κι ας μην ήξερε ούτε τι είναι ο Χριστιανισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εδω όποιος καλλιτέχνης έχει μια υποψία σχέσης με τη ροκ μουσική θεωρείται σατανιστής, θα γίνει επανάσταση, δεν θυμάσαι τι έγινε με την Ροτόντα και τους βανδαλισμούς των παπάδων που σπάζανε πιάνα; Που μάλιστα δεν είναι και κανονική εκκλησία, αλλά μνημείο που αναμεσα σε άλλες χρησεις ήταν κάποτε και εκκλησία.

    Και ήταν συναυλία κλασσικής μουσικής να φανταστείς, ζεις μακριά και έχεις ξεχάσει τις νοσηρές προσκολήσεις στις παραδόσεις μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου@distefano

    Χαιρομαι που συμφωνεις με το οτι καποια θεματα εχουν να κανουν με την ελευθερια ιδεων και πιστευω οτι δεν εχει κανεις δικαιωμα να απαγορευει σοβαρες εκδηλωσεις σε κανενα δημοσιο χωρο.Εκτος και αν οι εκκλησιες δεν θεωρουνται οτι ανηκουν στον κοσμο..(!) Συμφωνω με το οτι η εκκλησία στη Ελλάδα είναι ένας στατικός χώρος με ιδεες που δεν αλλαζουν ευκολα...
    Αυτο που ΔΕΝ καταλαβαινω ειναι με ποια λογικη και οταν μαλιστα επιτρεπονται αναλογες εκδηλωσεις στις περισσοτερες εκκλησιες της Ευρωπης, αποκλειονται σχεδον... αυτοματα στις Ορθοδοξες!

    Τα gaelic τα πρωτοακουσα χρονια πριν απο την Enya και μου φανηκε μαγευτικη γλωσσα! :)
    Οσο για τις μουσικες παραδοσεις των Ιρλανδών και Σκοτσέζων οπως και τη λογοτεχνία τους ειναι οντως πολυ ενδιαφεροντα θεματα. Οι Σουηδοι εχουν επισης αξιολογη παραδοσιακη μουσικη, που αρχιζουν να την ανακαλυπτουν σιγα-σιγα.. :)

    Επειδη μου λες οτι σε ενδιαφερει η μουσικη, σου προτεινω ενα πολυ καλο multicultural συγκροτημα, απο Σουηδια,Αle Möller Band,
    που εχω δει live και η δουλεια τους ειναι εξαιρετικη! (Υπαρχει και μια Ελληνιδα στο γκρουπ αυτο, που συχνα τραγουδαει μεταξυ αλλων και..Ελληνικα παραδοσιακα τραγουδια!)

    Χαιρετισμους απο Σουηδια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βρε Έλβα, τι ιδέες είναι αυτές που βάζεις στην Εκκλησία της Ελλάδας;
    Αυτοί θα έκαναν τα πάντα για να μαζέψουν κόσμο, σίγουρα όμως όχι για το καλό του πολιτισμού, αλλά για την απέραντη τσεπάρα της.
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου @Man laying down

    Μηπως θυμασαι τον τιτλο του κομματιου που αναφερεσαι; Μου αρεσει η μουσικη του Preisner και θα ηθελα να το βρω, αν το θυμασαι...
    Κι εγω πιστευω οτι τετοια κομματα πανε...πακετο με την ιεραρχια,οπως λες, αλλα οπως ειπε και ο φιλος ΙοnnKorr ειναι στο χερι του κοσμου, των ψηφοφορων,να τα διεκδικησουν ωστε να αλλαξουν καμμια φορα και στην Ελλαδα...Αφου αλλαξαν αλλου, θα πρεπει λογικα να μπορουν να αλλαξουν και στα δικα μας μερη...

    Καλο σου απογευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου @ΙοnnKorr

    Πιστευω οτι αυτο που ειπε ο φιλος πιο πανω και αυτο που λες εσυ ειναι αλληλενδετα και θυμιζουν λιγο το: 'H κότα έκανε τ΄αυγό,ή τo αυγό την κότα'; :)

    Ισως τα κομματα δεν φταινε 'αμεσα',
    αλλα, κατα τη γνωμη σου δεν φταιει καθολου η ιεραρχια oταν δεν επιτρεπουν συναυλίες στις Ελληνικές εκκλησίες;

    Συμφωνω με το σκεπτικο σου σχετικα με τις αναγκες της..'αγορας', (!)αλλα, ας μη ξεχναμε και το ρολο εξουσιας και εκκλησιας στο να κρατανε τον κοσμο σε ενα επιπεδο με
    "κλειστο πνευματικό ορίζοντα", για να χρησιμοποιησω τον δικο σου ορο. Δεν νομιζω οτι μπορει κανεις να παραβλεψει το ρολο τους...Απο κει και περα τοσα χρονια προπαγανδας περι του τι ειναι 'σωστο' και
    'αποδεκτο' νομιζω οτι καταφεραν το ποθητο αποτελεσμα, δλδ. το να θεωρειται απο τη πλειοψηφια του κοσμου μια τετοια συναυλια σε εκκλησια, ως ..''προσβολη προς τα θεια''!
    Εδω εμεις που το ακουμε και μας φαινεται 'δυσκολο', ποσο μαλλον σε καποιους αλλους που εχουν..
    "κλειστο πνευματικό ορίζοντα", για να μη πω και...θεοκλειστο!! :) Δεν συμφωνεις;


    Καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου @Τyler

    Επειδη ξερω τη νοοτροπια της εκκλησιας σχετικα με οποιαδηποτε αλλη μουσικη, εκτος ισως απο τη...
    βυζαντινη (!), (εκει ειναι ολα μελι-γαλα!),γι αυτο το λεω! Ας γινει και επανάσταση! Δεν με ενδιαφερει, ποιοι ειναι αυτοι που κανουν αυτα και..σπάνε πιάνα οπως λες;
    Εδω βλεπουμε οτι αν και εχουν την ιδια συμπεριφορα με καποιους ροκερς που ...σπανε και αυτοι αντιστοιχα μουσ. οργανα, τοτε η ηλεκτρικη κιθαρα των αλλων, τους πειραζει; ;)
    Kαταλαβαινω το σκεπτικο σου, αλλα αν ολοι σκεφτομαστε τις απαγορευσεις και το τι φασαρια θα γινοταν, τοτε ουτε σε διαδηλωσεις δεν θα τολμoυσαμε να πηγαινουμε! Και να σου πω σε ενα βαθμο το εχουν καταφερει να μην πηγαινουμε, οσο συχνα θα επρεπε, επειδη μας εχουν 'φοβισει' και επειδη φυσικα ειναι κατι που εχει κριθει...ως
    'παρανομο'!
    Το οτι ζω μακριά δε σημαινει οτι εχω ξεχάσει τις 'νοσηρές προσκολήσεις στις παραδόσεις μας'. Iσα ισα, επειδη τις θυμαμαι και.. ανατριχιαζω, γι αυτο αναφερομαι σε αυτες... :)


    Καλο σαβ/ko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Riski

    Το παρακανα, λες; :) Φταιει η Σουηδια και οι..κακες ιδέες που εχουμε εδω πανω, φαινεται...
    Εδω ομως, γιατι δεν γινεται κατι τετοιο με τις συναυλιες στις εκκλησιες;
    Οταν γινονται σε εκκλησιες ειναι συνηθως για φιλανθρωπικους σκοπους και το πιστευω οτι δεν καταληγουν στις τσεπαρες καποιων, επειδη εδω ο κοσμος καταγγελει τετοια πραγματα και δεν τα αφηνει να διαιωνιζονται..οπως γινεται στην Ελλαδα..(δλδ.πιστευε και μη ερευνα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλη Έλβα

    Διαφωνώ κάθετα σε αυτό:

    H κότα έκανε τ΄αυγό, ή τo αυγό την κότα
    Όλοι οι ηγέτες θα ήθελαν να εκπροσωπούν πνευματώδεις, καταρτησμένους, ευκατάστατους, μορφωμένους οπαδούς.

    π.χ. όλοι θα ήθελαν να είναι πρωθυπουργοί ενός κράτους σαν την Σουηδία ή να είναι δήμαρχοι μιας πόλης σαν την Στοκχόλμη.

    Αλλά λίγοι έχουν αυτήν την τύχη.

    Όταν είσαι μητροπολίτης μιας επαρχίας στην Θράκη και σε ακολουθεί ένα "κοπάδι" απαίδευτων, αγράμματων, μισοκακόμοιρων, θρησκόληπτων, μαυροφορεμένων, πάμφτωχων, προληπτικών γυναικών τι να κάνεις?

    Δεν θα προτιμούσες να σε ακολουθούν καλοβαλμένες Σουηδέζες!!! Κι ας ήταν και δέκα φορές λιγότερες.

    Αναγκαστικά, λοιπόν, πας με τα νερά τους σέβεσαι τις προλήψεις, τις παραδόσεις τους, το συντηρητισμό τους αν θες να παραμείνεις μητροπολίτης.

    Αλλιώς, έτοιμος είναι ο ανταγωνιστής να σε κατηγορήσει ότι εισάγεις "καινά δαιμόνια" και να σου αρπάξει την θέση.

    Φαντάζομαι να κατάλαβες από το παράδειγμα ότι στο θέμα αυτό "η κότα και το αυγό της" είναι τελείως μη-συμβατές περιπτώσεις.

    Το λες ότι ο ηγέτης κυβερνάει είναι ένας μύθος.

    Ποτέ και πουθενά στην ιστορία δεν κυβέρνησε πραγματικά ηγέτης ή κάποια κλίκα.

    Όλοι είναι δέσμιοι της νοοτροπίας των υπηκόων τους. Αυτήν δεν μπορούν να την αλλάξουν. Μόνον οι εκάστοτε διαμορφούμενες συνθήκες από την τεχνολογική εξέλιξη μπορούν να αλλάξουν νοοτροπίες. Οι ηγέτες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να "φάνε" περισσότερο ή λιγότερο όχι όμως να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

    Αν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο θα χάσουν την εξουσία τους τάχιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και συμπληρώνω

    Οι κάτοικοι της Μυκόνου, του πιο άγονου νησιού στις Κυκλάδες ήταν οι πιο απαίδευτοι, καθυστερημένοι, αφιλόξενοι ζωώδεις από όλους τους επίσης καθυστερημένους Κυκλαδίτες.

    Κανείς δήμαρχος ή πολιτικός προφανώς δεν θα μπορούσε να τους αλλάξει μυαλά και νοοτροπία.

    Όταν όμως ο τουρισμός άρχισε να φέρνει το χρήμα με την σέσουλα και "μυαλά άλλαξαν" και κουλτουριάρηδες έγιναν, και τους γκέι αποδέχθηκαν και ... "κόλο έστησαν".

    Βλέπεις λοιπόν ότι άλλοι είναι οι παράγοντες που αλλάζουν τις νοοτροπίες ενός λαού και όχι οι φιλότιμες προσπάθειες ενός "προχωρημένου" ηγέτη.

    Υ.Γ. Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί κανένας Μυκονιάτης. Ένα παράδειγμα ήθελα να φέρω και απλά η Μύκονος προσφερόταν ως τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. IonnKorr

    Eισαι..πεισματαρης, αλλα και εγω δεν παω πισω, ;) οποτε δεν μπορω να συμφωνησω με το σκεπτικο οτι:

    'ολοι θα ήθελαν να είναι πρωθυπουργοί ενός κράτους σαν την Σουηδία ή να είναι δήμαρχοι μιας πόλης σαν την Στοκχόλμη!'.

    Κατ αρχην εκανα λογο για ιεραρχια και οχι για πολιτικους...
    Απο που λες οτι προερχονται ολοι αυτοι που αναφερεις, αν οχι απο το.."κοπάδι" των 'απαίδευτων, και αγράμματων' που ειχαν, ομως, τη τυχη και τη φρονηση σε καποια στιγμη να κανουν κατι καλυτερο στη ζωη τους και να μορφωθουν, σε συγκριση με τους αλλους;
    Οι ηγετες προερχονται απο τον λαο, απλα, εχουν την ικανοτητα να επιβληθουν ειτε με βια, ειτε ειρηνικα με εκλογες και συχνα χαρις στη μορφωση τους. Ο πραγματικος ηγετης σέβεται μεν τις προλήψεις, τις παραδόσεις,κλπ. αλλα, αν θελει να μεινει στην ιστορια σαν καποιος που εκανε κατι 'διαφορετικο' τοτε θα προσπαθησει να κανει και καποιους 'νεωτερισμους', ασχετα αν δεν ειναι παντα με τις καλυτερες προθεσεις (π.χ μερικοι ως γνωστον στοχευουν στο να αποπροσανατολιζουν
    τους υπηκοους τους...)

    Οσο για το οτι 'πουθενά στην ιστορία δεν κυβέρνησε πραγματικά ηγέτης, ή κάποια κλίκα',εχω σοβαρες αντιρρησεις, μια και υπαρχουν πολλα παραδειγματα απο την ιστορια που δηλωνουν ακριβως το αντιθετο!
    Τα πραγματα δεν ειναι ετσι,ή αλλιως! Δεν υπαρχουν 'χρυσοι κανονες' στη πολιτικη, ουτε και σε κανενα αλλο τομεα δραστηριοτητας. Οι ευκαιριες υπαρχουν για να τις αδραξει καποιος και να τις προσαρμοσει στις εκαστοτε αναγκες.

    Οσο για το παραδειγμα της Μυκονου, δε δειχνει τιποτα αλλο παρα τη προθυμια καποιων να βγαλουν
    'ευκολο χρημα' με οποιοδηποτε τροπο. Δεν ειναι η πρωτη φορα που ακουει κανεις τετοιες περιπτωσεις, ουτε θα ειναι η τελευταια...δεν αποδεικνυει τιποτα σε σχεση με τους ηγετες, ή την ελλειψη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Elva

    Όντως είσαι πεισματάρα, αλλά κι εγώ δεν πάω πίσω

    Γράφεις: Ο πραγματικος ηγετης σέβεται μεν τις προλήψεις, τις παραδόσεις,κλπ. αλλα, αν θελει να μεινει στην ιστορια σαν καποιος που εκανε κατι 'διαφορετικο' τοτε θα προσπαθησει να κανει και καποιους 'νεωτερισμους'

    Έλβα έτσι θα έπρεπε ή θα θέλαμε να είναι ο πραγματικός ηγέτης.

    Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

    Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν ήσουνα ο "απόλυτος μονοκράτωρ" χωρίς απειλές από το περιβάλλον.

    Έτσι λοιπόν, όταν είσαι στην καρέκλα της εξουσίας δεν σκέφτεσαι τι να κάνεις για να "περάσεις στην ιστορία" γιατί έχεις ένα "κάρο" προβλήματα να αντιμετωπίσεις όπως:

    - πως θα κρατηθείς σε αυτή την καρέκλα όσο περισσότερο χρόνο μπορείς
    - πως θα εξαργυρώσεις τις "επιταγές" αυτών που σε ανέδειξαν στην θέση αυτή, χρηματοδοτώντας την προσπάθειά σου (ακριβέστερα την καμπάνια σου),
    - πως θα βάλεις κάτι στην άκρη για πάρτη σου και να βολέψεις την οικογένειά σου και τους φίλους σου
    - πως θα εξουδετερώσεις τους ανταγωνιστές και επίδοξους σφετεριστές.

    Από ότι κατάλαβες δεν μένει χρόνος και περιθώρια για "μεταγενέστερο καλό όνομα". Αυτό το σκέφτεσαι μόνον άμα βγείς στην σύνταξη και γράφεις τa απομνημονεύματά σου.

    Εδώ νομίζω, Έλβα, ότι βρίσκεται και το κρίσιμο σημείο που διαφέρουν οι ιδεολογίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. IonnKorr

    Εχουμε ομως...ξεφυγει απο το θεμα μας, που δεν ηταν οι ηγετες και τα χαρακτηριστικα του καλου/ κακου ηγετη, αλλα,ποιοι πραγματικα ειναι εναντιον νεωτεριστικων ιδεων οπως π.χ συναυλιες σε εκκλησιες και γιατι.
    Εγω πιστευω οτι ευθυνες εχουν ολοι,
    θρησκ. ηγετες οπως και πολιτικη
    ηγεσια. Ο κοσμος εμαθε ετσι οπως εμαθε, αλλα δε μπορω να ριξω και την αποκλειστικη ευθυνη σε αυτους.
    Τελος να πω οτι σημασια δεν εχει να βρουμε τον 'ενοχο', αλλα, εμεις οι ιδιοι να συνειδητοποιησουμε οτι καποιοι μας κοροιδευουν χρονια τωρα και μας κρατανε με το ενα και το αλλο στον...Μεσαιωνα, ενω αλλοι λαοι απολαμβανουν μεγαλυτερες ελευθεριες και δικαιωματα...


    Καλο βραδυ,ή...πρωι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πόσο ζεστή είναι αυτή η ανάρτηση με τα τραγούδια που επέλεξες...θαλπωρή ενώ βλέπω τη θερμοκρασία εκεί πάνω να έχει κατηφορίσει στους -8!

    Μαγικές οι συναυλίες στις εκκλησίες. Έχω παρακολουθήσει στον καθεδρικό ναό του Φραϊμπουργκ στην νότια Γερμανία- είχα την τύχη να βρεθώ στις απογευματινές πρόβες και στην συναυλία που ακολούθησε-κλασσική μουσική. Τόσο η ακουστική όσο και ο χώρος έκαναν την εμπειρια μοναδικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπερα Τσαλ :)

    Πραγματι οσοι εχει τυχει να πανε σε τετοιες συναυλιες αυτα τα δυο χαρακτηριστικα τονιζουν, την ακουστικη και το ειδος της μουσικης που προβαλλεται καλυτερα μεσα απο ενα τετοιο περιβαλλον..
    Ελπιζω, καποτε, να επιτραπουν αναλογες εκδηλωσεις και στις δικες μας εκκλησιες, για πολλους λογους, αλλα, και επειδη πιστευω οτι δεν πρεπει να δεχομαστε απαγορευσεις απο καποιους, που θεωρουν τα παντα 'κτημα' τους......

    H καλη μουσικη ειναι για να κραταει
    μακρια τους ...υπο το μηδεν! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αααχ πόσα ξωκλήσια έχω κρίνει ιδανικά για συναυλία... αλλά δεν... εκεί μόνο εξάψαλμοι λέει επιτρέπονται. Τ' άλλα είναι του... διαβόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κλειτωρ

    Ποσο τους καταλαβαινεις... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)