15.1.10

Στο κομμωτηριο της Sirkka!




Προχθες πηγα στη Sirkka, για να κοψω τα μαλλια μου. Δεν εκλεισα ραντεβου, ειχε μονο μια πελατισσα πριν απο εμενα και ετσι καθησα και περιμενα τη σειρα μου. Χρονια τωρα, ειναι η αγαπημενη μου κομμωτρια... Της αρεσει να μιλαει και να αστειευεται την ωρα της δουλειας. Εδω και 15 χρονια εχει μετακομισει στη Σουηδια, αφηνοντας πισω τη χωρα της, τη Φινλανδια, του Kaurismäki, που το λεει με χαμογελο και ισως και με μια μικρη δοση περηφανειας...
Μετα απο λιγο ηρθε και εκατσε διπλα μου μια ξανθια κοπελλα, με ενα κοριτσακι 4, 5 χρονων. Χαμογελουσε και εκανε αστειες γκριματσες στο παιδι της, δινοντας της στα κλεφτα κανενα φιλακι.....Ειναι ξενη σκεφτηκα, αυθορμητα...
Οι κλασσικες "Σουηδεζες" μαμαδες ειναι συνηθως συγκρατημενες, οσο για εκδηλωσεις στοργικοτητας σπανιζουν σε δημοσιους χωρους και αυτο που μου ερχεται παντα στο μυαλο οταν τις φανταζομαι ειναι η κλασσικη τους ατακα ... "sluta"!! (Σταματα!)
Η γελαστη μαμα του κομμωτηριου μιλησε στο παιδακι της σε μια ξενη γλωσσα, μαλλον Αραβικα απ ο τι καταλαβα και το κοριτσακι της απαντησε σουηδικα: "ja, mamma!"
Η Sirkka που στο μεταξυ δουλευε και μιλουσε στη πελατισσα, εριχνε συγχρονως γλυκιες ματιες και στη μικρη, που ηταν οντως πολυ χαριτωμενη, αλλα και αρκετα ζωηρη, αφου στο μεταξυ επειδη βαριοταν εκανε βολτες πανω κατω και αρχισε να παιρνει ολα τα περιοδικα απο τα ραφια και να τα βαζει στο πατωμα, τακτοποιωντας τα, σαν να σκοπευε να τα πουλησει!
Η μαμα της μικρης της εριχνε ματιες, δεν της ελεγε τιποτα ομως. Σε μια στιγμη η Sirkka ρωτησε τη μικρη πως τη λενε και εκεινη απαντησε χαμογελωντας "Leyla".
A, "ωραιο ονομα"  της ειπε, ξερεις μου θυμιζει το αγαπημενο μου τραγουδι!
" Εισαι καλη, Leyla, ακους τη μαμα;" τη ρωτησε η Sirkka.
"She’s got me on my knees!", απαντησε η μαμα της γελωντας και τοτε καποιοι πελατες, που ειχαν εν τω μεταξυ καθησει και περιμεναν, γυρισαν και αυτοι και χαμογελασαν μ αυτο που ακουσαν, γιατι προφανως θυμηθηκαν τους στιχους του τραγουδιου του ....((Layla) με τον Εric Clapton!

Η Sirkka αν και δεν τα καταφερε να γινει μητερα, εχουν ηδη εγκριθει, με τον συντροφο της, τα χαρτια τους, για να υιοθετησουν συντομα ενα παιδακι απο τη Κενυα! Χαρηκα τοσο οταν μου το ειπε...
Στη περιοχη που μενω-ευτυχως-υπαρχουν πολλες ξενες κουλτουρες και αν και μερικες φορες δεν ειναι τα πραγματα παντα αρμονικα, παρ ολα αυτα δε θα ηθελα να ειναι διαφορετικα, αφου ετσι ολοι μαζι μαθαινουμε και επιβιωνουμε καλυτερα μεσα στην απεραντη Σουηδικοτητα των "συγκρατημενων" συναισθηματων και τη διαφορετικοτητα των μεταναστων, που εναρμονιζονται ολο και περισσοτερο με το Σκανδιναβικο τοπιο.....

42 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15.1.10

    Σιγά τα ...ωά :)))))

    Kι εμείς εδώ έτσι είμαστε στα κομμωτήρια... Πολυπληθυσμικοί και πλουραλιστές, ανοιχτοί σε όλες τις κουλτούρες και μια χαρά όλοι "εναρμονισμένοι στο βαλκανικόν τοπίο..."
    Μας λούζει αλβανή δούλα (ανασφάλιστη), η 90χρονη κυρά Μαγδάλω πάντα συνοδεύεται από τη Ρουμάνα της, προκειμένου να βάψει ρίζα, η συνοδός δεν ξέρει ακόμα γρι ελληνικά κι έτσι όλες οι υπόλοιπες μπορούν μεγαλοφώνως να σούρνουν για τις "ξένες" που κλέβουν τις γριές και ξεμυαλίζουν γέρους κι ενίοτε ανοίγει η πόρτα και μπαίνει κάποιος ταλαίπωρος πακιστανός που πουλά μολύβια ή λουλούδια και πριν φάει πόρτα, ακούει και τα μπινελίκια του γι΄αυτόν και όλη του τη φάρα που μας ....κουβαλήθηκαν, για να μας φάνε το ψωμί και τώρα θέλουν και ...ιθαγένειες. :)))))

    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι συμπτωση Ελβα, εγω κουρευτηκα χθες. Αλλα απο τον Απόστολο! Και στο κομμωτηριο ειμασταν ολοι Έλληνες!

    Οι Σουηδοι ομως δεν μου πολυφαινεται να τρελλαινονται απ τη χαρα τους οταν αντικρυζουν αραβες, εστω και χαριτωμενα κοριτσακια. Ειναι ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πηγαίνω σε αιγύπτιο κουρέα στην Αθήνα και έχει όντως χαρακτήρα γειτονιάς το μαγαζί του (και αρκετούς ωραίους τύπους).

    Πολύ όμορφο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλως τη @Φοραδα

    Καπως ετσι, οπως τη περιγραφεις, αγαπητη φιλη, ειναι η κατασταση στην Ελλαδα, με τους μεταναστες να παιζουν το ρολο του ..'δουλου' και να εξαρτωνται απο τη καλη θεληση του εκαστοτε αφεντικου τους, ενω υπαρχει και η 'καλοπροαιρετη' κριτικη απο τους ..ιθαγενεις, που θεωρουν οτι καποιοι τετοιοι τους κλεβουν τις..δουλειες!!
    Δυστυχως εχουμε ακομη πολυ δρομο μεχρι να φθασουμε σε ενα ικανοποιητικο επιπεδο σεβασμου απεναντι στους τιμιους μεταναστες που ερχονται να δουλεψουν για ενα ξεροκομματο, στη κυριολεξια...

    Φιλια απ το Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλησπερα @cynical

    Your wish came true! :)
    Eγραψα κατι για ...Φινλανδεζα κομμωτρια, που δεν εχει καμμια σχεση με τη..Νokia μεν,αλλα που απ την αλλη, δεν βλεπει με 'καλο ματι'
    τις εξελιξεις, με τα οπλα κλπ στη χωρα της!
    Εχεις δικιο, ομως, στο οτι η πλειοψηφια των Σουηδων δεν
    'τρελλαινονται' οταν αντικριζουν
    Aραβες, ουτε καν τα χαριτωμενα κοριτσακια τους. Oι μεγαλυτεροι σε ηλικια τυχαινει να ειναι πιο ομιλητικοι.
    Οι Φινλανδοι, ομως, ειναι στη πλειοψηφια τους πιο εκδηλωτικοι ανθρωποι και εχω παρατηρησει οτι τα παω καλυτερα με ατομα απο τη χωρα αυτη!
    Μας συμπαθουν πολυ σαν λαος, οπως εχω ακουσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου HC!

    Και πολυ καλα κανεις που πας στον Αιγυπτιο κουρεα! :)

    Παντα κατι μαθαινει κανεις απο αλλες κουλτουρες και πολλες φορες εχει και τη πλακα του το πραγμα, οταν γινονται καμμια φορα λαθη με λεξεις και...μεταφρασεις! :)
    Mια ξενη φιλη μου ελεγε, μια φορα, οτι ηθελε να μαγειρεψει...φίδια, ενω εννοουσε... φιδέ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σου elva! Πολύ δυνατό κείμενο! Κατορθώνεις με ένα απλό στιγμιότυπο της καθημερινότητας, περιεκτικό και σφιχτογραμμένο, να μας μεταφέρεις ένα πολύ δυνατό μήνυμα!
    Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πολύ ανθρώπινο να υιοθετούν ένα παιδάκι από την Κένυα και όχι ένα της δικής τους φυλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

    Απλώς να γράψω για το πόσο θαύμασα την κομμώτρια και αυτή την πλευρά της πολυπολιτισμικότητας, με την ζωντάνια που δίνει στην κοινωνία.

    Αν και προσωπικά, δεν πιστεύω σε γνωρίσματα των λαών, αλλά σε γνωρίσματα των ανθρώπων.

    Πολύ όμορφο ποστ, indeed.
    Καλό βράδυ Elva! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. navarino μας

    Ευχαριστω για τα καλα λογια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια χαρα @Greek Rider!

    Eιναι πολυ συνηθισμενο στη Σκανδιναβια να υιοθετουνται παιδακια απο αλλες χωρες και φυλες!
    Ετσι θα επρεπε να ειναι παντου στο κοσμο, δε νομιζεις; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου @SkinLikeSand :)

    Συμφωνω οτι η 'καλη καρδια' και το 'ανοικτο μυαλο' δεν ειναι γνωρισμα χωρων, αλλα ανθρωπων..
    Παντως πολλες φορες εχει να κανει και με το πως βλεπουν ορισμενα ζητηματα, συγκεκριμενες χωρες και πως καποιες αλλες,(εχει σημασια π.χ οταν η πλειοψηφια των πολιτων μιας χωρας ειναι συντηρητικοι,ή ανοιχτομυαλοι...)
    Δυστυχως, η Ελλαδα εχει πολυ δρομο ακομη οσον αφορα τετοια ζητηματα...
    Συμφωνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι νομίζω ότι έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει. Αντίθετα εδώ στην Ελλάδα, οι έρευνες δείχνουν ότι τα "μαυράκια" αντιμετωπίζουν πολλά περισσότερα προβλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα Greek Rider

    Μα, ποιος ειπε οτι και εδω τα παιδια απο Αφρικη μεγαλωνοντας δεν αντιμετωπιζουν προβληματα; (ρατσισμου).
    Πολλες φορες και ..λευκοι απο ξενες χωρες, εχει τυχει να αντιμετωπισουν προβληματα ρατσισμου...
    Παντου τα παντα,GR, αλλα πιστευω οτι πρεπει να δινει κανεις μια ευκαιρια στη ζωη, κι ας μην ειναι ολα 'τελεια'...Αλλιως, θα ηταν ολα πολυ προβλεψιμα και βαρετα!
    Πιστευω οτι συμφωνεις και παλι; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ. Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ''ΠΡΟΑΣΤΕΙΟ''?ΕΧΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ? Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ?ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΘΕΣΩ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΠΩΣ''ΖΕΙΣ''ΚΑΙ ΠΩΣ''ΕΚΠΕΜΠΕΙΣ''ΗΡΕΜΙΑ!ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ! ΚΑΚΚΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ''ΚΑΘΟΣΑΣΤΕ''ΣΠΙΤΙ ΘΑ ''ΦΩΝΑΖΑΤΕ''ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΑΡΩΝΑΤΕ ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΣΙ ΚΑΙ ΕΒΙΒΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ!ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΕΞΩ ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΣΑ ΚΡΑΣΟΓΟΥΛΙΕΣ!ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναμφίβολα. Το βλέπω γύρω μου άλλωστε.

    Στην ανθρώπινη πλευρά του θέματος, μένω, κυρίως, λόγω της εμμονής πολλών ανθρώπων στα "μη-επίκτητα" (δε μπορώ να θυμηθώ το αντίθετο του αυτή τη στιγμή) χαρακτηριστικά που χωρίζουν κάποιον από τους άλλους (ας πούμε το χρώμα του δέρματος, στην περίπτωσή μας).

    Οι οποίοι, απλώς, αυτό έμαθαν να προσέχουν.

    Από εκεί αρχίζει ο κάθε είδους ρατσισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. με εκανες να χαμογελω πρωινιατικα με τις ωραιες εικονες που περιεγραψες.... το ξερεις πως μου αρεσει και μενα αυτη η πολυεθνικοτητα...και η πολυκουλτουρα.... μακαρι να το νιωσει ολος ο κοσμος :))))))))))


    καλημερουδιαααα απο εναν ουρανο που παει να γινει γαλαζιος :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου @dimitri

    Ναι,μενω σε πραστειο, δεν εχουμε εδω στη περιοχη μας βιομηχανια και οι ταξεις ειναι απο εργατικη μεχρι μεγαλοαστικη, θα ελεγα.
    Ο καιρος δεν εμποδιζει τα..
    τσιμπουσια που λες, αντιθετα με ολες τις συγκοινωνιες να λειτουργουν τα πραγματα ειναι πολυ πιο ευκολα! Οσο για χιονοπολεμο ειναι σε καθημερινη διαταξη, αρκει να εχεις χρονο και ορεξη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @SkinLikeSand

    Συμφωνω απολυτα οτι ορισμενοι δε βλεπουν τιποτα αλλο, παρα το χρώμα του δέρματος καποιων αλλων.. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου, Ελενα :)


    Xωρις πολυεθνικοτητα δεν θα ειμασταν αυτοι που ειμαστε, ουτε θα γνωριζαμε τον εαυτο μας καλυτερα....

    Πολλα φιλια στο Νοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ όμορφο.. Άλλη είδους ζωή στην Σουηδία.. Είναι όμορφο που εκεί η πολιτεία συνηγορεί σε επιθυμίες των πολιτών, πολύ όμορφο που θα υιοθετήσουν παιδάκι.. Μπράβο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολύ όμορφη παρατήρηση.μου άρεσε πολύ πόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι μερικοί άνθρωποι.Παρά το ''ψυχρό κλίμα'' και την συγκρατημένη αντίδραση των Σκανδιναβών,κάποιοι πάντα ξεχωρίσουν με την δική συμπεριφορά. Βέβαια αυτό το θέμα της συγκρατημένης αντίδρασης αρχίζει να γίνεται και ''νότιο'' πρόβλημα.Παρατηρώ τους ανθρώπους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ότι γίνονται ολοένα και πιο απόμακροι και ψυχροί.Είναι πολλοί οι λόγοι κατά την γνώμη μου που προκαλεί αυτό το πρόβλημα.Έχουν χαθεί αρκετές αξίες και πλέον οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ''κλειστοί'' και συγκρατημένοι δυστυχώς. Πάντα είναι πολύ όμορφο που θα υιοθετήσουν ένα παιδάκι. όντως αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξεχωριστή και αισιόδοξη η ιστορία που έζησες όσο βρισκόσουν στο κομμωτήριο. Χαίρομαι να διαβάζω τέτοιες ιστορίες, μου θυμίζουν την αμηχανία που νιώθει κανείς όταν τόσες διαφορετικές κουλτούρες συναντιούνται μαζί και προσπαθούν με συναίνεση να συμβιώσουν από πολλές μέρες μέχρι λίγες ώρες.

    Καλή σου συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kαλησπερα @Roadartist :)

    To κρατος βοηθαει πολλα ζευγαρια να υιοθετησουν παιδακια απο ξενες χωρες και πριν λιγα χρονια ηταν ακομη πιο ευκολο,(τωρα οι περισσοτερες χωρες απ ο τι διαβαζω προσπαθουν να κρατησουν τα παιδια στο τοπο καταγωγης τους), ετσι εδω υπαρχουν πολλα παιδια απο διαφορετικες φυλες, πραγμα που κανει τη κοινωνια πιο ανοικτομυαλη και ανεκτικη στη διαφορετικοτητα..
    Βεβαια οχι οτι δεν υπαρχουν και εδω προβληματα ρατσισμου, αλλα, οπως ειπες κι εσυ οταν η πολιτεια συνηγορεί σε επιθυμίες των πολιτών, τα πραγματα ειναι πιο ευκολα και για τις υιοθεσιες και για ολα...

    Πολλους χαιρετισμους απ το Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλως τον @distefano :)

    Κι εγω αυτο πιστευω οτι σιγα σιγα και ο Νοτος παει να γινει σε πολλα πραγματα οπως ο..'συγκρατημενος'
    Βορρας! :( Eυτυχως,oμως, που υπαρχουν οι εξαιρεσεις και εκει,οπως και εδω! :)

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σου @Μαριανα :)

    Nαι μια τετοια 'συμβιωση' δεν ειναι παντα ευκολη, αφου δεν γνωριζουμε τις διαφορετικες κουλτουρες, ουτε αυτοι εμας, αλλα οταν υπαρχει καλη διαθεση, πιστευω οτι ολα γινονται! :)

    (Σ ευχαριστω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κουμπάρα, τί ωραία ανάρτηση!
    Και με μουσική παιδεία η πελάτισσα! ;)

    Θυμάμαι στην Αγγλία μια φορά, είχα πάει να κουρευτώ σε ένα κομμωτήριο κοντά στο κολλέγιο. Η κομμώτρια ήταν μικρή σχετκά και Κινέζα και όταν με ρώτησε αν θέλω μύτες στα μαλλιά (ναι, είναι της μόδας χαχα) μου είπε συγκεκριμένα:
    - Chops? You want chops chops?
    Χαμογέλασα, γιατί ήταν σαν να έδινα παραγγελία σε κινέζικο! Ωραίες μέρες...

    (επιστροφή στα βιβλία τώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. sluta nu !!
    χιλιοειπωμενο,χιλιοακουσμενο,τοτε τους κοιταγα στα ματια τις μαμαδες και μπαμπαδες εντονα,επιμονα,μεχρι να τα χαμηλωσουν,και...συνηθως το εκαναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα, Ελβα

    Ωραία πράγματα συμβαίνουν στο κομμωτήριο της Sirkka. Γιατί στο κουρείο του Μπάρκερ είδατε πόσο διαφορετικά ειναι τα πραγματα. :-)

    Πολύ όμορφο που αποφάσισε η φίλη σου να υιοθετήσει ενα παιδί από την Κένυα. Τα χρωματα των ανθρώπων είναι ταιριαστά σε όλους τους συνδυασμούς της καρδιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ωραία η ιστορία σου!

    Μητέρα και κόρη μαζί στο κομμωτήριο.., μια γλυκιά γυναικεία συνωμοσία. Την τελευταία φορά που πήγα, πήρα κι εγώ την κόρη μου μαζί και ένιωσα ότι ήταν ευγνώμων που σχετιζόταν μαζί μου και με αυτόν τον τρόπο.

    Μ' αυτά και μ' αυτά, παραλίγο να ξεχάσω το θέμα του ποστ:
    Τα παιδιά δεν ανήκουν σε φυλές και δεν ανήκουν σε κανέναν.
    Είναι μια φυλή από μόνα τους και ανήκουν στη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Mανο,

    Koυμπαρε μου, βλεπω εχεις ωραιες εμπειριες απο περιστατικα με ξενες κουλτουρες! Παντα τετοια...

    So, you wanted chops, eh? :)

    Κουραγιο με το διαβασμα,ευχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ΑdeGia

    Bλεπω κι αλλοι ξερουν τις περιφημες 'ατακες' των μαμαδων, (δυστυχως)...

    Kαλα εκανες, παντως και τους κοιτουσες επιμονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημερα @συκοφαγε μας :)

    Nαι, πραγματι ειναι πολύ όμορφο που αποφάσισε η φιλη Sirkka να υιοθετήσει ενα παιδί από την Κένυα, επειδη γι αυτην το πιο σπουδαιο ειναι να εχει ενα παιδι και οχι το χρωμα και η φυλη του...Μακαρι να ειχαμε ολοι τετοιες ανοικτομυαλες νοοτροπιες, ο κοσμος θα ηταν λιγο καλυτερος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Kαλημερα @Riski

    Πολλες φορες, αντιθετα απ ο τι πιστευουν οι γονεις, τα παιδια θεωρουν οτι ακομη και μια επισκεψη
    σε ..κομμωτηριο ειναι κατι το σημαντικο, ισως επειδη μπορουν να μας δουν με διαφορετικο ματι, π.χ να κρινουν πως συμπεριφερομαστε απεναντι σε αλλους!

    Μου αρεσε πολυ αυτο που ειπες:
    ''Τα παιδιά δεν ανήκουν σε φυλές και δεν ανήκουν σε κανέναν.Είναι μια φυλή από μόνα τους και ανήκουν στη ζωή''.

    Φιλια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Βάλε κάτι άλλο βρε Έλβα.

    Τι να γράψω τώρα εγώ για κομμωτήρια?

    Κάνω τόσο κόπο νάρθω αυτού πάνω, τρώω το κρύο της αρκούδας και να βλέπω κομμώσεις! Δεν είναι δυστυχία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ΙοnnΚοrr

    Πως φαινεται οτι ΔΕΝ το διαβασες! Ριξε πρωτα μια ματια και θα καταλαβεις οτι για το μονο που δεν μιλαμε σ αυτη την αναρτηση ειναι για..κομμωσεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πολύ όμορφη, πολύ ουσιαστική η αφήγησή σου Έλβα!

    Αυτή την κοινωνία του κομμωτηρίου της Sirkka μακάρι να την δούμε κάποτε γύρω μας σε όλες τις μορφές της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Να και ένα κομμωτήριο για ανθρώπους και όχι για "τσόκαρα"! Τα ελληνικά κομμωτήρια τα περιέγραψαν οι παραπάνω, δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι. Αυτά τα κλασσικά κομμωτήρια λοιπόν εγώ τα εγκατέλειψα. Διάλεξα ένα που παίζει στη διαπασών dance μουσική και οι κομμωτές χορεύουν στα διαλείμματα και παραγγέλνουν πίτσες:) Καλημέρα elva!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ομολογώ το λάθος μου.

    Παρασύρθηκα από τον τίτλο και δεν προχώρησα στο κείμενο.

    Συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σ ευχαριστω,Iφι μου

    Και εγω ελπιζω καποτε να δω στην Ελλαδα, μια κοινωνια που θα ειναι πιο ανεκτικη στους ξενους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημερα Ζekia

    Πολυ καλα εκανες και αλλαξες, γιατι
    θα πρεπει να μενουμε στα ιδια, ειδικα οταν δεν ειναι καλα; :)

    Φιλια απο Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΙοnnKorr

    Συγχωρεμενος, τεκνον μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)