7.5.10

Η γνωστή-άγνωστη μου Ελλάδα

 Ειμαι χιλιαδες χιλιομετρα μακρια, πραγμα που κανει, ισως, πιο δυσκολο να πιασει κανεις το παλμο και την ατμοσφαιρα που επικρατει σε μια αλλη χωρα, εστω κι αν αυτη ειναι η δικη μου.
Ετσι μεσα απο τις εφημεριδες, τις αναρτησεις φιλων και τις προσωπικες μου εμπειριες προσπαθω να καταλαβω την Ελληνικη κοινωνια, που στα χρονια που λειπω εχει παρει πλεον τη μορφη μιας γνωστης-αγνωστης και δεν νομιζω να ειναι μονο λογω της αποστασης που μας χωριζει.
Καθε φορα που ερχομαι βλεπω μια αλλη Ελλαδα, απο αυτη που αφησα και ισως να πει κανεις οτι ειναι φυσικο, αλλα μακαρι να εβλεπα αλλαγες προς το καλυτερο....
Δεν συμφωνω, πια, με πολυ περισσοτερους Ελληνες, απ ο τι στο παρελθον και αυτο εχει αρχισει να γινεται πιο ενοχλητικο, επειδη καποτε πιστευα οτι δεν συμφωνουσα με τους ...Σουηδους!

Πως να εκλαβω το οτι ενω ολοι καταδικαζουν στα ιστολογια τους τα νεα μετρα διαβαζοντας μερικων τα σχολια, between the lines, καταλαβαινει κανεις οτι ειμαστε "υπευθυνοι ολοι" και ισως να ηταν καπου καλυτερο να "ειχαμε μεινει στο σπιτακι μας", "γιναμε πρωτοσελιδο παντου, τι τα θελαμε αυτα, να τι κακο εγινε τωρα" κλπ, κλπ....

Ειναι ομως σιγουρο οτι οσοι μιλουν ετσι συνηθως δεν πηγαινουν σε συγκεντρωσεις, αλλα ακριβως καθονται στο σπιτακι τους και περιμενουν μαλλον να ενημερωθουν απο τα...εγκυρα καναλια, συμφωνα με τα οποια εχουμε γινει ανεπανορθωτα... "ρεζιλι στο εξωτερικο"! Λες και αυτο ηταν το προβλημα στην Ελλαδα!
Αλλα και να ηταν, τι και ποιους ενδιαφερει, ομως, η γνωμη αλλων χωρων για τη κατασταση που επικρατει τωρα στην Ελλαδα;
Μηπως οι Γαλλοι, οταν ειχαν αγανακτησει με το βασιλια, την αρχουσα ταξη και τον κληρο, τους ενδιεφερε αν γινοταν η χωρα τους..."ρεζιλι" διεθνως στα 1789; Η μηπως, οι φιλοι μας, οι Αμερικανοι νοιαστηκαν στα 1775 για το τι θα πει η Ευρωπη, οταν δεν μπορουσαν να ανεχτουν, πια, την καταπιεση της μητροπολιτικης Αγγλιας επανω τους;
Οι αγωνες δε γινονται για να...αρεσουν και να εγκριθουν, ή να μην αρεσουν σε αλλους λαους! Ειναι μια αναγκαιοτητα που πηγαζει απο τη βουληση και τις αναγκες των καιρων. Οποτε ας σταματησουν καποιοι να λενε αυτα που λενε γιατι ειναι το λιγοτερο φαιδρα!
Εγω θα ελεγα το αντιθετο, τοσο καιρο δεν ακουσα να γινεται κανενα αρνητικο σχολιο, τουλαχιστον επισημα στη Σουηδια, που να μιλαει για το δηθεν ρεζιλι που εγινε η Ελλαδα! Μαλιστα οι περισσοτεροι, εδω, κοιτουν με ενδιαφερον τις εξελιξεις στελνοντας ανταποκριτες που αποδιδουν πιστα το κλιμα που επικρατει, κατι που δεν γινεται παντα στην Ελλαδα, απο τα ντοπια καναλια.

Στις περισσοτερες, λοιπον, χωρες που ο κοσμος εχει τη παιδεια να ξερει τι σημαινει το "οργη λαου...", δεν ενοχλει η κατασταση, ακριβως επειδη και στις χωρες αυτες ζει κοσμος που και εκει βλεπουν οτι εξαπατηθηκαν πολιτικα με τον ενα, ή αλλο τροπο και ετσι καταλαβαινουν την αγανακτηση πολλων και στην Ελλαδα.
Γιατι λοιπον στην χωρα μας θα πρεπει να ακουμε τα Ελλ. καναλια να λενε τα ..αποφθεγματα σοφιας που λενε και που σιγουρα απευθυνονται σε ενα πολυ χαμηλο επιπεδο, που για καποιο περιεργο λογο  δειχνει να τους ....πιστευει ακομη, (!!) αντι να κλεισουν μια και καλη τη τηλεοραση και να βγουν στο δρομο, αν οχι για κανενα αλλο λογο, τουλαχιστον για να απαιτησουν μια αντικειμενικη και επαγγελματικη, ενημερωση, κατι θα ηταν και αυτο!
Φοβαμαι, ομως, οτι οσο δεν περιφρουρουμε τα οσα δικαιωματα μας εχουν, πια, απομεινει αρχιζουμε να μοιαζουμε ολο και περισσοτερο με τη δεινη θεση των τριων αυτων εργαζομενων, που κλεισμενοι μεσα σε ενα κτηριο που καιγεται, φωναζουν απελπισμενοι βοηθεια, ενω καποιοι εχουν φροντισει να παρουν τα κλειδια, σφαλισει ηδη τα παραθυρα και αρχιζουν να προετοιμαζονται για την εμφανιση τους αργοτερα στα ...καναλια ριχνοντας «κροκοδείλια δάκρυα» για το τραγικο συμβαν !

"..We re living in a den of thieves
And it's contagious
And it's contagious.." (Regina Spektor- "Us")

43 σχόλια:

  1. καλημερα Elva.
    Μα τι να περιμενει καποιος απο τον χαβαλετζη τον Ελληνα?
    'γιναμε ρεζιλι' γραφουν..Σε τοσες και τοσες χωρες που εχουν γινει χειροτερα 'εχουν γινει ρεζιλι'?
    Μην διαβαζεις καν αυτα τα μπλογκς..ειναι ή απο ανιωθους ή απο πασοκους..Εδω την επομενη ημερα των συμβαντων υπηρχαν ατομα που εβαζαν αναρτησεις 'για την σχεση τους','για το που θα πανε ΣΚ' κλπ κ μετα την επομενη εγραψαν πως γιναμε ρεζιλι ..
    απο αυτους θα περιμενουμε να μας πουν αν γιναμε ρεζιλι?

    εδω βγαιναν στα ΜΜΕ και σε μπλογκς και εβριζαν το ΚΚΕ επειδη διαμαρτυρηθηκαν στην ακροπολη(ενα πανο εβαλαν,δεν την εβαψαν κιολα,ημαρτον) ή επειδη στο πρωτοσελιδο του ο Ριζοσπαστης εγραψε με μικρα γραμματα για τους 3 νεκρους..

    αλλα ειπαμε,ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ..
    μην τους διαβαζεις καν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι η μόνη απο τους πατριώτες μου, του απόδημου Ελληνισμού, που μιλώ μαζί σου διαβάζω και θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος!
    Συμφωνώ σ'όλα τα σημεία της επιστολής σου 100%.
    Σ'αγαπώ και σε ξεχωρίζω γιατί αν και βρίσκεσαι τόσα χλμ. μακρυά μας δεν μας απαρνιέσαι όπως κάνουν πάρα πολλοί Έλληνες της Διασποράς!
    Είσαι εδώ μαζί μας αγωνιάς κι'εσύ και πονάς το ίδιο βαθιά όσο κι'εμείς!
    Και το σημειώνω το παραπάνω μ'έμφαση γιατί δυστυχώς διάβασα μπλογκ Ελλήνων απο το εξωτερικό, που δήλωναν στις αναρτήσεις τους ότι θέλουν να παραιτηθούν απο Έλληνες!!!:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα Εlva,

    το κυριαρχο slogan της μικροαστικης ελλαδας του '60, το "τι θα πει ο κοσμος", που μας κατατυραννουσε εχει μετεγγραφει στο "τι θα πουν οι ξενοι".

    Παντα ετεροφωτες και δουλικες οι κυβερνησεις. Με αυτη μας γαλουχησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως, είναι φοβερό που για να μάθω με μια σχετική αντικειμενικότητα και να καταλάβω τα γεγονότα της χώρας μου πρέπει να ξέρω αγγλικά και γαλλικά... (bbc, reuters, cnn, skynews, le monde, der spiegel και τα σχετικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια χρησιμοποιούν ακόμα τέτοια επιχειρήματα τα κανάλια; Έχω να παρακολουθήσω ελληνική τιβί πολλά χρόνια, και προφανώς δεν έχουν αλλάξει σε κάτι.

    Τί να πεις. Αν δεχτούμε ότι τα κανάλια ποσπαθούνα γίνουν όσο πιο "λαϊκά" και αρεστά μπορούν στην πλειοψηφία του τηλεοπτικού κοινού, τότε δεν είναι τυχαία και τα κόμπλεξ που βγάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παλιότερα μ'ενοχλούσε, τώρα πλέον με προσβάλλει η λογική "να, δείτε τι λένε στα ξένα κανάλια". Αϊ σιχτήρ πια με τα κανάλια τους, τα ντόπια (κυρίως) και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva χαιρεται, ζεστη, 26 κελσιου, να ηταν μονο η τηλεοραση, ν'ακους ραδιο απογευμα στην εθνικη και να σου ''φευγει'' το τιμονι απο την τσατιλα, ελεγε το σαινι το τι θα μας ''σουρουν'' οι ξενες εφημεριδες, ραγιαδες σε διατεταγμενη αποστολη, η σεχτα της ''φωτισμενης'' δημοσιοκαφριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eγω παλι Ελβα ολο το πρωι στο νοσοκομειο (για την αλλαγη γυψου) σε ενα απιστευτο χαος, μιλαμε για απιστευτο χαλι.. τωρα επεστρεψα..
    Για οσα αναφερεις, το μεγαλο λαθος, ελαττωμα, μειον μας ειναι οτι δε μπορουμε να συννενοηθουμε μεταξυ μας, δεν οργανωνομαστε..
    Ευχομαι να ξυπνησουμε ολοι πριν να ειναι αργα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειμαι χιλιαδες χιλιομετρα μακρια, πραγμα που κανει, ισως, πιο δυσκολο να πιασει κανεις το παλμο και την ατμοσφαιρα που επικρατει σε μια αλλη χωρα, εστω κι αν αυτη ειναι η δικη μου.
    Ετσι μεσα απο τις εφημεριδες, τις αναρτησεις φιλων και τις προσωπικες μου εμπειριες προσπαθω να καταλαβω την Ελληνικη κοινωνια, που στα χρονια που λειπω εχει παρει πλεον τη μορφη μιας γνωστης-αγνωστης και δεν νομιζω να ειναι μονο λογω της αποστασης που μας χωριζει.


    Εντάξει, το κατάλαβα ότι εννοείς το δικό μου blog! xa..xa..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρεζίλι γίναμε τόσα χρόνια που δεν κάναμε τίποτα. Βέβαια τώρα νομίζω ότι είναι αργά για οτιδίποτε αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως δυστυχώς ακόμα η πλειοψηφία των Ελλήνων συνεχίζει να ενημερώνεται και να σχηματίζει άποψη από τα κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και να μη λέγαμε το "ο κόσμος το 'χει τούμανο κι εμείς κρυφό καμάρι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα.

    Δυο μικρα σχολιακια.
    α) Δεν ειμαστε ολοι οσοι ειμαστε αντιθετοι στα μετρα του ΔΝΤ (εννοω στα blogs)
    β) Με τους βολεμενους ή τους βλαμμενους δεν θα βγαλεις ποτέ ακρη, οπότε κατά τη γνωμη μου απλά χανεις το χρονο σου διαβαζοντας τους.

    Ετσι κι αλλιως η Ελλαδα δεν εχει και μεγαλη παραδοση αγωνων και αντιστασης. Εννοω σε πληθος κοσμου. Λιγοι ηταν παντα αυτοι που παλευαν.

    υγ. Ποσα χρονια λειπεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου φιλε Laplace

    Το οτι οι πολιτικοι μας χρονια τωρα γινονται 'ρεζιλι' με τις λαμογιες τους και τη διαφθορα που υπαρχει εδω και δεκαετιες, σ αυτα δεν γινονται ...ρεζιλι ηθελα να ξερα;
    Σταματησα να διαβαζω τετοια blogs, αλλα και ετσι παλι διαπιστωνει κανεις το κλιμα που υπαρχει, δυστυχως..Τα ξερω ολα αυτα που αναφερεις και ευτυχως ποτε δεν υπηρξα ..θιασωτρια τους! :))

    Kαλο σου απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλη kariatida

    Σ ευχαριστω πολυ για τη ...''ψηφο εμπιστοσυνης'' ;) Τα αισθηματα
    ειναι..αμοιβαια επειδη κι εγω βρισκω κατι πολυ οικειο και ειλικρινες στις δικες σου αναρτησεις.
    Βεβαια, αγωνιω κι εγω, αφου εκει γεννηθηκα και μεγαλωσα και δυστυχως πληγωνομαστε συχνα απο τους πολιτικους και τα συμβαντα στην Ελλαδα.
    Δεν θελω να παραιτηθω απο τη χωρα, μονο να δω μια ασπρη μερα για οσους αγωνιζονται και δεν βλεπουν προκοπη με τετοιες κυβερνησεις που κοιτανε μονο το συμφερον της τσεπης τους και οχι το καλο του κοσμου...

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλη cynical

    Nαι, στις ελληνικες ταινιες αυτο ειναι το κυριο μελημα των ...γονιων το τι θα πει ο κοσμος! ;(
    Και εχεις πολυ δικιο οταν λες οτι αυτο περασε και στα καναλια που εχουν ακριβως τετοιες οπισθοδρομικες νοοτροπιες! :(

    Τους απαντουμε λοιπον: We don't give a damn! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου Sophia μου

    Παλι καλα που υπαρχουν και μερικα πρακτορεια που μπορει να μαθει κανεις αντικειμενικες ειδησεις και οχι ..prefab ψεμματα! :/
    Ειδες πως φροντιζει το κρατος να μαθουμε ξενες γλωσσες; :))

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλησπερα ellinaki

    Tι χανεις βρε ελληνακι, δε ξερεις! (Τοσα και τοσα πχιοτικα προγραμματα τοσες και τοσες... γλαστρες καθε ειδους! ) :)

    Λοιπον μηπως μια προσκληση σε πρωιναδικο με ..αιθεριες υπαρξεις ολουθε, θα σε κανει να αλλαξεις ισως γνωμη; χεχε

    (Καλα κανεις και δε βλεπεις, δεν αντεχονται λεμε...) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταλαβαίνω την πίκρα και την απόσταση αλλά θα διαφωνήσω σε κάποια σημεία.
    1.Τα μπλογκς είναι ενδεικτικά αλλά δεν είναι η ελληνική κοινωνία.Θα έλεγα μάλιστα ότι πόρρω απέχουν από την ελληνική κοινωνία.
    2.Τα κανάλια εξακολουθούν να παίζουν το βρώμικο παιχνίδι τους αλλά δεν γίνονται πλέον τόσο πιστευτά όπως παλιότερα.Ζω σε αγροτική περιοχή,με συντηρητικό προφίλ,και θα σου φαινόταν απίστευτο το πώς ο κόσμος έχει αρχίσει να αμφισβητεί,όχι μόνον τους πολιτικούς-παλιά πονεμένη ισορία-,αλλά πλέον και τους "έγκριτους" δημοσιογράφους.Λείπει βέβαια ο φορέας που θα εισπράξει και θα καθοδηγήσει τα αποτελέσματα αυτής της αμφισβήτησης.
    3.Είμαι λίγο επιφυλακτικός στις γενικεύσεις,ειδικά όταν αφορούν έναν λαό.Η νοοτροπία "τι θα πουν οι ξένοι;" είναι εξίσου απεχθής με τη νοοτροπία της φωτισμένης σνομπ μειοψηφίας που λοιδωρεί τους πολλούς για την αμάθεια και τον ραγιαδισμό τους.Είμαστε τίποτα από όλα αυτά και όλα αυτά.Ένας κανονικός λαός είμαστε,που οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σοκάρει και αποπροσανατολίσει.Ένας κανονικός λαός που έχει διαβεί την ιστορία του δια πυρός και σιδήρου και επιμένει να είναι εδώ-με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του.
    Ας μη γινόμαστε αφοριστικοί και απαισιόδοξοι λόγω πικρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κουμπαρε Mανο

    Το εθεσες πολυ σωστα ''Αϊ σιχτήρ'' με τα ντοπια κανάλια που ειναι δηθεν ...besserwisser!
    Δε πιστευω οτι δε τι σημαινει, αλλιως μην ακουσω οτι πηγες ταξιδι σε γερμανοφωνη χωρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα Δημητρη

    Βεβαια, εχουμε και το ραδιοφωνο αλλα τυχαινει να μην το ακουω και πολυ και ετσι το ξεχναω..
    ''Φωτισμενη δημοσιοκαφρια'' υπαρχει και εκει, δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φιλη Roadartist

    Το ζητημα που αναφερεις ειναι πραγματι ενα προβλημα στην Ελλαδα και μαλιστα και πολλες Σουηδικες εφημεριδες το εχουν συζητησει και ειναι ενα ρεαλιστικο θεμα..Τι να πω πρεπει να υποστουμε τοσα δεινα πριν να ενηλικιωθουμε ως ...χωρα;

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ionn


    Where I come from they call it...
    fishing for compliments! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φιλε Saq

    Θα συμφωνησω οτι ρεζιλι γιναμε που δεν καναμε τιποτα ολα αυτα τα χρονια και ας ελπισουμε οτι η πλειοψηφία των Ελλήνων ΔΕΝ θα συνεχίσει να ενημερώνεται ΜΟΝΟ από τα ντοπια κανάλια αν και πιστευω οτι με τη παροδο του χρονου ετσι θα γινει... Κριμα ομως να πιστευει, σημερα, ο πολυς κοσμος ο τι του σερβιρουν τα...''εγκυρα ΜΜΕ''! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Swell

    Οχι τετοιες παροιμιες! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. αντωνη

    α) Σιγουρα δεν ειναι ολοι οι bloggers αντιθετοι στα μετρα του ΔΝΤ, αλλα ενα μεγαλο ποσοστο ειναι.
    β)Εχεις δικιο, αλλα μερικες φορες ακολουθω τη τακτικη που λεει γνωρισε τον ...εχθρο σου! ;))


    Υ.Γ
    Δεκα χρονια, πανω-κατω

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερα Σελιτσανε

    1.Θα συμφωνησω οτι τα blogs δεν ειναι ενδεικτικά για ολη την ελληνική κοινωνία, αλλα θελω να πιστευω οτι τουλαχιστον λειτουργουν μεχρι ενα βαθμο καπως αντιπροσωπευτικα οσον αφορα τη πολιτικη.

    2.Μακαρι να ειναι ετσι οπως τα λετε και τα κανάλια που ''εξακολουθούν να παίζουν το βρώμικο παιχνίδι τους, να μη γίνονται πλέον τόσο πιστευτά όπως παλιότερα''. Bεβαια πιστευω οτι θα ηταν καλα να μπορουσε να υπηρχε και το ''αντιπαλο δεος'' ωστε να εξαφανιζοντουσαν ολοι οι δημοσιογραφισκοι καποια στιγμη, αλλα ελπιζω να ζησω και να το δω, οπως λενε....
    3.Ουτε κι εγω θελω να γενικευω αλλα οπως δεν θεωρω τον εαυτο μου ''ελιτ'', (εδω θεωρουμαι μαλλον το αντιθετο, οντας μια ξενη απο τον Νοτο), αλλο τοσο δεν βλεπω να γινεται και κατι στην Ελλαδα προς τη σωστη κατευθυνση. Χωρις ιχνος σνομπισμου λοιπον λεω οτι βαρεθηκα να μας κυβερνουν ατομα που ενω εχουν δηθεν ''λαïκο προφιλ'' μας κρατουν με τις μεθοδους τους, τις πελατειακες τους σχεσεις και τα καναλια τους στην αμάθεια και τον ραγιαδισμό! Θελω να βγουμε οσο το δυνατοτερο γρηγοροτερα απο αυτο το ασχημο τουνελ, αυτο ειναι ολο..Δεν ειναι πικρια, αγαπητε φιλε, ειναι αγανακτηση για τα χρονια που 'εφαγαν\ και απο τους γονεις μου και απο εμενα, σαν πολιτη αυτης της χωρας και αν δεν γινει κατι ειναι πολυ πιθανον να συνεχιστει η κατασταση αυτη και στο μελλον με τα παιδια μας...
    Για ολα αυτα αγανακτω, δεν ξερω αν με καταλαβαινετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μη με παρεξηγείτε,δεν ήταν προσωπική η αιχμή.Και βέβαια σας καταλαβαίνω.Αλλά δέστε κι αυτό:

    http://mpampakis.wordpress.com/2010/05/07/i-epomeni-mera/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Aγαπητή elva καλησπέρα
    Στην Ελλάδα αυτή τη περίοδο έχουν αναδειχθεί δυο ζητήματα.
    1)Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας όπου διαφωνούμε για τον τρόπο επίλυσης του και επάνω σε αυτό το θέμα γίνεται και ο έντονος πολιτικός ανταγωνισμός.
    Αν εξαιρέσεις την αριστερά κόμματα τα δύο κυρίαρχα κόμματα συμφωνούν ότι η λιτότητα είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος.
    Εδώ υπάρχει και μια βασική αντίρρηση από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ότι η εξοικονόμηση των χρημάτων πρέπει να γίνει από τις ευπορότερες τάξεις ,από τους φοροκλέφτες,από τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος.
    2)Κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι τα κεκτημένα δικαιώματα κυρίως στο δημόσιου, κατεστημένες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος.
    Νοείται σε ένα σύγχρονο κράτος να προικίζει τις κορασίδες μιας μερίδας εργαζομένων.Να δίνει δώρα στα παιδιά μιας μερίδας εργαζομένων κλπ.
    Στο ασφαλιστικό σύστημα να υπάρχει ευρύτατα η αντίληψη ότι με 15 έως 20 χρόνια δουλειάς και ηλικία 45 ετών θα πρέπει κάποιος να βγει στη σύνταξη
    .Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η διοικητική δομή που είναι ξεπερασμένη κάθε προσπάθεια αλλαγής βρίσκει αντίθετο όλα τα κατεστημένα συμφέροντα.
    Όλοι οι κατοικούντες γνωρίζουμε την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα και ότι ο δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικούς και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη.Στο σημείο αυτό έχουν ευθύνη όλες οι πολιτικές παρατάξεις και η αριστερά.Διότι ευνοούν τα κατεστημένα συμφέροντα για να έχουν ανάλογα εκλογικά οφέλη.
    Έτσι το σοβαρό πράγματι οικονομικό πρόβλημα επιδεινώνεται από την ακαμψία και ακινησία του δημόσιου τομέα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σελιτσανε

    Nα σας παρεξηγησω; Ποτε των ποτων! ;)

    Eυχαριστω και για το link, πολυ καλο κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Elva σε χαιρετώ, Πρώτη φορά στο σπιτικό σου έφερα ένα κεικ (ετοιματζιδικο, δεν ειναι η ζαχαροπλαστική το δυνατό μου σημείο) και λίγο αμοργιανό ρακόμελο. Καλώς με λοιπόν στο βορινό σου σπιτικό.

    Elva μου, το πολιτικό συστημα καταρρέει. Η μεγαλυτερη κριση δεν ειναι ουτε οικονομική,ουτε κοινωνική, ουτε πολιτική. Και όχι δεν ειναι ουτε ηθική. Η μεγάλη κριση ειναι κριση αξιοπιστίας. Οι θεσμοί υπηρετουνται πια απο προσωπα και πρακτικες που δνε έχουν ...κουτελο.
    Όλο αυτό που ονομαζουμε πολιτικό συστημα και που στην Ελλαδα λειτουργησε χορευοντας έναν απιστευτο μπαλο, ταγκό, τσάμικο, κλπ μεταξύ των 4 εξουσιών, πνέει τα λοισθια. Δεν ξέρω αν το επομενο θα ειναι καλυτερο ή χειροτερο, αλλά στοιχηματίζω ότι αυτό βρισκεται σε επιθανάτιο ρόγχο.

    Όταν λοιπόν το πολιτικό συστημα (και οι συμπαραστατες τους) δεν μπορεί να παραγει πολιτική παραγει επικοινωνία. Αλλά και αυτή κακή,ερασιτεχνική που απλά προσπαθεί να ενεργοποιησει τα περιφημα φοβικά ενστικά των νοικοκυραίων της Ψωροκωσταινας. Ασφαλως κανείς δεν εμπιστευεται αυτό τον λόγο των μισθοφόρων. Ακόμα και όσοι ...δηλώνουν "μα είναι η μόνη λύση", απλά αρνουνται να αποδεχτουν την αλήθεια της καταρευσης. Είναι φόβος, ειναι αγωνία, είναι απολυτα λογικό,αλλά η αλήθεια είναι τόσο ισχυρή που δεν αντιμετωπιζεται με επικοινωνιακά τσιτατα.

    Ελπιζω να το εννουσε πραγματικά ότι τα πολλά λόγια δνε ειναι φτωχεια, γιατί πρωτη φορά στο φιλοξενο σαλόνι σου, φλυαρησα ξεπερνώντας κατα πολύ τα όρια της ευγενειας.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλως τη φιλη Κaterina

    Δεκτο και το ..ετοιματζιδικο κεικ και προπαντος το αμοργιανό ρακόμελο! ;) Αμοργιανη εισαι;

    Aν πραγματι το πολιτικό συστημα καταρρέει και μιλαμε για κριση αξιοπιστίας τοτε, Κατερινα μου, ειμαι η πρωτη που θα το επικροτησω! Χωρις να ειμαι ειδικη σε τετοιου ειδους αναλυσεις να πω οτι ευχομαι το επομενο να ειναι πιο δικαιο, γιατι αυτο που μεχρι τωρα εχουμε στηριζεται πανω στην αδικια και καλα θα κανει να αποχωρησει παιρνοντας μαζι του και τους...παντος ειδους
    ''συμπαραστατες'', οπως λες, που εργαζονται ...φιλοπονα στα ΜΜΕ παραγοντας διαφορα 'επικοινωνιαα τσιτατα' με σκοπο την ενισχυση του συστηματος αυτου.

    Φυσικα και το εννοω πραγματικά ότι 'τα πολλά λόγια δεν ειναι φτωχεια', ουτε υπαρχουν τπτ ορια, στο σπιτι αυτο οταν οι καλεσμενοι ξερουν πολυ καλα τι λενε και συμφωνει (και επαυξανει) η οικοδεσποινα! ;)

    Tα λεμε λοιπον
    Καλο σου βραδυ απο το Βορρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπερα α Κενταυρου

    Κατα λαθος ξεχασα να απαντησω με τη σειρα που επρεπε..

    1)Φυσικα στο οικονομικό πρόβλημα θα υπαρχουν σοβαρες διαφωνιες για τον τρόπο επίλυσης του αφου η λιτοτητα ειναι o μονοδρομος που πολλες χωρες της ΕΕ προτεινουν για τους μισθωτους και συνταξιουχους για τη λυση του προβλήματος. Γιατι ομως εφ οσον αναγνωριζουν το προβλημα δεν
    εξοικονομουν τα χρηματα, η εστω ενα μερος αυτων απο τους ''φοροκλέφτες και τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος'', oπως αναφερεις;
    2)Πιστευω οτι θα επρεπε να ειχε προηγηθει ενας διαλογος που θα ρυθμιζε τα 'κεκτημένα δικαιώματα' αλλα αντιθετα ακουγαμε τοσο καιρο οτι ολα εβαιναν καλως και οτι υπηρχαν λεφτα κλπ. Φυσικα καποια πραγματα πρεπει να αλλαξουν και πιστευω οτι αν υπηρχε ενας σοβαρος διαλογος και δεσμευσεις τοτε ισως ο κοσμος να δεχοταν μερικες λογικες αλλαγες και κυριως αν εβλεπαν οι εργαζομενοι οτι η κυβερνηση δεν κοιταζε να τους εκμεταλλευτει, αλλα φροντιζε να διαμοιρασει τις ευθυνες και κυριως φορολογουσε το κεφαλαιο.

    Φυσικα και γνωρίζουμε ολοι την αναποτελεσματικότητα του δημοσιου τομέα, ποιος ομως φροντισε τοσα χρονια για να τον κανει τοσο μεγαλο και τοσο αναποτελεσματικο με τις πελατειακες σχεσεις; Η αριστερα, ή τα δυο μεγαλα κομματα;
    Το ποιοι εχουν τη κυρια ευθυνη το ξερουμε και καλα θα ηταν να ειχαμε αλλαγη σκηνικου ωστε να βλεπαμε τι μπορουν και καποιοι αλλοι να καταφερουν, αν τους διναμε καποτε την ευκαιρια, αφου οπως λεμε εχουμε κουραστει απο
    τα σφαλματα των αλλων, χρονια τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ελβα,ευχαριστώ για την απάντηση που έδωσες στο Αστέρι.(a-Kentavrou)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φιλη Kariatida

    Ελπιζω να συμφωνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το παρακατω μερος ειναι απο σχολιο που αφησα στον ASTEROID και το ξαναγραφω...
    "...εχω κανει ποσες φορες σχολια για τους Αμερικανους που εδω και 3 χρονια χανουν τα σπιτια τους και εξαφανιζονται, και κανενας δεν εχει γραψει τιποτα, δεν με εχει ρωτησει τιποτα, γιατι; πως εγινε; που πανε; τι θα κανουν;
    Δυο χρονια+ πριν οταν μιλουσα σε γνωστα προσωπα της Αθηναϊκης σκηνης, που υποτιθεται οτι ειναι "σοφοι" και "μορφωμενοι", οταν τους εξηγησα τι εγινε εδω με την οικονομια ακου τι μου ειπαν...
    "Κωστα μου, αυτα δεν προκειται να γινουν ΠΟΤΕ εδω. Η Ελλαδα εχει μια ιδιαιτερη οικονομια και η οποια δεν προκειται να παθει τιποτα οσο κι αν πληγωθει η Αμερικανικη οικονομια"
    Οσο και να προσπαθησεις, αν καποιος δεν θελει να δει την αληθεια, δεν θα την δει, εκτος... εαν εχει αρχισει και πασχει, και υποφερει, αλλα ακομα και τοτε ειναι αμφιβολο μερικες φορες..."

    Ποιο ειναι το φοβερο "αστειο" στην ολη υποθεση;
    Οι Αμερικανοι πολιτες ειναι λιγοτερο καταναλωτικοι απο τους Ελληνες που κραυγαζουν για τα δεινα του καπιταλισμου...
    Διοτι οταν ακους ενα Ελληνα να σου λεει... "ααα... εγω δεν μπορω χωρις να εχω, το ταδε αυτοκινητο, και εκεινο το εξοχικο, και το κινητο, και τις διακοπες στο Παρισι, κλπ" και προσπαθει να με πεισει οτι ειναι θυμα του καπιταλισμου θα ημουν τουλαχιστον αφελης αν το πιστευα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν είσαι καθόλου μακριά Έλβα μου! Έχεις πιάσει το σφυγμό της πατρίδας μας πολύ πιο σωστά από αρκετούς που ζούνε εδώ και με την ανάρτηση σου αυτή κάνεις μια πολύ έγκυρη και σε βάθος ανάλυση των πραγμάτων!
    Μπράβο και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. καμιά φορά το να είσαι μακριά σου δίνει μια καλύτερη οπτική γωνία. προσωπικά χέστηκα για το τι θα πουν οι ξένοι, αρκεί να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα (π.χ. τουρισμό, κλπ.). σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Σελιτσάνο.
    την καλημέρα μου!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Βρε παιδιά, συνέλθετε αμέσως!
    Η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει γιατί "το ταμείνον είναι μείον"! Είμαστε, όχι στο "παρα πέντε", αλλά στο "και ένα"... και ακόμα θέλουμε να μας χαιδεύουν τ αυτιά!

    Οταν ο ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει του κάνουν ηλεκτροσόκ, δεν του δίνουν συντηρητική φαρμακευτική αγωγή ούτε απεραντολογούν για τους μηχανισμούς ενεργοποιησης των αιμοπεταλίων που οδήγησαν στο εγκεφαλικό. Όταν διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο θα πρέπει να κόψει τις "αμαρτίες" του παρελθόντος, και τότε αυτή η κουβέντα μας είναι απαραίτητη.

    Προς το παρόν, είμαστε ετοιμοθάνατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Kαλησπερα φιλε Ephemeron

    Δεν αμφιβαλλω, επειδη κι εσυ εχεις το πλεονεκτημα να γνωριζεις απο πρωτο χερι τα 'καλα' και τα 'ασχημα' δυο χωρων-κοινωνιων, οποτε πιστευω οτι εχεις δικιο οταν λες οτι ενω πολλοι Ελληνες διαμαρτυρονται συχνα για τα δεινα του καπιταλισμου απο την αλλη τρεχουν να προμηθευτουν π.χ το τελευταιο κινητο, για να κανουν φιγουρα στους περιξ. Βεβαια ευτυχως δεν ειναι ολοι ετσι και πιστευω οτι αυτοι που ενδιαφερονται για τη ταδε μαρκα αυτοκινητου, το εξοχικο στη ταδε τοποθεσια, το ταδε κινητο και τις fancy διακοπες, δεν νομιζω οτι τελικα διαμαρτυρονται και τοσο εναντια στον καπιταλισμο! Εγω τουλαχιστον οσους ξερω (με τετοιο στυλ που αναφερεις) πιστευω οτι μαλλον ειναι ...ευχαριστημενοι, αφου ουτε σε διαδηλωσεις κατεβαινουν, ουτε εναντιον των μετρων δειχνουν οτι ειναι..Τι να πω, ισως δεν εχουν καταλαβει ακομη τι τους περιμενει....

    (Μακαριοι οι πτωχοι των πνευματι δλδ. με λιγα λογια) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φιλε navarino

    Σ ευχαριστω για τα καλα λογια και ευχομαι καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Kαλησπερα sCaTterBraiN

    Ακριβως (οσο για τον τουρισμο ας φροντισουν να εχουν καλυτερες τιμες και πιο ελκυστικα πακετα, αν θελουν να ειναι ανταγωνιστικοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Kαλως τη σοκολατα πορτοκαλι

    Ο ασθενης ηταν ..χρονια σθενης και με τα ευχολογια δε γινεται καλα! Χρειαζεται θεραπεια-σοκ και πολυ προσπαθεια απο μερους του για να σταθει στα ποδια του!!
    Να μη σου πω οτι αυτο που χρειαζεται ειναι....επειγοντως αλλαγη γιατρου και θεραπευτικης αγωγης για να δουμε αποτελεσματα! :)

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)