18.5.10

How to cheat and make millions / "Mαθηματα" εξαπάτησης απο πολυεθνική!

Προχθες ολη η Σουηδια παρακολουθησε το πολυ ενδιαφερον Σουηδικης παραγωγης ντοκυμαντερ απο τη κρατικη τηλεοραση SVT2 με τον τιτλο "Mc Fusk (:απάτη) & Co" που αναφερεται στη πολιτικη που ακολουθουν τα εστιατορια McDonald´s σε ολο τον κοσμο και που δεν εχει μονο να κανει με τη ποιοτητα των γευματων που προσφερουν, αλλα και με το γεγονος οτι...κλεβουν ωρες απο τους μισθους των εργαζομενων. Το ντοκιμαντέρ "McFusk & Co», δείχνει μεταξυ αλλων και τα βρώμικα κόλπα της μισθοδοσιας.

Για να πεισουν τον πελατη οτι τα φαγητα είναι φρέσκα, τα McDonalds έχουν αναπτύξει δικό τους σύστημα μαρκαρισματος προιοντων. Για παράδειγμα, ένα χάμπουργκερ θεωρητικα λενε οτι δεν μπορει να εχει μενει ποτέ περισσότερο από 10´ πριν πωληθει. Τα χάμπουργκερς που μενουν περισσοτερο απο 10´ πρέπει να πεταγονται. Στο ντοκιμαντέρ, ομως, φαινεται οτι κατι τετοιο δεν συμβαινει. Απο τα 48 εστιατόρια που επισκεφθηκε το Σουηδικο συνεργειο- σε 37 από αυτα, υπήρξε κάποια μορφή εξαπάτησης πελατων. Οι εργαζομενοι λενε οτι η εργοδοσια δεν θελει να πετανε φαγητα... 
Στο φιλμ βλεπουμε πως π.χ γευματα οπως π.χ κοτοσαλάτες μαρκαρονται με νέα ημερομηνία αντίθετα απο τους κανόνες.
Ταυτοχρονα τα McDonald´s τυχαινει σε πολλες χωρες του κοσμου, οπως η Σουηδια, να ειναι ταυτοχρονα και χωρος πρωτης εργασιας για ενα μεγαλο ποσοστο νεων.
Ο Bosse Lindquist, παραγωγος του ντοκυμαντερ, θετει στο σημειο αυτο μερικα πολυ χρησιμα ερωτηματα στην εργοδοσια των McDonald´s οπως: Ποια θα ειναι η εικονα των νεων που ερχονται να εργαστουν σε εσας οσον αφορα τη τηρηση των νομων, τις εργατικες συμφωνιες και την ζωη σαν ενηλικοι; Φυσικα οι απαντησεις που παιρνει ειναι αναμενομενες.... 

Το ντοκυμαντέρ εξετάζει επισης τον τροπο που μπορεί να προκύψουν αυτές οι πρακτικές και οι παραβίασεις των σύμβασεων Οι εργαζόμενοι στα McDonald´s ειναι υπό πίεση να σφραγισουν τις καρτες τους όταν δεν υπαρχει πολυ δουλεια..

Είναι επίσης συνηθισμενο οτι σε πολλες περιπτωσεις ωθουνται να εργαζονται ...δωρεάν. 20 από τους 100 εργαζόμενους που ρωτήθηκαν στο ντοκυμαντερ είχαν με τον ενα, ή αλλο τροπο εξαπατηθει στην πληρωμή του μισθου τους. 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι οι εργαζόμενοι πιέστηκαν να εργάζονται χωρις διαλειμματα και ότι οι αναφερόμενες ώρες σβηνοντουσαν οταν ο υπευθυνος έκρινε ότι ο υπάλληλος θα έπρεπε να είχε φυγει νωρίτερα από το κανονικο ωραριο του.
Τα McDonald´s είναι μια από τις πιο συστηματοποιημενες πολυεθνικές και η ταινια προσπαθει να ξεσκεπασει το σύστημα που επιτρέπει αυτές τις συμπεριφορές. Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ Bosse Lindquist, πιστεύει οτι το πρόβλημα βρίσκεται βαθύτερα από ό,τι τα McDonald 's θέλουν να παραδεχτουν. 
Μετα τη προβολη του ντοκυμαντερ ελάβε περίπου 50 e-mails από τους εργαζομένους στα McDonald´s σχετικά με ανάλογες καταστάσεις που εμφανίζονται στο πρόγραμμα. Τα σωματεια στη Σουηδια ειπαν μεσω των συνδικαλιστων τους οτι προτρεπουν οσους εργαζονται στα McDonald´s να ελεγχουν το ωραριο που δουλεψαν, επειδη παρατηρουνται πολυ συχνα μειωσεις των ωρων εργασιας εις βαρος, φυσικα, των εργαζομενων...

Ας υποθεσουμε λεει ο παραγωγος της ταινιας οτι η εταιρεια κλεβει πεντε μονο λεπτα την εβδομαδα απο καθε εργαζομενο, σε μονο μια χωρα οπως η Σουηδια με 12.000 εργαζομενους στα McDonald´s αν το πολλαπλασιασει κανεις με τον αριθμο των εργαζομενων εχει 2.700 000 λεπτα το χρονο δλδ 3.000.000 κορωνες κερδος και φυσικα αυτο διπλασιαζεται αν μιλαμε για μονο 10 λεπτα απο τον καθε εργαζομενο!

Ετσι εναποκειται οπως μαθαμε στις αρχες της καθε χωρας να δει οτι οι νομοι τηρουνται και οι ρυθμισεις για τις εταιριες γινονται πιο δεσμευτικες . Η δικηγορος των εργαζομενων που εξαπατηθηκαν απο τα McDonalds, (και εικονιζομενη στ αριστερα) Karren Carrera, στο San Fransisco, καταφερε παντως και εβγαλε αποζημιωση 10.000.000 κορωνες που μοιρασθηκε σε πολλα ατομα και αισθανθηκε μεγαλη χαρα επειδη οπως ειπε προκειται για χαμηλομισθους εργαζομενους των 8 δολλαριων την ωρα, που ειναι μινιμουμ αποδοχες για ενα εργαζομενο στη Καλιφορνια!
Η βοηθος της, επισης δικηγορος, Jeniffer Reisch, ειπε οτι συμφωνα με υπολογισμους που εχει κανει ειναι πιο ....επικερδες για τα McDonald´s ακομη και σε περιπτωση που θα μηνυθουν να εξακολουθησουν να εξαπατουν εργαζομενους απο το να ακολουθουν νομιμες τακτικες μισθοδοσιας.......

McDonald´s,  Ι’m not loving it!

17 σχόλια:

  1. καλησπερα Elva
    πολυ ενδιαφερον ντοκιμαντερ,μακαρι να υπηρχε κ με ελληνικους υποτιτλους.
    αυτο θα πει μεγαλο-απατεωνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Egw xerw poly kala kai apo prwto xeri ti symperifora tous otan doulepsa ena diastima san foititis tin Agglia kai enw i politiki toys (gia ta matia tou kosmou fysika) itan petakste ta paliotera hamburgers,etc to afentiko den i8ele kai mas elege na min to kanoume. Apo lefta einai xalia, sketi ekmetallefsi alla o kosmos pistevw to xerei kai vazei to kefali katw epeidi exoyn anagkes.De symfwnw fysika alla afto einai alli istoria.

    kali evdomada Elva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα.
    Εδω αυτα συμβαινουν σχεδον σε ολες τις επιχειρησεις, απο την πιο μικρη μεχρι την πιο μεγαλη.

    Αλλά σε αυτο φταιμε και μεις οι εργαζομενοι, γιατι τοσα χρονια σκυβαμε το κεφαλι και δεν μιλαγαμε (ειδικα εμεις του ιδιωτικου τομεα εχουμε κανει εγκληματα σε βαρος των επομενων γενιων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περί ποιότητας στα γεύματα των McDonald's:

    Βρίσκομαι σε κατάστημά τους, προσκαλεσμένος από τη διευθύντρια Marketing. Ρωτώ τον υπεύθυνο του καταστήματος να μου πει κάθε πότε αλλάζουν το λάδι στις φριτέζες, τις οποίες τις ανάβουν το πρωί όταν ανοίγει το κατάστημα και τις σβήνουν αργά το βράδυ όταν κλείνει αυτό. Περίμενα να μου απαντήσει κάθε 2-3 ώρες. Αυτός μου απάντησε "οnce per week"! Από τότε, δεν έχω πάει σε φαστφουντάδικο ποτέ.

    Kαλά και υγειινά γεύματα στα McDonald's...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Elva,
    Συμφωνω με οτι ειπε παραπανω ο Αντωνης. Οτι δηλαδη "οι εργαζομενοι σκυβουν το κεφαλι και δεν μιλανε". Βεβαια θα πει κανεις οτι η αναγκη μας κανει να φερθουμε διαφορετικα, ναι αλλα ας μην ξεχναμε οτι αν δεν πουμε ουτε λεξη και σκυψουμε το κεφαλι, δεν προκειται να δουμε ουτε δικαιωματα ουτε τιποτα... Παντα ο εργοδοτης θα "σπρωχνει" ολο και πιο πολυ τον εργατη, εαν ξερει οτι δεν θα υπαρξει η παραμικρη αντιδραση...
    Τα δικαιωματα του εργατη, τα δικαιωματα της γυναικας, τα gay δικαιωματα, κλπ δεν κερδιζονται με την μούγκα αλλα με αγωνες...
    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Φυσικά και οι πολυεθνικές ενδιαφέρονται για το χρήμα. Τον εργαζόμενο τον βλέπουν ως κάτι που και να χαθεί, θα εγκατασταθεί από τον επόμενο μαλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπερα Laplace

    Ισως σε λιγο καιρο το δειτε και με Ελληνικους υποτιτλους.. Το θεμα ειναι οτι καποιοι δεν αλλαζουν και φυσικα θα επρεπε να τους μποϋκοταρει ο κοσμος με αυτα που κανουν και στους πελατες, αλλα και στους εργαζομενους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Bottler

    Αφου ξερεις απο πρωτο χερι, τοτε καταλαβαινω.... Μακρια! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλησπερα αντωνη

    Φυσικα και φταιμε εμεις οι εργαζομενοι, οσοι, τσπ δεχομαστε να μας φερονται με τετοιο τροπο και να μη μιλαμε...
    Ετσι τους δινουμε το δικαιωμα να μας εκμεταλλευονται χωρις καν προσχηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σουLSwell

    ακουγεται ανεκδοτο μαλλον οταν μιαλει κανεις για ποιοτητα,αλλα εχω ακουσει ατομα που τρωνε εκει σχεδον καθημερινα και τους...παινευουν! ;(

    Aλλα, φυσικα καποιοι θεωρουν οτι και τα μετρα που παρθηκαν κινουνται σε.. λογικα πλαισια, οποτε τι περιμενεις; ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπερα Εφημερε

    Σωστα, κανεις δεν χαριζει τιποτα, χωρις αγωνες, χωρις να διεκδικησουμε αυτα που μας ανηκουν, σε οποιαδηποτε περιπτωση. Μπορει να εχεις ηδη ακουσει για τις δικες αυτες των McDonalds στην Καλιφορνια(;)


    Καλο βραδυ και σ εσενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου elf

    Φυσικα και κανουν τη..δουλεια τους, οχι ομως με τον καλυτερο τροπο. Απο την αλλη ποιοι και κατα ποσο τους ελεγχουν οταν κανουν τις παρανομιες τους; Δεν ειμαι και πολυ σιγουρη για ορισμενες χωρες και περιπτωσεις οτι γινεται σοβαρος ελεγχος...και αν γινεται οτι πεφτουν προστιμα και κυρωσεις...Με πολιτικες φιλικες προς τις επιχειρησεις τι να περιμενεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως εδώ στα Γιάννενα, δύο φορές έκανε την προσπάθεια να ανοίξει το Mac-Donalds, τα Everest εμφανίστηκαν επίσης, όμως και τα δύο έκλεισαν μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Χαίρομαι γι'αυτό, δε νομίζω κανένας να αισθανόταν πραγματικά όμορφα που υπήρχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ιδού που μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το ότι απ' όλον τον κόσμο μονάχα η ελλάδα είναι η χώρα, όπου η McDonalds δεν τα κατάφερε... Καρκινοβατεί, έχει ανοίξει πολλά μαγαζιά και σχεδόν όλα έκλεισαν, πάει από το κακό στο χειρότερο, επιμένει, βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν παλεύεται το πράγμα.

    Υ.Γ.: Και σκέφτομαι τώρα ότι πριν από 30 και πλέον χρόνια το πρώτο πράγμα, που ήθελα να κάνω στην πρώτη μου φορά στο εξωτερικό ήταν να φάω σε McDonalds - και τόκανα, με το που πάτησα το πόδι μου στην Γαλλία!!!
    :-)))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Μαριανα μου

    Eυτυχως δεν πηγαν καλα στα μερη σας, αλλα σε αλλες περιοχες και χωρες οπου ο κοσμος ειναι ακομα ανυποψιαστος και ανημερωτος πανε (δυστυχως) καλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλησπερα Asteroid

    Επιτελους ενα διαφορετικο ρεκορ για την Ελλαδα που συνηθως μιμειται τους ξενους! ;) Τα McDonalds ευτυχως δεν τα κατάφεραν εκει.

    ''Στερνη μου γνωση να σ ειχα πρωτα'' ειναι το παραδειγμα που δινεις με τα McDonalds, στη Γαλλια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. elva σου προτείνω να δεις ένα ακόμη εκπληκτικό ντοκυμαντερ σχετικά με το θέμα των mc donalds

    http://en.wikipedia.org/wiki/McDonald%27s_Restaurants_v._Morris_%26_Steel

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)