28.6.10

Θερινό ηλιοστάσιο και σκηνές... à la Βergman!

Η Gunilla και ο Anders ηρθαν στην ωρα τους, οπως ολοι οι "καλοι Σουηδοι", εκτος κι αν γινει κατι το κοσμογονικο (που oμως δεν εγινε αυτο το Midsommar). 
Oλα "καλα κι ολα ωραια" μεχρι τη στιγμη που αρχισαν οι συζητησεις συνοδευομενες με αρκετα snaps, κλπ, ποτα που αδυνατω να θυμηθω, αλλα που εχουν, ομως, το καλο να φερνουν σε πολλους μια διαθεση εξομολογησης, αλλη ακρως ενδιαφερουσα συνηθεια στη Σουηδια, που τη θεωρω και το peak point καθε γιορτης, οπου το ...αλκοολ κανει συνηθως τη διαφορα μεταξυ φθορας και αφθαρσιας


Aκουγαμε λοιπον τον Anders να μας διηγειται με περηφανεια  το ποσο ευχαριστηθηκε το προσφατο ταξιδι τους στην Ισπανια, που ακομη κι αν εβρεχε, μερικες μερες, αυτος καταφερνε να παιζει golf ενω η γυναικα του Gunilla τον ακολουθουσε μεταφεροντας τα μπαστουνια απο τη μια καταπρασινη ακρη στην αλλη...
Περιττο να πω ποσο...συγκινουμαι καθε φορα που ακουω οτι η συζυγος μοιραζεται τα ιδια ενδιαφεροντα με τον συζυγον της (!!) και ενω μερικοι αρχισαμε να ...χασμουριομαστε με νοημα, ξαφνικα ακουμε τη Gunilla να λεει προς μεγαλη μας εκπληξη ηρεμα και καλα οτι πριν απο λιγο καιρο μιλουσαν για διαζυγιο, αλλα λογω του ταξιδιου ειπαν να το ξανασκεφτουν (The Art of Sweeping Things Under the Carpet"  του Bergman...) 

Οι φιλοι μας και οικοδεσποτες, αμηχανοι, τοτε, προς στιγμη, πεταξαν οτι ειναι "πολυ καλο" για τη σχεση τους το οτι  συζητουν ανοικτα για τετοια θεματα.. Η Gunilla, που ενας θεος ξερει τι την επιασε, αρχισε να εξιστορει ολα αυτα που της την "εδιναν" στον συζυγο της. Για το σπιτι, που αυτος επεμενε χρονια πριν να παρουν και τωρα με τη κριση, επειδη ηταν πολυ μεγαλο, δεν μπορουσαν να το πουλησουν, για το εξοχικο σπιτακι (stuga) σε ορεινη περιοχη, που ηταν πολυ απομερο, 500 χλμ απο το σπιτι τους για διακοπες, οπως και για τη μανια του Αnders για σπορ και βαρκες, οταν δεν ειχε πια χρονο και χρηματα για επισκευες....
O Anders, στο μεταξυ, διατηρουσε τη καλη του διαθεση και χαμογελουσε γεμιζοντας καθε λιγο το ποτηρι του, προσθετωντας σε στιγμες παυσης της συζυγου του, οτι καποια χρονια πριν η ιδια η Gunilla συμφωνουσε, αν οχι και προετρεπε στην αγορα κινητων και ακινητων...Καποιοι γινονται "αχαριστοι", με τα χρονια ειπε, χωρις ομως να χασει τη διαθεση του....
Το χειροτερο oμως ειπε η Gunilla ηταν οτι ο Αnders καθημερινα συμβουλευοταν το ...θερμομετρο και οχι τον καιρο,  στην Ισπανια, πριν απο καθε του βουτια στη θαλασσα! 
Αλλο ενα ενδιαφερον midsommar, στη Σουηδια, για εμας τους...σινεφιλ και λατρεις των ταινιων του Ingmar και στη καθημερινη ζωη


18 σχόλια:

  1. Αλοίμονο, έργο του Μπέργκμαν, να μην έχει ενδιαφέρον! Τι κρίμα που στην Ελλάδα ο ευρωπαικός κινηματογράφος δεν παίζεται συχνά στις αίθουσες...
    Το θέμα του έργου καίει..."εγκλωβισμένες ζωές", που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ο κύκλος τους τελείωσε...και πληγώνουν βάναυσα ο ένας τον άλλον!
    Πόσοι απο μας δεν ζουν το μαρτύριο αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. As mou exigisei kaneis giati pantrevetai akoma o kosmos :{

    Ola kala, Elva mas? :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ να δεις Ελβα κάτι χαλιά που έχουμε... Δεν μπορείς να φανταστείς τι χωράνε από κάτω. Ολη την (πραγματική) ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω με την kariatida62.
    Απ την αλλη πλευρα αν το σκεφτουμε περισσοτερο, ακομα και αν δεν εχουμε μια σχεση μπορει πολυ ευκολα να πεσουμε στη λουμπα απο μονοι μας... Δεν ειναι λιγες οι φορες που ειμαστε μονοι μας και "χτιζουμε" επι χρονια για να φτασουμε στο σημειο μετα απο πολυ καιρο να απαρνηθουμε ολα οσα "χτιζαμε" γιατι... τωρα βλεπουμε τα πραγματα "με αλλο ματι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την επόμενη φορά πες τους Κουμπάρα να έρθουν Ελλάδα για να αναθερμάνουν τη σχέση τους. Τους χρειαζόμαστε τους τουρίστες. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλη kariatida

    Εμεις παντως ειδαμε...Μπέργκμαν στη ...πραξη! :) Tωρα για το ποσοι "ζουν το μαρτύριο αυτό", οπως λες, ειναι μια αλλη ιστορια που προσωπικα δεν καταλαβαινω το λογο υπαρξης της, εφ οσον ζουμε σε μια κοινωνια που ανδρες και γυναικες εχουν το δικαιωμα της επιλογης (…και του διαζυγιου!) ;)

    Τη καλημερα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bottler28

    Η ερωτηση μαλλον ειναι "γιατι δεν χωριζουν" οταν ο κυκλος τους τελειωνει , οπως ειπε και η Καριατιδα πιο πανω...Δυσκολο να βρεθει μια και μονο απαντηση....

    Πολλους χαιρετισμους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Swell

    Καλημερα! Τα ξερω τα...χαλιά, που λες (οπως και τα χάλια) και μερικοι τα χρησιμοποιουνε για να κρυψουν τα δικα τους σκουπιδια απο κατω...

    Μεχρι ποτε ομως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Ephemeron

    Σωστα, γι αυτο χρειαζεται εγρηγορση και στις σχεσεις, οπως και σε ολες τις καταστασεις γυρω μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα Μανο μας

    Στη περιπτωση αυτη δεν φταιει η επιλογη της χωρας, φταιει η ιδια η σχεση....
    Τι ''τουριστικη προπαγανδα'' ειναι αυτη βρε κουμπαρε και μαλιστα σε μερα..απεργιας; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άνοιξαν οι θερινοί κινηματογράφοι βλέπω.

    Εμείς εδώ δεν ασχολούμαστε με τους διάφορους Μπέργκμαν.Αγοράζουμε σίριαλ από Τουρκία,Μεξικό κλπ,που τα λένε καλύτερα.Κι έτσι πετυχαίνουμε κι ένα άλλο ευεργέτημα:βουρκωμένοι όπως είμαστε δεν βλέπουμε τίποτα κάτω από το χαλί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα Σελιτσανε μας

    Δε ξερω τι ειδους...χαλιά εχετε εκει κατω εσεις (τσπ ελπιζω οχι αυθεντικες..φλοκατες γιατι απαιτουνται..μηνες σε γυμναστηριο για τις σηκωσει κανεις!) :) αλλα, εμεις εδω αυτα τα ..δραματα σχεσεων που περιγραφω, τα ζουμε καθημερινα και εκτος οθονης, οπως καταλαβαινετε, στη χωρα του Bergman!! ;))

    Y.Γ. Μη μου πειτε οτι το Τουρκικο σηριαλ με τo ζευγαρι απο Ελλαδα & Toυρκια παιζεται ακομα; Δεν το πιστευω!! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου φιλη elva!Tελικα οι αναρτησεις μας δεν εχουν κ πολυ μεγαλες διαφορες,κ οι 2 για την αγαπη γραψαμε!
    Φανταζομαι οτι θα εχεις δει πολλες ταινιες του Μπεργκμαν,να σου κανω μια ερωτηση,ποια πιστευεις οτι αποτυπωνει καλυτερα το ερωτικο αδιεξοδο?
    Εγω να σου πω οτι εχω δει την ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ,το ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΠΤΗ,τον ΜΑΓΟ,κ την ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ.Με εξαιρεση το τελευταιο φιλμ που δε μου αρεσε καθολου,τα αλλα 3 ηταν αριστουργηματα!Ο,τι κ να πεις για τον Μπεργκμαν,ειναι λιγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλε celin

    Πολλα χρονια θα ζησεις, celin, αναφερθηκαμε σε εσας (εσενα και τον Μανο) πριν απο λιγο στο ιστολογιο της Λενας (ειπαμε καλα πραγματα, μην ανησυχεις!) ;)

    Σχετικα τωρα με τις ταινιες του Bergman δεν τις εχω δει ολες, αλλα εχω βαλει σκοπο να το κανω μια και ειναι απο τους αγαπημενους μου σκηνοθετες! Στην ερωτηση σου, οι ''Σκηνές από έναν γάμο'' η, «Περσόνα», οι «Κραυγές και ψίθυροι» οπως και οι «Άγριες φράουλες», οχι οτι ειναι οι μονες, αλλα πιστευω οτι και σε αυτες διαπραγματευεται το θεμα της αγαπης (οχι μονο του ερωτα), χωρις να αποκλειω και αλλες ταινιες του, που δεν μου ερχονται στο μυαλο αυτη τη στιγμη!

    Οπως λες, ο τι και να πεις για τον Μπεργκμαν,ειναι λιγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eιμαστε ολοι μια μεγαλη-διαδικτυακη-παρεα!!!

    ΥΓ Επειγοντως στο dvd player μου,καποια απο τις ταινιες που ανεφερες!Αναγνωριζω οτι δε μπορω να αυτοαποκαλουμαι σινεφιλ διχως να χω δει πχ τις ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ η τη ΠΕΡΣΟΝΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. celin

    Βεβαια! Εκτος των αλλων ειμαστε και..σινεφιλ-διαδικτυακη-παρεα! :)

    Υ.Γ
    Οχι τπτ, αλλα μη τυχον βαλω κανενα ...τεστακι πανω σε ταινιες του Bergman και ανακαλυψω οτι δεν εχεις δει αυτες που προτεινα!! :)
    Ελπιζω παντως να τις βρεις, μια και δυστυχως δεν τις εχουν στα...Top10 των DVDs! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μμμμ κατι ξέρω και αποφευγω τον Μπεργκμαν!! Δυσκολη η θέση των ακροατών τέτοιων εξομολογήσεων, παντως! Ελπίζω να σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων!

    Υγ Σορρυ που ειχα χαθεί για λίγο!! Φιλιά στο Βορρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημερα Eυη!

    Ο φακος του Βergman δεν κανει τιποτα αλλο παρα να λειτουργει μεγεθυντικα πανω στις σχεσεις, οι οποιες τις περισσοτερες φορες φυσικα και δεν ειναι..'made in Hollywood' και ευτυχως δλδ. γιατι διαφορετικα δε θα μαθαινε κανεις τιποτα! ;)
    Τα πρωτα..εικοσι χρονια ειναι δυσκολα,μετα συνηθιζει κανεις και μαθαινει να στεκεται ''στο υψος των περιστασεων''! ;))


    Υ.Γ
    Μπορει να χαθηκαμε για λιγο, αλλα η αμοιβαια συμπαθεια ειναι δεδομενη..Φιλια στο Νοτο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)