7.6.10

Η αρχη της αδράνειας, ο Pessoa κλπ.

Προς θεου, δεν σκοπευω ν αναφερθω στην αρχή της αδράνειας, στη Φυσικη, οπως αυτη διατυπώθηκε αρχικα από τον Γαλιλαίο, που ισως θυμομαστε, ή οχι απο το μαθημα της φυσικης, [ενα απο τα πιο ψυχοφθόρα-για εμενα-μαθηματα] στο σχολειο..Οχι, σε μια αλλη αδρανεια θελω να αναφερθω, που το εναρκτήριο λάκτισμα της ειναι διαφορετικο για τον καθενα και η πορεια της...αγνωστου διαρκειας.

Τη περασμενη εβδομαδα ακουσαμε και διαβασαμε για 9 νεκρους Τουρκους, με την επίθεση των Ισραηλινών στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα....
Σημερα διαβαζουμε για τέσσερις ακομη νεκρους, αυτη τη φορα Παλαιστίνιους από πυρά Ισραηλινών κατά του πλοιαρίου τους ανοιχτά της Γάζας. Ποσες προσπαθειες ακομη πρεπει να γινουν για να αποδειχθει το αυτονοητο;
Φθασαμε να διαβαζουμε, πια, ειδησεις που αντι να μας κανουν ...εξω φρενων τις δεχομαστε πλεον παθητικα και ετσι συνηθιζουμε στην αποκρουστικη οψη του τερατος και οσων ακομα ...τερατων (μικρων και μεγαλων) εξυπηρετουν τον ιδιο σκοπο..

Tη διαιωνιση της αδικιας, που μεσω του ιμπεριαλισμου και ενος κακως κυβερνωμενου κρατους δε καταλαβαινει τιποτα και εχει ξεπερασει  κατα πολυ καθε εννοια υβρης.  Το Ισραηλ λεει εψαχνε για [ανυπαρκτα] οπλα και τωρα ακομη, συμφωνα με την ειδηση, αυτο κανει.....και αυτο θα κανει...γιατι αυτο εχει μαθει να κανει, γιατι αυτο του επτρεπουν να κανει.........Εμεις ομως;


"Το να διαλεγω τροπους για να μη δρω υπηρξε ανεκαθεν η μεριμνα και η αποκλειστικη ενασχοληση της ζωης μου. Δεν υποτασσομαι ουτε στο κρατος ουτε στους ανθρωπους. Αντιστεκομαι αδρανως. Το κρατος μπορει μονο να με θελει για καποια δραση. Αν εγω αρνουμαι να δρασω δεν μπορει να επτυχει τιποτα απο μενα. Σημερα πια δεν σκοτωνουν και το μονο που μπορουν να μου κανουν ειναι να με ενοχλησουν. Αν αυτο συμβει θα πρεπει να θωρακισω κι αλλο το πνευμα μου και να ζησω πιο μακρια μεσα στα ονειρα μου. Αλλα αυτο δε συνεβει ποτε. Το κρατος δεν τα βαλε ποτε μαζι μου. Νομιζω πως η τυχη το φροντισε. "

Απο την "Αδρανεια"  του Barão de Teive, ενα ακομη ετερωνυμο του Pessoa, που στο βιβλιο "H αγωγή του στωϊκού" χρεωνει στον  (Bαρωνο) de Teive την ανικανοτητα για προσαρμογη στην καθημερινη ζωη και τις εικασιες του για μια βεβαιοτητα που μονο οι τρελλοι διαθετουν σε μεγαλυτερη αφθονια απ ολους τους αλλους....

Ο Pessoa  φερεται ακομα να λεει, μεσω του Βαρωνου ντε Τέïβε

"Συγκεντρώνω μέσα μου όλες τις προϋποθέσεις για να είμαι ευτυχισμένος, εκτός από την ίδια την ευτυχία. Οι εν λόγω προϋποθέσεις δεν συνδέονται καθόλου μεταξύ τους. "

"Ποτέ δεν κατάφερα να πιστέψω ότι θα μπορούσε κανείς, είτε εγώ ο ίδιος είτε οποιοσδήποτε άλλος, να έχει τη βεβαιότητα ότι θα φέρει κάποια ανακούφιση,
πραγματική ή βαθιά, στις δυστυχίες του ανθρώπου, κι ακόμα λιγότερο να τις γιατρέψει.....
"Κι έτσι, με την εξυπνάδα μου και την αποστασιοποίησή μου από τον κόσμο, έχασα την ευτυχία εξαιτίας κάποιων συνανθρώπων μου που περιφρονούσα".  Πράγματα που μού φαίνονταν χαμερπή και στα οποία απέφυγα να επιδοθώ, είδα να τα κάνουν άλλοι, διαπιστώνοντας έτσι ότι ήταν άκρως συνηθισμένα".
Όχι, ποτέ δεν ένιωσα λύπη για τίποτα. Δεν υπάρχει καμία περίοδος της ζωής μου την οποία να θυμάμαι χωρίς δυσαρέσκεια. Σ' όλη μου τη ζωή ήμουν ο ίδιος - αυτός που έχασε το παιχνίδι, ή δεν αξιώθηκε να γνωρίσει το ελάχιστο πράγμα που λέγεται νίκη. Σίγουρα γνώρισα ελπίδες, αφού τα πάντα είναι είτε ελπίδα, είτε θάνατος. (Barão de Teive,   Pessoa).

Τελος, παραθετω ενα αποσπασμα απο μια συνεντευξη της Μαρως Δουκα που αν και παλια, εγω τη διαβασα σχετικα προσφατα και συγκρατησα τα εξης:
"Ποια πράγματα της κοινωνίας μας σάς αποσυντονίζουν; Πώς ξορκίζετε το κακό;
Η υποκρισία της εξουσίας και η βλακεία του ανθρώπου γενικώς... Πώς τα ξορκίζω; Κατ’ αρχάς θυμώνοντας [....ποσο θα συμφωνησω]. Έπειτα, προσπαθώ να αναζητήσω τα βαθύτερα αίτια, ώσπου μέσα από αυτή την προσπάθεια ξαναβρίσκω τον ρυθμό μου.... "

19 σχόλια:

  1. Thigeis polla me tin anartisi sou. Pistevw to 8ema me to Israil idi xehastike. Oi Ellines den eimaste toso die8nistes oso 8a eprepe. Pistevw oti eseis ekei panw endiafereste perissotero apo to meso Ellina gia to ti ginetai sti Palestini. Stin Ellada asxoloymaste mono me o ti exei na kanei me ti kyvernisi kai tin antipoltitefsi. Mexri ekei kai liga lew. Ton Pessoa den ton gnwrizei o mesos Ellinas opote mi perimeneis megali antapokrisi, Elva mou.

    Greetings from UK!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελβα μου καλησπέρα.
    Με τα τόσο ενδιαφέροντα κ καλοδιατυπωμένα posts σου δε με αφήνεις να 'απέχω' :), (λόγω της συγκεκριμένης αρκετά πιεσμένης περιόδου).. :)
    Να αφήσω μια θετική κίνηση που πρόκειται να γίνει άμεσα..
    Έλληνες δάσκαλοι ξεκινούν την Πέμπτη το πρωί με προορισμό τη Γάζα και στόχο να παραδώσουν χρηματική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί, ώστε να χτιστεί ένα κατεστραμμένο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σχολείο.
    Περισσότερα εδώ: http://tvxs.gr/
    Ο Πεσσόα καυστικότατος, αν και πολύ πεσιμιστικός, εντούτοις από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, το 'βιβλίο της ανησυχίας' από τα πλέον αγαπημένα μου. .. Εύχομαι ένα καλό απόγευμα, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva καλησπερα, ειδα το σαββατο[αληθεια γιατι το γραφουμε με δυο Β, στις υπολοιπες ημερες δεν υπαρχει διπλο συμφωνο, λες? ]στο ''μεγαλο'' καναλι την συνεντευξη που εδινε στους δυο δημοσιογραφους Αναγνωστακη και χασαποπουλο ο αρχηγος της αποστολης στην γαζα, επιβατης του πλοιου σφενδονη, οταν αρχισε να διηγειται την επεμβαση των ισραηλινων, την συλληψη και μετα την ανακριση και τον ξυλοδαρμο του καθως και την κακοποιηση των υπολοιπων ελληνων, το διδυμο τις δημοσιογραφιες ητανε σε αναμμενα καρβουνα, οταν δε εφτασε στο αποκορυφωμα, ο ''χασαποπουλακης'', προσπαθουσε με ευγενεια να τον σταματησει, για διαφημισεις και τα υπολοιπα την αλλη εβδομαδα,το ''μακρυ'' χερι του ισραηλ? Το ιραν ετοιμαζεται να στειλει μεσω της ερυθρας ημισεληνου βοηθεια και ανθρωπους, προθεση του ιραν ειναι τα πλοια της βοηθειας, να τα συνοδεψουν πολεμικα για ασφαλεια. Η Μαρω Δουκα ρωταει καποια στιγμη , η ιστορια της χωρας μας ειναι αυτη που μαθαμε στα σχολεια? Η πρεπει να ψαξουμε μονοι μας μεσα απο τις διηγησεις και τα βιβλια και μετα να ''πουμε'' για την ιστορια μας? Τον Πεσσοα και το συγκεκριμενο διηγημα το επελεξες για το ''ρεζουμε'' της ''σκεψης'' του ηρωα του? Δηλαδη λεω τωρα, ειναι οδηγια προς αναισθητους των δρωμενων- παει γαντι με την σημερινη ελληνικη πραγματικοτητα, με κατι ''μυαλοπωληδες'' αντι λαικους ''κυνηγους'', κατι ελληναραδες ''κακοψυχους'' και βολεμενους παντογνωστες[μεγαλο το στομαχι σου, κουραγιο]- και μια και εχουν γινει τοσο κυνικοι η ''ελευθερια'' τους ειναι η αυτοκτονια? Πρεπει να φυγω παω στο νυχτοκαματο. Γλυκανε ο καιρος, εχει και ενα ελαφρυ αερακι, το μονο ωραιο αυτη την στιγμη στην χωρα, ειναι ο καιρος και οι ανθρωποι που αντιστεκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβάμαι ότι θα φθάσουμε να ενστερνιστούμε τις απόψεις του Βαρώνου.Διότι την αγωνία των απλών ανθρώπων για την πολύπαθη Γάζα,από τη μια την περιφρονεί το Ισραήλ και από την άλλη την χρησιμοποιούν για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες άλλοι(Τουρκία,Ιράν).Θα είδατε βέβαια ότι το Ισραήλ θυμήθηκε την "κατεχόμενη Κύπρο" στην κόντρα του με την Τουρκία,ενώ-όπως φαίνεται στο λινκ σας-οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης είναι έτοιμοι ν' ακολουθήσουν τα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια.Ε,ο μέσος έλληνας,καχύποπτος από τις ίντριγκες που βιώνει καθημερινά,αρχίζει να πιστεύει ότι τον χρησιμοποιούν για εφαλτήριο σε κόντρες που δεν τον αφορούν.Και βέβαια την πληρώνουν,όπως πάντα,οι πιο αδύνατοι-οι Παλαιστίνιοι.

    Όσον αφορά την κυρία Μάρω,πολύ καλά τα λέει αλλά φοβάμαι ότι ο θυμός μας ξεφουσκώνει στην παραπληροφόρηση και δεν καταφέρνουμε μετά να βρούμε τα βαθύτερα αίτια και τους ρυθμούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. elva,πολυ ευστοχη η συνδεση του Πεσσοα με τη σταση μας στους τραμπουκισμους του Ισραηλ,
    εχοντας διαβασει το "βιβλιο της ανησυχιας",θεωρω οτι ο Πεσσοα εκφραζει τον συγχρονο Δυτικο ανθρωπο,
    εκφραζει την εσωστρεφεια,το ναρκισσισμο,την απαθεια,την αδρανεια κ τη παθητικοτητα.

    ελεγε ο Πεσσοα,
    "θα μεινω για παντα εκεινος που περιμενε να του ανοιξουν,μπροστα απο εναν τοιχο διχως πορτα"

    για να συνοψισω κανοντας κ μια συνδεση με προηγουμενη αναρτηση σου,
    ισως ο τοιχος του Πεσσοα να εχει κοινα σημεια με τον "τοιχο" του roger waters.
    K αν περιμενουμε να βρουμε τη πορτα για να τον ανοιξουμε,
    θα περιμενουμε για παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύμφωνα με πρόσφατες, έγκριτες μελέτες του ΠΟΥ, η αδράνεια απειλεί πολύ σοβαρά να κλέψει την πρωτιά από την κατάθλιψη στις "ασθένειες" με τη μεγαλύτερη επίδραση τον 21ο αιώνα.

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμφωνω με τον Σελιτσανο...
    "...Ε,ο μέσος έλληνας,καχύποπτος από τις ίντριγκες που βιώνει καθημερινά,αρχίζει να πιστεύει ότι τον χρησιμοποιούν για εφαλτήριο σε κόντρες που δεν τον αφορούν."

    Επ ευκαιριας, ψαξτε μεσω google για να δειτε απο που προμηθευεται πετρελαιο το Ισραηλ... μεχρι και απο την Αιγυπτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου bottler

    Ζηταω πολλα; :) Eμενα μου φαινεται οτι μια χαρα γνωριζουν τον Pessoa και στην Ελλαδα! Οσο για τη Παλαιστινη και εκει υπαρχει ανταποκριση, οχι απο τους πολλους, αλλα ευχτυχως απο καποιους που λεγονται ανθρωποι, οπως το παραδειγμα που δινει η φιλη Roadartist πιο κατω.

    Χαιρετισμους απo πιο ..Βορεια! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημερα φιλη Roadartist

    Σ ευχαριστω για την ειδηση με τους δασκαλους που θα επιχειρησουν να φτασουν στη Γαζα! Τους συγχαιρω και αυτους και τους μαθητες τους και ευχομαι μεσα απο τη καρδια μου να τα καταφερουν!
    Ο Πεσσόα ειναι και για μενα από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς.

    Πολλά φιλιά, καλο διαβασμα και καλη επιτυχια! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε Δημητρη

    Καλημερα! Μηπως τα δυο "ββ" ειναι επειδη η λεξη ’’σαββατο’’ ειναι ξενη; [εβραικη]
    Απο τα καλα του να εισαι μακρια απο την Ελλαδα εγω λογαριαζω και το οτι ΔΕΝ βλεπω τα καναλια και πολλους ...ελεεινους δημοσιογραφισκους που παιζουν το ρολο του χωροφυλακα της.. "καθεστηκυίας τάξης" οποτε πραγματικα χαιρομαι που ουτε τους βλεπω (και το κυριοτερο) ουτε τους ακουω! ;) Mακαρι να τα καταφερουν απο το Ιραν.

    Τον Πεσσοα ακριβως για το αποσπασμα του αυτο τον επελεξα!
    Για οσα λεει για μερικες ταξεις..
    Θα κρατησω αυτο που ειπες στο τελος επειδη μου αρεσε πολυ.

    "Το μονο ωραιο αυτη την στιγμη στην χωρα, ειναι ο καιρος και οι ανθρωποι που αντιστεκονται"!

    Να σαι καλα και ν αντιστεκεσαι λοιπον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σελιτσάνε

    Και εγω φοβάμαι αυτα που.. φοβαστε και εσεις [και εχετε δικιο] αλλα με το να ’φοβομαστε’ το ενα και το αλλο μηπως αδρανουμε και τελικα... ενστερνιζομαστε με αυτο το τροπο τις απόψεις του..Βαρώνου,με αποτελεσμα να τη πληρώνουν, όπως πάντα, οι πιο αδύνατοι, στη περιπτωση αυτη, οι Παλαιστίνιοι; Ειναι πολυ λεπτες οι ισορροπιες....

    Αυτος ο θυμός που ειναι καλο να υπαρχει, γιατι αραγε ειναι τοσο δυσκολο να χειραγωγηθει σε κατι πιο δημιουργικο ωστε να μη "ξεφουσκωσει", αλλα να καταφέρνουμε μετά να βρούμε τα βαθύτερα αίτια και τους ρυθμούς μας; (Καπου χαλαει η συνταγη μετα.....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα celin

    Ναι και εγω ετσι βλεπω οτι ο Πεσσοα εκφραζει τον συγχρονο Δυτικο ανθρωπο, την εσωστρεφεια, την αδρανεια και τη παθητικοτητα και ας ελπισουμε οτι δε θα καθησουμε να περιμενουμε να βρουμε τη....πορτα για να ριξουμε καποια τειχη, που λενε και οι Pink Floyd! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κουμπαρε Μανο

    Κατι ξερουμε και εμεις λοιπον που μιλαμε για...αδράνεια στον 21ο αιώνα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα φιλε Ephemeron

    Συμφωνουμε ολοι για τον καχυποπτο μεσο Ελληνα που καποτε, ομως, πρεπει να αλλαξει νοοτροπια. Δεν γυριζει ολος ο κοσμος γυρω απο την Ελλαδα και ουτε ολα αφορουν τα Ελληνικα συμφεροντα! Υπαρχει και κατι που λεγεται διεθνισμος και οσοι το εχουν καταλαβει ειναι αξιεπαινοι και στην Ελλαδα και στο εξωτερικο.

    Οσο για το Ισραηλ...και το απο που προμηθευονται πετρελαιο το πιστευω....Δεν εχω σε καμμια εκτιμηση τη κυβερνηση τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η επίδραση των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη,είναι σαν σφαίρα αδέσποτη μέσα από τη κάννη ενός όπλου!

    Αφού σε χτυπήσει,αιμορραγείς....
    Μόνο που ακρωτηριάζεσαι και δεν μπορείς καθόλου να αντιδράσεις!
    Ας έχουμε υπομονή σε αυτούς τους άσχημους καιρούς όπου η κυβέρνηση φυλάει για το ποίμνιό της όλα τα δεινά και τα ΜΜΕ είναι το εκτελεστικό της όργανο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mανο,εγω εχω διαβασει οτι η αδρανεια που λεμε εδω δεν ειναι παρα μια συνεπεια της καταθλιψης,
    οχι καποια πρωτογενης νευρωση η καποια νεα ψυχικη ασθενεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γεια σου Ελβα!


    να σου πω την αλήθεια κάθε φορά που βλέπω ένα άρθρο στο blog σου νιώθω πολύ όμορφα και νιώθω ότι με εκφράζουν πολύ οι απόψεις σου.
    Η απάθεια και ταυτόχρονα η αδιαφορία είναι 'προϊόν' της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Είναι γεγονός που βλέπω καθημερινά στην Ελλάδα και με τρελαίνει πάρα πολύ αυτό. Αυτοί πάντως που έχουν δομήσει την κοινωνία του σύγχρονου ανθρώπου είναι πολύ καλά βολεμένοι και παράλληλα εντελώς ήσυχοι γιατί δεν ανησυχούν για τίποτα ούτε για τις θέσεις τους γιατί δίνουν στον κόσμο να μάθει και να 'γευτεί' ότι αυτοί γουστάρουν και ότι πιο ρηχό υπάρχει. Να σου πω ένα παράδειγμα. όταν στην Ελλάδα βγήκαν στην φόρα κάποια οικονομικά σκάνδαλα και κάποια άλλα πολιτικά παράνομα παιχνίδια ,το θέμα που τέθηκε στην επικαιρότητα ήταν ο γάμος της Μενεγάκης που διαλύεται και το dvd της τζουλιας. Εντύπωση μου έκανε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού καθηλώθηκε και έπεσε στην φάκα που του έχουν στήσει (και μετά λέμε ότι είμαστε λαός με κριτική ικανότητα)...Μια σειρά από ειδήσεις από σχόλια και εφημερίδες ασχολήθηκαν με αυτά τα τόσο σημαντικά και επίμαχα θέματα..το πιο κουφό βέβαια είναι όταν είδα με τα μάτια μου σχεδόν μαμάδες να στέλνουν τις κόρες τους να πάρουν αυτόγραφα από την τζούλια...κάτι είδωλα που υπάρχουν σε αυτήν την κονωνία..είναι τα να θες να τα μοιάσεις...και το πιο ''ευχαριστο'' είναι ότι στην Ελλάδα αρχίζει και γίνεται μόδα..οταν κάποια κοπέλα της τηλεόρασης δεν μπορεί να βγάλει τα προς το ζην με το πενιχρό της μισθό..γυρνάει και ένα πορνό..
    και αυτό είναι η αρχή του παγόβουνου που κρύβεται..ας προσέξουν όμως γιατί τώρα με τις κλιματικές αλλαγές ..τα παγόβουνα λιώνουν...


    πολλά φιλία από την Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου Αurangel

    Eχεις δικιο για τα ΜΜΕ, αλλα και η υπομονη (μας) εχει τα ορια της ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλημερα Stefane A.

    Χαιρομαι που συμφωνουμε στις ιδεες. To παραδειγμα που δινεις για τη ''νεα μοδα'' στην Ελλαδα ελπιζω να μην ειναι αντιπροσωπευτικο γιατι τοτε ειμαστε σε πολυ χειροτερη μοιρα απ αυτη που φανταζομαι...


    Φιλια στο ..βορρα του Νοτου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)