9.7.10

Χτίζοντας πυραμίδες [άλλων!] / Περι Πλούτου & Νεμέσεως



1. Λιγοι πιστευουν σημερα οτι οι Πυραμιδες της Αιγυπτου ειχαν χτιστει απο σκλαβους, οπως ειχε καποτε γραψει ο Ηροδοτος βλεποντας, εκει, ανθρωπους να δουλευουν τοσο σκληρα ωστε τους θεωρησε σκλαβους και ετσι με τη ρηση του αυτη πυροδοτησε αθελα του ενα μυθο που, αργοτερα, οπως λενε πολλοι Αιγυπτιολογοι, χρησιμοποιηθηκε κατα κορον απο τη βιομηχανια του Hollywood, που οπως ξερουμε εχει τη ταση να πλαθει μυθους και να γυριζει ταινιες συμφωνα με τις επιταγες του καθε σκηνοθετη και αναλογα με τις αναγκες της εποχης. 
Oι ανθρωποι που εχτισαν τις πυραμιδες ηταν απλοι εργατες oπως μαθαινουμε, που οπως εδειξαν ερευνες ετρωγαν κρεας συχνα και δουλευαν...part-time (τρεις μηνες), με μισθους και καθεστως σκλαβων ομως! Οι σκελετοι τους εδειξαν οτι επασχαν απο αρθριτιδα και οι σπονδυλοι τους μαρτυρουσαν μια δυσκολη, σκληρη, και τελικα συντομη ζωη…

Διαβαζοντας το παραπανω αρθρο, αθελα μου κανω νοσηρους παραλληλισμους με την εποχη μας που οδευει σε αναλογα αχναρια ..."υψηλου πολιτισμου", οπου οι Ελληνες ισως σε λιγα χρονια χτιζουν αναλογες "πυραμιδες" αλλων τυχεροτερων ισως (;) λαων. Ποσο πισω μας πανε και εμας και τα παιδια μας και κατα ποσο το εχουμε συνειδητοποιησει, εν μεσω θερους και ...διακοπων;Το φθινοπωρο που ερχεται θα ειναι πιο βαρυ...... 


2. Ο θεος Πλουτος, των αρχαιων χρονων δεν θα πρεπει να ειχε ευκολη ζωη. Συμφωνα με το μυθο χαριζε πλουτη στους δικαιους και σοφους ανθρωπους. 
Ομως μετα απο μία άδικη κατάρα τον τυφλωνει ο Διας (που δεν συμπαθουσε, ως γνωστον, τους ανθρωπους) και ετσι ο πλουτος, λόγω ...έλλειψης όρασης, χαρίζει αγαθά σε όποιον βρισκει μπροστα του και όχι μονο στους τίμιους και εργατικούς που θα έπρεπε κανονικά να χαίρονται τα αγαθά του. Συμφωνα μαλιστα με τον «Πλούτο» που ο Αριστοφανης στα 388 π.Χ παρουσιασε στο αθηναϊκό κοινο η Πενία, μια γρια, αντιτίθεται στην απο αρχαιοτατων χρονων επιθυμία των ανθρωπων για συσσωρευση υλικών αγαθών, ισχυριζομενη ότι, χωρίς το φόβο που αυτη εμπνέει στο ανθρώπινο γενος, ισως κανεις δεν θα παράγει τίποτε. 
Αν όλοι έχουν χρήματα, υποστηριζε η Πενία, δεν θα υπάρχει τίποτε για να αγοράσουν. 

Ο Αριστοφάνης στο εργο του, όμως, αφηνει το κοινο με την απορια του τι θα μπορουσε να συμβει σε περιπτωση που ολοι γινοντουσαν πλουσιοι, ή τι θα συνεβαινε αν πλουτιζαν οι καλοί και φτωχαιναν οι κακοί, πραγμα που ακουγεται τοσο ...ρεαλιστικο στις μερες μας οσο ..."η Χιονατη και οι 7 νανοι" και δεν χρειαζεται εν πάση περιπτώσει να "ανησυχει" κανεις για το ενδεχομενο αυτο, χαρις στις κυβερνησεις στην Ελλαδα που φροντιζουν παντα πριν απο εμας και [κυριως] χωρις εμας να ενισχυουν, να διαφθειρουν και να επιβραβευουν με πακτωλους χρηματων, αξιωματων και  "δοξης", ακριβως αυτους που ουτε καλοι, ουτε δικαιοι και φυσικα καθε αλλο παρα ....σοφοι ειναι και παντα εις βαρος των εργαζομενων!

Σκοπος τους και πολιτικη τους η άνιση διανομή πλούτου και κοινωνικων ανισοτητων προκαλωντας μαζι με ολα τα αλλα και την αναποφευκτη έκπτωση αξιών, δλδ. ολα οσα αναφερονται ως παραδειγματα προς αποφυγη στον «Πλούτο» του Αριστοφανη, που στην καλυτερη περιπτωση ειναι ισως η μονη επαφη που ειχαν και εχουν οι πολιτικοι τετοιου ειδους με τα κειμενα τετοιων μεγαλων συγγραφεων οταν ....ηλιοκαμμενοι τα καλοκαιρια στην Επιδαυρο καταφθανουν [γιατι ουτε καν ντρεπονται με τα νομοσχεδια που καταχρηστικα περνανε στη Βουλη!] με τις/τους συζυγους τους, ενδεδυμενοι με ρουχα γνωστων οίκων, μονο και μονο για να φιγουραρουν στα θεατρα και σε διαφορα κοσμικα γεγονοτα του καλοκαιριου ενισχυοντας αποψεις τυπου καφενειου που θελουν τους πολιτικους στην Ελλαδα με κοστουμι, γραβατα και ενα ηλιθιο μονιμο χαμογελο στα χειλη ακομα κι οταν διαπραττουν τα χειροτερα εγκληματα κατα των πολιτων της χωρας...

Ευτυχως ομως για εμας και δυστυχως γι αυτους [που οχι μονο δεν εκτιμουν κειμενα τετοιων συγγραφεων, αλλα σε πολλες περιπτωσεις ουτε καν τα γνωριζουν, αφου οι γνωσεις τους περιοριζονται μονο στην ...αποστηθιση εγγραφων απο την ΕΕ και το ΔΝΤ!] υπηρχε και μια αλλη θεα, η Νέμεσις, που δεν τιμωρούσε μόνο τα εγκληματα, αλλά και τη κάθε "υπερβολή" και αλαζονεία, φέρνοντας τελικα τη πολυποθητη ισορροπία στις τυχες των ανθρωπων. 

Τη περιμενουμε πως και τι ακομα και σημερα, ισως μαλιστα ειδικα σημερα, στην Ελλαδα.....



Om dem där uppe i det blå inte längre vill förstå,
utan föraktar alla de som ger dem mat,
ska pyramiderna tillsist bli deras grav. (Text Mikael Wiehe)


"...Οσοι εκει πανω δεν θέλουν πια να καταλάβουν,
Και περιφρονουν εκεινους που τους δινουν φαγητο
οι Πυραμίδες θα γίνουν τελικά ο τάφος τους ".

16 σχόλια:

  1. Οι συγχρονες πυραμιδες ειναι οι τραπεζες, εκει ''μουμιοποιουν''την ψυχη τους και μεχρι στιγμης, εχουν τον Πλουτο την Πενια και την Νεμεση, ''λαδωμενους''και ο λαος σαν αλλος Σισυφος, ανεβαζει τις πετρες του[δουλεια του] και αυτες κυλουν κατω [στις τραπεζες] και οι λιγοι γινονται παμπλουτοι[εκμεταλευση, υπεραξια].Επιδαυρος, Ηρωδειο, μεγαρο μουσικης, κ.α, η κολυμβηθρα του σιλωαμ για τους ''περιουσιους''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ οι συσχετισμοί που μπορούν να γίνουν με το παρελθόν.
    Τελευταία έχω αρχίσει να σκέφτομαι.. πως ίσως ούτε καν αυτά τα έγγραφά απο την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έκατσαν να διαβάσουν..
    Η Νέμεσις...μακάρι, μα στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι τυφλή, κουφή.... σε αρκετές περιπτώσεις προκλητικά ανύπαρκτη και διεφθαρμένη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι συσχετισμοί του ποστ σου είναι εύστοχοι και εντυπωσιακοί!
    Η παραπομπή που κάνεις με τον πλούτο του Αριστοφάνη ήταν ότι καλύτερο μπορούσες να σκεφτείς για να δώσεις τις απαντήσεις σ'όλους τους μεγάλους πολιτικούς μας και σ'ένα μέρος των μπλόγκερς!
    Αν δεν έπεφτες στην παγίδα να τα χρωματίσεις θα σε διάβαζαν παρα μα πάρα πολλοί...(μην παρεξηγήσεις την συμβουλή μου....)
    Φιλικώτατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Δημητρη

    Θα συμφωνησω με το τροπο που βλεπεις κι εσυ τα πραγματα. Απλα να πω οτι και στη Σουηδια, οσο κι αν φαινεται περιεργο σε μερικους, υπαρχουν αρκετοι και προοδευτικοι ανθρωποι που συμφωνουν και μαλιστα γραφουν τραγουδια για 'αυτους που χτιζουν πυραμιδες αλλων' (οπως π.χ ο πολυ καλος συνθετης Μikael Wiehe, φαινεται στο video που παραθετω και ο ερμηνευτης του τραγουδιου, Thåström)

    Καλο σαβ/ko!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλη μου φλη Road

    Ισως και να εχεις δικιο οτι ούτε καν αυτά τα έγγραφά απο την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έκατσαν να διαβάσουν επειδη οι οροι τους ειναι τοσο βαρεις για τον κοσμο που προτιμησαν να τα προσπερασουν, επειδη δεν αφορουν ΑΥΤΟΥΣ, αλλα 'εκεινους που χτιζουν πυραμιδες'!
    Οταν λεω Νέμεσις δεν εννοω τη... τυφλη δικαιοσυνη, αλλα την αποδοκιμασια που που θα εκφραστει μεσω εκλογων! Ας το ελπισουμε...

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλη Κariatida

    Σ ευχαριστω για τα καλα λογια και δεν σε παρεξηγω οταν λες μια μεγαλη αληθεια που ολοι ξερουμε, αλλα λιγοι αντεχουμε να δουμε καταματα ;)

    Eχεις φυγει για διακοπες αν δεν κανω λαθος! Aν ναι, κανε και μια... βουτια τοτε για μενα!) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10.7.10

    Μακρινή μου κοντοχωριανή Έλβα :))
    αυτό που με κάνει να αγανακτώ περισσότερο είναι η αυστηρή κομματική γραμμή που επιλέγουν να υπηρετήσουν οι 300 της βουλής. Η μη τήρησή της συνεπάγεται συνήθως διαγραφή και μαύρο σκοτάδι. Ψηφίστηκαν απ' το λαό για να υπηρετούν το λαό. Πόσοι από αυτούς συνειδητά το κάνουν; Η συντριπτική πλειοψηφία τους υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα με αντάλλαγμα "προεκλογικές χορηγίες"(!!!), οικοσκευές, τηλεφωνικά κέντρα, κέρδη από δομημένα ομόλογα, μίζες από δημ. έργα. Αν δεν αλλάξουν και δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν δεν πάψουμε να ψηφίζουμε στηριζόμενοι στη "μνήμη του χρυσόψαρου", μάλλον την έχουμε βαμμένη!

    Ξανά καλό Σ/Κ
    ("βράζει" ο τόπος εδώ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ..Ο μεγάλος μου φόβος είναι ότι δε θα δούμε αλλαγές στις εκλογές.. Μακάρι να βγω λάθος, γιατί τότε πραγματικά η απογοήτευσή μου θα είναι πολύ μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητη φιλη Λενα

    Εχεις δικιο, αλλα αν περιμενουμε απο τετοια ατομα να αποκτησουν καποτε συνειδηση και να μη ψηφιζουν συμφωνα ''με αυστηρα κομματικα κριτηρια'' τοτε θα περιμενουμε (αλλη)μια ζωη! ;(
    H 'μνημη χρυσοψαρου' ειναι συνηθισμενο φαινομενο που αφορα ενα μεγαλο μερος του εκλογικου σωματος, αλλα μεχρι ποτε θα τους επιτρεπουμε να μας υποτιμουν τη νοημοσυνη; Εχει κι η υπομονη τα ορια της και αυτο το 'εργο' το εχουμε ξαναδει,πολλες φορες, οπου τελικα το θυμα ειναι και παλι ο μισθωτος, ο συνταξιουχος, ο νεος/ η νεα!

    Aς ελπισουμε οτι εχουν γνωση οι φυλακες..
    Kαλο + πιο δροσερο, (ευχομαι) σαβ/κo! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλη Road

    Αυτο το 'φοβο' που περιγραφεις τον ξερω καλα κι εγω αφου τον ζουμε χρονια τωρα,οντας ανημποροι να δουμε την εκφραση απογοητευσης εναντια στη κυβερνητικη πολιτικη σε...ψηφους! Αλλα τωρα που η κατασταση εχει χειροτερεψει κατα πολυ, παλι η ιδια απογοητευση στις καλπες;
    Ας ελπισουμε πως οχι...

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το εκλογικό σώμα εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει την επιλογή του!Αποχή απο την εκλογική διαδικασία της τάξης του 45%!
    Κανένα κόμμα δεν ανταποκρίθηκε με ουσιαστικές πολιτικές πράξεις,για να ικανοποιήσει το ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας αυτής της μεγάλης ποσόστοσης, που απορρίπτει συλλήβδην την μεταπολιτευτική πολιτική παρουσία!
    Το ΔΝΤ όμως,το έλαβε υπ'όψιν του και έτσι τόλμησε την άνευ όρων επίθεσή του,έχοντας εξασφαλισμένα τα νώτα του σε ποσοστό τουλάχιστον 60%,αν υπολογίσουμε και τους βολεμένους...Δυστυχώς επτωχεύσαμε πολιτικώς πρωτίστως και η οικονομική πτώχευση απλά ακολουθεί!
    Έχουμε κυβέρνηση ΔΝΤ εξαετούς και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία...τώρα μόνο στις δημοτικές εκλογές θα λέμε την γνώμη μας,αλλά ποιός θα την ακούει?Φωνές βοούσες εν τη ερήμω και γαία πυρί μιχθήτω!
    Την καληνύχτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε Τriton

    Δυστυχώς εχεις δικιο, ειναι τοσο λιγοι αυτοι που διαμαρτυρονται σε σχεση με το ποσοστο που θα επρεπε να διαδηλωνει, αφου εκτος του καθεστωτος ΔΝΤ που ειναι μονιμο πια στην Ελλαδα, για πρωτη φορα στα χρονικα γινονται...ΜΕΙΩΣΕΙΣ σε συνταξεις και μισθους και οπως διαβαζα απο το 2009 μεχρι σημερα εχουμε συνεχεια ανατιμησεις στα εξης:

    Καύσιμα αυτοκ/του (βενζίνη) 42,2%
    Πετρέλαιο θέρμανσης 39,6%
    Τέλη κυκλοφορίας-Διόδια 28,4%
    Καπνός (τσιγάρα) 19,8%
    Ασφάλιστρα μεταφορών 18%
    Αλκοολ.ποτά(μη σερβιριζόμενα)14,3%
    Αυτοκίνητα 9,3%
    Υπηρ. κιν. τηλεφωνίας 9,2%
    Ηλεκτρισμός 6,3%
    Υπηρεσίες μεταφορών 4,6%

    Φαινεται ομως οτι καποιοι,παρ ολα αυτα που ακουνε και διαβαζουν δεν ενοχλουνται, στην Ελλαδα...οποτε καλα λες για..''φωνές βοούσες εν τη ερήμω και γαία πυρί μιχθήτω!''

    Tη καλησπερα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και επιτέλους μετά από τόσο κόπο,ιδρώτα και αίμα,κάποιος πρέπει να μαε εξηγήσει σε τι χρησίμευαν αυτές οι πυραμίδες!

    Τα κείμενα του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν τα προσπέρασαν επειδή έχουν δύσκολα άρθρα για τους εργαζομένους,αλλά επειδή είναι πεπεισμένοι ότι η δουλειά τους δεν είναι να διαβάζουν κείμενα αλλά να διαχειρίζονται την προσωπική τους ισχύ και ευδαιμονία.Συγχωρήστε μου τον απαξιωτικό αφορισμό αλλά το βλέπω κάθε μέρα.Και μάλιστα οι ψηφοφόροι τους το θεωρούν φυσικό,θεωρώντας ότι αυτή διαχείριση είναι και η δική τους μοναδική ελπίδα διάσωσης.Φοβάμαι λοιπόν ότι εδώ η Νέμεσις βρίσκεται στο ταμείο ανεργίας,περιμένοντας με αγωνία μια παρτ-τάιμ "ευέλικτη" εργασία για να επιβιώσει...

    (Διορθώστε το "εν πάσει" σε "εν πάση".Τι να κάνουμε,κολλήματα είν' αυτά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πλουσια κ διδακτικη αναρτηση elva για ακομη μια φορα..η Νεμεσις που τιμωρει την αλαζονεια κ τα εγκληματα,
    μπορει να ειναι μια ιδεα που μας ανακουφιζει,αλλα δεν ειναι τιποτα αλλο εκτος απο αυτο,
    δηλαδη απλα μια ιδεα που μας ανακουφιζει.
    Οσο πειμενουμε τη Νεμεση να ερθει απο μονη της,αυτη δε θα ελθει ποτε.
    Εμεις πρεπει να τη φερουμε.Παιρνοντας τη τυχη στα χερια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σελιτσανε μας

    ''Δεν ειναι (ουτε ποτε φυσικα ηταν) ολοι ισοι και ομοιοι''
    Κυριως αυτο ηθελαν, πιστευω, να υπενθυμιζουν στους συγχρονους αλλα και στους μεταγενεστερους οι κατοχοι των Πυραμιδων! Και μπορει σημερα να μη χτιζουν οι συγχρονοι αρχοντες...πυραμιδες, αλλα ολο και καποιες πολυτελεστατες βιλες χτιζονται που προσπαθουν να τις δικαιολογησουν με οποιο τροπο μπορουν..(Τι κριμα που δεν πειθουν ομως!)
    Οσο για τα κειμενα του ΔΝΤ και της ΕΕ που οι σημερινοι ιθυνοντες προσπερνουν με απαξιωση συμφωνω απολυτα οτι κατι τετοιο συμβαινει επειδη ειναι ''πεπεισμένοι ότι η δουλειά τους δεν είναι να διαβάζουν κείμενα αλλά να διαχειρίζονται την προσωπική τους ισχύ και ευδαιμονία''. Οσο για τη Νέμεση ισως φαινεται τωρα οτι αργει, αλλα εγω πιστευω οτι... ειναι στο σωστο δρομο, με full time απασχοληση και με πληρη ασφαλιση μαλιστα!


    Y.Γ Ευχαριστω και για την διορθωση! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)