26.7.10

Οι γυναίκες που δεν έχουν το δικαίωμα να ζήσουν!

Βρηκα στη βιβλιοθηκη τη ταινια "Soraya Μ" του Cyrus Nowrasteh, βασισμενη στην αληθινη ιστορια της ζωης της Soraya Manutchehri, μιας γυναικας που ειχε την.. ατυχια να γεννηθει σε ενα μακρινο χωριο στο Ιραν και να κατηγορηθει απο τον πρωην συζυγο της, για μοιχεια, ενω ηταν αθωα και τελικα να θανατωθει με λιθοβολισμο! 
Αλλη μια ταινια ισως πειτε; Οχι μονο...

Λιγες μερες πριν διαβαζαμε στις εφημεριδες για τη περιπτωση της Ιρανης Sakineh Mohammadi Ashtiani, η οποια ειχε επισης καταδικαστει σε λιθοβολισμο με τη κατηγορια της μοιχειας και μετα απο μια διεθνη εκστρατεία, που ξεκινησαν τα παιδια της Ashtiani με σκοπο να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη, ωστε να σωσουν τη μητέρα τους, που οπως διαβαζουμε-προς το παρον- δεν θα θανατωθει, αλλα η τυχη της παραμενει αβεβαιη...


Tι να πει κανεις για τετοιες περιπτωσεις οπου η ζωη ειναι στα χερια ανδρων δικαστων, κριτων, ιερεων, οι οποιοι προφανως αρεσκονται να αποφασιζουν στις κοινωνιες, οπου ισχυει ο νομος Sharia, για το ποιος θα ζησει και ποιος θα πεθανει και ενω οι ανδρες που καταδικαζονται για παρομοια αδικηματα συνηθως τιμωρουνται με ελαφρυτερες ποινες, οι γυναικες ειναι αυτες που σε θεματα μοιχειας συνηθως λιθοβολουνται!

 Συχνα σε τετοιες κοινωνιες οι γυναικες εξαναγκαζονται απο το περιβαλλον, ή και τη τοπικη κοινωνια με βασανισμο, ή με αλλα μεσα στη παραδοχη των κατηγοριων τους...

Ο θανατος με λιθοβολισμό ειναι μια βάρβαρη και αποτρόπαιη πράξη, ενας βασανιστικος θανατος και μια πρακτικη χιλιαδων χρονων πισω στο χρονο, οπου πουθενα δεν αναφερεται σαν ''αποδεκτη τιμωρια'', αλλα τελικα ισχυε συμφωνα με τον..προφορικο Ιουδαικο λογο!
Η Διεθνής Αμνηστία προσφατα ανεφερε οτι τουλάχιστον 8 γυναίκες και τρεις άνδρες στο Ιράν και μονο κινδυνεύουν να εκτελεστούν δια λιθοβολισμού.

Σε τι οπισθοδρομικο κοσμο ζουμε, τελικα, απο οποια πλευρα και να το δουμε ειμαστε δεσμιοι, ειτε μιλαμε για το Ιραν, ειτε για τη.. ''φωτισμενη''
αλλα...μεσαιωνικη Ευρωπη και τις ΗΠΑ, ειτε για ολες τις χωρες του κοσμου που οι πολιτες αγωνιζονται για δημοκρατικοτητα και δικαιωματα, τα οποια καθημερινα, ομως, καταπατουνται απο τη πλουτοκρατια και τα ''θεοσεβουμενα'' κρατη σε αγαστη συνεργασια με τις  τοπικες εξουσιες.  
Εχουμε πολυ δρομο ακομα μεχρι να δουμε καποια προοδο, αν τη δουμε ποτε, τελικα........

26 σχόλια:

  1. Eλβάκι τα ίδια σχεδόν διαβάζουμε...εγώ στην Χώρα των χρυσών ήλιων! Αφγανιστάν μεριά κοίτα την ανάρτησή μου..
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ασία λιθοβολούν τις γυναίκες, στην "πολιτισμένη" Ευρώπη τις "αντιμετωπίζουν" με βιτριόλι. Οπου κι αν κοιτάξεις, σκατά βλέπεις. Παρντόν για τα γαλλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω elva,τα σιχαινομαι αυτα.Κ συμφωνω με τον Σλαβοι Ζιζεκ,οταν καταδικαζει την "ανεκτικοτητα" της Δυσης απεναντι σε τετοιου ειδους συμπεριφορες.
    Ενταξει,τη τραπεζοκινητη ολιγαρχια κ τα αισχη της πλουτοκρατις στη Δυση,τα καταδικαζουμε,
    για αυτα τα σιχαμερα πραγματα που συμβαινουν σε ορισμενες ισλαμοκρατουμενες κοινωνιες,δε μιλαμε πολυ,
    μαλλον γιατι νιωθουμε ενοχες για τα εγκληματα των Αμερικανων στο Ιρακ,στο Αφγανισταν κτλ

    Λοιπον,εγω δεν ειμαι Αμερικανος,δεν εχω καμια ενοχη,
    καταδικαζω τις ψευδοανθρωπιστικες παρεμβασεις τους,
    αλλα δε προκειται να υπερασπιστω φασιστικα καθεστωτα στα οποια η Γυναικα αντιμετωπιζεται σαν res(res=πραγμα,λατινιστι)
    λιθοβολισμοι,κλειτοριδεκτομες,διωγμοι ομοφυλοφιλων,κ αλλα σιχαμερα,βαρβαρα καραγκιοζιλικια,τα οποια δεν αρμοζουν στην ανθρωπινη φυση.
    Καμια ανοχη κ κανενας σεβασμος για φασιστικες κουλτουρες,αντιθετως,τετοιες κουλτουρες θελουν ξεριζωμα.
    Κ δε μιλαω για το Ισλαμ συνολικα,μη παρεξηγηθω,
    δε μιλαω για τη Τουρκια,για τη Συρια,το Λιβανο,την Ιορδανια κ αλλες πολλες χωρες παρομοιες,

    μιλαω για χωρες οπου επικρατουν σκληρες αιρεσεις οπως στη Σαουδικη Αραβια(ουαχαμπιτισμος)
    η για καποιες αφρικανικες μουσουλμανικες χωρες
    οπου εκει η γυναικα υποφερει κ στεναζει υπο τον βαρβαρο αντρικο ζυγο,αναγκαζομενη να παντρευεται,μωρο παιδι,απο τα 10 κ τα 9 της,με σατυρους ανωμαλους κωλογερους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα Κariatida

    Οι γυναικες υποφερουν σε πολλες χωρες του κοσμου και χρεος μας ειναι να το καταγγελουμε οσο συχνα μπορουμε..


    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα προσπαθήσω να αφηγηθώ μια συνομιλία που είχα με κάποιον από το Μπαγκλαντές.Εργαζόταν εδώ και μετά από 3 ή 4 χρόνια θα πήγαινε πίσω στην πατρίδα του, να δει την οικογένειά του και να αρραβωνιάσει την κόρη του.
    Τέσσερα ολόκληρα χρόνια έχεις να δεις την γυναίκα σου, νέος άντρας είσαι τι κάνεις εδώ ζεις με κάποια άλλη γυναίκα τον ρώτησα. Όχι όχι απάντησε βιαστικά.Μ΄ενδιέφερε πολύ να κατανοήσω όχι τόσο τα έθιμά τους, όσο τον τρόπο που εκείνος σκεφτόταν.Έτσι οι ερωτήσεις μου έγιναν τολμηρές και αδιάκριτες.Επέμεινα: Μα πώς ,όταν βλέπεις μια νέα και όμορφη γυναίκα δεν ξεσηκώνεσαι, τι στο καλό.Άμα περπατάω και δω μια γυναίκα στο δρόμο, ποτέ δεν την κοιτάζω, γυρνάω αλλού τα μάτια μου.
    _ Αν όταν γυρίσεις όμως η γυναίκα σου δεν σε θέλει,ίσως να έχει γνωρίσει έναν άλλο άντρα,ίσως έχει ερωτευθεί κάποιον άλλον.Με κοιτάει και μου λέει: Αν μου το πει εμένα,και δεν το ξέρει κανένας άλλος,θα την σκοτώσω εγώ,γιατί αν το ήξεραν πριν πάω, θα την σκότωναν τα αδέρφια της.
    Όταν τον ρώτησα πόσο χρονών είναι η κόρη που πάει να την αρραβωνιάσει μου είπε 15.Καλός ο γαμπρός τον ρώτησα,δεν ξέρω μου είπε.Τι δεν ξέρεις,δεν σου έχει πει η γυναίκα σου τι λογής είναι το παλικάρι που θέλει η μικρή.Με ξανακοίταξε παραξενεμένος,δεν καταλάβαινε τι του έλεγα και του το ξαναείπα ποιο αναλυτικά.Οπότε μου εξήγησε ότι δεν υπήρχε ακόμα γαμπρός, τώρα που θα πήγαινε, θα διάλεγε ποιον θέλει, θα έπιανε την οικογένεια του και θα τους το πρότεινε...............Στο ερώτημά μου αν η κόρη του ήταν ερωτευμένη με κάποιο αγόρι,μου απάντησε αφοπλιστικά το "αυτονόητο" Δεν θα την άφηνε ποτέ η μάνα της και αν το έκανε και μαθευόταν στην κοινότητα, θα την σκότωνε με τα ίδια της τα χέρια.
    Όλα αυτά στα μάτια στα αυτιά σ΄όλες τις αισθήσεις αυτού του ανθρώπου στην συνείδησή του, δεν περιείχαν καμιά υπερβολή δεν ακούγονταν καθόλου "αφύσικα"
    ίσα ίσα μάλιστα "αφύσικα" "άσκημα" "ανήθικα" του φαίνονταν τα δικά μας τα ήθη και έθιμα, ό δικός μας τρόπος ζωής.
    Για τον οποίο μάλιστα είχε και άποψη καταδικαστική.
    Φυσικά και πρέπει να τονίσω,ότι ούτε εγώ παρέλειψα να ρωτήσω για το πως η γυναίκα του αντιμετωπίζει αυτές τις νοοτροπίες,ούτε και κείνος παρέλειψε να μου τονίσει πολλές φορές ότι η γυναίκα του γνωρίζοντας όλη αυτή την νοοτροπία μέρος της οποίας είναι συμφωνεί και έτσι μ΄αυτές τις συνήθειες ξέρει και ζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Swell

    Ναι αφου το συστημα ειναι τα ιδια.. παντου τι περιμενεις;
    Η αληθεια ειναι ομως οτι σε χωρες με θρησκευτικα καθεστωτα οι γυναικες δεχονται μεγαλυτερες πιεσεις, δεν εχουν δικαιωματα και η ζωη τους δειχνει να βρισκεται στη κυριολεξια στο ελεος των ανδρων. Δεν ξερω αν εχεις δει τη ταινια, ή εχεις διαβασει το βιβλιο αλλα αξιζει το κοπο!

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλε μου φιλε celin

    Ποσο συμφωνω μαζι σου και καταδικαζω και εγω οσα καθεστωτα και κρατη αφηνουν να θυσιαζονται ζωες στο ονομα ηλιθιων θρησκ. παραδοσεων που ομως κανουν διακρισεις σε ανδρες και γυναικες, σε πλουσιους και φτωχους, σε μορφωμενους και αμορφωτους, γιατι μη μου πει κανεις οτι ισχυουν οι ιδιοι κανονες και οι ιδιες ποινες για ολους...
    Ειναι χρεος μας να καταδικαζουμε χωρες και πρακτικες που κρατανε το κοσμο στο Μεσαιωνα, ειτε μιλαμε για την Ευρωπη οπου εχουμε αλλου ειδους καταπατησεις εργασιακων κλπ. δικαιωματων, ειτε για την Ασια και την Αφρικη, οπου συχνα η ζωη των γυναικων μετραει λιγοτερο κι απο των ζωων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλη Elva καλησπέρα,
    σε βαθειά και σκοτεινά νερά βρεθήκαμε σήμερα με το εξαιρετικό σου άρθρο!
    Σε θέματα θρησκείας οποιαδήποτε λογική προσέγγιση εμπίπτει στο κενό...φεύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημερα Black Bedlam

    Δυστυχως δεν ειναι η πρωτη φορα που ακουω για τετοιου ειδους παραδοσεις, που καποτε θα πρεπει να σταματησουν να ισχυουν, επεδη ειναι παραλογες και συχνα μεχρι και απανθρωπες! Φυσικα πρεπει να πουμε οτι καποιες απο αυτες τις παραδοσεις ισχυαν παλιοτερα και στην Ελλαδα (π.χ προξενεματα με ατομο που ουτε γνωριζε η μελλουσα νυφη κλπ)αλλα αυτο δε σημαινει οτι ηταν γενικα αποδεκτες, ή και οτι ολες οι πλευρες συμφωνουσαν με την..'αγοραπωλησια' ανθρωπων, επειδη ουσιαστικα περι αυτου επροκειτο...
    Τι να πω, ειναι πολυ δυσκολο να δωσει κανεις σε ανθρωπους διαφορετικης κουλτουρας να καταλαβουν κατι το οποιο για μενα θα επρεπε να ειναι αυτονοητο, οταν κανεις αγαπα τα παιδια του και τα βλεπει-αν οχι τι αλλο-να γινονται δσυτυχισμενα εξ αιτιας των δικων του επιλογων, αλλα φαινεται οτι χρειαζεται πολυς αγωνας και μορφωση ωστε να μαθει κανεις οτι πολλα απο αυτα που πιστευουμε οτι ειναι παραδοσεις στηριζονται στο οτι δεν γνωριζουμε τα δικαιωματα μας οπως και των γυρω μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε μου Τriton

    Σε θεματα θρησκειας πραγματι εχεις δικιο να λες οτι δεν υπαρχει λογικη και καλα θα ειναι να μην υπαρχει τοση θρησκοληψια στις κοινωνιες ωστε να αποφευγονται οι εμμονες στις παραδοσεις και στην αποδοχη των ρολων των δυο φυλων που σε τετοιες περιπτωσεις ειναι σχεδον παντα εναντια στις γυναικες, αφου θεωρουνται πιο αδυναμες και ετσι πιο ευκολα θυματα για εκμεταλλευση, δυστυχως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Elva καλημερα, οπως η Β.Β, μια περιπου ιδια συζητηση ειχα στην δουλεια με εναν φιλο απο το Πακισταν, μετα απο 3 χρονια στην Ελλαδα, πηγε για 30 ημερες πισω στην πατριδα του, παντρευτηκε μια κοπελα 19 χρονων, αυτος 27, επιλογη του πατερα του, εχτισαν ενα δωματιο και ενα λουτρο στο πατρικο σπιτι και εμεινε με την οικογενεια του αντρα της, γυρισε Ελλαδα, την ''αφησε'' εγκυος, περασαν αλλα 3 χρονια, η ''επαφη'' τους, τα τηλεφωνα, τα ευρω που στελνει ''κατω'' τα διαχειριζεται ο πατερας του, εφυγε παλι για αλλες 30 ημερες, παλι εγκυος, ωσπου στον 8ο μηνα ''χανει'' η γυναικα του το παιδι που κυοφορουσε, απο εναν πυρετο, με τα πολλα καταφερε να μαθει οτι ητανε αρρωστη μια εβδομαδα και προσπαθουσαν να την κανουν καλα με εντριβες,,,,,,,,λαδιου, το εχουν για φαρμακο. Κουβεντα στον μπαμπα του, ηθελε ο Αλλαχ μου ειπε. Οταν ομως τον ζοριζω στις κουβεντες μας, τα λεει ''ολα'' και πινουν οι περισοτεροι αλκοολ και σε ''γυναικες'' πανε. Μου λεει χαριτολογωντας, εδω ειναι Ελλαδα, στο Πακισταν δεν πινω οταν παω και δεν ''ξενοκοιταω'', του λεω να φερει την γυναικα του εδω και την κορη του, ποτε μου λεει, εδω θα......ξυπνησουν!!!!!!Μαλλον το θεμα εχει να κανει με την ''κατοχυρωση'' των ''αποκλειστικων'' δικαιωματων του ανδρα και οχι με την θρησκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαστε στο 2010 και ο κατάλογος των περιπτώσεων οπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται χειρότερα κι απο ζωα, εξακολουθεί να είναι τρομακτικά μεγάλος. Πότε θα σταματήσει επιτέλους ο κόσμος να προχωρά σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες; Μιλάμε και μιλάμε και αναλύουμε και ερευνούμε, εξέλιξη και πρόοδος και ποιότητα ζωής και τεχνολογία. Και ακόμη, ως ανθρωπότητα, δεν έχουμε καταφέρει να αντιληφθούμε την αξία την αθρωπινης ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ps. welcome back elva! Πολύ χαίρομαι που διαβάζω καινούρια ποστ σου και που δεν άργησες να επιστρέψεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κουμπάρα,
    δυστυχώς οι ειδήσεις περί λιθοβολισμών γυναικών δεν είναι τόσο σπάνιες ιδιαίτερα από χώρες όπως το Ιράν. Προκαλούν σοκ και οργή. Πόσο μάλλον για τέτοιους λόγους όπως της μοιχείας, αν είναι δυνατόν. Ελπίζω η γυναίκα να βρει καταφύγιο στο εξωτερικό, γιατί αν μείνει στη χώρα της, ίσως να μην πεθάνει από τον λιθοβολισμό αλλά την κοινωνική απαξίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα, Elva!

    Τρεις-τέσσερις φορές έχει ξεκινήσει να σχολιάσω... και σταματάω!
    Πολύ ευαισθητοποιημένη ούσα, σε θέματα γυναικείας καταπίεσης αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων -γενικότερα- προσπαθώ να είμαι (όσο μπορώ / όσο είναι εφικτό) δίκαιη.

    Συμφωνώ, στην ουσία της δημοσίευσής σου, Elva μου...
    Συμφωνώ βεβαίως και με τον Swell.

    Συμφωνώ ότι, οπουδήποτε εμπλέκεται η θρησκεία στο πολιτικό - πολιτειακό σύστημα ή, υπερισχύει αυτού και το καθορίζει, οι αντιθέσεις και οι διακρίσεις είναι ισχυρές και κατάφορα άδικες.

    Όσον αφορά το Νόμο Σαρία... είχα διαβάσει επ' αυτού σε μια συνέντευξη του Ναΐμ Ελγαντούρ (προέδρου της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας) ότι η Σαρία, είναι για τους Μουσουλμάνους "ο Νόμος του Θεού" (κάτι σαν τις Δέκα Εντολές για τους Χριστιανούς) όπου όμως, πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι γυναίκες πρέπει να "υποτάσσονται" ή να φορούν μαύρα (αυτό, δεν αναφέρεται πουθενά στο Κοράνι).
    Το αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα τη Σαρία (βλ. Αφγανιστάν), δεν σημαίνει ότι αυτό αληθεύει κιόλας.

    Ασφαλώς, η θρησκεία είναι μέσο εξουσίας και χειραγώγησης των λαών (και κυρίως των υπανάπτυκτων)... άλλο τόσο όμως, είναι βέβαια και η προπαγάνδα, ειδικά της τελευταίας 10ετίας που ξεκίνησε από τον Μπους Jr (με... αποκορύφωμα το ότι "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας") κάνοντάς μας ίσως πιο μαλακούς και ανεκτικούς σε ο,τιδήποτε ενοχλεί στη δυτική κοινωνία.
    Προσωπικά, με ενοχλεί εξίσου ο λιθοβολισμός της Σοράγια, με το trafficking -που γνωρίζουμε ότι "ανθεί" στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ- και βεβαίως, θύματά του είναι κυρίως γυναίκες (ενήλικες και ανήλικες) ως πιο ευάλωτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να τα διαβάζουν οι πολυπολιτισμικοί!

    Ιρανη 13χρονη γυρίζει σπίτι της κλέγοντας. Την είχε βιάσει ο άνδρας της δελφής της. Δικάστηκε και καταδικάστηκε!

    Αλλη 13χρονη καταδικάστηκε σε θάνατο, (είχε βιαστεί κι αυτη) αφου το δικαστηριο πλαστογράφησε την ημερομηνια γέννησης, για να μπορέσει να την καταδικάσει σε θάνατο.

    Στην Τουρκία πανω απο 20 εκατομμύρια γυναικών ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο, με την φρικιαστική αφαιρεση των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων!

    Ο Καμερον, θα υποστηριξει την ενταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατι η Τουρκία εχει βοηθησει στρατιωτικά την Ευρώπη!!!!!!!
    Ξεχνάει τις απώλειες των Ελληνων και στους δυο πολέμους στο πλευρό των συμμάχων και την πλήρη απουσία της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Elva, καλωσήρθες και πάλι.
    Η βία, η καταστολή, η αφαίρεση της ζωής ως μέσο ελέγχου της κοινωνίας είναι παντα τραγική και απεχθής. Ο Celin το επεσήμανε ωραία: άλλο το Ισλάμ (και όποια θρησκεία ή πίστη) και άλλο το κάθε καθεστώς που επιβιώνει με τον τρόμο. Και η καλλιέργεια του φόβου στις μέρες μας (και ο δόλιος και παραπλανητικός χειρισμός του), περισσεύει - μπόλικη, παντού και για όλους... Νομίζω με καλύπτει το μήνυμα της Ντρουσίλα (ή Dru - αν της το κολλήσει ο Ντιν για εκδίκηση :). Όσο κινδυνεύουμε να αρνηθούμε τις ανθρώπινες αξίες ή ευαισθησίες μας άλλο τόσο καλούμαστε να ασπαστούμε γενικεύσεις, ταμπέλες, αφορισμούς, προκαταλήψεις. Ίσως αυτό είναι το στοίχημα.
    Πολλές ευχές για όμορφο Αύγουστο στο Βορρά,
    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε Δημητρη

    Εννοειται οτι πολλα θεματα ισοτητας των γυναικων οπως και δικαιωματων τους στη κοινωνια κρυβονται συχνα και πισω απο το θεμα θρησκεια και παραδοσεις...Το οτι πολλες φορες ανδρες σε τετοιες χωρες κρατουν τις γυναικες και κορες τους μακρια απο καθε κοινωνικη ζωη δε σημαινει οτι ειναι λογω θρησκειας, αλλα λογω παραδοσεων του τοπου, της κοινωνιας...Το οτι συμβαινει πιο συχνα σε μουσουλμανικες κοινοτητες δε σημαινει φυσικα οτι ολοι οι μουσουλμανοι ειναι οπισθοδρομικοι, απλα μιλαμε για περιπτωσεις οπου η θρησκεια μεσω των ιερεων, που ειναι ανδρες, συχνα καλυπτει τετοιες απανθρωπες πραξεις εις βαρος των γυναικων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου zekia

    Πολυ σωστα λες οτι αν και βρισκομαστε στο 2010 δεν έχουμε καταφέρει να αντιληφθούμε την αξία την αθρωπινης ζωής και πολλες φορες ενδιαφερομαστε για πραγματα που δεν ειναι και τοσο σημαντικα, ενω αγνοουμε τι συμβαινει σε αλλες χωρες οπου ουτε το δικαιωμα στη ζωη δεν ειναι σεβαστο!

    Υ.Γ
    Σ ευχαριστω zekia μου και οπως βλεπεις δεν αργησα καθολου :) (Ειδες τι κανει ο …εθισμος στο blogging!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κουμπαρε Μανο

    Οπως το λες, συνηθισαμε τοσο να ακουμε τετοιες ειδήσεις από χώρες όπως το Ιράν και ειδικα για μοιχεία, (αν ειναι δυνατον!) ωστε το τελος θα νομιζουμε οτι σ αυτη η χωρα υπαρχουν μονο ατομα με οπισθοδρομικες αντιληψεις και φυσικα κατι τετοιο ειναι μονο ενα απο τα πολλα στερεοτυπα που δημιουργουνται απο τα ΜΜΕ που σκοπο εχουν να προβαλλουν μονο τα αρνητικα μιας χωρας και οχι οσα και οποια θετικα υπαρχουν και αυτο ειναι μια αλλη διασταση στο θεμα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα φιλη Ντρουσίλα

    Χαιρομαι που κι εσυ, σαν γυναικα, δηλωνεις πολύ ευαισθητοποιημένη σε θεματα καταπιεσης αλλων γυναικων, γιατι ενω ειναι για μενα καπου αυτονοητο, δε σημαινει και οτι οι γυναικες της Δυσης ενδιαφερονται για τετοια ζητηματα που αφορουν καταπιεσμενες γυναικες στην Ασια και αλλου...
    Δυστυχως ο ατομισμος πολλων δεν ειναι κατι που εχει να κανει μονο με τη ζωη, αλλα και με τις πολιτικες επιλογες και βλεπουμε παντου τα αποτελεσματα...

    Ξερω καλα οτι πολλα απο οσα επιβαλλουν στο κοσμο δεν ισχυουν αναγκαστικα και στις γραφες, αλλα αυτο δεν εμποδιζει τους μουλλαδες κλπ ιερεις να φερονται αυταρχικα σε γυναικες και ανδρες που δεν εχουν τη δυνατοτητα να αντιδρασουν στον αυταρχισμο τους.

    Θα συμφωνησω επισης στο οτι και ο λιθοβολισμός της Σοράγια, οπως και το trafficking που "ανθεί" παντου πια ειναι δυο πολυ σοβαρα προβληματα της εποχης με τις γυναίκες και πολλες φορες ακομη και μικρα παιδια σαν θυματα και για μενα θα επρεπε να ειναι απο τις προτεραιοτητες ολων των 'ανεπτυγμενων' χωρων που αντι παρουν σοβαροτερα μετρα και να αντιμετωπισουν τη κατασταση σπρωχνουν συχνα με τις αδικες πολιτικες τους, την ανεργια και την εκμεταλλευση πολυ κοσμο σε επικινδυνους δρομους και καταστασεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φιλη ange-ta

    Ειναι αληθεια οτι τετοια περιστατικα δειχνουν τις καταστασεις που υπαρχουν και που σχεδον παντα οι γυναικες ειναι τα θυματα! Οσο για τον Kαμερον που λες τα διαβαζω και εγω και φριττω...Τωρα αναβαθμιστηκε ο ρολος της Τουρκιας και το μονο που απομενει ειναι να μας κανουν κι αυτοι παρεα στην ΕΕ που οπως δειχνει ολοι οι...καλοι χωρανε, αρκει να ειναι ετοιμοι για εκμεταλλευση και αυτοι, ή και να υπηρετουν τους σκοπους για τους οποιους επιλεχθηκαν να βρισκονται στην ΕΕ....
    Τιποτα ας μη μας εκπλησσει πια, με οσα εχουμε να δουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φιλε μου Prths

    Σ ευχαριστω και δεν αργησα, οπως βλεπεις! ;) Nα συμφωνησουμε λοιπον ολοι με τη τελευταια πολυ σωστη προταση σου οτι οι ανθρώπινες αξίες και ευαισθησίες μας πρεπει να λειτουργουν σαν ασπιδα εναντια σε γενικεύσεις, ταμπέλες, αφορισμούς και προκαταλήψεις! Μακαρι!

    Να περνας καλα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος4.8.10

    Καλή μου Έλβα,
    Πόσο επίκαιρες είναι οι αναρτήσεις σου...
    Κοίτα και αυτό!
    http://www.time.com/time/covers/0,16641,20100809,00.html
    Στο εξώφυλλο βρίσκεται η νεαρή Αφγανή Αΐσα ηλικίας 18 ετών. Η μύτη και τα αυτιά της Αΐσα έχουν κοπεί με μαχαίρι από τον ίδιο της τον άντρα ενώ την κρατούσε ακινητοποιημένη ο αδερφός του. Όλο αυτό έγινε όταν ο άντρας της ανακάλυψε ότι η Αΐσα προσπαθούσε να το σκάσει από το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος4.8.10

    http://www.time.com/time/covers/0,16641,20100809,00.html
    δεν επικολλήθηκε καλά!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λενα μου

    Σ ευχαριστω για τα links!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)